Jaké jsou trávicí enzymy?
Jak již je pravděpodobně z názvu patrné, trávicí enzymy jsou součástí našeho trávicího ústrojí a hrají podstatnou roli v procesu, který nám umožňuje potravu hladce strávit. Většina takových enzymů je produkována v rozličných částech zažívacího systému a existuje vícero jejich druhů. Každý z nich má svůj určitý a zároveň zásadní význam, protože napomáhají rozkladu jiného typu makromolekul. Existují však i trávicí enzymy, jež v těle vytvářeny nejsou. Nicméně správné zažívání je klíčové pro celkové zdraví a pohodu jedince a má vliv na více aspektů v našem životě. V tomto článku se proto podíváme na různé druhy trávicích enzymů a také funkce, jež v celém zažívání mají.
Funkce trávicích enzymů v našem organismu
Trávicí enzymy jsou specifické komplexní bílkoviny, které napomáhají rozkládat veškerou potravu na menší celky – molekuly. Jsou nepostradatelné pro transport molekul, metabolické děje, trávení stravy a rovněž vstřebávání nezbytných živin. Trávicí proces zahrnuje dva typy zpracování živin. Jedním je mechanické trávení, při němž se potrava drtí, rozmělňuje a následně promíchává s trávicími šťávami. Druhé je trávení chemické a tam vstupují na scénu právě trávicí enzymy. Jedná se vlastně o biokatalyzátory, které řídí celý soubor chemických pochodů. Jejich hlavním úkolem je rozštěpit jednotlivé živiny tak, aby se mohly jednoduše absorbovat do krevního oběhu a tělo je mohlo dále využít. Bez nich bychom nebyli schopni vstřebat žádné bílkoviny, sacharidy ani tuky. Jsou proto pro nás dokonce životně důležité.
Jak trávicí enzymy vznikají a co je pro ně nepříznivé?
Většina těchto enzymů je produkována slinivkou břišní, v žaludku, střevech, ale i ústech. Trávení totiž započíná již v momentě, kdy vložíme potravinu do úst. Už v této chvíli začínají při žvýkání slinné žlázy vyrábět enzymy, jež započínají s prvním rozkladem molekul. Trávicí enzymy tedy produkuje samovolně každý zdraví lidský organismus. Ovšem je hned několik faktorů, které mohou enzymy negativně ovlivnit. Ty se pak netvoří v dostatečném množství, a to s sebou přináší jisté nepříjemnosti. Mohou se objevit četné zažívací obtíže jako je průjem, zácpa, bolesti břicha a nadýmání. Z dlouhodobého hlediska může dojít dokonce ke zpomalení metabolismu, narušení imunity nebo rozvoji některých onemocnění. Často se lidé v první chvíli zaměřují spíše na probiotika, ovšem trávicí enzymy jsou neméně důležité, proto se zkuste v případě jakýchkoliv zažívacích těžkostí zaměřit právě i na ně.
Negativní dopad na tvorbu trávicích enzymů může mít například nevhodně složená strava, kde se vyskytuje především velký obsah tuků a cukrů. Dále pak kouření, alkohol, věk, probíhající onemocnění a špatné psychické rozpoložení a nadmíra stresu.
Jaké druhy trávicích enzymů existují?
Trávicích enzymů je mnoho. Některé naše tělo tvoří, jiné můžeme najít třeba v určitých potravinách. Každý z enzymů se soustřeďuje na různé makroživiny. My se na ně teď postupně podíváme.
- Amyláza, celuláza a laktáza – Tyto tři trávicí enzymy mají na starost složku veškerých sacharidů. Amyláza je produkována slinnými žlázami a slinivkou. Pracuje již při žvýkání a následně také po polknutí. Rozkládá škrob až na jednodušší glukózu. Celuláza rozštěpí celulózová rostlinná vlákna na polysacharidy s kratším řetězcem a glukózu. Laktáza zase rozděluje mléčné cukry na galaktózu a glukózu, které se tělu snadněji tráví.
- Lipáza – je tvořena slinivkou břišní a v tenkém střevě. Spolu se žlučí se účastní rozkladu tuků na jednodušší struktury. Konkrétně na glycerol a dobře vstřebatelnou formu mastných kyselin.
- Proteáza – ta podporuje trávení bílkovin. Vytváří ji slinivka, žaludek i tenké střevo. Rozkládá složité bílkoviny na jednotlivé aminokyseliny. Proteáza má i jiné úkoly související s buněčným dělením, imunitou či srážením krve.
- Nukleáza – je nepostradatelná pro mechanismy, které souvisí s opravami DNA. Štěpí nukleové kyseliny na nukleotidy.
- Bromelain a papain – to jsou dva nejznámější enzymy, které můžeme dodat do těla spolu s ovocem. Bromelain se nachází v ananasu a papain v papáje. Oba dva se podílí na štěpení bílkovin na aminokyseliny.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Golden Nature Trávicí enzymy s přidanou kurkumou pro lepší trávení obsahující 7 základních trávicích enzymů v optimální denní dávce.
Golden Nature Probiotika obsahují patentovanou formu probiotik Lactospore s přidanými trávicími enzymy a prebiotiky pro maximální efekt.

Quercetin a jeho vliv v organismu?
Quercetin neboli kvercetin je dle chemického složení polyfenolová sloučenina, která se zcela běžně vyskytuje v přírodě a pro nás může mít hned několik zdravotních benefitů. Je součástí určitého druhu potravin nebo si ho v dnešní době můžeme pořídit také v podobě doplňku stravy. Quercetin je přirozeně antioxidační a konkrétně náleží mezi flavonoidy. Quercetin se vyskytuje v různorodých druzích zeleniny a ovoce. Seznam, kde všude ho můžeme najít, je skutečně dlouhý.

PMS – premenstruační syndrom, jak se s ním lépe vyrovnat?
Premenstruační syndrom je vlastně soubor veškerých fyzických, psychických a emocionálních příznaků, jež se u žen mohou objevit před začátkem menstruace. Nastupují obvykle pár dní před ní, nicméně jsou případy, kdy to je i daleko dříve. Projevy většinou odchází spolu se začátkem menstruačního krvácení. Za vším tím stojí hormony.

Která maca je nejlepší?
Maca peruánská, lepidium meyenii, řeřicha peruánská, peruánský ženšen či královna And. To vše jsou názvy pro jednu a tu samou mimořádnou rostlinu, které se využívá pro zlepšení zdraví již dlouhé roky. Nejčastěji je spojována s navýšením energie, vitalitou a hormonální rovnováhou. Jak už je dle názvu asi jasné, má maca něco společného s Peru. Jedná se o krajinu jejího původu, kde roste ve vysoké nadmořské výšce, a ne zcela příjemných podmínkách. Maca má ovšem také více různorodých druhů. Nejběžnější je maca žlutá, červená a černá. Ty jsou snadno rozeznatelné právě podle barvy, nicméně i jejich vlastnosti a chuť se lehce odlišují. Zatímco maca žlutá má jen jemnou nasládlou neutrální až nevýraznou příchuť, ta červená je sladší, plnější a popisována jako nejchutnější, černá je naopak chuťově výraznější než předchozí dvě, je zemitá až nahořklá.