Blog
Kolagen je jeden z nejrozšířenějších typů proteinů v lidském organismu. Jedná se o nerozpustnou vláknitou bílkovinu, kterou si tělo ve většině případů umí samo vytvořit, tato schopnost se však zpomaluje. Syntéza probíhá tak, že tělo vezme určité druhy aminokyselin, které na sebe naváže, čímž vznikne kolagen, jež se dále využívá dle potřeby. Molekula je složena asi z 19 druhů aminokyselin, z nichž největší množství připadá na glycin, prolin a hydroxyprolin. Kolagen se běžně vyskytuje ve své čisté neboli nativní verzi. To je nepozměněná přírodní forma, jež je ale bohužel pro tělo hůře vstřebatelná. Proto se začali vytvářet kolagenní peptidy, s nimiž se možná častěji setkáte pod názvem hydrolyzovaný kolagen. Ten je již sice jistým způsobem upraven, ale pouze k lepšímu. Nemusíte se tedy ničeho obávat. Kolagenní peptidy se liší hlavně molekulární strukturou, která je pro nás daleko snadněji využitelná.
01.12.2023
Na co je dobrý kotvičník a jak ho správně vybrat?
Kotvičník zemní, známý rovněž pod názvem Tribulus terrestris, je rostlina, která určitě stojí za vaši pozornost. Její blahodárné vlastnosti se pojí především s pohlavními orgány, hormony a libidem, ale má i řadu dalších pozitivních schopností, jež vám mohou přijít vhod. Kotvičník můžete sehnat v mnoha podobách, a kupovat byste proto neměli hned ten první, na nějž narazíte, ne každý produkt musí být totiž kvalitní. Kotvičník umí velice dobře posloužit v sexuální oblasti. Povzbudí totiž libido, sexuální touhu, u mužů napomáhá se zvýšením hladiny testosteronu a jak naznačují studie, může zlepšit taktéž životaschopnost a pohyblivost spermií. U žen podnítí tu správnou hormonální aktivitu a plodnost a svoje přínosy má i v období klimakteria, kdy zejména v kombinaci s macou peruánskou, může přinést viditelné výsledky v podobě mírnějších průvodních příznaků.
23.11.2023
Rozdíl mezi přírodním a syntetickým vitaminem C?
Vitamin C je jeden ze základních vitaminů, které náš organismus potřebuje k tomu, aby mohl fungovat, tak jak má. Nejčastěji je zmiňován ve spojitosti s naším imunitním systémem, nicméně má řadu dalších významných úkolů, o nichž možná ani nevíte. Vzhledem k tomu, že jsme odkázáni na to, vitamin C přijímat, máme dvě možnosti, jak ho doplnit. První je samozřejmě za pomoci pestré stravy, tedy zařazením potravin, které jsou na něj bohaté. Největší množství bychom našli v šípku, černém rybízu, kiwi, červené paprice, listové zelenině či acerole
16.11.2023
Na co je dobrá kyselina hyaluronová?
Kyselina hyaluronová je jednou z nejpopulárnějších látek dnešní doby. Je využívaná v kosmetickém průmyslu, estetických procedurách a můžeme ji upotřebit jak vnitřně i zevně. Jedná se o látku, která je pro nás zcela přirozená, jelikož si ji tělo samo pro své potřeby produkuje. Nicméně jak už tomu u spousty běžných procesů v organismu bývá, hraje tu velkou roli věk. V organismu se kyselina hyaluronová nachází na mnoha místech. Nejvíce je zastoupena v pokožce, pojivových tkáních nebo třeba v očním sklivci. Má jednu velmi zásadní vlastnost a to takovou, že na sebe dokáže navázat až tisícinásobek své vlastní váhy. Proto se stala tolik oblíbenou surovinou pro kosmetiku nebo při neinvazivních úpravách v dermatologii, k redukci drobných, ale již viditelných vrásek.
09.11.2023
Maca peruánská, lepidium meyenii, řeřicha peruánská, peruánský ženšen či královna And. To vše jsou názvy pro jednu a tu samou mimořádnou rostlinu, které se využívá pro zlepšení zdraví již dlouhé roky. Nejčastěji je spojována s navýšením energie, vitalitou a hormonální rovnováhou. Jak už je dle názvu asi jasné, má maca něco společného s Peru. Jedná se o krajinu jejího původu, kde roste ve vysoké nadmořské výšce, a ne zcela příjemných podmínkách. Maca má ovšem také více různorodých druhů. Nejběžnější je maca žlutá, červená a černá. Ty jsou snadno rozeznatelné právě podle barvy, nicméně i jejich vlastnosti a chuť se lehce odlišují. Zatímco maca žlutá má jen jemnou nasládlou neutrální až nevýraznou příchuť, ta červená je sladší, plnější a popisována jako nejchutnější, černá je naopak chuťově výraznější než předchozí dvě, je zemitá až nahořklá.
02.11.2023
Resveratrol je sloučenina, která se stala v posledních letech středem pozornosti, díky svému prospěšnému vlivu na zdraví člověka. Jedná se totiž o skvěle fungující antioxidant, jež ocení nejen naše buňky. Resveratrol náleží mezi polyfenoly. To je skupina chemických látek, jež se přirozeně vyskytuje v celé řadě rostlin. Takové sloučeniny neobsahují rostliny jen tak, ale mají v nich svůj jasný účel. Nejen že mohou dodávat specifickou barvu, chuť či vůni, ale jsou určeny také k ochraně před možnými nepříznivými vlivy.
27.10.2023
Jak rychle a přirozeně dodat tělu energii?
Únava je zcela běžnou součástí našeho života. Organismus nám tak dává najevo, že potřebuje trochu zvolnit, odpočinout si a zregenerovat. Většinou ji pociťujeme ve večerních hodinách, po náročných aktivitách nebo fyzických výkonech. A to je naprosto v pořádku. Mnoho lidí ale trpí únavou častěji, pociťuje výrazný pokles energie i během nenáročného dne a bez zjevné příčiny. Základem je určitě dostatečně dlouhý, pravidelný a nepřerušovaný spánek, který ale bohužel spoustu lidí nemá. Nicméně existuje jeden pomocník, jenž vám dodá novou energii. Mluvíme tady o guaraně, exotické rostlině, která má ovšem i jiné benefity. Pokud chcete vědět více o tom, jak guarana funguje nebo jak se liší od klasické kávy, čtěte dále.
19.10.2023
Co jsou to ginsenosidy a jaký je jejich význam?
Ginsenosidy představují zajímavou skupinu bioaktivních látek, které se téměř výhradně nachází v rostlině Panax Ginseng. Ta vám bude ale asi nejspíš známější pod českým názvem Ženšen pravý. Ženšen je již po staletí důležitou součástí nejrůznějších tradičních medicín, protože poskytuje lidskému organismu celou řadu benefitů. Je totiž považován za velmi efektivní adaptogen, který zvládne podpořit kognitivní funkce, zvýšit energii nebo stimulovat imunitní systém.
13.10.2023
Trávicí enzymy jsou specifické komplexní bílkoviny, které napomáhají rozkládat veškerou potravu na menší celky – molekuly. Jsou nepostradatelné pro transport molekul, metabolické děje, trávení stravy a rovněž vstřebávání nezbytných živin. Trávicí proces zahrnuje dva typy zpracování živin. Jedním je mechanické trávení, při němž se potrava drtí, rozmělňuje a následně promíchává s trávicími šťávami. Druhé je trávení chemické a tam vstupují na scénu právě trávicí enzymy. Jedná se vlastně o biokatalyzátory, které řídí celý soubor chemických pochodů.
05.10.2023
Acerola neboli Malpígie lysá je tropická rostlina, která produkuje červené plody, jež jsou plné prospěšných látek. Tyto plody mohou připomínat klasické třešně, proto se jí často s oblibou přezdívá také jako barbadoská třešeň
21.09.2023
Není kolagen jako kolagen, jak vybrat ten správný a kvalitní?
Kolagen je velice důležitá bílkovina v těle a ze všech přítomných proteinů zabírá dokonce až 30 %. Náš organismus ho produkuje samovolně, ovšem s postupem času a přibývajícím věkem se tato schopnost bohužel snižuje. Kolagen je mimobuněčná bílkovina, která je ve vodě nerozpustná. Je základním stavebním kamenem všech pojivových tkání, nachází se napříč celým tělem a je nezbytný pro strukturu, pevnost a stabilitu tkáně. Z tohoto důvodu je kolagen nepostradatelný pro zdraví stav kůže, nehtů, vlasů, chrupavek, šlach a kloubů. Typů kolagenu je opravdu mnoho.Nicméně nejvýznamnější jsou typy kolagenu I–V, jelikož ty v těle zabírají to největší procento. Typ I nalezneme především v kůži, šlachách, zubech a kostech, typ II v kloubních chrupavkách, typ III se nachází na místech jako typ I, později v něj dokonce přechází, typ IV je přítomen v membránách a typ V je součástí cévních stěn. Aby toho však nebylo málo, můžete se setkat také s odlišnou formou kolagenu. Ovšem i na té záleží. Kolagen může být tzv. nativní (čistý) nebo ve formě hydrolyzovaných kolagenních peptidů.
07.09.2023
Mužský přechod neboli andropauza, jak se projevuje?
Produkce můžské pohlavní látky začíná v pubertě a pokračuje po celý život, ovšem od určitého věku dochází k postupnému snižování jeho tvorby. Jeho nedostatek může způsobovat různé projevy, jež nemusí zahrnovat pouze fyzické příznaky, ale rovněž ty psychické. Každý jedinec je však odlišný, a vše je proto i v tomto ohledu individuální. Můžete tudíž pociťovat jinou kombinaci projevů a v různé míře
31.08.2023