Blog
Jojobový olej pochází z rostliny nazvané jako Simmondsia chinensis, česky Simondsie čínská neboli jojoba kalifornská. Náleží do čeledi jojobovitých a je jediným druhem, který sem patří. Jedná se o keř, jež rostl původně na vyprahlé Sonorské poušti v Kalifornii. Jojobový olej řadíme mezi nejcennější oleje. Obsahuje mnoho příznivých složek pro naši kůži, které jsou pěstící a vysoce výživné. Konkrétně je jojobový olej bohatý na estery mastných kyselin, vitamin A, E, skvalen, fytosteroly a minerální látky.
16.03.2023
Proč je vhodné kombinovat quercetin s bromelainem a vitaminem C?
Quercetin (kvercetin) je přírodní sloučenina, která může mít při pravidelném užívání pozitivní vliv na náš organismus a jeho některé funkce. Může být prospěšný pro buňky, snižovat neblahé dopady kyslíkových radikálů nebo okolního prostředí, a dokonce má vlastnosti, jež nám mohou být nápomocné při alergiích. V rozličném množství se quercetin zcela určitě nachází ve vaší stravě, tedy za předpokladu, že se nijak striktně nevyhýbáte konzumaci ovoce a zeleniny. Kvercetin je tudíž jistě látka velmi příznivá, a k tomu ještě čistě přírodní. Je ovšem dobré ho kombinovat navíc s bromelainem a vitaminem C. Proč tomu tak ale je?
09.03.2023
Kotvičník zemní a jeho schopnosti?
Kotvičník zemní (Tribulus terrestris) je na první pohled možná ne zcela výraznou rostlinou a mohl by být jednoduše zaměněn s obyčejným a zbytečným plevelem, avšak opak je pravdou. Kotvičník je považován za přírodní životabudič a má vlastnosti, které mohou podpořit zdravé fungování našeho těla. Je oblíbený lidmi s různým věkem a jeho blahodárnosti využívají ženy i muži. Kotvičník je nenáročná poléhavá bylina, jež má malé podlouhlé složené lístky a pětičlenné výrazně žluté květy. Z těch pak vznikají specificky ostnaté plody. Dorůstá se přibližně do 70 cm a je sice nenápadný, ale dokáže vytvářet větší bujné porosty. Nejkoncentrovanější množství látek se pak nachází ve zmíněných plodech a kořenech.
02.03.2023
Chitosan a jeho vliv na organismus, co umí podpořit?
Chitosan je specifická látka, se kterou se můžeme setkat nejvíce ve spojitosti s hubnutím, kontrolou tělesné hmotnosti či všeobecně s naším trávicím ústrojím. Je tomu tak proto, že má vlastnosti, které mohou snahy o snížení hmotnosti podpořit. Chitosan je nerozpustný polysacharid s kladným nábojem, který má téměř nulovou kalorickou hodnotu. To znamená, že ho naše tělo nevstřebává a dále nijak nezpracovává. Mohlo by se proto zdát, že je pouze zbytečnou látkou, jež nám nepřinese žádný užitek, ale opak je pravdou.
24.02.2023
Kyselina hyaluronová ve formě séra nebo kapslí?
Kyselina hyaluronová má v posledních letech čestné místo v rozličných produktech z oblasti proti stárnutí, vráskám a na hydrataci. Nalezneme ji jako součást přípravků pro péči zvenčí, jako jsou krémy, intenzivnější séra, a dokonce i třeba v šamponech nebo make-upu. Ovšem kyselina hyaluronová je hojně využívána také pro vnitřní účely, kdy bývá obsažena v doplňcích stravy. Pro kyselinu hyaluronovou jsou velmi často používané i jiné názvy. Proto může být řada lidí, po přečtení složení na produktu, zmatena. Stále více se totiž označuje spíše pojmem hyaluronan nebo hyaluronát. Je to tomu tak z toho důvodu, že se tato molekula, jež je vlastně polysacharidem, vyskytuje v přírodě častěji jako forma soli, nikoliv přímo kyselina
17.02.2023
L-arginin a jeho vliv nejen na srdce?
Aminokyselina arginin patří mezi semi-esenciální látky a za běžných podmínek se v našem těle vytváří spontánně, avšak někdy nastávají situace, kdy není organismus schopen tvořit argininu dostatečné množství. Produkce argininu v organismus se za běžných fyziologických podmínek uskutečňuje v tzv. biochemickém cyklu močoviny. Tento proces probíhá nepřetržitě v játrech a slouží k odbourávání přebytečného dusíku, a to za pomoci močoviny. Jedním z předních důvodů, proč se arginin užívá ve formě doplňku, je jeho schopnost výrazně zlepšit prokrvení. Z argininu, za přítomnosti kyslíku a jistých enzymů totiž vzniká tzv. oxid dusnatý. Ten má významné vasodilatační vlastnosti.
10.02.2023
Quercetin a jeho vliv v organismu?
Quercetin neboli kvercetin je dle chemického složení polyfenolová sloučenina, která se zcela běžně vyskytuje v přírodě a pro nás může mít hned několik zdravotních benefitů. Je součástí určitého druhu potravin nebo si ho v dnešní době můžeme pořídit také v podobě doplňku stravy. Quercetin je přirozeně antioxidační a konkrétně náleží mezi flavonoidy. Quercetin se vyskytuje v různorodých druzích zeleniny a ovoce. Seznam, kde všude ho můžeme najít, je skutečně dlouhý.
02.02.2023
Triple magnesium, proč zvolit tuto variantu?
Hořčík je minerální látkou, kterou potřebuje každá naše buňka v těle. Prvním a zásadním dějem, v němž je hořčík důležitým účastníkem, je energetický metabolismus. Je totiž nezbytnou součástí procesu produkce energie, ke kterému dochází uvnitř mitochondrií. Na tom je závislá nejenom míra naší únavy a vyčerpanosti, ale třeba též relaxace a kontrakce svalů, reprodukce buněk nebo přenos živin přes membránu buněk.
26.01.2023
Koenzym Q10 – rozdíl mezi ubichinolem a ubichinonem?
Koenzym Q10 (CoQ10) je látkou, kterou v našem těle vyžaduje každá buňka. Je totiž jejich nezbytnou součástí. Bez něho by buňky nebyly schopné pracovat, tak jak by měly a mnohé procesy by neprobíhaly správným způsobem. Pokud je tohoto koenzymu v organismu přítomno málo, může se to, mimo jiné, projevit i na stavu pokožky, jež může začít předčasně stárnout. Jsou tu ale také další nežádoucí dopady nedostatku koenzymu Q10. Koenzym Q10 je přítomen také v určitých potravinách. Nalezneme ho zejména ve vnitřnostech jako jsou hovězí ledviny, játra a srdce. Z rostlinné říše můžeme jmenovat sójové boby, špenát, arašídy nebo brokolici.
19.01.2023
Mandlový olej a jeho vliv na naši pleť?
Mandlový olej se vyrábí se syrových mandlí. Ty rostou na stromě, jež nese název Mandloň obecná (Prunus Dulcis). Dorůstá se do výšky až 12 metrů. Její původ je v severní Africe a západní Asii, ovšem v dnešní době se pěstuje i v jiných teplejších oblastech, často se však stává, že zplaní. Nejlepší podmínky má totiž v teplých, ale suchých oblastech, kde jsou mírné zimy. Mandloň kvete bílými až narůžovělými květy, ze kterých později vznikají právě mandl
13.01.2023
L-Arginin vs L-Citrulin, v čem se liší?
Arginin a Citrulin jsou látky, jež obě náleží mezi aminokyseliny, jsou úzce spojeny a mají v těle podobné fungování, avšak i přesto se v některých ohledech a vlastnostech docela odlišují. O argininu se možná mluví o trochu více, a z tohoto důvodu je tak pro mnoho lidí známější. Ovšem citrulin je aminokyselinou, která stojí za povšimnutí zcela stejně.
06.01.2023
L-Citrulin a jeho vliv na naše tělo?
L-citrulin je neesenciální aminokyselinou a její název je odvozen od latinského slova citrullus, což znamená vodní meloun. Právě v melounu byla tato látka poprvé nalezena a následně extrahována, a to dokonce již před více než 100 lety. L-citrulin je jednou z nezbytných součástí tzv. cyklu tvorby močoviny (spolu s L-argininem a L-ornitinem) jehož hlavním úkolem je zbavovat se škodlivých látek.
14.12.2022