Na co je dobrý olej z černého kmínu?
Olej z černého kmínu je považován za jeden z velice cenných rostlinných pokladů. Už ve starověkém Egyptě byl tento olej nazýván „zlatem faraonů" a používal se nejen pro zlepšení zdraví, ale také pro podporu krásy. Dnes je využíván napříč celým světem, a uplatňuje se nejen jako doplněk stravy, ale rovněž jako součást tradičních medicín. Olej z černého kmínu má totiž mnoho pozitivních schopností, a je proto jedním z přírodních produktů, které rozhodně stojí za vaši pozornost. Jaké jsou ovšem jeho skutečné přínosy pro zdraví? A jaké látky v sobě ukrývá? Na tyto otázky se podíváme v následujících řádcích.
Co je to černý kmín?
Černucha setá (Nigella sativa) je rostlina pocházející z jihozápadní Asie, kde se již po staletí využívá pro svá drobná černá semena (černý kmín), z nichž se získává právě i onen blahodárný olej. Bylina dorůstá běžně do výšky 20–30 cm, ale může být i vyšší. Květy černuchy jsou obvykle modré nebo bílé s pěti okvětními lístky, což jí dodává okrasný vzhled. Semínka mají opravdu charakteristickou chuť a vůni. Jedná se o lehce štiplavou, kořeněnou a výraznou chuť, která je často přirovnávána ke kombinaci pepře, ořechů, cibule a lehce zemitých tónů. V gastronomii se černý kmín používá jako koření – třeba do pečiva, polévek či luštěninových a masových pokrmů.
Jak se vyrábí olej z černého kmínu?
Způsob výroby oleje z černého kmínu hraje klíčovou roli v jeho následné kvalitě a funkčnosti. Nejlepší variantou je tak lisování za studena, jež zachovává všechny biologicky aktivní složky. Samotný proces spočívá v mechanickém stlačování semen bez použití vysokých teplot nebo chemických látek, což pomáhá uchovat vysokou koncentraci zdraví prospěšných látek. Takto vyrobený olej má tmavě zlatavou barvu a intenzivní aroma, které je pro černý kmín typické. Po vylisování se nechává přirozeně usadit a poté se filtruje, aby se odstranily případné nečistoty. Kvalitní olej z černého kmínu by měl být čistý, bez přidaných zbytečných a konzervačních složek.
Jaké prospěšné látky obsahuje?
Jak jsme si již řekli, pokud je olej vyroben šetrně, obsahuje značné kvantum aktivních látek, které mohou mít pozitivní vliv na rozličné funkce našeho organismu. Olej z černého kmínu je složen z vysokého množství esenciálních mastných kyselin. Jsou to hlavně omega 6 a 9, omega 3 jsou zastoupeny podstatně méně. Dále jsou přítomny různé vitaminy a minerály. Je to zejména vitamin E a vitaminy ze skupiny B, železo, draslík, zinek, hořčík, mangan, fosfor a vápník. Obsaženy jsou taktéž aminokyseliny, fytosteroly a flavonoidy. Zajímavý je především tzv. Thymoquinon. To je vysoce efektivní antioxidant, který má značný terapeutický potenciál.
Na co lze olej z černého kmínu využít?
Díky svému bohatému složení má olej z černého kmínu mnohostranné využití. Má třeba velice příznivý vliv na pokožku nebo se s oblibou uplatňuje na zažívací obtíže. V oblasti trávení totiž podporuje správnou funkci zažívacího systému, zmírňuje nadýmání, plynatost a příznivě ovlivňuje činnost střev a zdraví střevní mikroflóry. Je také známý svou schopností stimulovat obranyschopnost organismu a chránit buňky před škodlivým oxidativním stresem. Je protizánětlivý a antimikrobiální, a navíc je často zmiňován i ve spojitosti s kontrolou hmotnosti, zlepšováním metabolismu a regulací hladiny cukru v krvi. Olej z černého kmínu poslouží jako multifunkční produkt, který je možno používat nejen vnitřně, ale i zevně. Lze ho tak využít i pro rychlejší hojení ran nebo při kožních problémech.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Zdroj:
Black Seeds (Nigella sativa) Medical Application and Pharmaceutical Perspectives - PMC [online]. [cit. 05. 03. 2025]. Dostupné z: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10353664/

Tryptofan a jeho působení a užívání
Tryptofan neboli také L-Tryptofan je esenciální aminokyselinou, která má pro lidský organismus nezastupitelný význam. Při nedostatku tryptofanu je tudíž narušena i tvorba dalších látek. To se může projevit spoustu způsoby, přičemž každé tělo bude reagovat na takovýto deficit jinak rychle. Častým příznakem bývají poruchy spánku a usínání, nespavost, špatná nálada, napětí, nevolnosti, únava, narušená soustředěnost a paměť.

Zlaté mléko, co to je a k čemu je dobré?
Zlaté mléko je tradiční ajurvédský nápoj připravený z kravského mléka, ale můžete použít i jiné, a několika druhů koření, které mu dodávají typickou zlatavou barvu. Někdy se také říká, že toto mléko má barvu slunce. Jak asi tušíte, zlaté mléko původně pochází z Indie, kde se již po staletí připravuje jako životabudič a prospěšný pomocník při mnoha potížích. Obsažené ingredience jsou totiž nabité prospěšnými přírodními látkami. Zlaté mléko se připravuje teplé. Díky tomu a lehce štiplavé chuti se báječně hodí k popíjení během chladných podzimních dnů, kdy příjemně zahřeje zevnitř. Konzumovat ho se doporučuje především večer, protože zahání chuť na sladké a připravuje tělo na spánek.

Garcinie kambodžská k čemu se nám hodí?
Garcinie kambodžská (Garcinia Cambogia) známá i pod názvem Tamarind malabarský je trvalý keř s plody, které obsahují složky, díky nimž se už po velmi dlouhou dobu využívá v tradiční ajurvédské medicíně či v Asii na vaření. V dnešní době je kvůli svému příznivému vlivu na lidský organismus oblíbená napříč celým světem.