Garcinie kambodžská k čemu se nám hodí?
Garcinie kambodžská (Garcinia Cambogia) známá i pod názvem Tamarind malabarský je trvalý keř s plody, které obsahují složky, díky nimž se už po velmi dlouhou dobu využívají v tradiční ajurvédské medicíně či v Asii na vaření. V dnešní době je kvůli svému příznivému vlivu na lidský organismus oblíbená napříč celým světem. Garcinie může být dobrým pomocníkem nejen při střevních potížích, ale třeba i při snaze snížit tělesnou hmotnost, což je jeden z hlavních důvodů, proč se stala populární i v našich končinách. Jaké látky jsou za toto působení zodpovědné a jak nám užívání Garcinie kambodžské prospěje? To si shrneme v článku níže.
Co to je garcinie kambodžská a kde přirozeně roste?
Jak již bylo řečeno, garcinie je keř, ten se zpravidla dorůstá 5 až 20 metrů a jeho nejdůležitější částí jsou jeho tykvovité plody. Ty obsahují pro nás nejpřínosnější látky. Nedozrálé plody jsou zbarvené do zelena a později při jejich zrání se barva mění na žlutou až načervenalou. Obvykle mají až 7 cm, dužinu chrání silná slupka a jejich vzhled může připomínat malou tykev.
Přirozené je pro garcinii tropické prostředí a jejím domovem je především jihovýchodní Asie, Indie a cíleně se pro své plody pěstuje i na severu Afriky. V divoké přírodě roste ve vlhkých stálezelených nebo polozelených tropických pralesech a trvá 10 až 15 let, než vůbec začne tento keř plodit. Plody se sklízejí ručně nebo se nechávají popadat na zem. Dužina se běžně konzumuje jako ovoce nebo se používá při vaření, ze slupky se pak třeba dělají nejrůznější odvary.
Jaké blahodárné látky v garcinii nalezneme?
V plodech garcinie se nachází spoustu pro nás důležitých minerálů, vitamínů a aktivních látek. Obsahuje především velké množství vitaminu C, vápníku, antioxidanty, pektin a jednu z nejvýznamnějších složek, a to kyselinu hydroxycitronovou (HCA) a její sodné či vápenaté soli. Tato kyselina se extrahuje ze slupek plodu a jedná se o látku, jenž snižuje syntézu mastných kyselin a mírní proces lipogeneze – tedy tvorbu tukové tkáně. Současně zvyšuje syntézu glykogenu v játrech a brzdí tak přeměnu glukózy na tuky nazývané triaglyceridy. V menším množství jsou také v garcinii zastoupeny vitaminy B, hořčík, mangan, draslík nebo kyselina listová.
Čemu může garcinie kambodžská prospívat?
Garcinie kambodžská se jako doplněk stravy užívá právě zejména pro obsah kyseliny hydroxycitronové. Ta brání ukládání tuků do tukových zásob, podporuje spalování a může tak přispět k úbytku váhy. Tvorba lipidů se snižuje a tělo je využívá jako zdroj energie, zároveň dochází ke snížení chuti k jídlu. To je způsobeno zvýšením hladiny serotoninu v mozku – člověk se pak cítí lépe a nemá potřebu se ve stresových situacích přejídat. Dalším příznivým faktorem je stabilizace krevního cukru (glukóza je lépe odbourávána) a snižování celkového cholesterolu, včetně zmenšení výkyvů jeho hodnot.
Ostatní látky obsažené v garcinii přináší další užitečné vlastnosti. Vitamin C působí jako posilovač imunity a je nepostradatelný při tvorbě kolagenu a pro normální energetický metabolismus, též chrání buňky před oxidativním stresem a podporuje psychickou činnost. Vápník je v první řadě nezbytný pro naše zuby a kosti. Hraje ale i důležitou roli při tvorbě enzymů a hormonů a svou funkci má i při trávení, hojení ran a v krevní srážlivosti. Pektin je druh vlákniny, v trávicím traktu tvoří gel a ten zpomaluje trávení a potrava se v trávicím traktu správně pohybuje.
Na závěr je potřeba doplnit, že proto, aby měly doplňky s garcinií kambodžskou požadované efekty, je nutné, aby obsah HCA byl minimálně 50 %. Potom může společně s dostatečně pestrou, zdravou stravou a pravidelnou pohybovou aktivitou dopomoci vytouženým výsledkům při redukci vaší hmotnosti.
Garcinie kambodžská (garcinia cambogia) má vliv na:
- Redukci váhy
- Kontrolu tělesné hmotnosti
- Metabolismus tuků
- Chuť k jídlu
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová

Vitamin K2 – nejméně známý, ale přitom jeden z nejdůležitějších vitaminů
Vitamin K není moc známý za to ale velmi prospěšný vitamin pro naše srdce, svaly i kosti. Tělo si ho dovede vytvořit jen v nízkém množství, a tak je jeho substituce nesmírně důležitá. Bohužel se ale v západní stravě příliš nevyskytuje, takže je nutné sáhnout po doplňcích stravy s obsahem vitamínu K2. Vitamin K patří společně s vitaminy A, D a E do skupiny vitaminů rozpustných v tucích. Do ještě poměrně nedávné doby se mělo za to, že existuje pouze jedna varianta tohoto vitaminu. Rozsáhlé studie však odhalily, že stejně jako vitamin E, jež má více různě působících forem, i u vitaminu K existuje několik variant – přesně řečeno přirozeně se vyskytují 2 varianty, a to vitamin K1 (fylochinon) a K2 (menachinon)

Proč je vhodné kombinovat quercetin s bromelainem a vitaminem C?
Quercetin (kvercetin) je přírodní sloučenina, která může mít při pravidelném užívání pozitivní vliv na náš organismus a jeho některé funkce. Může být prospěšný pro buňky, snižovat neblahé dopady kyslíkových radikálů nebo okolního prostředí, a dokonce má vlastnosti, jež nám mohou být nápomocné při alergiích. V rozličném množství se quercetin zcela určitě nachází ve vaší stravě, tedy za předpokladu, že se nijak striktně nevyhýbáte konzumaci ovoce a zeleniny. Kvercetin je tudíž jistě látka velmi příznivá, a k tomu ještě čistě přírodní. Je ovšem dobré ho kombinovat navíc s bromelainem a vitaminem C. Proč tomu tak ale je?

Quercetin a jeho vliv v organismu?
Quercetin neboli kvercetin je dle chemického složení polyfenolová sloučenina, která se zcela běžně vyskytuje v přírodě a pro nás může mít hned několik zdravotních benefitů. Je součástí určitého druhu potravin nebo si ho v dnešní době můžeme pořídit také v podobě doplňku stravy. Quercetin je přirozeně antioxidační a konkrétně náleží mezi flavonoidy. Quercetin se vyskytuje v různorodých druzích zeleniny a ovoce. Seznam, kde všude ho můžeme najít, je skutečně dlouhý.