Kombucha – fermentovaný nápoj, který prospěje vašemu tělu
Kombucha se stala trendem moderní doby a zcela oprávněně přitahuje pozornost. Nejedná se totiž pouze o osvěžující nápoj, který můžete vyzkoušet v mnoha příchutích, ale jejím pravidelným popíjením můžete podpořit zdraví nejen vašich střev. Možná jste o ní slyšeli až v posledních letech nebo ji dokonce možná ani neznáte – ovšem její historie sahá již tisíce let nazpět. První údajné zmínky o ní pocházejí ze starověké Číny, kde byla považována za elixír života a přezdívalo se jí „čaj nesmrtelnosti “. V našich končinách se však objevila až po první světové válce, nicméně později zájem o ni zase opadl. Proč je ale dnes opět na výsluní?
Co to je kombucha a jak se vyrábí?
Kombucha je jemně perlivý a fermentovaný nápoj. Vyrábí se z černého nebo zeleného čaje, cukru a další velmi důležité přísady – spojení speciálního druhu kvasinek a bakterií, které bylo pojmenováno jako SCOBY, což je zkrácenina pro anglické spojení symbiotic colony of bacteria and yeast neboli v překladu symbiotická kolonie bakterií a kvasinek. Často je mylně zaměňována za houbu, ale s houbami nemá vůbec nic společného.
Výroba probíhá ve zvolené fermentační nádobě, kdy se nejprve smíchá čaj s cukrem. Po přidání kultury SCOBY započíná fermentační proces. Rychlost velice závisí na teplotě v místnosti, může to být v rozmezí asi 5-14 dní. Pokud si ji vyrábíte doma, můžete ji postupně ochutnávat, než se přiblížíte očekávanému výsledku. V průběhu dochází ke snižování podílu cukru a zvyšování podílu kyselin. Délka fermentace tedy ovlivňuje výslednou chuť.
Jaké má kombucha složení?
Kombucha obsahuje vysoké množství antioxidantů, vitaminy ze skupiny B a vitamin C, zinek, železo a enzymy. Dále to jsou také různé organické kyseliny, jako je například kyselina octová, citronová, mléčná nebo glukurunová. Nadmíru zásadní jsou však probiotické a kvasinkové kultury. Jedná se o soubor různorodých druhů, které jsou ve vzájemné symbióze. To znamená, že společné soužití všech přítomných organismů je vzájemně prospěšné. Z tohoto spojení tak vytěžíte daleko více. Nejhojněji jsou obsaženy různé bakterie rodu lactobacillus, Bacillus coagulans, Gluconacetobacter xylinus a kvasinky Saccharomyces.
Proč je pití kombuchy blahodárné?
Nejdůležitějším přínosem kombuchy je jistě podpora trávení. Díky vysokému obsahu probiotik napomáhá růstu prospěšných bakterií v našich střevech, zlepšuje rovnováhu střevního mikrobiomu a potlačuje rozmnožování patogenních organismů. To má také samozřejmě pozitivní vliv na imunitní systém, k jehož správné funkci přispívají rovněž obsažené vitaminy, minerály a antioxidanty. Pro zdraví střev je příznivá i kyselina mléčná a enzymy. Kombucha může taktéž zefektivnit detoxikaci organismu. Přítomná kyselina glukuronová napomáhá vylučovat odpadní látky z těla, podporuje látkovou výměnu a činnost jater. Při pravidelném pití kombuchy můžete pociťovat dokonce nárust energie či zlepšení duševní pohody.
Jak s kombuchou začít?
Kombucha je poněkud specifický nápoj, a tudíž nemusí chutnat každému. Dnes již však můžete vybírat ze široké škály značek a příchutí. Nebojte se proto vyzkoušet různé varianty – ovocné i bylinné. V případě že jste ji ještě nikdy nevyzkoušeli, začínejte nejdříve s menším množstvím (například 100 ml) a postupně přidávejte a pozorujte, jaký má na vás vliv. Maximální dávka stanovena není, ale je doporučováno přibližně 250–300 ml denně. Při zdravotních obtížích je možné dávku navýšit. Kombuchu můžete pít ráno, kdy skvěle nastartujete svůj den i trávení, ale lze ji popíjet v průběhu celého dne. Večer si ovšem dávejte pozor, jelikož je kombucha vyrobena z čaje, je přítomno i malé množství kofeinu, které může citlivějším jedincům narušit spánek.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Zdroj:
Probiotic Yeast Saccharomyces: Back to Nature to Improve Human Health - PMC [online]. [cit. 27. 11. 2024]. Dostupné z: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9147304/

Kotvičník zemní a jeho schopnosti?
Kotvičník zemní (Tribulus terrestris) je na první pohled možná ne zcela výraznou rostlinou a mohl by být jednoduše zaměněn s obyčejným a zbytečným plevelem, avšak opak je pravdou. Kotvičník je považován za přírodní životabudič a má vlastnosti, které mohou podpořit zdravé fungování našeho těla. Je oblíbený lidmi s různým věkem a jeho blahodárnosti využívají ženy i muži. Kotvičník je nenáročná poléhavá bylina, jež má malé podlouhlé složené lístky a pětičlenné výrazně žluté květy. Z těch pak vznikají specificky ostnaté plody. Dorůstá se přibližně do 70 cm a je sice nenápadný, ale dokáže vytvářet větší bujné porosty. Nejkoncentrovanější množství látek se pak nachází ve zmíněných plodech a kořenech.

Hořčík a jeho formy, účinky a dákování
Hořčík (magnesium) se přirozeně účastní stovek enzymatických reakcí a je významný pro každou buňku. Podílí se třeba na elektrolytické rovnováze, zajišťuje správný energetický metabolismus a je nutný pro zdravé kosti a zuby. Ovlivňuje také nervovou soustavu, přispívá totiž k její správné činnosti a přenosu nervových vzruchů.

Půdní probiotika a jejich výhody?
Probiotika jsou v dnešním světě již relativně známá a jen málokdo o nich neslyšel. S největší pravděpodobností jste je také už někdy užívali nebo vám byly doporučeny během léčby antibiotiky. Probiotika jsou totiž naší přirozenou součástí a tvoří příznivý mikrobiom v zažívacím traktu.