Půdní probiotika a jejich výhody?
Probiotika jsou v dnešním světě již relativně známá a jen málokdo o nich neslyšel. S největší pravděpodobností jste je také už někdy užívali nebo vám byly doporučeny během léčby antibiotiky. Probiotika jsou totiž naší přirozenou součástí a tvoří příznivý mikrobiom v zažívacím traktu. Od funkce zažívání se však odvíjí i celkové zdraví organismu, a to včetně našeho imunitního systému. Z toho tedy vyplývá, že správná funkce trávicího systému je v mnohých ohledech klíčová. Probiotika můžeme do těla dostávat za pomoci některých potravin, ale máme navíc k dispozici nepřeberné množství produktů ve formě kapslí, kapek nebo i rozpustných tablet. Druhů probiotik je ale poměrně spousty. Vyznat se v nich, proto není úplně jednoduché. My se dnes podíváme na jeden novější druh – půdní probiotika.
Co jsou probiotika a jaké jsou příznaky jejich nedostatku?
Probiotika jsou mikroskopické organismy, jež osidlují naše střeva. Jedná se o bakterie, které nám ovšem nijak neškodí, a jsou naopak více než blahodárné a důležité. V těle se nachází asi 500 různých druhů bakterií, pokud máme těch příznivých dostatek, vše by mělo fungovat tak, jak má. Nicméně v případě, že je jejich rovnováha narušena – vlivem antibiotik, ale i jiných léčiv a dalších faktorů jako je třeba dlouhodobý stres nebo změna stravování, může dojít ke vzniku obtíží. Nejčastěji se narušení přirozeného mikrobiomu projevuje průjmem či naopak zácpou, bolestmi břicha, nadýmáním nebo zpomaleným zažíváním. Jestliže však dysbalance trvá po delší dobu, mohou se objevit i kožní vyrážky, ekzém a snížení přirozené obranyschopnosti.
Co jsou to půdní probiotika a čím se liší od jiných druhů?
Půdní probiotika jsou probiotické bakterie žijící v půdě. Mají určité specifické schopnosti, a stejně jako u jiných probiotik, jich existuje několikero druhů a jejich kmenů. Mezi nejznámější patří Bacillus coagulans, Bacillus subtilis a Bacillus clausii. O B. coagulans se v poslední době hovoří čím dál častěji a začíná být výrazně oblíbeným probiotikem. Nejvyužívanější je zejména kmen Lactobacillus sporogenes neboli LactoSpore. Tyto probiotika mají řadu pozitivních vlastností, kterými se hravě vyrovnají ostatním druhům probiotik. Přesto jsou v jedné věci rozdílné a pro prospěšnost pro náš organismus je to dokonce zásadní. Hlavní odlišnost půdních probiotik totiž spočívá v tom, že vytváří tzv. spory. To je klidová a velmi odolná forma, jež napomáhá ochraně daného probiotika.
Jaké výhody mají půdní probiotika?
Nejzásadnější přednost půdních probiotik tkví právě ve výše popsaných sporách. Je to vlastně klidové stadium neboli zjednodušeně řečeno ulita, ve které bakterie přežívá skrytá před negativními dopady okolního prostředí, jež mohou probiotikum za běžných podmínek poškodit. Neblahý vliv má často příliš vysoká nebo nízká teplota, malá nebo přehnaně velká vlhkost a žaludeční kyseliny produkované v traktu. Přínosné je také v tomto případě to, že půdní probiotika přežívají bez újmy i v malých počtech. Ostatní bakterie jako například laktobacily či bifidobakterie je nutné přijímat v opravdu obrovských počtech, aby měli šanci naše střeva kolonizovat. Půdních bakterií stačí k osídlení jen nepatrný zlomek.
Jaké jsou veškeré funkce probiotik a kdy je užívat?
Probiotika mají v první řadě významnou roli při rozkladu potravy, kterou zkonzumujeme. Napomáhají rozložit její jednotlivé složky, díky čemuž se daleko snadněji absorbují. Trávení je tedy jednodušší a rychlejší. Dále zlepšují funkci střev, potlačují růst patogenních bakterií, udržují náležité pH a podporují imunitní systém. Probiotika je vhodné nasadit při antibiotických léčbách a pokračovat s nimi ještě několik týdnů po ukončení léčby. Prospějí nám ovšem i v situacích, kdy se potýkáme se špatným zažíváním, infekcemi a zánětlivými onemocněními, v případě kožních problémů, snížené obranyschopnosti nebo alergií.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc.Michaela Fulínová

Vitamin K2 – nejméně známý, ale přitom jeden z nejdůležitějších vitaminů
Vitamin K není moc známý za to ale velmi prospěšný vitamin pro naše srdce, svaly i kosti. Tělo si ho dovede vytvořit jen v nízkém množství, a tak je jeho substituce nesmírně důležitá. Bohužel se ale v západní stravě příliš nevyskytuje, takže je nutné sáhnout po doplňcích stravy s obsahem vitamínu K2. Vitamin K patří společně s vitaminy A, D a E do skupiny vitaminů rozpustných v tucích. Do ještě poměrně nedávné doby se mělo za to, že existuje pouze jedna varianta tohoto vitaminu. Rozsáhlé studie však odhalily, že stejně jako vitamin E, jež má více různě působících forem, i u vitaminu K existuje několik variant – přesně řečeno přirozeně se vyskytují 2 varianty, a to vitamin K1 (fylochinon) a K2 (menachinon)

Kyselina hyaluronová ve formě séra nebo kapslí?
Kyselina hyaluronová má v posledních letech čestné místo v rozličných produktech z oblasti proti stárnutí, vráskám a na hydrataci. Nalezneme ji jako součást přípravků pro péči zvenčí, jako jsou krémy, intenzivnější séra, a dokonce i třeba v šamponech nebo make-upu.

Přírodní sladidla a jaké vybrat?
Klasický nejpoužívanější cukr je získáván z cukrové řepy či třtiny, a je tedy rovněž přírodním sladidlem. Přírodní jsou ty, jež mají svůj původ v přírodě, nejsou vytvářeny uměle a ani nijak výrazně upravovány. Řepný cukr je z chemického hlediska tvořen převážně sacharózou, a to skoro ze stejného poměru glukózy a fruktózy. Obvykle se rafinuje, což je proces, kdy dochází k odstraňování nečistot a ostatních nechtěných složek. Vznikne pak bílá krystalická látka. S třtinových cukrem se častěji setkáme v jeho zlatohnědé nečištěné podobě. Obsahuje o trochu více vitaminů a minerálů, jenže v kvantitě, v jakém bychom ho měli konzumovat to nehraje významnou roli. Předností je spíše příjemná lehce karamelová chuť a vůně.