Hořčík (magnesium) je jedním z nejvíce zastoupených minerálů v našem těle. Konkrétně mu v porovnání s ostatními náleží čtvrté místo. Má na starosti mnoho úkolů, a proto abychom byli zdraví a plní energie je zkrátka nepostradatelný. Umí toho ale daleko více. Při jeho doplňování do organismu byste se ale také měli zajímat o jiné faktory, neboť je velice důležitá i jeho vstřebatelnost. Ne každá forma je na tom ovšem tak dobře. Dá se ale určit, jaká z nich je opravdu ta nejlepší?
Ať už uklízíte denně, či jednou týdně, určitě vás potěší, že následující produkty jsou levné a pokud si je zakoupíte ve velkých baleních, ušetříte ještě více. Pro začátek si můžete pořídit pouze sodu, ocet a kyselinu citronovou a později případně svoje zásoby můžete rozšířit. Jedlá soda neboli soda bikarbona je bílý prášek, který je dobře rozpustný ve vodě a má zásadité pH. Možná ji znáte jako součást kypřících prášků nebo ji používáte do pečení samostatně. Ocet je nejlepší ten bílý, jelikož obsahuje 10% kyseliny octové, a je proto koncentrovanější. Navíc není dobarvený a nezanechá nikde skvrny. Kyselinu citronovou seženete v podobě krystalického prášku nebo jako již hotový roztok.
Medicinální houby obsahují spoustu prospěšných látek a ty mohou být v mnoha ohledech pro naše tělo ohromným přínosem. A to jak po fyzické stránce, tak i té duševní. Řadí se mezi adaptogeny, které zvyšují odolnost proti stresu. Podporují normální činnost orgánových soustav, psychickou rovnováhu a na základě četných studií také imunitní systém, za čímž stojí především tzv. betaglukany. To jsou polysacharidy, jež aktivují buňky zodpovědné za naši obranyschopnost. Ale to nejsou zdaleka jediné složky, které bychom našli, je jich totiž opravdu dlouhý seznam.
B12 neboli kobalamin je jedním z mnohých zástupců z tzv. B-komplexu a patří mezi látky rozpustné ve vodě, což znamená, že pro správné vstřebávání nepotřebuje žádný tuk, jako je tomu v případě těch, jež jsou rozpustné právě v tucích. Takové vitaminy se většinou nikam neukládají a jejich případný nadbytek se vyloučí spolu s močí. Co se týče vitaminu B12 je to však trošku jinak a ukládá se do jater, ledvin a dalších částí, ze kterých ho tělo může následně čerpat. Denní dávka by měla být přibližně 2,5 μg, nicméně se nelekejte, že v suplementech je ho několikanásobně více – je tomu tak kvůli jeho ne zrovna snadné vstřebatelnosti.
Lecitin je často opomíjenou látkou, přitom má výrazný vliv na zdraví a mnohé denně probíhající procesy v našem těle. Je to základní stavební kámen buněčných membrán a je nepostradatelnou a přirozenou součástí spousty orgánů a tkání. Většinou se o něm hovoří ve spojitosti se správným fungováním mozku, což je určitě pravda, ale má na starost i další důležité úkoly.
DMSO je bezbarvá tekutina s charakteristickým zápachem, který mnoho lidí definuje jako podobný česneku. Jedná se o zkratku ze slova dimethylsulfoxid, konkrétně je to tedy organická sirná sloučenina. Vzniká jakožto vedlejší produkt při výrobě papíru a zpočátku se dal upotřebit pouze pro průmyslové účely. Dnes je schválen jeho volný prodej a při správném používání se nemusíte obávat žádných vedlejších účinků, často se totiž uvádí, že je bezpečnější než ostatní, daleko déle známá, léčiva. Je ovšem potřeba s touto látkou zacházet opatrně a řídit se určitými doporučeními.
Kolagen je jeden z nejrozšířenějších typů proteinů v lidském organismu. Jedná se o nerozpustnou vláknitou bílkovinu, kterou si tělo ve většině případů umí samo vytvořit, tato schopnost se však zpomaluje. Syntéza probíhá tak, že tělo vezme určité druhy aminokyselin, které na sebe naváže, čímž vznikne kolagen, jež se dále využívá dle potřeby. Molekula je složena asi z 19 druhů aminokyselin, z nichž největší množství připadá na glycin, prolin a hydroxyprolin. Kolagen se běžně vyskytuje ve své čisté neboli nativní verzi. To je nepozměněná přírodní forma, jež je ale bohužel pro tělo hůře vstřebatelná. Proto se začali vytvářet kolagenní peptidy, s nimiž se možná častěji setkáte pod názvem hydrolyzovaný kolagen. Ten je již sice jistým způsobem upraven, ale pouze k lepšímu. Nemusíte se tedy ničeho obávat. Kolagenní peptidy se liší hlavně molekulární strukturou, která je pro nás daleko snadněji využitelná.
Kotvičník zemní, známý rovněž pod názvem Tribulus terrestris, je rostlina, která určitě stojí za vaši pozornost. Její blahodárné vlastnosti se pojí především s pohlavními orgány, hormony a libidem, ale má i řadu dalších pozitivních schopností, jež vám mohou přijít vhod. Kotvičník můžete sehnat v mnoha podobách, a kupovat byste proto neměli hned ten první, na nějž narazíte, ne každý produkt musí být totiž kvalitní. Kotvičník umí velice dobře posloužit v sexuální oblasti. Povzbudí totiž libido, sexuální touhu, u mužů napomáhá se zvýšením hladiny testosteronu a jak naznačují studie, může zlepšit taktéž životaschopnost a pohyblivost spermií. U žen podnítí tu správnou hormonální aktivitu a plodnost a svoje přínosy má i v období klimakteria, kdy zejména v kombinaci s macou peruánskou, může přinést viditelné výsledky v podobě mírnějších průvodních příznaků.
Vitamin C je jeden ze základních vitaminů, které náš organismus potřebuje k tomu, aby mohl fungovat, tak jak má. Nejčastěji je zmiňován ve spojitosti s naším imunitním systémem, nicméně má řadu dalších významných úkolů, o nichž možná ani nevíte. Vzhledem k tomu, že jsme odkázáni na to, vitamin C přijímat, máme dvě možnosti, jak ho doplnit. První je samozřejmě za pomoci pestré stravy, tedy zařazením potravin, které jsou na něj bohaté. Největší množství bychom našli v šípku, černém rybízu, kiwi, červené paprice, listové zelenině či acerole
Kyselina hyaluronová je jednou z nejpopulárnějších látek dnešní doby. Je využívaná v kosmetickém průmyslu, estetických procedurách a můžeme ji upotřebit jak vnitřně i zevně. Jedná se o látku, která je pro nás zcela přirozená, jelikož si ji tělo samo pro své potřeby produkuje. Nicméně jak už tomu u spousty běžných procesů v organismu bývá, hraje tu velkou roli věk. V organismu se kyselina hyaluronová nachází na mnoha místech. Nejvíce je zastoupena v pokožce, pojivových tkáních nebo třeba v očním sklivci. Má jednu velmi zásadní vlastnost a to takovou, že na sebe dokáže navázat až tisícinásobek své vlastní váhy. Proto se stala tolik oblíbenou surovinou pro kosmetiku nebo při neinvazivních úpravách v dermatologii, k redukci drobných, ale již viditelných vrásek.
Maca peruánská, lepidium meyenii, řeřicha peruánská, peruánský ženšen či královna And. To vše jsou názvy pro jednu a tu samou mimořádnou rostlinu, které se využívá pro zlepšení zdraví již dlouhé roky. Nejčastěji je spojována s navýšením energie, vitalitou a hormonální rovnováhou. Jak už je dle názvu asi jasné, má maca něco společného s Peru. Jedná se o krajinu jejího původu, kde roste ve vysoké nadmořské výšce, a ne zcela příjemných podmínkách. Maca má ovšem také více různorodých druhů. Nejběžnější je maca žlutá, červená a černá. Ty jsou snadno rozeznatelné právě podle barvy, nicméně i jejich vlastnosti a chuť se lehce odlišují. Zatímco maca žlutá má jen jemnou nasládlou neutrální až nevýraznou příchuť, ta červená je sladší, plnější a popisována jako nejchutnější, černá je naopak chuťově výraznější než předchozí dvě, je zemitá až nahořklá.
Resveratrol je sloučenina, která se stala v posledních letech středem pozornosti, díky svému prospěšnému vlivu na zdraví člověka. Jedná se totiž o skvěle fungující antioxidant, jež ocení nejen naše buňky. Resveratrol náleží mezi polyfenoly. To je skupina chemických látek, jež se přirozeně vyskytuje v celé řadě rostlin. Takové sloučeniny neobsahují rostliny jen tak, ale mají v nich svůj jasný účel. Nejen že mohou dodávat specifickou barvu, chuť či vůni, ale jsou určeny také k ochraně před možnými nepříznivými vlivy.
Únava je zcela běžnou součástí našeho života. Organismus nám tak dává najevo, že potřebuje trochu zvolnit, odpočinout si a zregenerovat. Většinou ji pociťujeme ve večerních hodinách, po náročných aktivitách nebo fyzických výkonech. A to je naprosto v pořádku. Mnoho lidí ale trpí únavou častěji, pociťuje výrazný pokles energie i během nenáročného dne a bez zjevné příčiny.
Ginsenosidy představují zajímavou skupinu bioaktivních látek, které se téměř výhradně nachází v rostlině Panax Ginseng. Ta vám bude ale asi nejspíš známější pod českým názvem Ženšen pravý. Ženšen je již po staletí důležitou součástí nejrůznějších tradičních medicín, protože poskytuje lidskému organismu celou řadu benefitů. Je totiž považován za velmi efektivní adaptogen, který zvládne podpořit kognitivní funkce, zvýšit energii nebo stimulovat imunitní systém.
Trávicí enzymy jsou specifické komplexní bílkoviny, které napomáhají rozkládat veškerou potravu na menší celky – molekuly. Jsou nepostradatelné pro transport molekul, metabolické děje, trávení stravy a rovněž vstřebávání nezbytných živin. Trávicí proces zahrnuje dva typy zpracování živin. Jedním je mechanické trávení, při němž se potrava drtí, rozmělňuje a následně promíchává s trávicími šťávami. Druhé je trávení chemické a tam vstupují na scénu právě trávicí enzymy. Jedná se vlastně o biokatalyzátory, které řídí celý soubor chemických pochodů.
Acerola neboli Malpígie lysá je tropická rostlina, která produkuje červené plody, jež jsou plné prospěšných látek. Tyto plody mohou připomínat klasické třešně, proto se jí často s oblibou přezdívá také jako barbadoská třešeň.
Kolagen je velice důležitá bílkovina v těle a ze všech přítomných proteinů zabírá dokonce až 30 %. Náš organismus ho produkuje samovolně, ovšem s postupem času a přibývajícím věkem se tato schopnost bohužel snižuje. Kolagen je mimobuněčná bílkovina, která je ve vodě nerozpustná. Je základním stavebním kamenem všech pojivových tkání, nachází se napříč celým tělem a je nezbytný pro strukturu, pevnost a stabilitu tkáně.
Produkce můžské pohlavní látky začíná v pubertě a pokračuje po celý život, ovšem od určitého věku dochází k postupnému snižování jeho tvorby. Jeho nedostatek může způsobovat různé projevy, jež nemusí zahrnovat pouze fyzické příznaky, ale rovněž ty psychické. Každý jedinec je však odlišný, a vše je proto i v tomto ohledu individuální. Můžete tudíž pociťovat jinou kombinaci projevů a v různé míře
Ginkgo biloba je v dnešní době již velice známá a málokdo o ní ještě neslyšel, jelikož je oblíbena po celém našem světě. Nicméně i přesto, že je tady ginkgo biloba od pradávna, dnes roste přirozeně bohužel pouze na menším úžemí ve východní části Číny.
Zinek je minerální látkou, která hraje klíčovou roli ve více procesech v našem těle, než bychom si možná dokázali představit. Běžně tento minerál přijímáme v jídle, ovšem ne vždy to je v dostatečném množství. Už však jeho nepatrný deficit může vyvolat řadu obtíží a narušit přirozené mechanismy. Proto není na škodu ho organismu dodávat v podobě suplementu