Co jsou kolagenní peptidy?
Na doplňky stravy obsahující kolagen můžete v dnešní době narazit téměř na každém rohu. Jedná se totiž o složku, jejíž oblíbenost stále stoupá, a z tohoto důvodu vznikají další a další produkty, které nám slibují nemalé zázraky. Kolagen je v organismu nepochybně důležitou látkou a jeho doplňování je v určitých fázích života více než užitečné. Ovšem je potřeba vybrat si kolagen správný a kvalitní. Zvolit můžete třeba tzv. kolagenní peptidy, které se těší velkému zájmu. Jakou výhodu ale skutečně mají a proč bychom se měli o kolagen vůbec zajímat? Na to se podívejte níže v článku.
Kolagen v našem těle
Kolagen je jeden z nejrozšířenějších typů proteinů v lidském organismu. Jedná se o nerozpustnou vláknitou bílkovinu, kterou si tělo ve většině případů umí samo vytvořit, tato schopnost se však zpomaluje. Syntéza probíhá tak, že tělo vezme určité druhy aminokyselin, které na sebe naváže, čímž vznikne kolagen, jež se dále využívá dle potřeby. Molekula je složena asi z 19 druhů aminokyselin, z nichž největší množství připadá na glycin, prolin a hydroxyprolin. Kolagen má strukturální a podpůrnou funkci a našli bychom ho napříč celým organismem. Je přítomen například v kůži, šlachách, kloubech, kostech i cévách a jiných mnoha místech.
Co je kolagenní peptid?
Kolagen se běžně vyskytuje ve své čisté neboli nativní verzi. To je nepozměněná přírodní forma, jež je ale bohužel pro tělo hůře vstřebatelná. Proto se začali vytvářet kolagenní peptidy, s nimiž se možná častěji setkáte pod názvem hydrolyzovaný kolagen. Ten je již sice jistým způsobem upraven, ale pouze k lepšímu. Nemusíte se tedy ničeho obávat. Kolagenní peptidy se liší hlavně molekulární strukturou, která je pro nás daleko snadněji využitelná. Vyrábí se šetrně procesem hydrolýzy, což je chemický proces, při kterém jsou velké molekuly rozštěpeny na menší celky. Ty se pak v těle lépe vstřebávají a jsou proto efektivnější. Při výběru byste tudíž měli dávat vždy přednost kolagenním peptidům.
Na co je dobrý kolagen?
Jak jsme už dříve naznačili, dostatečné množství kolagenu je pro naše zdraví klíčové a jeho užívání může mít širokou škálu prospěšných vlivů i na vzhled kůže. Jak se můžeme dočíst v mnohých studiích, má hydrolyzovaný kolagen mnoho přínosných biologických funkcí, jako je kupříkladu schopnost zadržovat vlhkost v pleti, napomáhat proti stárnutí či zlepšit pevnost a elasticitu pokožky. Výživu však dodá rovněž vlasům a nehtům. Nicméně kolagen je nepostradatelný také pro náležitou funkci kloubů, šlach, kostí a chrupavek, může tak posloužit jako prevence před vznikem obtíží v důsledku stárnutí nebo vysoké zátěže. Kolagenní peptidy jsou dále příznivé třeba pro zdraví cévních stěn a zubů.
Proč nezapomínat na vitamin C?
Vitamin C je zásadní vitamin, bez kterého se neobejde řada procesů, které probíhají v našem těle každý den. Je spojován především s obranyschopností, ale má svoji významnou roli právě i při tvorbě kolagenu. Podporuje totiž jeho produkci a je aktivní součástí kolagenové syntézy, a to již od úplného počátku. Pokud není přítomno potřebné množství vitaminu C, může být jeho produkce zpomalena či se nevytváří kolagen ve stabilní kvalitě. Myslete tudíž při užívání kolagenu i na tento aspekt. Volte buď kolagen, jenž obsahuje taktéž vitamin C nebo dbejte na jeho dostatečný příjem jinde.
Jak vybrat ten správný doplněk stravy?
Jak už je asi zřejmé, je nejvýhodnější volit kolagen ve formě kolagenních peptidů, jež se dobře rozpouštějí a absorbují. Ovšem záleží také na tom, na co ho konkrétně pořizujete, a dle toho sáhnout po typu kolagenu, co se na to přesně hodí. Jestliže chcete přilepšit pleti, užívejte kolagen typu I, který je v kůži bohatě obsažen. Pokud se chcete zaměřit na pohybový aparát, měl by to být spíše kolagen typu II. Existují však takové formy kolagenů, které sice tento typ neobsahují, ale jsou speciálně vytvořeny tak, že prospívají i kloubům a chrupavkám. Před zakoupením si proto nastudujte daný výrobek.
Z naší nabídky kolagenů na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6891674/

Ženšen pravý a jeho koncentrace, jak moc je důležitá?
Ženšen pravý, který je známý také pod latinským názvem Panax ginseng, je bylina s dlouholetou tradicí a velice příznivými schopnostmi, jež podpoří fyzickou i duševní vitalitu. Historie ženšenu je bohatá, protože je využíván již po dlouhá staletí, ovšem jeho oblíbenost neklesá ani v dnešním moderním světě. Ba naopak, vznikají stále nové preparáty, co tuto rostlinu obsahují v různých podobách, ale také koncentracích. Ženšen pravý je v současné době pěstován spíše na rozlehlých farmách. Daří se mu nejlépe v jeho domovské oblasti v Asii (Čína, Severní Korea), lze ho najít taktéž v jiných koutech světa, nicméně bohužel často nedosahuje takových kvalit jako má v prve zmíněných zemích.

Směsi zelených potravin – jaké mají benefity?
Různé druhy zelených potravin, které jsou namixovány do jednoho produktu, se v poslední době dostávají na výsluní. A není se čemu divit, jelikož kombinují benefity vícero rostlin najednou.

Vitaminy a minerály – které jsou pro lidské tělo nejdůležitější?
Existuje 13 základních vitaminů, které rozdělujeme do dvou skupin na základě chemicko-fyzikálních vlastností. První skupinu tvoří vitaminy rozpustné v tucích neboli tzv. vitaminy lipofilní. Do této skupiny spadají vitaminy A, D, E a K. Mezi vitaminy rozpustné ve vodě neboli hydrofilní vitaminy patří vitamin C a všechny vitaminy tvořící B-komplex.