Acerola – tropická třešeň plná přírodního vitaminu C
Acerola lysá také nazývána malpígie lysá či barbadoská třešeň, je rostlina pěstována především pro své zázračné plody, které jsou považovány za jeden z nejbohatších přírodních zdrojů vitaminu C. Acerola však neobsahuje jen pouze tento vitamin, ale je zdrojem i dalších užitečných látek pro organismus, jako jsou minerály, flavonoidy a celá škála dalších vitaminů. Tyto ostatní aktivní látky nejsou v acerole zastoupeny v tak velkém množství, ale některé hrají důležitou roli právě v kombinaci s vitaminem C. Proč tomu tak je, na to se podíváme v dnešním článku.
Jak vypadá acerola a kde roste?
Jak již název barbadoská třešeň napovídá, acerola se vyskytuje na karibském ostrově Barbados. Není to však jediné místo, kde se pěstuje a je velmi oblíbená. V dnešní době je tato rostlina k nalezení po celém Karibiku, střední i jižní Americe, ale i jihovýchodní Asii, Austrálii a Africe.
Acerola je velmi hustý keř nebo malý strom s chlupatými větvemi a růžovými nebo červenými květy. Plody připomínají třešně, jsou kulaté až 3 centimetry velké a mají lesklou červenou slupku. Dužina je velmi šťavnatá a kyselá. Tyto plody se sklízí a dají se konzumovat samotné, ale to se může praktikovat spíše přímo v místě výskytu, jelikož podléhají rychlé zkáze. Proto se plody aceroly často sklízí nedozrálé, nechávají se plně dozrát až po utržení a následně se zpracovávají většinou na prášek, který si zachová vysoký obsah vitaminu C.
Co vše acerola skrývá?
Jak již bylo řečeno, acerola obsahuje velké množství vitaminu C, a to mnohem více než jiné plodiny jako jsou třeba pomeranče, rakytník či dokonce šípky. Zralé plody obsahují 4,5 % vitaminu C, což je v porovnáním s pomerančem až 30x větší množství. Vitamin C je v organismu důležitý zejména pro podporu imunity, k ochraně buněk či pro správné fungování nervové soustavy.
Dalšími obsaženými vitaminy jsou ty ze skupiny B. Je to například thiamin, riboflavin, niacin či kyselina listová. Jejich důležitost pro organismus je značná. Jsou potřebné pro energetický metabolismus, pro funkci nervů, srdeční soustavy, zdravou kůži a zrak, pro podporu imunitního systému a řadu dalšího.
Vitamin E, který lze v acerole také nalézt má jednu hlavní roli, a to ochranu buněk před oxidačním stresem, který vzniká při látkové výměně, tj. pomáhá tělu s odbouráváním volných radikálů.
Z flavonoidů můžeme vyzdvihnout hlavně rutin a hesperidin. Tyto látky podporují zejména zdravé cévní stěny a cirkulaci krve, což je příznivé nejen pro mozek a srdce, ale i pro celý cévní systém.
Je přírodní vitamin C lepší než ten syntetický?
Přírodním vitaminem C je myšlen takový vitamin, který se nachází v ovoci, zelenině a dalších potravinách a jak již bylo výše zmíněno právě i v acerole. Pro začátek je nutné u přírodního zdroje poukázat na vzájemnou podporu vitaminu C s ostatními látkami, které acerola obsahuje. V přírodě se totiž často vitaminy vyskytují v komplexu dalších látek, kdy se vzájemně podporuje jejich vstřebatelnost a tím je pak i lepší jejich využitelnost v organismu. U aceroly tomu tak je při vzájemném působení právě vitaminu C a flavonoidů. Obě látky se navzájem podporují v působení, chrání se před oxidací, a právě díky flavonoidům se vitamin C lépe vstřebává.
Syntetickým vitaminem C je uměle vyráběný vitamin v laboratorních či průmyslových podmínkách. Dnes již máme na trhu nepřeberné množství takových doplňků stravy a lze tedy nalézt i velmi kvalitní s vysokým obsahem vitaminu C.
Závěrem lze říct, že acerola je tedy ideálním kandidátem pro ty, co chtějí jít přírodní cestou a vytěžit navíc řadu dalších benefitů. I když se ale rozhodnete pro syntetickou variantu vitaminu C rozhodně neprohloupíte, i tak podpoříte vaše tělo a posílíte ho nejen v zimních měsících.
Vitamin C přispívá k:
- Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév, kostí, chrupavek, dásní, kůže a zubů
- Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
- Přispívá k normální činnosti nervové soustavy
- Přispívá k normální psychické činnosti
- Přispívá k normální funkci imunitního systému
- Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem
- Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
- Přispívá k regeneraci redukované formy vitaminu E
- Zvyšuje vstřebávání železa
- Přispívá k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS

Reishi – proč je důležitý obsah triterpenů?
Reishi (Ganoderma Lucidum, Lesklokorka lesklá) je známou dřevokaznou houbou parazitující na stromech či pařezech. Její příznivé vlastnosti na lidský organismus jsou vyzkoušeny napříč staletími. O jejím pozitivním vlivu není tedy žádný pochyb. Má v sobě totiž látky, kterých by bylo škoda nevyužít pro náš vlastní prospěch. V reishi je hned několik stovek aktivních látek. Obsahuje základní prvky jako vodu nebo bílkoviny a rovněž pár vitamínů a minerálů. Je to například železo, hořčík, vápník, zinek, selen, vitaminy z B-komplexu a vitamin D. Cenné jsou pak polysacharidy, které přináší tělu jeden z největších užitků.

Na jaké složky kromě polysacharidů se u reishi zaměřit?
Reishi je asi jednou z nejznámějších medicinálních hub u nás, nebo možná dokonce na celém světě. Můžeme na ni často narazit i pod dvěma dalšími názvy – lesklokorka lesklá či Ganoderma Lucidum. V tradiční čínské medicíně je uznávaná už více než 4 tisíce let.

Hericium medicinální houba plná vitamínů a prospěšných látek
Hericium neboli lví hříva patří mezi medicinální houby, které se od nepaměti využívají v tradiční čínské medicíně. V poslední době je však o ně velký zájem i u nás, a to především proto, že podporují odpověď organismu na stresové situace také podporují imunitu a působí jako tzn. adaptogeny. Na světě jich existuje přes 100 druhů a konkrétně hericium patří mezi nejoblíbenější.