Jaké má arginin účinky?
Arginin je semi-esenciální látkou, která se dokáže v těle přirozeně produkovat, ale pouze za jistých podmínek. V určitých situacích je proto vhodné ho do těla doplňovat, protože ho nemusí být dostatek. Arginin je přitom významná aminokyselina, která se podílí na mnoha fyziologických pochodech v organismu. Jeho příjem si však můžeme zajistit potravou. Našli bychom ho například ve vejcích, mase, rybách, mléčných výrobcích, semínkách, ořechách, luštěninách nebo dokonce hořké čokoládě. Zvolit ovšem můžete také funkční doplněk stravy, jenž vám celou situaci usnadní.
Jak účinkuje arginin v organismu?
Spontánní produkce argininu vzniká v játrech a ledvinách během jedné fáze cyklu, který se nazývá jako močovinový či ornitinový. Při tomto procesu se tělo zbavuje přebytečného dusíku, který je vylučován spolu s močovinou. Nicméně hlavní předností této aminokyseliny je výrazná podpora produkce oxidu dusnatého (NO), který má vasodilatační schopnosti. To znamená, že napomáhá rozšiřovat cévy. Tím se snižuje krevní tlak a zlepšuje nejenom krevní tok a prokrvení, ale také přísun kyslíku a dalších živin do veškerých částí těla. Arginin tak prospívá srdci, cévám a vlastně celému kardiovaskulárnímu systému. Využívá se rovněž při regeneraci po tréninku a hojení a může regulovat krevní cukr a cholesterol nebo podpořit imunitu.
Má vedlejší účinky?
Jestliže se budete držet doporučeného dávkování, měli byste suplementaci argininu snášet velice dobře a nežádoucí účinky se vám pravděpodobně zcela vyhnou. V ojedinělých případech, či obzvláště pokud je užíván v nadměrném množství, se mohou objevit nevolnosti, nadýmání, průjem, bolesti hlavy nebo taktéž alergická reakce. V případě, že trpíte vážnými kardiovaskulárními obtížemi, vždy se nejprve poraďte s lékařem. Neužívejte v období těhotenství a kojení.
Kdy začne arginin působit?
První účinky argininu můžete zaregistrovat poměrně brzy po jeho užití. Jeho plné schopnosti se ovšem projeví až po delší době. Většinou se tak děje během několika týdnů, avšak pro zlepšení celkového sportovního výkonu je vhodné užívat arginin dlouhodobě. Ovšem i přesto, že je dlouhodobá suplementace opravdu bezpečná, doporučuje se povětšinou tento typ doplňků užívat přibližně 2-3 měsíce, přičemž následuje alespoň měsíční pauza.
Jak arginin dávkovat?
Dávkování je velice individuální záležitostí. Každý organismus bude totiž reagovat jinak, a proto se i potřebná dávka k dosažení vytoužených výsledků může poměrně lišit. Nejdříve vyzkoušejte menší množství, a pokud se nedostaví žádné změny, přísun navyšte. Často se podává 30-60 minut před tréninkem, někdo si ho však pochvaluje až na podporu potréninkové regenerace. Lze ho doplňovat pravidelně i během netréninkových dní. Běžná denní dávka bývá okolo 2-6 g.
Kdy arginin užívat a jaké má formy?
Tato aminokyselina se dá pořídit ve formě prášku nebo kapslí. Zde je rozhodnutí čistě na vás a vašich preferencích, vyberte tedy formu, která vám vyhovuje nejvíce. Prášek si rozmícháte ve vodě či jiném nápoji, kapsle jednoduše zapijete, jelikož obsahují přesně odměřené množství. Suplementace argininu je samozřejmě vhodná, pokud máte velkou fyzickou námahu, cvičíte, posilujete a máte celkově nadmíru pohybu. Můžete ho také vyzkoušet na optimalizaci krevního tlaku, k podpoře erekce či kardiovaskulárního zdraví.
S čím je vhodné arginin kombinovat?
Arginin můžete samozřejmě bez problému podávat zcela samostatně. Jestliže však chcete dosáhnout ještě lepších výsledků, je dobré kombinovat arginin s další aminokyselinou – citrulinem. Současné užívání těchto dvou látek ještě efektivněji zvyšuje produkci oxidu dusnatého, a kýžený účinek se navíc prodlužuje. K tomu postačí dokonce nižší dávky, než když je užívaná jedna z látek pouze samostatně.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Zdroj:
Therapeutic Benefits of l-Arginine: An Umbrella Review of Meta-analyses - PMC [online]. [cit. 01. 08. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5021928/

Kotvičník zemní a jeho působení??
Kotvičník zemní je jednoletá bylina, která se objevila před více jak 1000 lety a to v oblasti Asie konkrétně Číny. Postupem času se Kotvičník dostal do podvědomí veřejnosti a začal se pěstovat téměř po celém světě. Největším producentem Kotvičníku zemního je Čína a v Evropě má výbornou odezvu Kotvičník pěstovaný v Bulharsku. V Bulharsku jsou ideální teplotní podmínky pro růst této byliny, a tak lze z ní získat kvalitní aktivní složky, kterými jsou převážně steroidní saponiny. Golden Nature Kotvičník zemní s deklarovaným obsahem 90% saponinu patří mezi náš nejprodávanější produkt a jednoznačně ho doporučujeme.

Chitosan a jeho vliv na organismus, co umí podpořit?
Chitosan je specifická látka, se kterou se můžeme setkat nejvíce ve spojitosti s hubnutím, kontrolou tělesné hmotnosti či všeobecně s naším trávicím ústrojím. Je tomu tak proto, že má vlastnosti, které mohou snahy o snížení hmotnosti podpořit. Chitosan je nerozpustný polysacharid s kladným nábojem, který má téměř nulovou kalorickou hodnotu. To znamená, že ho naše tělo nevstřebává a dále nijak nezpracovává. Mohlo by se proto zdát, že je pouze zbytečnou látkou, jež nám nepřinese žádný užitek, ale opak je pravdou.

Kešu ořechy – v čem spočívá jejich přínos pro zdraví?
S kešu ořechy se pojí spoustu zajímavostí, o kterých ví jen málokdo. Věděli jste například, že ledvinovitý tvar kešu odpovídá názvu stromu, na kterém roste? Ano, je tomu skutečně tak. Kešu ořechy jsou plodem stromu ledvinovníku západního (Anacardium occidentale), což je tropický stálozelený strom původem z Brazílie. Dnes se pěstuje hlavně v Indii a Vietnamu na plantážích, kde se i přímo zpracovává. Největší ledvinovník západní však nenajdete ani v Indii nebo Vietnamu, ale právě v Brazílii ve městě Natal, kde z výšky vypadá jako celý zarostlý park.