Jaké má arginin účinky?
Arginin je semi-esenciální látkou, která se dokáže v těle přirozeně produkovat, ale pouze za jistých podmínek. V určitých situacích je proto vhodné ho do těla doplňovat, protože ho nemusí být dostatek. Arginin je přitom významná aminokyselina, která se podílí na mnoha fyziologických pochodech v organismu. Jeho příjem si však můžeme zajistit potravou. Našli bychom ho například ve vejcích, mase, rybách, mléčných výrobcích, semínkách, ořechách, luštěninách nebo dokonce hořké čokoládě. Zvolit ovšem můžete také funkční doplněk stravy, jenž vám celou situaci usnadní.
Jak účinkuje arginin v organismu?
Spontánní produkce argininu vzniká v játrech a ledvinách během jedné fáze cyklu, který se nazývá jako močovinový či ornitinový. Při tomto procesu se tělo zbavuje přebytečného dusíku, který je vylučován spolu s močovinou. Nicméně hlavní předností této aminokyseliny je výrazná podpora produkce oxidu dusnatého (NO), který má vasodilatační schopnosti. To znamená, že napomáhá rozšiřovat cévy. Tím se snižuje krevní tlak a zlepšuje nejenom krevní tok a prokrvení, ale také přísun kyslíku a dalších živin do veškerých částí těla. Arginin tak prospívá srdci, cévám a vlastně celému kardiovaskulárnímu systému. Využívá se rovněž při regeneraci po tréninku a hojení a může regulovat krevní cukr a cholesterol nebo podpořit imunitu.
Má vedlejší účinky?
Jestliže se budete držet doporučeného dávkování, měli byste suplementaci argininu snášet velice dobře a nežádoucí účinky se vám pravděpodobně zcela vyhnou. V ojedinělých případech, či obzvláště pokud je užíván v nadměrném množství, se mohou objevit nevolnosti, nadýmání, průjem, bolesti hlavy nebo taktéž alergická reakce. V případě, že trpíte vážnými kardiovaskulárními obtížemi, vždy se nejprve poraďte s lékařem. Neužívejte v období těhotenství a kojení.
Kdy začne arginin působit?
První účinky argininu můžete zaregistrovat poměrně brzy po jeho užití. Jeho plné schopnosti se ovšem projeví až po delší době. Většinou se tak děje během několika týdnů, avšak pro zlepšení celkového sportovního výkonu je vhodné užívat arginin dlouhodobě. Ovšem i přesto, že je dlouhodobá suplementace opravdu bezpečná, doporučuje se povětšinou tento typ doplňků užívat přibližně 2-3 měsíce, přičemž následuje alespoň měsíční pauza.
Jak arginin dávkovat?
Dávkování je velice individuální záležitostí. Každý organismus bude totiž reagovat jinak, a proto se i potřebná dávka k dosažení vytoužených výsledků může poměrně lišit. Nejdříve vyzkoušejte menší množství, a pokud se nedostaví žádné změny, přísun navyšte. Často se podává 30-60 minut před tréninkem, někdo si ho však pochvaluje až na podporu potréninkové regenerace. Lze ho doplňovat pravidelně i během netréninkových dní. Běžná denní dávka bývá okolo 2-6 g.
Kdy arginin užívat a jaké má formy?
Tato aminokyselina se dá pořídit ve formě prášku nebo kapslí. Zde je rozhodnutí čistě na vás a vašich preferencích, vyberte tedy formu, která vám vyhovuje nejvíce. Prášek si rozmícháte ve vodě či jiném nápoji, kapsle jednoduše zapijete, jelikož obsahují přesně odměřené množství. Suplementace argininu je samozřejmě vhodná, pokud máte velkou fyzickou námahu, cvičíte, posilujete a máte celkově nadmíru pohybu. Můžete ho také vyzkoušet na optimalizaci krevního tlaku, k podpoře erekce či kardiovaskulárního zdraví.
S čím je vhodné arginin kombinovat?
Arginin můžete samozřejmě bez problému podávat zcela samostatně. Jestliže však chcete dosáhnout ještě lepších výsledků, je dobré kombinovat arginin s další aminokyselinou – citrulinem. Současné užívání těchto dvou látek ještě efektivněji zvyšuje produkci oxidu dusnatého, a kýžený účinek se navíc prodlužuje. K tomu postačí dokonce nižší dávky, než když je užívaná jedna z látek pouze samostatně.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Zdroj:
Therapeutic Benefits of l-Arginine: An Umbrella Review of Meta-analyses - PMC [online]. [cit. 01. 08. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5021928/

Na co se používá DMSO?
DMSO je bezbarvá tekutina s charakteristickým zápachem, který mnoho lidí definuje jako podobný česneku. Jedná se o zkratku ze slova dimethylsulfoxid, konkrétně je to tedy organická sirná sloučenina. Vzniká jakožto vedlejší produkt při výrobě papíru a zpočátku se dal upotřebit pouze pro průmyslové účely. Dnes je schválen jeho volný prodej a při správném používání se nemusíte obávat žádných vedlejších účinků, často se totiž uvádí, že je bezpečnější než ostatní, daleko déle známá, léčiva. Je ovšem potřeba s touto látkou zacházet opatrně a řídit se určitými doporučeními.

Maca a její účinky na zdraví
Užívání macy může přinést mužskému osazenstvu spoustu výhod. V první řadě má kladný vliv na celkovou sexualitu a zvýšení libida. Významně také zlepšuje plodnost, jelikož zvyšuje kvalitu, množství i pohyblivost spermií. Zvládne být dobrým pomocníkem i při problémech s prostatou.

Vitamin K2 – nejméně známý, ale přitom jeden z nejdůležitějších vitaminů
Vitamin K není moc známý za to ale velmi prospěšný vitamin pro naše srdce, svaly i kosti. Tělo si ho dovede vytvořit jen v nízkém množství, a tak je jeho substituce nesmírně důležitá. Bohužel se ale v západní stravě příliš nevyskytuje, takže je nutné sáhnout po doplňcích stravy s obsahem vitamínu K2. Vitamin K patří společně s vitaminy A, D a E do skupiny vitaminů rozpustných v tucích. Do ještě poměrně nedávné doby se mělo za to, že existuje pouze jedna varianta tohoto vitaminu. Rozsáhlé studie však odhalily, že stejně jako vitamin E, jež má více různě působících forem, i u vitaminu K existuje několik variant – přesně řečeno přirozeně se vyskytují 2 varianty, a to vitamin K1 (fylochinon) a K2 (menachinon)