L-arginin a jeho vliv nejen na srdce?
Aminokyselina arginin patří mezi semi-esenciální látky a za běžných podmínek se v našem těle vytváří spontánně, avšak někdy nastávají situace, kdy není organismus schopen tvořit argininu dostatečné množství. Často k tomu dochází v období, kdy rosteme, ve stáří a při některých onemocněních, ale děje se tomu tak i třeba při zvýšené tělesné námaze. L-arginine má ovšem řadu pozitivních vlastností a dokáže povzbudit jisté funkce našeho těla. Z tohoto důvodu jsou nám v dnešní době k dispozici doplňky stravy, kterých mnoho lidí již využívá. Hojně se hovoří například o jeho kladných dopadech na srdce, ale proč tomu tak je? A co dalšího nám může arginine přinést? O tom si můžete přečíst v dnešním článku.
Co si vlastně představit pod aminokyselinami?
Aminokyseliny jsou specifickou a významnou skupinou a v organismu se jich nachází více než jen samotný arginine. Určité z nich si vytváříme samovolně, jiné naopak musíme přijímat společně s potravou. A jak jsme si již řekli, třetí skupinou jsou ty, které stojí někde na pomezí těchto dvou typů. Aminokyseliny mají celé kvantum podstatných funkcí a jsou nepostradatelné při tvorbě nových buněk, regeneraci a stavbě tkání, během hormonálních a enzymatických procesů, energetickém metabolismu a tvoří základ pro všechny bílkoviny. Bílkoviny jsou totiž složeny z jednotlivých molekul – tedy aminokyselin. Na základě jiného počtu přítomných aminokyselin, jejich pořadí a vazeb, vznikají odlišné bílkoviny, které mají rozmanité vlastnosti i úlohy. Aminokyseliny by proto měly být v organismu zastoupeny kompletně, protože chybí-li jedna pouze částečně, může být narušena produkce bílkovin a jejich celkový metabolismus. Z dlouhodobého hlediska se pak takový deficit může projevit na fyzických, ale rovněž duševních pochodech těla, jež nemusí probíhat zcela správným způsobem.
Arginine jeho tvorba a naše strava
Produkce argininu v organismus se za běžných fyziologických podmínek uskutečňuje v tzv. biochemickém cyklu močoviny. Tento proces probíhá nepřetržitě v játrech a slouží k odbourávání přebytečného dusíku, a to za pomoci močoviny. Ta je v samotném závěru cyklu vyloučena pohromadě s močí, a my se tak zbavujeme toxického amoniaku. Tento proces má několik fází a v jedné z nich vzniká právě i arginin.
Arginin však do těla doplňujeme také zcela přirozeně, a to společně s tím co jíme. Není asi překvapením, že značným zdrojem argininu jsou především potraviny bohaté na bílkoviny jako je červené maso, drůbež, ryby a mléčné výrobky. Dostupný je ovšem i jinde, a to například v celozrnné pšenici, semínkách, oříškách, luštěninách, hořké čokoládě nebo rýži. V případě, že máte tedy bohatý jídelníček, a neomezujete příjem některých skupin potravin a stravujete se tak pestře, neměl by být dostatečný přísun argininu problémem.
Veškeré přínosy argininu
Jedním z předních důvodů, proč se arginin užívá ve formě doplňku, je jeho schopnost výrazně zlepšit prokrvení. Z argininu, za přítomnosti kyslíku a jistých enzymů totiž vzniká tzv. oxid dusnatý. Ten má významné vasodilatační vlastnosti. Napomáhá tedy uvolnění cévních stěn, což má za výsledek rozšíření všech cév. Díky tomu se zvyšuje krevní tok, a naopak snižuje krevní tlak. To vše má pozitivní dopad nejen na zdraví kardiovaskulárního systému, srdce a mozku, ale můžeme toho využít také při silovém tréninku, kdy jsou svalové tkáně lépe zásobovány krví a tudíž i kyslíkem. To má za následek efektivnější svalovou činnost a zkvalitnění celého cvičení.
Arginin hraje taktéž důležitou roli při regeneraci po tréninku nebo rekonvalescenci po úrazech, protože urychluje celý proces. Jelikož arginin zlepšuje průtok krve do všech částí těla, je tomu tak i v případě erekce. Proto je rovněž vhodný jako doplněk při erektilních dysfunkcích či pro podporu spermatogeneze. Kromě toho je arginin navíc spojován se schopností podnítit imunitní systém, regulovat cholesterol a krevní cukr nebo obnovovat buňky.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS

Aloe Vera – jsou vhodnější kapsle nebo šťáva?
Aloe vera nebo také aloe pravá je sukulentní rostlina, která je známá pro svoje blahodárné vlastnosti již mnoho let. Využívá se hojně v kosmetickém průmyslu, ale má příznivý vliv na organismus i při vnitřním užívání. Obsahuje totiž řadu vitaminů, minerálů, aminokyselin, polysacharidů a v neposlední řadě i antioxidantů, jež jsou pro lidské tělo prospěné. Aloe vera je stálezelená rostlinka, pocházející z Afriky, dnes již rozšířena téměř po celém světě. Pěstuje se v sušších a teplejších oblastech jako je například Mexiko, Venezuela, Španělsko či Sicílie.

Proč začít s B-komplexem už na jaře?
Pod označením B-komplex se skrývá soubor několika vitamínů, které jsou rozpustné ve vodě a v organismu hrají zásadní roli v mnoha procesech. Patří sem vitamíny B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (kyselina pantothenová), B6 (pyridoxin), B7 (biotin), B9 (kyselina listová) a B12 (kobalamin).

Hořčíkový olej – k čemu je dobrý? A je lepší hořčík ve formě kapslí nebo oleje?
Hořčík neboli magnesium patří k nejdůležitějším minerálům, které naše tělo potřebuje. Účastní se totiž zhruba 300 různých tělesných reakcí. Bohužel ho ale většina z nás má nedostatek, což se projevuje hlavně podrážděností, nespavostí, náladovostí, svalovými křečemi nebo nepříjemným bušením srdce. Důvodem toho, proč hořčík nezískáváme z potravy v takové míře jako kdysi, je nešetrné zemědělství, používání pesticidů a filtrování vody. Proto je nezbytné dodávat ho tělu jiným způsobem. Velice jednoduchý způsob dodání hořčíku je formou doplňků stravy s obsahem magnesia.