L-arginin a jeho vliv nejen na srdce?
Aminokyselina arginin patří mezi semi-esenciální látky a za běžných podmínek se v našem těle vytváří spontánně, avšak někdy nastávají situace, kdy není organismus schopen tvořit argininu dostatečné množství. Často k tomu dochází v období, kdy rosteme, ve stáří a při některých onemocněních, ale děje se tomu tak i třeba při zvýšené tělesné námaze. L-arginine má ovšem řadu pozitivních vlastností a dokáže povzbudit jisté funkce našeho těla. Z tohoto důvodu jsou nám v dnešní době k dispozici doplňky stravy, kterých mnoho lidí již využívá. Hojně se hovoří například o jeho kladných dopadech na srdce, ale proč tomu tak je? A co dalšího nám může arginine přinést? O tom si můžete přečíst v dnešním článku.

Co si vlastně představit pod aminokyselinami?
Aminokyseliny jsou specifickou a významnou skupinou a v organismu se jich nachází více než jen samotný arginine. Určité z nich si vytváříme samovolně, jiné naopak musíme přijímat společně s potravou. A jak jsme si již řekli, třetí skupinou jsou ty, které stojí někde na pomezí těchto dvou typů. Aminokyseliny mají celé kvantum podstatných funkcí a jsou nepostradatelné při tvorbě nových buněk, regeneraci a stavbě tkání, během hormonálních a enzymatických procesů, energetickém metabolismu a tvoří základ pro všechny bílkoviny. Bílkoviny jsou totiž složeny z jednotlivých molekul – tedy aminokyselin. Na základě jiného počtu přítomných aminokyselin, jejich pořadí a vazeb, vznikají odlišné bílkoviny, které mají rozmanité vlastnosti i úlohy. Aminokyseliny by proto měly být v organismu zastoupeny kompletně, protože chybí-li jedna pouze částečně, může být narušena produkce bílkovin a jejich celkový metabolismus. Z dlouhodobého hlediska se pak takový deficit může projevit na fyzických, ale rovněž duševních pochodech těla, jež nemusí probíhat zcela správným způsobem.
Arginine jeho tvorba a naše strava
Produkce argininu v organismus se za běžných fyziologických podmínek uskutečňuje v tzv. biochemickém cyklu močoviny. Tento proces probíhá nepřetržitě v játrech a slouží k odbourávání přebytečného dusíku, a to za pomoci močoviny. Ta je v samotném závěru cyklu vyloučena pohromadě s močí, a my se tak zbavujeme toxického amoniaku. Tento proces má několik fází a v jedné z nich vzniká právě i arginin.
Arginin však do těla doplňujeme také zcela přirozeně, a to společně s tím co jíme. Není asi překvapením, že značným zdrojem argininu jsou především potraviny bohaté na bílkoviny jako je červené maso, drůbež, ryby a mléčné výrobky. Dostupný je ovšem i jinde, a to například v celozrnné pšenici, semínkách, oříškách, luštěninách, hořké čokoládě nebo rýži. V případě, že máte tedy bohatý jídelníček, a neomezujete příjem některých skupin potravin a stravujete se tak pestře, neměl by být dostatečný přísun argininu problémem.

Veškeré přínosy argininu
Jedním z předních důvodů, proč se arginin užívá ve formě doplňku, je jeho schopnost výrazně zlepšit prokrvení. Z argininu, za přítomnosti kyslíku a jistých enzymů totiž vzniká tzv. oxid dusnatý. Ten má významné vasodilatační vlastnosti. Napomáhá tedy uvolnění cévních stěn, což má za výsledek rozšíření všech cév. Díky tomu se zvyšuje krevní tok, a naopak snižuje krevní tlak. To vše má pozitivní dopad nejen na zdraví kardiovaskulárního systému, srdce a mozku, ale můžeme toho využít také při silovém tréninku, kdy jsou svalové tkáně lépe zásobovány krví a tudíž i kyslíkem. To má za následek efektivnější svalovou činnost a zkvalitnění celého cvičení.
Arginin hraje taktéž důležitou roli při regeneraci po tréninku nebo rekonvalescenci po úrazech, protože urychluje celý proces. Jelikož arginin zlepšuje průtok krve do všech částí těla, je tomu tak i v případě erekce. Proto je rovněž vhodný jako doplněk při erektilních dysfunkcích či pro podporu spermatogeneze. Kromě toho je arginin navíc spojován se schopností podnítit imunitní systém, regulovat cholesterol a krevní cukr nebo obnovovat buňky.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Jaké vitaminy a minerály by měli doplňovat těhotné ženy?
V době těhotenství byste neměli zapomínat na jiné nepostradatelné látky, na které by se nicméně mělo myslet i mimo něj. Mluvíme tu především o hořčíku, zinku a vitaminu D. Mají totiž mnoho funkcí a spoustu lidí trpí jejich nedostatkem v průběhu celého života. Přitom jsou nezbytné nejen pro imunitní systém. Dalším důležitým minerálem je rozhodně vápník, jenž spolu s hořčíkem a vitaminem D přispívá k náležitému vývoji kostí a zubů. Zdrojem jsou zejména mléčné výrobky, mák a ořechy. Železo je zase nutné pro správnou krvetvorbu, a jeho potřeba se v této době dostává téměř na dvojnásobek. Podle výzkumů může jeho užívání výrazně snížit riziko vzniku anémie u těhotných žen.
Kyselina hyaluronová – tělu přirozená látka pro mladistvou a hydratovanou pleť
Kyselina hyaluronová je bezpečná, přínosná a tělu vlastní látka, jejíž množství se v kůži bohužel s věkem snižuje. Kvůli tomu dochází ke znatelnějšímu stárnutí pleti a tvorbě vrásek.
Probiotika a prebiotika, jaký je mezi nimi rozdíl a proč je užívat současně?
Probiotika jsou živé mikroorganismy, které přirozeně osidlují naše střeva a jsou prospěšné pro náš mikrobiom. Pokud je člověk zdravý a stravuje se pestře, převládají na stěnách tlustého střeva právě tyto nepatogenní bakterie. V opačném případě vzniká mezi přítomnými bakteriemi nerovnováha a nastává nadvláda škodlivých bakterií, které mohou způsobit zánět, trávicí potíže a další zdravotní komplikace.


