Blog
Bacillus coagulans v probiotikách – proč je tato bakterie vhodná?
Probiotika jsou prospěšné mikroorganismy, které pomáhají obnovit střevní mikroflóru. Ta je důležitá nejen z hlediska trávení a vstřebávání živin z přijaté potravy, ale hlavně kvůli celkové imunitě organismu. Tak jako je to ale téměř u všeho, nejsou probiotika jako probiotika. Přesněji řečeno existuje spoustu druhů probiotik, z nichž každé v našem těle působí trochu jinak. K nejznámějším druhům probiotik patří například laktobacily nebo bifidobakterie. Půdní probiotika, do kterých patří právě bacillus coagulans, fungují úplně jinak. Během svého reprodukčního cyklu totiž vytváří spory, které chrání bakterie před nepříznivými podmínkami panujícími v trávicím traktu.
13.01.2022
Mandle a jejich přínos pro naše tělo?
Mandle jsou nutričně bohatá jádra, která velice dobře chutnají. Dopřávání si hrsti mandlí několikrát do týdne proto představuje nejen skvělou volbu pro vaše zdraví, ale i vítané zpestření jídelníčku. Stačí jich zkonzumovat jen pár a hned zlepšíte svůj denní příjem vlákniny, bílkovin, vitaminu E a antioxidantů. Mandle jsou jádra semen, která rostou na stromě zvaném mandloň obecná, také někdy přezdívaném jako mandlovník. Tomuto stromu se ze všeho nejlépe daří v subtropických oblastech, avšak vyrůst dokáže i u nás, především na Moravě. Teplé oblasti mu prospívají natolik, že může dosáhnout až výšky 12 metrů. Na mandloni je zajímavé také to, že jejím nejbližším příbuzným jsou broskvoně a meruňky.
06.01.2022
Pravda o kotvičníku, co bychom o něm měli vědět?
Kotvičník zemní, tribulus terrestris nebo zelená viagra, všechny tyto názvy se používají pro rostlinku, která je možná svým vzhledem přehlédnutelná, ale ukrývá v sobě velký potenciál. Dokáže pomoci s celou řadou neduhů, s nimiž se potýká mnoho lidí. Ne však každý kotvičník zemní, co se prodává, má stejně dobrý efekt a každá část rostliny obsahuje jiné množství aktivních látek, zajišťující jeho požadovaný přínos pro zdraví. Stejně tak je důležité, kde se kotvičník zemní pěstuje a jaké má pro svůj růst podmínky. Existuje tedy mnoho faktorů ovlivňující jeho kvalitu, ale na co bychom se konkrétně měli zaměřit a co je důležité vědět?
21.12.2021
Proč kombinovat železo s vitaminem C a kyselinou listovou?
Železo patří k nejdůležitějším prvkům našeho těla. Podílí se totiž na tvorbě červených krvinek tím, že je základní složkou hemoglobinu (červeného krevního barviva). Červené krvinky v těle slouží k transportu molekul kyslíku, které dopravují do mozku, srdce, jater a dalších významných orgánů. Při nedostatku železa tak hrozí nedostatečné zásobení životně důležitých orgánů a tkání kyslíkem, což může vést k jejich poškození. Další úloha železa spočívá v přispívání k buněčné imunitě těla a to tím, že ovlivňuje diferenciaci specifických bílých krvinek T-lymfocytů, jež mají schopnost zabíjet cizorodé částice. Železo pak také příznivě ovlivňuje nervovou a srdeční činnost a fyzickou zdatnost.
08.12.2021
Kotvičník zemní – je ten bulharský opravdu nejkvalitnější?
5 min.
Kotvičník zemní známý také pod svým latinským názvem Tribulus Terrestris, je v dnešní době velmi známá a diskutovaná rostlinka. Je spojována nejen s podporou sportovního výkonu, ale také s udržováním správné hladiny pohlavních hormonů a náležitou funkcí pohlavních orgánů, a to nejen u mužů, ale také i u žen. Jeho příznivý vliv však může prospět i jiným částem organismu jako je třeba kardiovaskulární systém, močové ústrojí či nervová soustava. V kotvičníku zemním lze nalézt především steroidní saponiny, alkaloidy, flavonoidy, třísloviny a glykosidy. Každá z těchto aktivních látek má svůj určitý přínos a může podporovat správnou funkci procesů v organismu. Některé z těchto látek působí jako silný antioxidant nebo podporují odbourávat volné radikály, jiné zase mohou příznivě působit například na hladinu cholesterolu.
01.12.2021
Vitamin K2, proč je stejně důležitý jako vitamin D3?
Vitaminy rozpustné v tucích, A,D,E,K, představují jednu z nejdůležitějších složek naší potravy. Lidské tělo si vitaminy, až na pár výjimek, nedokáže samo vyrobit, a proto je musíme přijímat v podobě bohaté a živé stravy. V poslední době se pozornost odborné i laické veřejnosti zaměřila na vitamin D3, a to nejen v souvislosti se vstřebáváním vápníku ze střeva do krve, ale také pro jeho nezastupitelnou úlohu ve fungování imunitního systému. Zato vitamin K2 (menachinon) zůstává stále neprávem opomíjen, možná až podceňován. Tyto dva vitaminy spolu však velice úzce spolupracují. Vitamín K2 působí preventivně proti mnoha chronickým chorobám. Tím že „čistí“ cévy od nadbytku vápníku a účelně s ním dál hospodaří, předchází ateroskleróze a na druhé straně i osteoporóze. Také má velice příznivý vliv na celý kardiovaskulární a nervový systém. Působí na paměť i kognitivní funkce, které se zhoršují vlivem postupujícího věku.
24.11.2021
Kyselina hyaluronová a její kombinace s kolagenem – proč je vhodná?
Kolagen a kyselina hyaluronová – dvě látky, které mají v těle nezastupitelnou funkci a kterých bohužel od 25. roku věku v těle ubývá. To se projevuje na pevnosti a pružnosti pojivových tkání, kvalitě vlasů a hydrataci pleti. Kyselina hyaluronová je v těle přirozeně se vyskytující látka, která je obsažena v očním sklivci, synoviální tekutině uvnitř kloubu a v pokožce. Mezi buňkami a kolagenovými vlákny, jež se rovněž nachází v kůži, vytváří jakýsi mazlavý tmel, díky němuž je pleť hladká a hydratovaná. Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která je velice hojně zastoupena v těle savců. Zároveň je klíčovou složkou pojivových tkání těla, jako jsou kosti, chrupavky a kůže. Kromě toho je dokonce součástí stěny cév, struktury vlasů a nehtů nebo stavby svalů.
17.11.2021
Acerola – tropická třešeň plná přírodního vitaminu C
5 min.
Acerola lysá také nazývána malpígie lysá či barbadoská třešeň, je rostlina pěstována především pro své plody, které jsou považovány za jeden z nejbohatších přírodních zdrojů vitaminu C. Acerola však neobsahuje pouze tento vitamin, ale je zdrojem i dalších užitečných látek pro organismus, jako jsou minerály, flavonoidy a celá škála dalších vitaminů či jiných aktivních látek.
10.11.2021
Aloe Vera – jsou vhodnější kapsle nebo šťáva?
4 min.
Aloe vera nebo také aloe pravá je sukulentní rostlina, která je známá pro svoje blahodárné vlastnosti již mnoho let. Využívá se hojně v kosmetickém průmyslu, ale má příznivý vliv na organismus i při vnitřním užívání. Obsahuje totiž řadu vitaminů, minerálů, aminokyselin, polysacharidů a v neposlední řadě i antioxidantů, jež jsou pro lidské tělo prospěné. Aloe vera je stálezelená rostlinka, pocházející z Afriky, dnes již rozšířena téměř po celém světě. Pěstuje se v sušších a teplejších oblastech jako je například Mexiko, Venezuela, Španělsko či Sicílie.
03.11.2021
Probiotika a prebiotika, jaký je mezi nimi rozdíl a proč je užívat současně?
Probiotika jsou živé mikroorganismy, které přirozeně osidlují naše střeva a jsou prospěšné pro náš mikrobiom. Pokud je člověk zdravý a stravuje se pestře, převládají na stěnách tlustého střeva právě tyto nepatogenní bakterie. V opačném případě vzniká mezi přítomnými bakteriemi nerovnováha a nastává nadvláda škodlivých bakterií, které mohou způsobit zánět, trávicí potíže a další zdravotní komplikace. Prebiotika nejsou žádné bakterie, jak by se mohlo na první dojem zdát, ale jedná se o nestravitelnou součást naší potravy, která slouží k výživě právě oněch prospěšných probiotických bakterií. Nejznámějším typem prebiotik je vláknina, kterou můžeme najít například v luštěninách, ovoci a zelenině.
27.10.2021
Co jsou probiotika, kdy a proč je užívat??
Probiotika jsou mikroorganismy žijící v lidském těle, zejména na stěnách tlustého střeva. Jejich přítomnost je důležitá z mnoha důvodů. Tím hlavním je fakt, že pomáhají rozkládat přijatou potravu a získávat z ní cenné živiny,vitamíny a minerály. Dále pak udržují patogenní bakterie v únosném množství, čímž ovlivňují náš imunitní systém, zažívání a psychiku. Ne nadarmo výraz probiotika pochází z řečtiny ze slov „pro biotic“, což v překladu znamená „pro život“. Význam probiotik je tedy úplně opačný než antibiotik, které mají za cíl likvidovat bakterie způsobující infekci.
21.10.2021
Garcinie kambodžská – proč je důležité sledovat obsah HCA?
Garcinie kambodžská, též tamarind malabarský, je vysoký tropický keř, kterému se daří v pralesích jihovýchodní Asie. Již v dávných dobách se v tradiční indické medicíně používal ke zmírnění revmatismu a střevních problémech. Dnes je ale znám především pro své redukční schopnosti, kterých si cení lidé po celém světě. Aby ale doplněk stravy s garcinií kambodžskou maximálně fungoval, je potřeba sledovat obsah HCA (kyselina hydroxycitrónová ). Garcinie kambodžská, latinsky garcinia cambogia, je keř s tmavě zelenými listy a zajímavými plody. Jeho výška se pohybuje v rozmezí 5 až 20 metrů, díky čemuž působí majestátně.
15.10.2021