Aloe Vera – jsou vhodnější kapsle nebo šťáva?
Aloe vera nebo také aloe pravá je sukulentní rostlina, která je známá pro svoje blahodárné vlastnosti již mnoho let. Využívá se hojně v kosmetickém průmyslu, ale má příznivý vliv na organismus i při vnitřním užívání. Obsahuje totiž řadu vitaminů, minerálů, aminokyselin, polysacharidů a v neposlední řadě i antioxidantů, jež jsou pro lidské tělo prospěšné. Na to vše se zaměříme v níže uvedeném článku.
Jak aloe vypadá a kde se vyskytuje?
Aloe vera je stálezelená rostlinka, pocházející z Afriky, dnes již rozšířena téměř po celém světě. Pěstuje se v sušších a teplejších oblastech jako je například Mexiko, Venezuela, Španělsko či Sicílie.
Tato rostlina může dorůstat až do výšky jednoho metru a její nejdůležitější částí jsou její do růžice poskládané listy. Ty tvoří tvrdá slupka a dužina, označována také jako gel. Právě tato vnitřní část listu se využívá pro výrobu šťáv, doplňků stravy a dalších přípravků.
Jaké prospěšné látky obsahuje gel z Aloe vera?
Gel Aloe vera obsahuje spoustu přírodních látek, z vitaminů to je zejména vitamin A, B, C a E, z minerálů pak například vápník, železo, hořčík a zinek. Dále obsahuje polysacharidy (acemanan), stopové prvky (měď, olovo) a enzymy (amyláza, lipáza). Z organických látek pak glukózu, bílkoviny, kyselinu salicylovou a steroly. V neposlední řadě můžeme v gelu nalézt vlákninu (lignin) a aminokyseliny (fenylalanin).
- Polysacharid acemanan příznivě podporuje imunitu, a to tím, že napomáhá tvorbě bílých krvinek, zároveň působí v organismu i protivirově.
- Minerální a stopové prvky jsou důležitou složkou v lidské výživě a podílí se na řadě procesů v těle. Hrají důležitou úlohu při stavbě tělesných tkání, aktivují metabolické pochody a jsou důležité pro správné fungování nervových vzruchů.
- Amyláza a lipáza jsou hydrolázy neboli enzymy, které napomáhají štěpit určité látky v těle.
- V případě amylázy se jedná o štěpení škrobu na jednoduché cukry, u lipázy to jsou tuky rozkládající se na glycerol a mastné kyseliny.
- Steroly působí zejména v trávicím traktu tak, že zásaditě ovlivňují trávicí šťávy a tím zabraňují překyselení žaludku a pálení žáhy.
- Nerozpustná vláknina lignin má vliv na regulaci tělesné hmotnosti a hladiny energie. Mimo jiné pomáhá snižovat i riziko srdečních onemocnění nebo cukrovky.
Jakou formu pro vnitřní užívání zvolit?
U Aloe vera se doplňky stravy nejčastěji vyskytují ve formě šťávy nebo kapslí. Kapsle obsahují koncertovaný, usušený prášek z Aloe vera. Tento prášek by měl být připraven sušením mrazem, jinak si nezachová užitečné a tělu prospěšné látky. U této formy bychom si měli hlídat jiné přidané složky (celkové složení kapsle) a pro dosažení výsledku je potřeba užívat více kapslí denně.
Šťáva z čistého gelu Aloe by měla procházet šetrným lisováním a filtrováním. Při tomto procesu si aloe zachová nejvíce prospěšných látek. Dalším benefitem je její lepší vstřebatelnost v organismu, pohodlnější užívání a její čistší forma. Pozor bychom si jen měli dát na různé nektary a drinky, které mohou obsahovat velmi malé množství aloe vera, které známe například ze supermarketů.
Co všechno Aloe vera podporuje?
- Přirozená obranyschopnost - imunitní systém
- Napětí - únava
- Antioxidant
- Čištění a detoxikace, imunitní systém
- Normální hladina cukru v krvi
- Normální stav pokožky
- (Před) menstruační & komfort
- Normální funkce střevního traktu
Z naší nabídky aloe vera na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová

Kotvičník zemní/tribulus terrestris bylina pouze pro pány?
Kotvičník zemní je rostlina, o které je v poslední době poměrně dost slyšet a její oblíbenost taktéž rapidně stoupá. Je součástí různých doplňků stravy ve formě kapslí, tablet, tinktur nebo čajů a směsí bylin. Výběr je proto již velmi široký. Tuto nenápadnou rostlinu se žlutými květy si může leckdo splést s obyčejným plevelem, leč jeho schopnosti umí být více než užitečné. V kotvičníku najdeme mix různorodých aktivních látek, jež tvoří zajímavý komplex pro podporu více stránek mužského i ženského organismu. Obsahuje velké množství steroidních saponinů, flavonoidů, aminokyselin, alkaloidů a tříslovin. Každá složka má v kotvičníku svoji důležitou roli a dohromady vytváří specifický soubor, který funguje rozsáhleji, než kdybychom užívali jen jednu z látek.

Kombucha – fermentovaný nápoj, který prospěje vašemu tělu
Kombucha je jemně perlivý a fermentovaný nápoj. Vyrábí se z černého nebo zeleného čaje, cukru a další velmi důležité přísady – spojení speciálního druhu kvasinek a bakterií, které bylo pojmenováno jako SCOBY, což je zkrácenina pro anglické spojení symbiotic colony of bacteria and yeast neboli v překladu symbiotická kolonie bakterií a kvasinek. Často je mylně zaměňována za houbu, ale s houbami nemá vůbec nic společného.

Účinky argininu a proč je pro nás tak významný??
Nejdříve si aminokyselinu L-Arginin představíme, abychom pochopili, proč je pro nás tak důležitý.L-Arginin patří mezi semi-esenciální aminokyseliny, což znamená, že si tuto aminokyselinu lidský organismus za určitých podmínek nedokáže vytvořit sám a tak je jeho příjem nezbytný. L-Arginin si tělo nedokáže vytvořit samo v období růstu/vývoje nebo pokud je organismus vystaven chronickému onemocnění. Pokud si aminokyselinu L-Arginin tělo nedokáže vytvořit samo, je nezbytný její přísun z potravy. Arginin je moderní doplněk stravy, který se dnes dá sehnat téměř všude ve formě tobolek případně prášku