L-Arginin vs L-Citrulin, v čem se liší?
Arginin a Citrulin jsou látky, jež obě náleží mezi aminokyseliny, jsou úzce spojeny a mají v těle podobné fungování, avšak i přesto se v některých ohledech a vlastnostech docela odlišují. O argininu se možná mluví o trochu více, a z tohoto důvodu je tak pro mnoho lidí známější. Ovšem citrulin je aminokyselinou, která stojí za povšimnutí zcela stejně. Mnoho lidí tyto látky používá pro podporu sportovního výkonu a silových tréninků, ale i z jiných důvodů. Proto je výběr dnes již široký a v nabídce se můžeme setkat jak s každou látkou samostatně, tak s oběma naráz v jednom produktu, popřípadě s přidáním ještě dalších složek. Jak to tedy s argininem a citrulinem je a v čem jsou tyto dvě aminokyseliny vlastně rozdílné? To bude hlavním tématem dnešního článku.
Co to je Arginin a co dokáže?
Jak již bylo v počátku řečeno, arginin je aminokyselina. Aminokyseliny jsou důležitou stavební jednotkou bílkovin. Arginin je konkrétně tzv. semi-esenciální, což znamená, že si ho náš organismus tvoří jen v určitém množství a za určitých podmínek. Nedostatek může být způsoben například větší fyzickou námahou nebo i třeba některým onemocněním. Je proto někdy vhodné doplňovat arginin za pomoci doplňků stravy nebo potravin. Přirozeně se totiž arginin vyskytuje v potravinách bohatých na bílkoviny – mořských plodech, mase, luštěninách, oříškách, dýňových semínkách a sóje, ale k nalezení je kupříkladu dokonce v hořké čokoládě.
Vznik argininu probíhá ve tkáních jater a ledvin v tzv. močovinovém (ornitinovém) cyklu, jehož se účastní vícero aminokyselin. To je cyklus, jež napomáhá organismu se zbavovat nadbytečného dusíku za pomoci močoviny, která je v tomto procesu vylučována společně s močí ven z těla. Arginin má vliv zejména na zvýšení produkce oxidu dusného (NO). To je molekula, která má hned několik poslání. Reguluje mnoho buněčných funkcí včetně průtoku krve, vasodilatace, hladiny krevního tlaku, mezibuněčné komunikace nebo má z části vliv také na imunitní systém. To vše zajistí lepší přísun kyslíku a živin do všech tkání, a díky tomu dokáže naše svalstvo pracovat lépe a po delší dobu. Po přijmutí argininu se přímo zvýší obsah argininu v těle a nástup je tak poměrně rychlý. Část argininu se však také metabolizuje již při procházení trávicím traktem, a tak se nedostane do krve v celém přijatém množství.
Na jakém principu funguje Citrulin?
Citrulin, jež je taktéž aminokyselinou, má obdobné schopnosti jako arginin a stejně tak je přítomen v biochemickém cyklu močoviny. Jako jiné aminokyseliny však není využíván k tvorbě bílkovin napřímo. Ve stravě je zastoupen skromněji nežli arginin, ale je možné ho najít třeba v melounu, citrusech nebo okurkách. Rovněž podporuje růst oxidu dusného, ale celý proces je pomalejší než u argininu. Je tomu tak z toho důvodu, protože tělo musí nejdříve citrulin přeměnit na samotný arginin. Až poté může být zvyšována hladina oxidu dusného. Játra tedy nezpracují citrulin tak rychle jakožto arginin. Nástup u citrulinu je proto pomalejší, ale vydrží zase o to déle.
Jak Arginin a Citrulin nejlépe užívat?
Každou z látek je možné suplementovat samostatně a dle potřeby. Ovšem abychom vlastností obou využili co nejoptimálněji a zaopatřili si co nejdelší efekt, je velmi pozitivní arginin s citrulinem kombinovat. Doplňováním obou látek zároveň výrazně navýšíme úroveň oxidu dusnatého, a to i při nižších dávkách než při užívání pouze jedné aminokyseliny. Dále významně zlepšíme průtok krve v cévách, což má kladný vliv na celý kardiovaskulární systém a přísun krve do tkání. Přijímáním argininu s citrulinem dohromady tak znásobíme jejich schopnosti a zajistíme si mnohem efektivnější a delší výkon, výdrž i podporu zdraví.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc.Michaela Fulínová

Na co se používá DMSO?
DMSO je bezbarvá tekutina s charakteristickým zápachem, který mnoho lidí definuje jako podobný česneku. Jedná se o zkratku ze slova dimethylsulfoxid, konkrétně je to tedy organická sirná sloučenina. Vzniká jakožto vedlejší produkt při výrobě papíru a zpočátku se dal upotřebit pouze pro průmyslové účely. Dnes je schválen jeho volný prodej a při správném používání se nemusíte obávat žádných vedlejších účinků, často se totiž uvádí, že je bezpečnější než ostatní, daleko déle známá, léčiva. Je ovšem potřeba s touto látkou zacházet opatrně a řídit se určitými doporučeními.

Tryptofan a jeho vliv na hladinu serotoninu?
Tryptofan se z chemického hlediska řadí mezi esenciální aminokyseliny a je v těle nepostradatelný pro určité biochemické procesy. Organismus si ho neumí sám vytvářet a my ho tak musíme přijímat z potravin nebo doplňků stravy. Tryptofan je součástí jak živočišné, tak rostlinné stravy. Bohaté na tuto látku jsou ryby jako sardinky, losos a tuňák, dále pak drůbeží a hovězí maso, ořechy, mléko, semínka, luštěniny a například také banány.

Bacillus coagulans v probiotikách, čím se liší od těch klasických?
Bacillus coagulans je prospěšný bakteriální druh pro lidský organismus patřící do rodu Bacillus s desítkami dalšími druhy, který se řadí mezi půdní probiotika. Ty se vyznačují a liší tím, že tvoří spóry – to je odolná klidová forma mikroorganismů, jež pomáhá překonat i velice nepříznivé podmínky. Bacillus coagulans produkuje kyselinu mléčnou a někdy je kvůli tomu nesprávně označován jako bakterie mléčného kvašení a řazen mezi Lactobacily. Jako všechny probiotika, je i Bacillus coagulans prospěšný pro naši mikroflóru, správné zažívání a zpracovávání potravy a udržování normálního stavu střev.