Acai berry, nejsilnější přírodní antioxidant?
Acai berry a její bobule jsou považovány za velmi silný antioxidant s mnohými pozitivy, které můžou přinést našemu zdraví. Setkat se můžete i s jejími jinými názvy – Euterpe brazilská, kapustoň brazilská nebo latinsky Euterpe Oleracea. Acai berry je využívaná již po několik staletí domorodými kmeny v amazonských pralesích. Používají všechny části rostliny, a to vnitřně i na zevnějšek – na obklady, hojení ran, po hmyzím bodnutí a pro různé odvary či jen tak ke konzumaci. Acai berry je tedy léty prozkoušená praxí, a ne nadarmo se plodům přezdívá ovoce Bohů. Co vše nám konzumace acai může přinést a jaký efekt to může mít pro zdraví našeho organismu? Právě na toto téma bude zaměřen dnešní článek.
Tropická palma acai a její blahodárné plody
Domovem této exotické palmy je Jižní Amerika. Roste v zemích jako je Venezuela, Kolumbie, Ekvádor, Guyana a Brazílie. Dorůstá se úctyhodné výšky a to až 25 metrů, kmen je štíhlý, listy jsou pravidelné a dlouhé až 4 metry. Plody rostoucí v trsech jsou významnou částí s vysokým podílem aktivních látek. Jsou malé, kulaté s peckou, která zabírá poměrně velkou část ovoce. Dužina je světlá, slupka v nedozrálém stavu je zelená a později zráním získává tmavě fialovou barvu. Chuť se přirovnává ke kombinaci lesních plodů a čokolády. Bobule bohužel podléhají rychlé zkáze, a proto se v našich končinách setkáme s čerstvou podobou jen velmi těžce. Nejčastěji na něj narazíme ve formě prášku, extraktů v kapslích, šťáv a sušených nebo lyofilizovaných plodů. Pokud je se surovinou zacházeno šetrně, může být i v těchto podobách velmi přínosná a zachovává si velkou kvantitu složek, pro něž je tolik cenná.
Na jaké látky je acai berry bohatá?
Za nejhodnotnější se v acai považují antioxidanty, to dokazuje dokonce mezinárodní stupnice ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) pro měření množství antioxidantů v potravinách a nápojích, kde se acai berry umístilo v předních příčkách. Obzvláště důležité jsou antokyany (flavonoidy), jež jsou ve vodě rozpustnými pigmenty, které dodávají bobulím typickou fialovou barvu. Další součástí, na níž je acai berry bohatá je především vitamin C, ale obsahuje také vitamin A, E a některé z řady B.
Z minerálních prvků to je zejména vápník, zinek, hořčík, železo, fosfor a draslík. K dalším složkám patří nenasycené mastné kyseliny – omega 3, 6 a 9 (kyselina linolová, palmitová, olejová), přibližně 19 druhů aminokyselin, steroly, vláknina a překvapivě poměrně málo sacharidů.
Antioxidační síla a ostatní vlastnosti acai
Vzhledem k tomu že je acai berry hodnocena jako jeden z nejsilnějších antioxidantů, má příznivý vliv při ochraně buněk před volnými radikály a oxidačním stresem. Volné radikály vznikají samovolně v běžných procesech v organismu jakožto vedlejší produkt látkové výměny nebo jako následek působení nežádoucích faktorů z vnějšího prostředí, jež mohou jejich tvorbu až několikanásobně navýšit (znečištěné prostředí, cigaretový kouř, radiace). Pokud je radikálů více než dokáže tělo samo zvládnout, dochází k poškození buněk a poté jsou narušeny jeho přirozené funkce a rovnováha. Acai berry omezuje aktivitu kyslíkových radikálů a zbavuje tak tělo nepříznivých vlivů toxických látek. Antokyany jsou také protizánětlivé, prospěšné cévním stěnám a přispívají lepšímu prokrvování.
Dalším benefitem, který je acai připisován je podpora při redukci hmotnosti. Díky vyššímu obsahu vlákniny má totiž pozitivní vliv na trávicí systém a zrychlení metabolismu. Svoje schopnosti může projevit i v souvislosti s imunitním systémem, obranyschopností, celkovou odolností organismu proti mikroorganismům a v rámci kardioprotekce. V neposlední řadě napomáhá k vyrovnání hladiny cholesterolu a cukru v krvi a uplatní se i po duševní stránce – snižuje psychické napětí, únavu a zlepšuje mozkovou činnost. Acai berry je tedy skutečně jedinečné, všestranné ovoce a není divu, že je pokládáno za úžasný přírodní stimulant a superpotravinu, protože je skutečnou vitaminovou bombou s koktejlem těch nejlepších látek pro tělo.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc.Michaela Fulínová

Trápí Vás nadýmání a bolesti břicha? Zkuste správná probiotika
Bolesti břicha, časté nadýmaní a další nepříjemné projevy v oblasti našeho zažívacího traktu jsou poměrně častým problémem. Téměř každý se v životě alespoň v malé míře s něčím takovým setkal, někdo se však s těmito potížemi potýká zcela pravidelně.

Mandle a jejich přínos pro naše tělo?
Mandle jsou nutričně bohatá jádra, která velice dobře chutnají. Dopřávání si hrsti mandlí několikrát do týdne proto představuje nejen skvělou volbu pro vaše zdraví, ale i vítané zpestření jídelníčku. Stačí jich zkonzumovat jen pár a hned zlepšíte svůj denní příjem vlákniny, bílkovin, vitaminu E a antioxidantů. Mandle jsou jádra semen, která rostou na stromě zvaném mandloň obecná, také někdy přezdívaném jako mandlovník. Tomuto stromu se ze všeho nejlépe daří v subtropických oblastech, avšak vyrůst dokáže i u nás, především na Moravě. Teplé oblasti mu prospívají natolik, že může dosáhnout až výšky 12 metrů. Na mandloni je zajímavé také to, že jejím nejbližším příbuzným jsou broskvoně a meruňky.

Jaké vitaminy a minerály by měli doplňovat těhotné ženy?
V době těhotenství byste neměli zapomínat na jiné nepostradatelné látky, na které by se nicméně mělo myslet i mimo něj. Mluvíme tu především o hořčíku, zinku a vitaminu D. Mají totiž mnoho funkcí a spoustu lidí trpí jejich nedostatkem v průběhu celého života. Přitom jsou nezbytné nejen pro imunitní systém. Dalším důležitým minerálem je rozhodně vápník, jenž spolu s hořčíkem a vitaminem D přispívá k náležitému vývoji kostí a zubů. Zdrojem jsou zejména mléčné výrobky, mák a ořechy. Železo je zase nutné pro správnou krvetvorbu, a jeho potřeba se v této době dostává téměř na dvojnásobek. Podle výzkumů může jeho užívání výrazně snížit riziko vzniku anémie u těhotných žen.