Arginin a důvody, proč by ho měli užívat nejen sportovci??
L-Arginin je poměrně unikátní aminokyselina, která, ačkoliv je nezbytná pro správné fungování lidského těla, je často opomíjena a málokdo ví, jakou úlohu vlastně skutečně má. Arginin je znám hlavně mezi sportovci a kulturisty jako hlavní součinitel při budování svalové hmoty a navyšování síly. Jeho působení v těle je však mnohem širší a zásadnější. Pojďme se tedy v tomto článku podívat na to, co je L-Arginin zač, jak ho získat a kdo by ho měl užívat.
Co je L-Arginin?
Abyste správně pochopili důležitost L-Argininu, je v první řadě potřeba si ho lépe popsat. Jedná se o tzv. semi-esenciální aminokyselinu, což znamená, že si ho naše tělo dovede vytvořit jen, pokud není nadměrně zatěžováno některou z následujících situací – například neprochází-li obdobím růstu či vývoje, nepotýká se s některým z chronických onemocnění jako může být například diabetes, hypertenze a jiné nemoci, nebo onkologickým stavem, nedošlo k úrazu nebo zvýšené fyzické aktivitě. Jestliže některá ze situací nastala, je tvorba L-Argininu zastavena a stává se pro tělo esenciálním, respektive je nezbytný jeho příjem z potravy či doplňků stravy v dostatečném množství.
Kde se vyskytuje Arginin?
Mezi základní potravinové zdroje Argininu patří zejména dýňová semínka, červené maso, ořechy, sójové boby, čokoláda, hrášek a vejce. Pokud se tedy stravujete pestře a nejste nemocní ani neprocházíte žádnou z výše uvedených situací, je pravděpodobné, že budete mít Argininu dostatek. L-Arginin totiž přirozeně vytváří naše ledviny a játra během močovinového cyklu. Díky němu pak vzniká oxid dusnatý, který zlepšuje průchodnost cév. Tohoto efektu Argininu lze využít například před silovým tréninkem k optimálnímu prokrvení svalů, nebo u mužů před sexuálním stykem k podpoře erekce. Jak potvrzují také studie, může arginine podpořit snížení krevního tlaku.
Jak L-Arginin působí ?
Kromě vytváření důležitého oxidu dusnatého, L-Arginin podporuje produkci růstového hormonu, urychluje regeneraci, a podporuje imunitní systém. Muži jistě také ocení jeho pozitivní vliv na spermatogenezi. Dále se hodně diskutuje o jeho příznivém efektu na dlouhodobou paměť a obnovu buněk. Jak již bylo řečeno, lidské tělo si je schopno L-Argnin v určitých situacích samo vytvářet. Ovšem jen v omezením množství. I zdravý jedinec si proto může dovolit L-Argnin užívat prostřednictvím doplňků stravy či formou vhodných potravin.
Kdy brát Arginin?
Dávky se mohou lišit, a to hlavně podle toho, za jakým účelem jste se rozhodli tuto látku suplementovat. Pokud chcete užívat arginine pro zlepšení vašeho sportovního výkonu, je doporučeno ho užívat dlouhodobě. Pro maximální efekt ho berte přibližně 30-60 před tréninkem nebo fyzickou zátěží, aby měl čas na to, začít rádně fungovat. Doporučená denní dávka není v tomto případě stanovena, obecně se ale doporučuje max. 6 gramů denně. Arginine je možné kombinovat také s citrulinem pro ještě lepší výsledky.
Jaký má Arginin význam pro organismus:
- Podporuje regeneraci a regulaci krevního cukru
- Má vliv na prokrvení svalů a mužských pohlavních orgánů
- Je možné ho užívat v rámci tréninku i mimo něj
Z naší nabídky aminokyseliny L-Argininu na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9340976/

Co je to krilový olej a jaké má výhody?
Krilový olej neboli krill oil si v poslední době získává své místo na trhu, a to jako alternativa k rybímu tuku. Je mu totiž v mnoha ohledech podobný, a tudíž může být i velmi prospěšný pro naše zdraví. Z tohoto důvodu se začali vyrábět různé doplňky s jeho obsahem, které vám poskytnout dostatečnou dávku omega 3 mastných kyselin. Ty jsou pro fungování organismu nezbytné, ovšem ne vždy jich přijímáme tolik, kolik bychom opravdu měli. Olej se získává z drobných a poloprůsvitných korýšů, které obývají některé oceány a žijí ve velkých hejnech. Dohromady se pak označují jako kril. Povětšinou slouží jako potrava pro velryby, ptáky a tuleně. Svým vzhledem se tito živočichové značně podobají malým krevetám. Hlavním zástupcem je krunýřovka krillová, která žije především hluboko v chladnějších vodách polárního pásu.

Koenzym Q10 – jakou formu zvolit?
Koenzym Q10 je látka všudypřítomná, jelikož se vyskytuje v takřka všech buňkách lidského těla. Její vliv na zdraví a správné fungování buněk je proto nezanedbatelný. Někdy bývá také nazýván jako vitamin Q, neboť je hodně podobný svojí strukturou a efektem vitaminům. Na rozdíl od nich je ale hlavní součástí mitochondrií, v nichž se vytváří energie ve formě ATP. Zjednodušeně řečeno by tak bez koenzymu Q10 nemohly naše buňky vytvářet energii potřebnou pro provoz orgánů. Koenzym Q10 lze navýšit i některými potravinami. Bohatým zdrojem jsou například sardinky, hovězí maso, kukuřice, arašídy nebo špenát.

Bacillus coagulans v probiotikách, čím se liší od těch klasických?
Bacillus coagulans je prospěšný bakteriální druh pro lidský organismus patřící do rodu Bacillus s desítkami dalšími druhy, který se řadí mezi půdní probiotika. Ty se vyznačují a liší tím, že tvoří spóry – to je odolná klidová forma mikroorganismů, jež pomáhá překonat i velice nepříznivé podmínky. Bacillus coagulans produkuje kyselinu mléčnou a někdy je kvůli tomu nesprávně označován jako bakterie mléčného kvašení a řazen mezi Lactobacily. Jako všechny probiotika, je i Bacillus coagulans prospěšný pro naši mikroflóru, správné zažívání a zpracovávání potravy a udržování normálního stavu střev.