Tryptofan a jeho vliv na hladinu serotoninu?
Tryptofan je jednou ze základních aminokyselin nutných pro správné fungování těla. Všechny aminokyseliny jsou životně důležité a každá z nich by měla být v organismu přítomna v náležitém poměru. Jsou základním stavebním kamenem bílkovin (proteinů) a zastávají úkoly jako je třeba syntéza hormonů a neurotransmiterů. Bez nich se tedy v žádném případě neobejdeme. Pokud některá z nich není zastoupena v dostatečném množství, mohou být narušeny naprosto běžné a přirozené pochody těla, celkový metabolismus a organismus není schopen správně vykonávat fyzické, ale také psychické funkce. To platí i pro tryptofan. Ten je často zmiňován ve spojitosti s tvorbou serotoninu. Co to tedy je tryptofan a serotonin a co tyto dvě sloučeniny spojuje? To se můžete dočíst níže.
Co to vlastně je tryptofan?
Tryptofan se z chemického hlediska řadí mezi esenciální aminokyseliny a je v těle nepostradatelný pro určité biochemické procesy. Organismus si ho neumí sám vytvářet a my ho tak musíme přijímat z potravin nebo doplňků stravy. Tryptofan je součástí jak živočišné, tak rostlinné stravy. Bohaté na tuto látku jsou ryby jako sardinky, losos a tuňák, dále pak drůbeží a hovězí maso, ořechy, mléko, semínka, luštěniny a například také banány. Je tudíž přítomný v celé škále potravin, ovšem i přesto ho má mnoho lidí nedostatek.
Tryptofan se vyskytuje ve dvou základních formách. Jsou to L-tryptofan a D-tryptofan. Nás bude zajímat ale pouze L-tryptofan, jelikož jeho D forma je pro tělo nevyužitelná, a dokonce navíc ještě toxická. Občas můžeme narazit na tzv. 5-hydroxytryptofan (5-HTP). Avšak to je látka, která má mírně odlišné vlastnosti a je oblíbená spíše na zahraničním trhu.
Co to je serotonin a co s ním má tryptofan společného?
Náš mozek produkuje celou řadu neurotransmiterů. To jsou organické sloučeniny, které se podílí na přenosu informací mezi jednotlivými buňkami. Zajišťují předání nervového impulzu (vzruchu) z jedné buňky do druhé. Jsou klíčovou složkou při nervové komunikaci, v automatických pochodech těla a rovněž v tom, jak se momentálně cítíme. A jedním z nezbytných neurotransmiterů je zrovna serotonin. Ten ve velké míře ovlivňuje naše duševní rozpoložení, spánek a mentální aktivitu a při jeho deficitu se můžeme potýkat nejen se zhoršenou náladou, ale celým psychickým stavem. Často můžeme pociťovat zvýšený stres, deprese, úzkosti a v některých případech taktéž zvětšenou míru bolestivosti.
Dostatečnou tvorbu serotoninu můžeme podpořit kvalitním odpočinek, pravidelným pohybem, vyváženou stravou a také přijímáním správného množství určitých látek. A tady se dostáváme právě k tryptofanu. Tryptofan je totiž tzv. prekurzorem serotoninu. Zjednodušeně řečeno, se v krevním oběhu tryptofan na serotonin přemění. V momentě, kdy se dostane přes bariéru rovnou do mozku dochází k jeho přeměně, děje se tak vždy za přítomnosti vitaminu B6 (pyridoxinu), jež je v celém procesu rovněž naprosto nepostradatelný.
V jakých případech je možné tryptofan začít užívat?
V případě, že máte vyváženou a kvalitní stravu, pravidelně se hýbete, a přesto máte problémy s nespavostí, stresem a úzkostmi, je možná na místě uvažovat o nedostatku tryptofanu v těle. U některých lidí dochází, mimo jiné, taktéž k jeho zhoršenému vstřebávání, a proto i přes konzumaci potravin bohatých na tryptofan, může dojít k jeho deficitu.
L-Tryptofan může být nápomocný s poruchami usínání a nespavostí, příliš lehkým spánkem, zhoršenou psychickou stránkou, vnitřním neklidem a depresemi. Mnohdy je proto doporučován dokonce při migrénách. Tryptofan je prekurzorem i jiných látek kromě výše zmíněného serotoninu. Je to kupříkladu třeba melatonin, určující biologické rytmy (konkrétně spánkový cyklus) nebo vitamin B3, jež je nezbytný pro normální funkci nervové a zažívací soustavy, zdravou kůži, uvolňování energie ze sacharidů a mnoho dalšího.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc.Michaela Fulínová

Není kolagen jako kolagen, jak vybrat ten správný a kvalitní?
Kolagen je velice důležitá bílkovina v těle a ze všech přítomných proteinů zabírá dokonce až 30 %. Náš organismus ho produkuje samovolně, ovšem s postupem času a přibývajícím věkem se tato schopnost bohužel snižuje. Kolagen je mimobuněčná bílkovina, která je ve vodě nerozpustná. Je základním stavebním kamenem všech pojivových tkání, nachází se napříč celým tělem a je nezbytný pro strukturu, pevnost a stabilitu tkáně.

Jak spolu souvisí vápník, vitamin D3 a K2?
Vitamin D3 a vitamin K2 jsou v poslední době hodně diskutované vitaminy rozpustné v tucích. Bylo totiž zjištěno, že se jedná o nejaktivnější formy vitaminu D a K, takže jejich pravidelným užíváním lze dosáhnout mnohem lepších výsledků než konzumací „obyčejného déčka“ nebo vitaminu K1. Ještě zajímavější je ale souvislost těchto vitaminů s vápníkem.

Směsi zelených potravin – jaké mají benefity?
Různé druhy zelených potravin, které jsou namixovány do jednoho produktu, se v poslední době dostávají na výsluní. A není se čemu divit, jelikož kombinují benefity vícero rostlin najednou.