Lipozomální vitaminy, opravdu se vyplatí do nich investovat?
V dnešní době je již jasné, že je potřeba do těla přijímat všechny vitaminy v dostatečném množství, jelikož si je naše tělo prostě nedokáže vyrobit. Vitaminy dostáváme do organismu společně s tím, co jíme. Jsou v ovoci, zelenině, oříškách, semínkách, mase a vlastně téměř všude. Když ale potřebujeme sáhnout po doplňku stravy, měli bychom se zajímat nejen o to, kolik v suplementu daného vitaminu je, ale i o kvalitu, ve které je prodáván. S tím souvisí také forma. Na trhu se setkáme s rozmanitým počtem produktů a je složité si vybrat ten správný. Můžeme vidět tablety, kapsle, prášek nebo rovněž tekutou podobu. Dnes se proto podíváme na jednu velmi zajímavou formu vitaminů, což jsou lipozomy, které by se měli pyšnit vysokou biologickou dostupností.
Proč je vůbec důležité přijímat dostatek všech vitaminů?
Vitaminy jsou esenciální a tak jsou pro nás životně důležité. Je potřeba je přijímat denně v dávce od pár mikrogramů až po několik miligramů. Každý má svoji denní referenční hodnotu a ta může být dosti rozdílná. To však neznamená, že podle toho, kolik naše tělo daného vitamínu vyžaduje, se měří i jejich význam. Všechny vitaminy jsou nezbytné úplně stejně, protože každý má svoje specifické funkce v organismu. Pokud některý vitamin není ve správné hladině, objeví se často nepříjemné příznaky různorodého rázu a tělo nemusí pracovat tak, jak má. Proto se žádný z vitaminů nesmí podceňovat.
V případě, že konzumujeme rozmanitou stravu a ničemu se nevyhýbáme, máme často pocit, že veškerých vitaminů máme dostatek. Ne vždy to je ale pravda. Potraviny jsou například vlivem intenzivního zemědělství o prospěšné látky poměrně ochuzovány, a tak v sobě nemají tolik vitaminů, jako tomu bylo dříve. Mnohdy je rovněž nutné dávku vitaminu navýšit (zvýšená zátěž, těhotenství, onemocnění zažívací traktu a jiné) a dnešní uspěchaná a stresující doba vyvolává jejich větší spotřebu.
Co jsou to lipozomy?
Lipozomy se vyrábí z výtažku ze slunečnicového lecitinu, mohou mít velikost od několika nanometrů až po desítky mikrometrů a obsahují tzv. fosfolipidy. To jsou látky složené z glycerolu, cholinu, mastné kyseliny a kyseliny fosforečné. Zjednodušeně jsou to složené lipidy obsahující fosfor. Fosfolipidy jsou součástí každého lidského, živočišného i rostlinného organismu. Nachází se v buněčných membránách spolu s ostatními složkami jako jsou třeba bílkoviny, cholesterol či glykolipidy. Umožňují průnik skrze buněčnou membránu. Samotné lipozomy jsou pak mikroskopické částice, jež dopravují látky do buněk.
Jak funguje vstřebávání klasických vitaminů a těch lipozomálních?
V momentě, kdy užijeme vitamínový doplněk stravy, dostává se do trávicího traktu a čeká ho dlouhá cesta až do tenkého střeva, ve kterém dochází k absorpci do těla. Již v ústech na něj ovšem působí enzymy, v žaludku pak agresivní trávicí kyseliny, poté žlučové soli a další látky, jež jsou součástí trávicího ústrojí. Tím samozřejmě dochází k dřívějšímu rozkladu a postupné degradaci vitaminů a množství, které tělu dáváme se nerovná tomu, kolik ho skutečně využije. Takže pokud spolkneme kapsli nebo tabletku, je pravděpodobné, že část vitaminu se zničí, ještě než doputuje na místo určení.
Jako reakce na to byla vyvinuta tzv. lipozomální technologie. Lipozomy jakožto mikroskopické částice fungují jako nosiče aktivních látek a umí dopravit vitaminy do buněk s velice malými ztrátami. Obsažené fosfolipidy totiž při smíchání s vodou vytvoří struktury se zapouzdřenou vodou uprostřed, kde jsou vitaminy skryté před negativními vlivy či předčasným vstřebáním na špatném místě. Tento obal je chrání po celou dobu, než se dostanou do tenkého střeva, z něhož se absorbují do krevního řečiště. Navíc ještě fosfolipidy zajistí snadný prostup buněčnou membránou. Lipozomální vitaminy proto vykazují daleko lepší biologickou využitelnost.
Je tedy pouze na vás, jestli využijete takto zpracovaných vitaminů nebo zůstanete u pestré stravy s doplňkem klasických suplementů. U lipozomálních přípravků však musíte být připraveni na to, že si kvůli použité náročnější technologii budete muset připlatit.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová

Hořčík a jeho formy, účinky a dákování
Hořčík (magnesium) se přirozeně účastní stovek enzymatických reakcí a je významný pro každou buňku. Podílí se třeba na elektrolytické rovnováze, zajišťuje správný energetický metabolismus a je nutný pro zdravé kosti a zuby. Ovlivňuje také nervovou soustavu, přispívá totiž k její správné činnosti a přenosu nervových vzruchů.

Reishi – proč je důležitý obsah triterpenů?
Reishi (Ganoderma Lucidum, Lesklokorka lesklá) je známou dřevokaznou houbou parazitující na stromech či pařezech. Její příznivé vlastnosti na lidský organismus jsou vyzkoušeny napříč staletími. O jejím pozitivním vlivu není tedy žádný pochyb. Má v sobě totiž látky, kterých by bylo škoda nevyužít pro náš vlastní prospěch. V reishi je hned několik stovek aktivních látek. Obsahuje základní prvky jako vodu nebo bílkoviny a rovněž pár vitamínů a minerálů. Je to například železo, hořčík, vápník, zinek, selen, vitaminy z B-komplexu a vitamin D. Cenné jsou pak polysacharidy, které přináší tělu jeden z největších užitků.

Hlíva ústřičná jako doplněk stravy – jaká koncentrace je nejvhodnější?
Hlíva ústřičná, latinsky Pleurotus ostreatus, je dřevokazná houba obsahující cenné aktivní látky podporující imunitní systém. Svým tvarem a barvou připomíná ústřice, což vysvětluje její české pojmenování. Jako jedna z mála medicinálních hub hlíva roste také na území Evropy včetně České republiky. Hlíva ústřičná je jedlá houba, která parazituje na kmenech a pařezech listnatých stromů. Klobouk má hladký a šedavě zbarvený v závislosti na vzdušné vlhkosti. Zajímavé je na ní to, že roste v trsech střechovitě posázených nad sebou a jako pravá dřevokazná houba dovede ze dřeva přijímat různé prospěšné látky.