Chaga – medicinální houba pro silnou imunitu
Chaga je dřevokazná houba volně rostoucí na kmenech stromů napříč severními zeměmi. Roste zejména na břízách v Rusku, Kanadě, Kazachstánu, Číně a Japonsku, kde se využívá v místním tradičním léčitelství a fytoterapii k podpoře přirozené obranyschopnosti a trávicího traktu. Díky svým takřka zázračným schopnostem dostala přezdívku „Dar od Boha“. V odborné literatuře ji ale najdete pod názvy:
- Rezavec šikmý
- Inonotus obliquus
- Čaga, chaga
- Birch mushroom
Jak chaga vypadá a kde ji najdeme?
Rezavec šikmý neboli Chaga má raději chladné podnebí, proto ho lze najít pouze na stromech severní polokoule. Jeho způsob života spočívá v parazitování listnatých stromů, hlavně bříz a buků, kdy proniká hluboko do nitra a v kmeni přežívá desítky let. Až po několika letech vytváří plodnice a postupně proniká na povrch stromu, kde tvoří tmavě hnědý útvar s popraskaným povrchem. Kvůli svému dlouhému vývojovému stádiu se velice těžko pěstuje v uměle vytvořených podmínkách. Chaga se dokonce řadí k nejobtížněji pěstovaným medicinálním houbám. Proto jsme většinou odkázáni na její sběr z přírodních zdrojů.
Jaké cenné složky chaga obsahuje?
Chaga se používá po tisíce let. Hlavním důvodem, proč je tolik populární, je její vysoký obsah bioaktivních látek, které na lidský organismus působí zcela výjimečným způsobem. Chaga a další medicinální houby obsahují zejména polysacharidy, fenolové sloučeniny a aminokyseliny.
Přímo chaga je ale unikátní tím, že také obsahuje sterol zvaný ergosterol, což je provitamin D2. Ve složení chagy dále můžeme najít fenoly, zejména resorcinol, syringol, ceresol, o nichž se ví, že mají silný antioxidační efekt. V neposlední řadě je chaga významná zastoupením vitaminů skupiny B a minerálů, mezi něž například patří zinek, vápník a železo.
Co všechno chaga umí a jak jí vybrat?
Chaga stejně jako i jiné medicinální houby působí na náš vnitřní mikrobiom a plní úlohu adaptogenu. To znamená, že připravuje tělo na zátěž a udržuje osídlení střevních bakterií v rovnováze, čímž napomáhá trávení a celkově pozitivně podporuje imunitní systém. Významnou roli hraje také v procesu zvaném apoptóza. Jedná se o cíleně řízenou buněčnou smrt, která se v těle běžně odehrává. Podle některých výzkumů právě chaga dovede tento děj u poškozených buněk vyvolat a tím předejít případným problémům a komplikacím
Chagu můžete sehnat buď v rozpustném prášku, nebo v kapslích. Při jejím výběru se vždy řiďte obsahem polysacharidů, které by se měly pohybovat okolo 30 %. Pokud byste zvolili přípravek s nižším poměrem, nedočkali byste se valného efektu. Vyšší koncentrace polysacharidů okolo 50 % se ale také nedoporučuje užívat dlouhodobě. Chaga s koncentrací vyššího podílu polysacharidů se používá pouze ke krátkodobému vyburcování organismu například při akutních stavech.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Chaga od předního českého výrobce medicinálních hub MycoMedica, obsahuje deklarovaným obsah polysacharidů 30% s množstvím 500 mg v jedné kapsli.
MycoMedica ve svém portfoliu nabízí také BIO Chagu ve formě prášku, která může být vhodná pro jedince, kteří nemohou polykat kapsle. Celkově BIO Chaga ve formě prášku působí na organismus jemněji a pozvolněji oproti kapslím.

Magnesium – jednotlivé formy a jejich působení?
Hořčík (magnesium) je veledůležitý minerál, na který jsou kladeny čím dál tím vyšší nároky. Může za to znečištěné prostředí i naše fyzické a psychické vytížení. Kvůli tomu ani zdravá strava nedokáže pokrýt doporučované denní hodnoty magnesia/hořčíku a většina populace trpí jeho nedostatkem. Vhodnou volbu proto představují doplňky stravy s obsahem hořčíku, které je ovšem zapotřebí vybírat pečlivě a obezřetně. Není totiž hořčík jako hořčík. Hořčík se v doplňcích stravy vyskytuje vždy ve formě sloučenin. Jeho využitelnost v těle tak závisí na tom, na jakou molekulu je navázán. Nejlépe vstřebatelné jsou chelátové a organické formy, zatímco ty anorganické nemají prakticky žádný přínos a měli bychom se jim při výběru vyhnout, neboť představují vyhozené peníze.

Kdy je vhodné začít užívat vitamin D3?
O vitaminu D je všeobecně známo, že ho naše tělo potřebuje v dostatečném množství, aby všechny procesy v něm mohly probíhat tak, jak se patří. Své jméno dostal podle toho, že byl nalezen jako čtvrtý vitamin. Samotný vitamin D neboli kalciferol je v současnosti považován spíše za steroidní hormon a vyskytuje ve vícero formách. Nejdůležitější je vitamin D2 (ergokalciferol) a vitamin D3 (cholekalciferol). Liší se zejména tím, kde se vyskytují. Zatímco forma D2 je přítomna především v rostlinné říši, tak D3 zase naopak v té živočišné. Pro nás je nicméně zásadní hlavně vitamin D3, jelikož je pro tělo lépe využitelný. Protože se snadněji vstřebává a my si při užívání tohoto typu odneseme daleko více

Kolagen na klouby, proč vybrat právě ten hovězí?
Kolagen je jednou z nepostradatelných součástí našeho organismu. Najít ho můžeme téměř všude a z celkového obsahu proteinů v těle tvoří přibližně 25-30 %. Což už je poměrně významné množství. Kolagenu je však v organismu vícero druhů. V současné době je známo dokonce skoro 30 různých typů kolagenu.