Chitosan a jeho vliv na organismus, co umí podpořit?
Chitosan je specifická látka, se kterou se můžeme setkat nejvíce ve spojitosti s hubnutím, kontrolou tělesné hmotnosti či všeobecně s naším trávicím ústrojím. Je tomu tak proto, že má vlastnosti, které mohou snahy o snížení hmotnosti podpořit. Určitým způsobem totiž ovlivňuje lipidy/tuky, jež přijímáme společně s naší stravou. Z tohoto důvodu dostal mnoho přezdívek, a jednou z nich je kupříkladu „magnet na tuky“. Chitosan má ale i další schopnosti a v našem těle se uplatní také z jiných důvodů. My se proto v dnešním článku na chitosan podíváme více zblízka. Prozradíme, co je tato zajímavá látka zač, co vše dokáže, a jak ho užívat pro co nejlepší výsledky.

Co přesně to chitosan tedy je a jaké má schopnosti?
Chitosan je nerozpustný polysacharid s kladným nábojem, který má téměř nulovou kalorickou hodnotu. To znamená, že ho naše tělo nevstřebává a dále nijak nezpracovává. Mohlo by se proto zdát, že je pouze zbytečnou látkou, jež nám nepřinese žádný užitek, ale opak je pravdou. Díky tomu, že se nerozpouští, funguje velice efektivně právě v našem zažívacím traktu. Jako jiné typy nerozpustných vláknin má blahodárný vliv na správný chod jednotlivých částí našeho trávicího ústrojí. I když se nikterak nerozkládá, váže na sebe větší kvantum vody. Zásluhou toho pak zvětšuje svůj objem, dále prochází přes tenké i tlusté střevo v nezměněné podobě a je vyloučen společně se stolicí.
To, co je ovšem pro chitosan specifické, je jeho umění vázat také lipidy. Z potravin, které tudíž zkonzumujeme, naváže veškeré tuky, a to až v množství 6násobku své vlastní váhy. To vše se děje ještě předtím, než má tělo jakoukoliv šanci tuky zpracovat a uložit do svých zásob. V tomto procesu na sebe navazuje rovněž další zbytkové složky, jimiž mohou být třeba žlučové kyseliny.
Kde se chitosan vzal a jaký vliv má na naše tělo?
Chitosan není tak nově objevená látka, jak by se mohlo zdát. Již asi před sto lety se v Japonsku přišlo na jeho vazebné schopnosti, a díky tomu je hojně využíván v místní medicíně, ale například i průmyslu. Odtud se tyto poznatky rozšířily do celého světa a my si v dnešní době můžeme chitosan pořídit velmi jednoduše v podobě doplňku stravy. Chitosan je získávám z látky chitin za pomoci tzv. alkalické deacetylace. Chitin je součástí schránek živočichů jako jsou krabi, raci a mušle, ale k nalezení je taktéž v krovkách hmyzu nebo houbách.

Chitosan může posloužit jakožto pomocník při hubnutí, jelikož může při správném dávkování snižovat energetickou hodnotu stravy, a naopak navýšit podíl vlákniny, jež je pro trávení prospěšná a nezbytná. Zlepšuje tedy rovněž celkovou funkci střev, zažívání a snižuje přebytečný cholesterol a pocit hladu. Hubnutí ovšem nestojí pouze na doplňcích stravy jako je chitosan, ale celou snahu musí doprovázet i celková změna životního stylu – kvalitní, vyvážená strava a dostatečný pohyb.
Jak chitosan nejefektivněji užívat?
Při běžném dávkování by chitosan neměl způsobovat jakékoliv obtíže. Při dlouhodobém užívání je však nutné, věnovat zvýšenou pozornost možnému snížení vstřebávání některých vitaminů a minerálů. Z tohoto důvodu je doporučeno brát chitosan přibližně s 2hodinovým časovým odstupem od ostatních doplňků stravy nebo léčiv. Efekt chitosanu dále umocňuje současné užívání s vitaminem C. Ten totiž podporuje jeho využitelnost v organismu. Chitosan je vhodné podávat cca půl hodiny před jídlem a pro náležitý výsledek je nutné ho zapíjet větším množstvím tekutiny jako každou jinou vlákninu.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc.Michaela Fulínová
Mandle a jejich přínos pro naše tělo?
Mandle jsou nutričně bohatá jádra, která velice dobře chutnají. Dopřávání si hrsti mandlí několikrát do týdne proto představuje nejen skvělou volbu pro vaše zdraví, ale i vítané zpestření jídelníčku. Stačí jich zkonzumovat jen pár a hned zlepšíte svůj denní příjem vlákniny, bílkovin, vitaminu E a antioxidantů. Mandle jsou jádra semen, která rostou na stromě zvaném mandloň obecná, také někdy přezdívaném jako mandlovník.
Zelený čaj vs. Guarana – po čem sáhnout při únavě?
Zelený čaj patří k oblíbeným nápojům po celém světě. Zatímco totiž někteří lidé nepijí kávu, šálkem dobrého čaje nikdo nepohrdne. Zelený čaj konkrétně pochází z čajovníku čínského (camellia sinensis), který roste nejen na území Číny, ale i jinde po světě. V dnešní době existuje mnoho odrůd čajovníku, kterým se daří na plantážích prakticky kdekoliv.
Lipozomální vitaminy, opravdu se vyplatí do nich investovat?
Lipozomy se vyrábí z výtažku ze slunečnicového lecitinu, mohou mít velikost od několika nanometrů až po desítky mikrometrů a obsahují tzv. fosfolipidy. To jsou látky složené z glycerolu, cholinu, mastné kyseliny a kyseliny fosforečné. Zjednodušeně jsou to složené lipidy obsahující fosfor.


