Resveratrol a jeho přínos pro zdraví?
Resveratrol, to je název látky, která je přírodního původu a je velmi silným antioxidantem. Nachází se v některých rostlinách, kde plní svoje funkce, ale je významný i pro člověka a jeho organismus. Jeho pozitivní vliv je spojen především s ochranou buněk, ale má i jiné vlastnosti, kterých můžeme využít k našemu prospěchu. Jde třeba o kardiovaskulární zdraví nebo podporu metabolismu tuků. Díky tomu se začaly vyrábět rozličné doplňky stravy, jež obsahují pouze resveratrol či se přidává do různých vitaminových komplexů. Pokud se tedy chcete o této látce dozvědět bližší informace a zjistit čím pro vás může být blahodárná, čtěte dále a vše se dozvíte v dnešním článku.
Co si pod názvem resveratrol představit?
Resveratrol je látkou patřící mezi tzv. polyfenoly (stilbeny). To je skupina chemických sloučenin, jež se nachází zejména v ovoci a zelenině. V těch mají polyfenoly určité biologické funkce. Může se jednat o specifickou chuť a barvu, ale například i ochranu před vnějšími vlivy, jako je UV záření, patogeny nebo poškození. Polyfenoly tvoří jednu z hlavních skupin antioxidantů. Poprvé byl resveratrol objeven v roce 1940 v kořenech kýchavice a od té doby jsou zkoumány jeho přínosy pro člověka. Vyskytuje se ve dvou různých formách. Ty jsou označovány jako cis a trans. Ačkoli se jedná o stejnou složku, molekuly těchto dvou variant jsou rozdílné ve své struktuře. Tělu je biologicky bližší a dostupnější forma trans, proto má větší smysl vybírat takové produkty, které obsahují tento typ resveratrolu, aby se mohl dobře vstřebat a tělo z něj mohlo vytěžit to užitečné.
Kde se přirozeně resveratrol nachází?
Jak již bylo řečeno, je resveratrol přírodní látkou a nachází se v rostlinách a jejích plodech. Konkrétně má resveratrol velké zastoupení v červených odrůdách hroznového vína (v růžových a bílých již méně), největší koncentrace je pak ve slupkách a jadérkách. Obsahují ho ale i desítky dalších druhů ovoce nebo jiných rostlin, jako je černý rybíz, moruše, borůvky, brusinky, švestky a dokonce arašídy. Známou rostlinou s touto látkou je také křídlatka japonská (Reynoutria Japonica, Opletka japonská). Je to vytrvalá, jedlá, rychle se rozrůstající bylina, jenž se ve své domovině Asii používá v tradiční medicíně na rozmanité odvary, nakládání či se konzumuje přímo jako čerstvá.
Proč je resveratrol blahodárný?
Resveratrol může být přínosnou aktivní látkou, zejména kvůli jeho silným antioxidačním vlastnostem. Vyšší příjem polyfenolických látek totiž může mít kladný význam na naše zdraví. To se projevuje především na ochraně buněčných membrán před oxidačním stresem. Ten je nerovnováhou mezi volnými radikály (reaktivními sloučeninami kyslíku) a schopností těla se s nimi vyrovnat pomocí antioxidantů. Vznikají běžnou látkovou výměnou nebo se do organismu dostávají venkovním působením. Faktory vzniku oxidativního stresu jsou tedy vnitřní i vnější – na vině je stres, znečištěné prostředí, kouření, alkohol, špatná strava, civilizační nemoci, ale i nedostatek pohybu. Resveratrol tak přispívá k předcházení akutním a chronickým onemocněním a v neposlední řadě také stárnutí.
Další oblast, s níž je resveratrol kladně spojován je kardiovaskulární systém, kdy podporuje normální činnost srdce, regulaci krevního tlaku a snižování LDL ("špatného‘) cholesterolu, který stojí za ucpáváním cév. Připisují se mu i protizánětlivé efekty a vliv na zrychlení metabolismu tuků, což může být příznivé, pokud chceme zhubnout. Někdy je zmiňován i v souvislosti s pozitivním dopadem při diabetu, neurodegenerativních onemocněních (Alzheimerova choroba), zlepšováním paměti a normálním stavem pokožky.
Jestliže se rozhodnete zařadit a užívat resveratrol, určitě neuděláte chybu. Jakékoliv antioxidanty jsou totiž pro tělo velice přínosné a vy tak podpoříte ochranu buněk, kardiovaskulárního systému a jiných stránek organismu.
Resveratrol účinkuje a podporuje:
- Snížení oxidačního stresu
- Metabolismus tuků
- Kardiovaskulární zdraví
- Normální stav pokožky
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc.Michaela Fulínová

Proč je vhodné kombinovat quercetin s bromelainem a vitaminem C?
Quercetin (kvercetin) je přírodní sloučenina, která může mít při pravidelném užívání pozitivní vliv na náš organismus a jeho některé funkce. Může být prospěšný pro buňky, snižovat neblahé dopady kyslíkových radikálů nebo okolního prostředí, a dokonce má vlastnosti, jež nám mohou být nápomocné při alergiích. V rozličném množství se quercetin zcela určitě nachází ve vaší stravě, tedy za předpokladu, že se nijak striktně nevyhýbáte konzumaci ovoce a zeleniny. Kvercetin je tudíž jistě látka velmi příznivá, a k tomu ještě čistě přírodní. Je ovšem dobré ho kombinovat navíc s bromelainem a vitaminem C. Proč tomu tak ale je?

Melatonin na problémy se spánkem?
Melatonin se za běžných okolností v organismu neustále a přirozeně produkuje. Jeho množství však během dne a noci kolísá. To je nicméně naprosto normální, ba dokonce i žádoucí. Je vytvářen v mezimozku, konkrétně v úseku nazývaném jako epifýza. Někdy se této části říká rovněž šišinka mozková či nadvěsek mozkový. Zde ho vyrábí buňky, které se jmenují pinealocyty. Pro syntézu melatoninu je ovšem ještě zapotřebí tryptofan, což je esenciální aminokyselina, jež je složitými procesy postupně přeměněna na serotonin (tkáňový hormon, neurotransmiter, hormon štěstí), z něhož je následně vytvořen právě melatonin.

Ginkgo biloba nejen pro lepší prokrvení, co ještě umí?
Ginkgo biloba nebo také Jinan dvoulaločný je v Asii už po několik tisíc let svatou rostlinou. Zároveň se i po takto dlouhou dobu využívá v tradičním lidovém léčitelství pro řešení vícero zdravotních obtíží a podporu organismu. Dochované zkameněliny však dokazují, že tento strom roste na naší planetě dokonce již miliony let. Je tedy skutečně odolnou rostlinou, která si prošla mnohými obdobími a změnami klimatu. V současnosti je součástí celé škály doplňků stravy, a to zcela samostatně či v kombinaci s dalšími prospěšnými složkami. Ginkgo biloba je vysoký, zdatný strom, který je opravdu houževnatý. Nevadí mu nepříznivé vlivy okolí, mrazy, škůdci ani mikroorganismy. Dorůstá až do několika desítek metrů, avšak samotný růst je velmi pomalý.