Která maca je nejlepší?
Maca peruánská, lepidium meyenii, řeřicha peruánská, peruánský ženšen či královna And. To vše jsou názvy pro jednu a tu samou mimořádnou rostlinu, které se využívá pro zlepšení zdraví již dlouhé roky. Nejčastěji je spojována s navýšením energie, vitalitou a hormonální rovnováhou. Jak už je dle názvu asi jasné, má maca něco společného s Peru. Jedná se o krajinu jejího původu, kde roste ve vysoké nadmořské výšce, a ne zcela příjemných podmínkách. Díky tomu ale získala skvělou odolnost a řadu aktivních látek, které mohou prospět v mnoha ohledech i nám. Ale jak si takovou macu vůbec vybrat? Je některá lepší nežli jiná? To se dočtete právě v dnešním článku.
Rozmanité druhy macy peruánské
Maca peruánská je rostlina, která je tvořena nadzemní částí, jež není tolik významná. Nicméně vytváří stonky s listy a během svého životního cyklu dokonce kvete drobnými převážně bělavými kvítky. Tyto části však neobsahují zdaleka tolik živin a složek, jako ta, co se nachází pod zemí. Kořen macy má v sobě totiž nejvíce biologicky aktivních sloučenin. Jedná se o hlízu, která má tvar a vzhled podobný jako řepa nebo tuřín. V místech, kde roste, se dokonce konzumuje jako běžná zelenina. U nás na ní v takové podobě jen tak nenarazíme, spíše bývá sušená, v prášku či kapslích.
Maca má ovšem také více různorodých druhů. Nejběžnější je maca žlutá, červená a černá. Ty jsou snadno rozeznatelné právě podle barvy, nicméně i jejich vlastnosti a chuť se lehce odlišují. Zatímco maca žlutá má jen jemnou nasládlou neutrální až nevýraznou příchuť, ta červená je sladší, plnější a popisována jako nejchutnější, černá je naopak chuťově výraznější než předchozí dvě, je zemitá až nahořklá.
Maca a její bioaktivní látky
Kořen macy peruánské skrývá všechny základní živiny jako jsou tuky, sacharidy, bílkoviny i vláknina. Zajímavější jsou však ostatní skupiny látek, kterých maca obsahuje hned několik rozličných. Mluvíme tu třeba o saponinech, sterolech, aminokyselinách, tříslovinách, alkaloidech, minerálních látkách (vápník, železo, zinek, draslík) a vitaminech (B1, B2, C, E). Určité z látek jsou pro nás významnější než jiné, ale celkové složení macy je unikátní, komplexní a synergické, a díky němu má maca tolik blahodárných vlastností.
Maca a její schopnosti, jak si vybrat?
Maca nám může přinést skutečně mnoho pozitiv. Jak jsme si již řekli, záleží i na druhu, který se rozhodnete užívat. Základní schopnosti mají ovšem totožné, jen se často liší v síle dané schopnosti nebo se hodí lépe v jiné životní situaci. Maca je všeobecně známá pro svůj prospěšný vliv na sexualitu, pohlavní orgány a hormonální systém. A je tomu opravdu tak, všechny druhy podpoří sexuální zdraví, libido, napomohou ženám i mužům s vyrovnáním hladiny hormonů a zlepšují plodnost. Zároveň vám dodají novou várku energie a vitality a udělají váš organismus odolnější. A to nejen po fyzické stránce, ale rovněž té duševní. Co se týče konkrétně jednotlivých druhů, tak maca žlutá je nejběžnější a nejpoužívanější druh, jenž se velmi dobře osvědčil jako přírodní afrodiziakum a antidepresivum. Červená maca je zase nejvzácnější a vyniká velkým množstvím aminokyselin a antioxidantů a doporučuje se při osteoporóze, protože má pozitivní vliv na kvalitu kostí. U mužů je navíc příznivá při zvětšené prostatě. Černá maca zase zajistí okamžitý přísun energie a vytrvalosti, podporuje paměť a koncentraci, posiluje imunitu a optimalizuje kvalitu spánku.
Jaká maca je pro vás osobně nejlepší, záleží tedy pouze na tom, co skutečně hledáte a potřebujete. Vždy byste ale měli vybírat co nejvíce kvalitní surovinu a brát macu v dostatečné dávce, aby měla kýžený efekt.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS

MCT olej jako kvalitní zdroj energie?
MCT olej neboli Medium Chain Triglycerides jsou složené tuky se středně dlouhým řetězcem. Zájem o ně v posledních letech výrazně stoupl, a to zejména kvůli skvělému vlivu na naše tělo a velké oblibě kokosového oleje. Dietáři si od MCT kokosového oleje slibují redukci hmotnosti, sportovci výživu svalovů a zdroj energie a to nemluvě o dalších zdravotních přínosech. Co jsou ale vlastně MCT oleje zač a kde je můžeme najít a mnohem více se dozvíte v níže uvedeném článku

Reishi a její obsahové látky??
Reishi, Ganoderma Lucidum nebo Lesklokorka lesklá, to všechno jsou názvy dřevokazné houby s červenohnědou lesklou plodnicí, která většinou napadá stromy nebo pařezy tam, kde jsou poraněny. Nejedná se ale pouze o houbu parazitickou, ale i medicinální. Pro své blahodárné vlastnosti pro tělo se na asijském kontinentě využívá už po tisíce let a populární je dnes i ve zbytku světa.

Probiotika a prebiotika, jaký je mezi nimi rozdíl a proč je užívat současně?
Probiotika jsou živé mikroorganismy, které přirozeně osidlují naše střeva a jsou prospěšné pro náš mikrobiom. Pokud je člověk zdravý a stravuje se pestře, převládají na stěnách tlustého střeva právě tyto nepatogenní bakterie. V opačném případě vzniká mezi přítomnými bakteriemi nerovnováha a nastává nadvláda škodlivých bakterií, které mohou způsobit zánět, trávicí potíže a další zdravotní komplikace. Prebiotika nejsou žádné bakterie, jak by se mohlo na první dojem zdát, ale jedná se o nestravitelnou součást naší potravy, která slouží k výživě právě oněch prospěšných probiotických bakterií. Nejznámějším typem prebiotik je vláknina, kterou můžeme najít například v luštěninách, ovoci a zelenině.