Maca peruánská a její druhy?
Lepidium meyenii nebo řeřicha peruánská, i to jsou názvy pro macu peruánskou, které se s oblibou přezdívá také královna And. Toto pojmenování si po právu zaslouží, jelikož je bylinou, jež v sobě obsahuje mix skvělých látek. Ty nám mohou být nápomocné pro posílení našeho těla či při řešení zdravotních potíží. Dnes je již na trhu nepřeberné množství suplementů s macou peruánskou a pořídit si ji tedy není žádný problém. Maca ovšem existuje v různých variantách. V tomto článku si proto představíme ty nejvýznamnější druhy a popíšeme si jejich schopnosti tak, aby bylo jednodušší se v nich vyznat a popřípadě jste mohli vybrat tu pro vás nejvhodnější.
Co je vlastně maca zač a kde se vzala?
Již před 2 tisíci lety rozpoznali starověcí Inkové velký potenciál macy peruánské pro zdraví organismu. Konzumovali ji pro posílení sexuálních funkcí a energii. Roste ve vyšších nadmořských výškách, a to až v několika tisících metrech. Konkrétně v peruánských Andách. Odtud pochází její přezdívka a druhové jméno. Látky, jež v sobě má, si s postupem času vybudovala díky podmínkám, ve kterých roste. Je odolnou rostlinou a zvládá velmi nízké teploty, silný vítr i ostatní nepřízně podnebí.
Samotná maca je brukvovitá rostlina, která se dá vzhledem přirovnat k více známé ředkvi či tuřínu. Hlavní část se nachází pod zemí, a je to právě její hlíza. Dá se jíst jen tak nebo přidat do některých pokrmů. V našich končinách na ni ovšem narazíme spíše v podobě namletého prášku a extraktu v kapslích. Takto šetrně zpracovaná si taktéž zachová živiny a složky, jimiž je nabitá.
Jaké přínosné látky se v mace nalézají?
Maca je v první řadě složena ze základních makroživin. Jsou to zejména sacharidy, bílkoviny a značné kvantum vlákniny. Tuku obsahuje ve srovnání s předchozími makroživinami o něco méně. Z ostatních, pro nás asi zajímavějších složek, nalezneme saponiny, třísloviny, steroly, alkaloidy a esenciální aminokyseliny. Esenciální jsou takové, jež si naše tělo nedokáže samovolně vytvářet. Kořen macy peruánské je dokonce plný vitaminů a minerálů. Ve složení se nachází vitamin C, E, B1 a B2, vápník, železo, zinek, draslík, hořčík, fosfor a mangan.
Jak je nám maca prospěšná a jaký vliv mají jednotlivé druhy?
Maca se vyskytuje ve velkém počtu druhů od bílé, žluté, červené, fialové až po černou. Právě podle jednotlivých barev se lépe rozlišují, avšak rovněž chuť, vůně a v neposlední řadě také vlastnosti, mohou být trochu rozdílné. Většina z nich má základní rysy obdobné, ale v některých oblastech mohou mít různě silný vliv. Při užívání macy jde hlavně o podporu sexuality, pohlavních orgánů, hormonálního zdraví a celkové vitality. Za nejznámější a nejvíce používanou můžeme označit jednoznačně macu žlutou. Z dalších druhů jsou významné ještě maca červená a černá. U každé si proto popíšeme, co blahodárného našemu organismu mohou přinést.
- Žlutá maca
Jak již bylo zmíněno, je tato maca v doplňcích stravy nejčastější používaná. Má afrodiziakální vliv na muže i ženy a podporuje libido, plodnost a hormonální rovnováhu. Dodává tělu energii a vitalitu, a dokonce napomáhá s očistou zažívacího ústrojí a spalováním. Pro ženy je vhodná v období menopauzy – lepšího výsledku dosáhnete v kombinaci s macou červenou.
- Červená maca
Má nejvyšší obsah aminokyselin a antioxidantů, díky tomu se chová jako přírodní antidepresivum a eliminuje negativní dopady zvýšeného stresu. Rovněž je přínosem pro sexuální zdraví a hormony a u mužů je příznivá na správné fungování prostaty. Navíc zlepšuje kvalitu kostí, a tak se doporučuje i při osteoporóze.
- Černá maca
Jako všechny druhy, zvyšuje i tato libido a plodnost. Zajišťuje velký příval nové energie, dlouhou fyzickou vytrvalost a hormonální vyrovnanost. Muži ocení její pozitivní dopad na kvalitu a množství spermií. K tomu všemu má ještě tato maca kladný vliv na kognitivní funkce – třeba na naši paměť a koncentraci.
Maca působí a podporuje:
- Fyzické a duševní zdraví
- Plodnost
- Vytrvalost, vitalita
- Sexualita
- Hormonální systém – menopauza Zdroj fytoestrogenu
Z naší nabídky macy na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS

Rybí olej, proč je důležitý jeho dostatečný přísun?
Rybí olej, nazývaný také jako rybí tuk, je látka, kterou s oblibou využívaly už naše babičky, protože již tehdy bylo jasné, že obsahuje látky, jež jsou pro tělo velice prospěšné. Podávat se může po lžičkách, stejně jako to bylo běžné dříve nebo si v dnešní době můžeme pořídit kapsle olejem naplněné. V takovém případě odpadá i lehce nepříjemná chuť, kvůli níž není rybí tuk moc oblíbeným doplňkem. Rybí olej je tuk, který se nachází ve tkáni a játrech ryb. Při pokojové teplotě má tekutou konzistenci. Najdeme ho v určité míře ve všech existujících rybách, ovšem některé ho obsahují podstatně více než jiné. Největší zásobárnou rybího oleje, a prospěšných látek v něm obsažených (zejména omega 3), je především losos, sardinky, makrela, tuňák, sleď a ančovičky.

Cordyceps sinensis, jaké látky obsahuje a k čemu jsou dobré?
Cordyceps je houba přímo nabitá aktivními látkami, co mohou prospět našemu tělu po více stránkách, a proto i jeho využití je velice rozsáhlé. V první řadě obsahuje některé důležité vitaminy, minerály a stopové prvky. Vitaminy B, D, E a K, zinek, vápník, draslík, sodík, železo, selen nebo také i mangan. Všechny tyto zmíněné složky jsou nezbytné pro správné funkce našeho organismu a tělo se bez nich neobejde. Cordyceps však skrývá bioaktivní sloučeniny, které jsou poněkud zajímavější. Jedná se o nukleosidy, nukleotidy, polysacharidy, steroly, bílkoviny anebo mastné kyseliny.

Proč kombinovat kolagen a vitamin C?
Kolagen je důležitou bílkovinou v našem těle, avšak s postupujícím věkem jeho přirozená tvorba bohužel začíná klesat. Je součástí pleti, tkání, kloubů, ale taktéž mnohých dalších částí organismu. Proto je i dnes široká nabídka produktů, díky kterým můžeme hladinu kolagenu doplnit. Je třeba myslet na to, že existuje několik druhů a forem a každá může být příznivá pro něco jiného, a ne všechny jsou kvalitní nebo v dostatečné koncentraci.