Maca peruánská a její druhy?
Lepidium meyenii nebo řeřicha peruánská, i to jsou názvy pro macu peruánskou, které se s oblibou přezdívá také královna And. Toto pojmenování si po právu zaslouží, jelikož je bylinou, jež v sobě obsahuje mix skvělých látek. Ty nám mohou být nápomocné pro posílení našeho těla či při řešení zdravotních potíží. Dnes je již na trhu nepřeberné množství suplementů s macou peruánskou a pořídit si ji tedy není žádný problém. Maca ovšem existuje v různých variantách. V tomto článku si proto představíme ty nejvýznamnější druhy a popíšeme si jejich schopnosti tak, aby bylo jednodušší se v nich vyznat a popřípadě jste mohli vybrat tu pro vás nejvhodnější.

Co je vlastně maca zač a kde se vzala?
Již před 2 tisíci lety rozpoznali starověcí Inkové velký potenciál macy peruánské pro zdraví organismu. Konzumovali ji pro posílení sexuálních funkcí a energii. Roste ve vyšších nadmořských výškách, a to až v několika tisících metrech. Konkrétně v peruánských Andách. Odtud pochází její přezdívka a druhové jméno. Látky, jež v sobě má, si s postupem času vybudovala díky podmínkám, ve kterých roste. Je odolnou rostlinou a zvládá velmi nízké teploty, silný vítr i ostatní nepřízně podnebí.
Samotná maca je brukvovitá rostlina, která se dá vzhledem přirovnat k více známé ředkvi či tuřínu. Hlavní část se nachází pod zemí, a je to právě její hlíza. Dá se jíst jen tak nebo přidat do některých pokrmů. V našich končinách na ni ovšem narazíme spíše v podobě namletého prášku a extraktu v kapslích. Takto šetrně zpracovaná si taktéž zachová živiny a složky, jimiž je nabitá.
Jaké přínosné látky se v mace nalézají?
Maca je v první řadě složena ze základních makroživin. Jsou to zejména sacharidy, bílkoviny a značné kvantum vlákniny. Tuku obsahuje ve srovnání s předchozími makroživinami o něco méně. Z ostatních, pro nás asi zajímavějších složek, nalezneme saponiny, třísloviny, steroly, alkaloidy a esenciální aminokyseliny. Esenciální jsou takové, jež si naše tělo nedokáže samovolně vytvářet. Kořen macy peruánské je dokonce plný vitaminů a minerálů. Ve složení se nachází vitamin C, E, B1 a B2, vápník, železo, zinek, draslík, hořčík, fosfor a mangan.

Jak je nám maca prospěšná a jaký vliv mají jednotlivé druhy?
Maca se vyskytuje ve velkém počtu druhů od bílé, žluté, červené, fialové až po černou. Právě podle jednotlivých barev se lépe rozlišují, avšak rovněž chuť, vůně a v neposlední řadě také vlastnosti, mohou být trochu rozdílné. Většina z nich má základní rysy obdobné, ale v některých oblastech mohou mít různě silný vliv. Při užívání macy jde hlavně o podporu sexuality, pohlavních orgánů, hormonálního zdraví a celkové vitality. Za nejznámější a nejvíce používanou můžeme označit jednoznačně macu žlutou. Z dalších druhů jsou významné ještě maca červená a černá. U každé si proto popíšeme, co blahodárného našemu organismu mohou přinést.
- Žlutá maca
Jak již bylo zmíněno, je tato maca v doplňcích stravy nejčastější používaná. Má afrodiziakální vliv na muže i ženy a podporuje libido, plodnost a hormonální rovnováhu. Dodává tělu energii a vitalitu, a dokonce napomáhá s očistou zažívacího ústrojí a spalováním. Pro ženy je vhodná v období menopauzy – lepšího výsledku dosáhnete v kombinaci s macou červenou.
- Červená maca
Má nejvyšší obsah aminokyselin a antioxidantů, díky tomu se chová jako přírodní antidepresivum a eliminuje negativní dopady zvýšeného stresu. Rovněž je přínosem pro sexuální zdraví a hormony a u mužů je příznivá na správné fungování prostaty. Navíc zlepšuje kvalitu kostí, a tak se doporučuje i při osteoporóze.
- Černá maca
Jako všechny druhy, zvyšuje i tato libido a plodnost. Zajišťuje velký příval nové energie, dlouhou fyzickou vytrvalost a hormonální vyrovnanost. Muži ocení její pozitivní dopad na kvalitu a množství spermií. K tomu všemu má ještě tato maca kladný vliv na kognitivní funkce – třeba na naši paměť a koncentraci.
Maca působí a podporuje:
- Fyzické a duševní zdraví
- Plodnost
- Vytrvalost, vitalita
- Sexualita
- Hormonální systém – menopauza Zdroj fytoestrogenu
Z naší nabídky macy na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Magnesium – proč je vhodné kombinovat hořčík s vitaminem B6?
Hořčík, latinsky magnesium, je pro lidský organismus nezbytný, esenciální minerál, který je tělu nutné pravidelně dodávat. Potřebují ho naše buňky, srdce, svaly i nervy, neboť se účastní více než stovky různých biochemických reakcí. I důležitost magnesia je ale ve srovnání s jinými minerály často opomíjen. Kromě toho chronickému deficitu hořčíku také nahrává hektická doba charakteristická nevyváženým stravováním.
MCT olej jako kvalitní zdroj energie?
MCT olej neboli Medium Chain Triglycerides jsou složené tuky se středně dlouhým řetězcem. Zájem o ně v posledních letech výrazně stoupl, a to zejména kvůli skvělému vlivu na naše tělo a velké oblibě kokosového oleje. Dietáři si od MCT kokosového oleje slibují redukci hmotnosti, sportovci výživu svalovů a zdroj energie a to nemluvě o dalších zdravotních přínosech.
Kotvičník zemní a jeho vliv na ženy?
Kotvičník zemní (tribulus terrestris) je jednoletka, která má krásné žluté květy. Pro své blahodárné účinky na organismus se využívá především v tradiční čínské a indické medicíně (Ájurvéda), odkud mimo jiné pochází. V Evropě se nejkvalitnější kotvičník/tribulus pěstuje v Bulharsku, neboť právě tamní teplotní podmínky kotvičku nejvíce prospívají.


