Na co je dobrá reishi?
První zmínky o reishi můžeme najít v těch nejstarších bylinkářských čínských knihách. Tato houba je totiž považována za jednu z nejlepších rostlin, která umí v různých směrech podpořit naše zdraví. Dle tradičních medicín zvládá posilovat fyzickou schránku i lidského ducha, navrátit přirozenou rovnováhu a zlepšit odolnost. Díky její blahodárnosti se dostala v různorodých podobách téměř do všech koutů světa a dnes si ji velmi cení dokonce západní medicína. Je tomu tak, jelikož reishi obsahuje široké kvantum rozmanitých složek, které jsou přínosné i pro lidské tělo. Co je to ovšem za látky a čím umí být reishi tolik nápomocná? To si rozebereme níže v dnešním článku.

Co je reishi vlastně za houbu?
I když je název reishi již relativně mezi lidmi známý, můžeme na ni narazit také pod jménem Lesklokorka lesklá nebo Ganoderma Lucidum. Ráda je rovněž přezdívána jako „houba nesmrtelnosti“. Reishi byla v minulosti v asijských zemích využívána pouze vysoce postavenými lidmi, ostatní měli její použití přísně zakázáno. Později, kdy se od tohoto upustilo, začal být o tuto houbu enormní zájem, až z volné přírody téměř vymizela. Z tohoto důvodu se však vynalezl velice účelný způsob, jak ji pěstovat uměle, ale přitom zachovat stejné množství prospěšných látek.
Reishi náleží mezi tzv. dřevokazné houby. Přežívá tedy na mrtvých či určitým způsobem narušených stromech a pařezech. Narazit na ni můžeme i u nás, ovšem je to již poměrně ojedinělé. Největší šanci máme v lesích, kde rostou listnaté stromy. Poznáme ji podle nápadně lesklého klobouku (plodnice), jež má hnědočervenou barvu, je půlkulatý a dorůstá do velikosti až 30 cm.
Co za látky se v reishi vyskytuje?
Reishi se nejčastěji užívá v podobě sušeného prášku nebo extraktu, kdy je odstraněna přebytečná voda, a bioaktivní látky jsou tak koncentrovanější. Reishi obsahuje několik set příznivých složek. Každá z nich má jiný přínos, ale dohromady tvoří ještě efektivnější komplex. Za dosti významné se považují zejména polysacharidy a triterpeny. Polysacharidy jsou dlouhé cukerné řetězce a samotných jich v reishi nalezneme přibližně 200 rozličných druhů. Největší důraz se však klade na betaglukany. Triterpeny mají nahořklou chuť a patří sem kupříkladu kyselina ganoderická, ganodermická, ludicenická, ale i velký počet dalších.
V reishi je ale i spoustu jiných zajímavých látek. Jsou to třeba ještě nukleosidy (adenosin, adenin), aminokyseliny (lysin a leucin) a glykoproteiny, peptidy, steroly a mastné kyseliny (kyselina linolová, palmitová, olejová a stearová). Z vitaminů je to především vitamin D a některé vitaminy B, z minerálů pak vápník, draslík, hořčík, zinek, selen a fosfor.

Jak reishi účinkuje na organismu?
Reishi má značný potenciál pro posílení lidského zdraví. Podpoří po mnoha stránkách a užívat ji můžeme pro její pozitivní vliv na fyzickou i tu duševní stránku. V první řadě je lesklokorka ceněna pro své imunomodulační vlastnosti, za nimiž stojí hlavně betaglukany. Reishi může tedy výrazně aktivovat imunitní systém, má protizánětlivé schopnosti a uplatní se také v boji proti infekčním onemocněním. Je adaptogenem, který dokáže zvyšovat odolnost, pomáhá tělu se přizpůsobit, zvládat lépe stresové situace a udržet či znovu obnovit potřebnou rovnováhu.
Dále napomáhá normalizovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi, podporuje kardiovaskulární soustavu, plíce, játra a ledviny. Vzhledem k obsahu antioxidantů je schopna neutralizovat volné toxické radikály, a být tak přínosem pro každou buňku v organismu. Taktéž dodává tělu nový příval energie a vitality a je efektivní proti únavě, vyčerpání a předčasnému stárnutí. Užívat jí můžete preventivně nebo také v případě, že vás již trápí určité obtíže či častá nemocnost. Lze ji rovněž kombinovat s ostatními medicinálními houbami.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
L-Tryptofan - aminokyselina dobré nálady
L-Tryptofan je běžně obsažen ve stravě a nalezneme ho jak v rostlinných, tak i živočišných bílkovinách jako je kuřecí maso, krutí maso, hovězí maso, mléčné výrobky, kešu oříšky, dýňová semínka, fazole, tuňák, banány, špenát a mnoho dalších potravin. Po delší odmlce si v dnešním blogu rozebereme podrobně aminokyselinu L-Tryptofan.
Zlaté mléko, co to je a k čemu je dobré?
Zlaté mléko je tradiční ajurvédský nápoj připravený z kravského mléka, ale můžete použít i jiné, a několika druhů koření, které mu dodávají typickou zlatavou barvu. Někdy se také říká, že toto mléko má barvu slunce. Jak asi tušíte, zlaté mléko původně pochází z Indie, kde se již po staletí připravuje jako životabudič a prospěšný pomocník při mnoha potížích. Obsažené ingredience jsou totiž nabité prospěšnými přírodními látkami. Zlaté mléko se připravuje teplé.
Rozdíl mezi klasickým hořčíkem a triple magnesiem?
Hořčík neboli magnesium je nezbytnou součástí několika stovek chemických reakcí. Z tohoto důvodu je pro nás životně důležitý. Kterákoliv buňka v těle hořčík potřebuje k tomu, aby plnila své funkce. Je nutný pro normální energetický metabolismus a přispívá díky tomu ke snížení vyčerpání a únavy. Je zásadní pro chod nervové soustavy, pro kontrakce svalů i zdravé kosti a zuby. Podílí se také na elektrolytické rovnováze.



