Na co je dobrá reishi?
První zmínky o reishi můžeme najít v těch nejstarších bylinkářských čínských knihách. Tato houba je totiž považována za jednu z nejlepších rostlin, která umí v různých směrech podpořit naše zdraví. Dle tradičních medicín zvládá posilovat fyzickou schránku i lidského ducha, navrátit přirozenou rovnováhu a zlepšit odolnost. Díky její blahodárnosti se dostala v různorodých podobách téměř do všech koutů světa a dnes si ji velmi cení dokonce západní medicína. Je tomu tak, jelikož reishi obsahuje široké kvantum rozmanitých složek, které jsou přínosné i pro lidské tělo. Co je to ovšem za látky a čím umí být reishi tolik nápomocná? To si rozebereme níže v dnešním článku.
Co je reishi vlastně za houbu?
I když je název reishi již relativně mezi lidmi známý, můžeme na ni narazit také pod jménem Lesklokorka lesklá nebo Ganoderma Lucidum. Ráda je rovněž přezdívána jako „houba nesmrtelnosti“. Reishi byla v minulosti v asijských zemích využívána pouze vysoce postavenými lidmi, ostatní měli její použití přísně zakázáno. Později, kdy se od tohoto upustilo, začal být o tuto houbu enormní zájem, až z volné přírody téměř vymizela. Z tohoto důvodu se však vynalezl velice účelný způsob, jak ji pěstovat uměle, ale přitom zachovat stejné množství prospěšných látek.
Reishi náleží mezi tzv. dřevokazné houby. Přežívá tedy na mrtvých či určitým způsobem narušených stromech a pařezech. Narazit na ni můžeme i u nás, ovšem je to již poměrně ojedinělé. Největší šanci máme v lesích, kde rostou listnaté stromy. Poznáme ji podle nápadně lesklého klobouku (plodnice), jež má hnědočervenou barvu, je půlkulatý a dorůstá do velikosti až 30 cm.
Co za látky se v reishi vyskytuje?
Reishi se nejčastěji užívá v podobě sušeného prášku nebo extraktu, kdy je odstraněna přebytečná voda, a bioaktivní látky jsou tak koncentrovanější. Reishi obsahuje několik set příznivých složek. Každá z nich má jiný přínos, ale dohromady tvoří ještě efektivnější komplex. Za dosti významné se považují zejména polysacharidy a triterpeny. Polysacharidy jsou dlouhé cukerné řetězce a samotných jich v reishi nalezneme přibližně 200 rozličných druhů. Největší důraz se však klade na betaglukany. Triterpeny mají nahořklou chuť a patří sem kupříkladu kyselina ganoderická, ganodermická, ludicenická, ale i velký počet dalších.
V reishi je ale i spoustu jiných zajímavých látek. Jsou to třeba ještě nukleosidy (adenosin, adenin), aminokyseliny (lysin a leucin) a glykoproteiny, peptidy, steroly a mastné kyseliny (kyselina linolová, palmitová, olejová a stearová). Z vitaminů je to především vitamin D a některé vitaminy B, z minerálů pak vápník, draslík, hořčík, zinek, selen a fosfor.
Jak reishi účinkuje na organismu?
Reishi má značný potenciál pro posílení lidského zdraví. Podpoří po mnoha stránkách a užívat ji můžeme pro její pozitivní vliv na fyzickou i tu duševní stránku. V první řadě je lesklokorka ceněna pro své imunomodulační vlastnosti, za nimiž stojí hlavně betaglukany. Reishi může tedy výrazně aktivovat imunitní systém, má protizánětlivé schopnosti a uplatní se také v boji proti infekčním onemocněním. Je adaptogenem, který dokáže zvyšovat odolnost, pomáhá tělu se přizpůsobit, zvládat lépe stresové situace a udržet či znovu obnovit potřebnou rovnováhu.
Dále napomáhá normalizovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi, podporuje kardiovaskulární soustavu, plíce, játra a ledviny. Vzhledem k obsahu antioxidantů je schopna neutralizovat volné toxické radikály, a být tak přínosem pro každou buňku v organismu. Taktéž dodává tělu nový příval energie a vitality a je efektivní proti únavě, vyčerpání a předčasnému stárnutí. Užívat jí můžete preventivně nebo také v případě, že vás již trápí určité obtíže či častá nemocnost. Lze ji rovněž kombinovat s ostatními medicinálními houbami.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová

Kyselina fytová a proč si na ni dát pozor?
Kyselina fytová patří mezi tzv. antinutriční látky. To jsou složky potravin rostlinného původu, které se v nich nachází zcela běžně, ovšem snižují nutriční neboli výživovou hodnotu těch potravin, v nichž jsou přítomny

Zinek a měď – Jak spolu tyto minerály souvisí?
Minerální prvky zinek i měď jsou oba důležité pro lidský organismus a tělo by bez nich nemohlo správně fungovat, jelikož jsou součástí mnoha procesů. Určitě bychom měli těchto prvků přijímat dostatečné množství ve stravě nebo při nedostatku zvolit kvalitní doplněk stravy s obsahem zinku či mědi. Zinek jistě už zná téměř každý a jeho příjem si už kdekdo hlídá. Na měď se ale v souvislosti s lidským organismem zapomíná a řada lidí ani nemá ponětí, že je stejně tak potřebná. O čem ale také mnoho lidí možná neví, že na sebe mohou mít tyto minerály vliv.

Ghí – co to je a na co všechno se používá?
Ghí nebo také „ghíčko“ to je čistý máselný tuk plný vitaminů a živin, který si mohou dopřát i lidé s intolerancí na mléčné výrobky. Nejedná se však o žádnou novinku mezi superpotravinami, ale o léty prověřené přepuštěné máslo.