Na co je dobrý lecitin?
Lecitin je často opomíjenou látkou, přitom má výrazný vliv na zdraví a mnohé denně probíhající procesy v našem těle. Je to základní stavební kámen buněčných membrán a je nepostradatelnou a přirozenou součástí spousty orgánů a tkání. Většinou se o něm hovoří ve spojitosti se správným fungováním mozku, což je určitě pravda, ale má na starost i další důležité úkoly. V tomto článku se proto na tuto složku zaměříme podrobněji, vysvětlíme si, co je zač, kde ho najdeme a proč bychom se o něj měli daleko více zajímat.
Co je to lecitin?
Velice zjednodušeně můžeme říct, že se jedná o tuk, jež má nažloutlou barvu. Při podrobnějším zkoumání bychom zjistili, že se řadí mezi tzv. fosfolipidy. To jsou tuky, které mají specifickou chemickou strukturu a jsou jednou z konstrukčních prvků membrán veškerých buněk, zajišťující také jejich soudržnost, celistvost a náležitou funkci. Lecitin je složen hned z několika látek – z kyseliny fosforečné, cholinu, mastných kyselin, glycerolu, glykolipidů a triglyceridů. Za hlavní je považován zejména cholin, který se v organismu přeměňuje na acetylcholin, jehož nedostatek se bohužel hojně prohlubuje s tím, jak postupně přibývají roky.
V čem se tato látka nachází?
Lecitin se přirozeně vyskytuje v tkáních těla člověka i ostatních živých organismech jako jsou zvířata, rostliny a řasy. Proto ho můžete běžně přijímat společně s jistými druhy potravin. Velké zastoupení má například ve vaječném žloutku, z čehož pochází i jeho název. Odvozen je totiž z latinského slova lekithos, což je v překladu právě žloutek. Dále je obsažen v sójových bobech, játrech, ořechách a olejnatých semenech, jimiž jsou slunečnice nebo arašídy. Našli bychom ho, sice již ne v tak významné koncentraci, ale dokonce v určitých druzích zeleniny. Jmenovat můžeme třeba květák, zelí nebo kapustu.
Jaké jsou formy lecitinu?
To, v jaké podobě budete lecitin přijímat, závisí především na zdroji, ze kterého je získáván a vyroben. Nejčastěji se setkáte s tekutou formou, jež pochází ze sóji. Mnoho lidí však dává přednost alternativě ze slunečnicových semínek, a to z důvodu, že nejsou geneticky modifikována jako sója běžně bývá. Výsledný produkt a jeho efekt je nicméně téměř totožný a na trhu již dnes seženete přípravky, které sójové boby pečlivě vybírají a volí výhradně ty neupravované. Sehnat se ovšem dá taktéž lecitin, jež pochází z vaječného žloutku či můžete všechny varianty pořídit v podobě prášku.
Proč brát lecitin?
V organismu je lecitin přítomen na mnohých místech. Je v mozku, játrech, žlučníku, srdci, plicích a svalech. Na těchto místech je tedy nepostradatelný. Je důležitou látkou pro aktivní sportovce a doplňovat byste ho měli také při nadměrné fyzické či psychické zátěži a únavě, v rekonvalescenci, pokud trpíte chronickým onemocněním nebo častěji konzumujete alkohol, protože lecitin snižuje jeho toxicitu. Tato látka podporuje náležitý chod mozku, kognitivní funkce a přenos nervových vzruchů. Mimo to má pozitivní efekt na snižování hladiny cholesterolu a krevního tlaku, posílení svalstva, pokožku, přispívá k menšímu vypadávání vlasů a ženám může být dle studií prospěšný například v menopauze pro zmírnění tepenné ztuhlosti a zvýšení vitality.
Jak dlouho se může užívat lecitin?
Můžete ho užívat dlouhodobě bez přerušování, dávkování většinou závisí na potřebách jedince a na cíli, kterého chce dosáhnout. Denní přísun lecitinu by se měl pohybovat kolem 3 g denně, počítá se do toho ovšem jak strava, tak suplementy. Nicméně pečlivě čtěte všechna doporučení na obalu zvoleného doplňku stravy, dávkování se totiž může u různých forem a produktů výrazně lišit.
Z naší nabídky lecitinu na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5757297/

Maca černá – jaké má přednosti?
Maca černá je silný přírodní doplněk, který může organismu přispět mnoha způsoby. Díky svým adaptogenním vlastnostem pomáhá zvýšit energii, vytrvalost a celkovou výkonnost. Jedním z hlavních benefitů je také podpora hormonální rovnováhy.

Cordyceps sinensis, jaké látky obsahuje a k čemu jsou dobré?
Cordyceps je houba přímo nabitá aktivními látkami, co mohou prospět našemu tělu po více stránkách, a proto i jeho využití je velice rozsáhlé. V první řadě obsahuje některé důležité vitaminy, minerály a stopové prvky. Vitaminy B, D, E a K, zinek, vápník, draslík, sodík, železo, selen nebo také i mangan. Všechny tyto zmíněné složky jsou nezbytné pro správné funkce našeho organismu a tělo se bez nich neobejde. Cordyceps však skrývá bioaktivní sloučeniny, které jsou poněkud zajímavější. Jedná se o nukleosidy, nukleotidy, polysacharidy, steroly, bílkoviny anebo mastné kyseliny.

Vitamin K2 – nejméně známý, ale přitom jeden z nejdůležitějších vitaminů
Vitamin K není moc známý za to ale velmi prospěšný vitamin pro naše srdce, svaly i kosti. Tělo si ho dovede vytvořit jen v nízkém množství, a tak je jeho substituce nesmírně důležitá. Bohužel se ale v západní stravě příliš nevyskytuje, takže je nutné sáhnout po doplňcích stravy s obsahem vitamínu K2. Vitamin K patří společně s vitaminy A, D a E do skupiny vitaminů rozpustných v tucích. Do ještě poměrně nedávné doby se mělo za to, že existuje pouze jedna varianta tohoto vitaminu. Rozsáhlé studie však odhalily, že stejně jako vitamin E, jež má více různě působících forem, i u vitaminu K existuje několik variant – přesně řečeno přirozeně se vyskytují 2 varianty, a to vitamin K1 (fylochinon) a K2 (menachinon)