Na co je dobrý resveratrol?
Resveratrol je sloučenina, která se stala v posledních letech středem pozornosti, díky svému prospěšnému vlivu na zdraví člověka. Jedná se totiž o skvěle fungující antioxidant, jež ocení nejen naše buňky. Byl objeven již v první polovině 20. století, ovšem význam se mu začal přikládat až později. Jedná se přitom o čistě přírodní látku, kterou najdeme v druzích ovoce a zeleniny, co konzumujeme zcela běžně. Nicméně poté, co byly objeveny jeho klady, se přistoupilo i k výrobě rozličných suplementů s jeho obsahem, a vy tak jeho pozitiv můžete využít ještě snadněji. Stačí si vybrat kvalitní produkt, který bude mít reálný přínos. Jestliže se tedy chcete dozvědět co to resveratrol je a jaké jsou jeho veškeré přednosti, čtěte dál a vše se dozvíte.
Co to je resveratrol a z čeho pochází?
Resveratrol náleží mezi polyfenoly. To je skupina chemických látek, jež se přirozeně vyskytuje v celé řadě rostlin. Takové sloučeniny neobsahují rostliny jen tak, ale mají v nich svůj jasný účel. Nejen že mohou dodávat specifickou barvu, chuť či vůni, ale jsou určeny také k ochraně před možnými nepříznivými vlivy. Mluvíme tu třeba o slunečním záření, škůdcích a patogenech. Polyfenolů je však opravdu mnoho a jsou rozděleny do více skupin. Resveratrol bychom našli mezi tzv. stilbeny. Občas můžeme narazit ve spojitosti s resveratrolem rovněž na název fytoalexin. Tak jsou označovány právě antimikrobiální látky, které slouží rostlinám k aktivní obraně.
Velké množství resveratrolu obsahují zejména plody vinné révy, a to hlavně jeho červené a tmavé odrůdy. Koncentrován je především v jadérkách a slupkách. Dále je také v moruši, černém rybízu, borůvkách, brusinkách, švestkách, a dokonce třeba i v arašídech. Pro doplňky stravy je často využíván extrakt z křídlatky japonské, která je taktéž bohatým přirozeným zdrojem resveratrolu.
Na co je dobrý resveratrol?
Jelikož je resveratrol vysoce funkční antioxidant, prosperuje z jeho užívání každá buňka v našem těle. Antioxidanty mají totiž neuvěřitelnou schopnost buňky chránit před volnými radikály. To jsou vlastně molekuly s jedním elektronem navíc, jenž je činí vysoce reaktivními a nestabilními. Antioxidanty jako resveratrol volné radikály neutralizují – buď snižují pravděpodobnost jejich vzniku nebo je uvádějí do méně reaktivního až zcela nereaktivního stavu. Organismus sice umí proti radikálům bojovat sám, ale dnešní doba nahrává tomu, že se jich tvoří čím dál více. Vznikají nadměrným stresem, metabolickými procesy, ve znečištěném prostředí, kouřením či při nadměrné konzumaci alkoholu.
To ale není vše. Resveratrol je prospěšný také pro kardiovaskulární systém. Podporuje správnou činnost srdečního svalu, reguluje krevní tlak a bojuje proti LDL (low density lipoproteins neboli lipoproteiny o nízké hustotě) cholesterolu, jež se hromadí v tepnách, a může tak způsobit řadu obtíží. Připisuje se mu i protizánětlivý efekt, usměrňování hladiny cukru, zlepšování metabolismu tuků, potencionální příznivý efekt proti stárnutí či urychlení regenerace po intenzivním výkonu.
Jaký resveratrol užívat?
Resveratrol může mít různé formy. Jsou to tzv. cis nebo trans resveratrol. Samotné rostliny obsahují směs obou těchto izomerů, ovšem převažuje trans-forma. Tyto dva typy resveratrolu se liší ve vazbě molekul, která je však v tomto případě zásadní. A to z toho důvodu, že uspořádání molekul má značný vliv na to, jak ho tělo dokáže zpracovat. Biologicky dostupnější je trans-resveratrol. Ten se daleko snadněji vstřebává, a proto je výhodnější užívat právě tento typ resveratrolu.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:

Kyselina hyaluronová ve formě séra nebo kapslí?
Kyselina hyaluronová má v posledních letech čestné místo v rozličných produktech z oblasti proti stárnutí, vráskám a na hydrataci. Nalezneme ji jako součást přípravků pro péči zvenčí, jako jsou krémy, intenzivnější séra, a dokonce i třeba v šamponech nebo make-upu.

Mandle a jejich přínos pro naše tělo?
Mandle jsou nutričně bohatá jádra, která velice dobře chutnají. Dopřávání si hrsti mandlí několikrát do týdne proto představuje nejen skvělou volbu pro vaše zdraví, ale i vítané zpestření jídelníčku. Stačí jich zkonzumovat jen pár a hned zlepšíte svůj denní příjem vlákniny, bílkovin, vitaminu E a antioxidantů. Mandle jsou jádra semen, která rostou na stromě zvaném mandloň obecná, také někdy přezdívaném jako mandlovník. Tomuto stromu se ze všeho nejlépe daří v subtropických oblastech, avšak vyrůst dokáže i u nás, především na Moravě. Teplé oblasti mu prospívají natolik, že může dosáhnout až výšky 12 metrů. Na mandloni je zajímavé také to, že jejím nejbližším příbuzným jsou broskvoně a meruňky.

Není kolagen jako kolagen, jak vybrat ten správný a kvalitní?
Kolagen je velice důležitá bílkovina v těle a ze všech přítomných proteinů zabírá dokonce až 30 %. Náš organismus ho produkuje samovolně, ovšem s postupem času a přibývajícím věkem se tato schopnost bohužel snižuje. Kolagen je mimobuněčná bílkovina, která je ve vodě nerozpustná. Je základním stavebním kamenem všech pojivových tkání, nachází se napříč celým tělem a je nezbytný pro strukturu, pevnost a stabilitu tkáně.