Ostropestřec a proč je důležité sledovat obsah silymarinu?
Rostlina příznivá především pro zdraví našich jater a dnes k sehnání v mnohých podobách od čaje, tinktur až po kapsle – to je ostropestřec mariánský neboli Silybum Marianum. U nás se s ním ve volné přírodě setkáme jen vzácně, avšak v jiných zemích roste běžně a v léčitelství má dlouholetou tradici. Domovinou je zejména středomoří, Asie a volně roste třeba také na Kanárských ostrovech. Na první pohled si ho můžeme splést s naprosto obyčejným bodlákem, ale uvnitř má velmi cenné látky, které nám při užívání mohou jen prospět. Jedna z nich je navíc značně specifická a unikátní. My si teď ostropestřec trochu přiblížíme a zaměříme se právě na blahodárnou složku jménem silymarin.
Jak se ostropestřec mariánský pěstuje a jaká je jeho historie?
Zmínky o ostropestřci v souvislosti se zdravím jsou k nalezení již před 2 tisíci lety. Využíval se proti rozličným neduhům, a dokonce například proti hadímu uštknutí. Až během 20. století z něj byli extrahovány látky a veškeré jejich vlastnosti byly řádně prozkoumány. Díky svému vzhledu a trnům se mu začalo lidově přezdívat Kristova koruna nebo Mariánský bodlák.
Tato až 2 metry dorůstající se rostlina, s nápadnými fialovými květy, je na pěstování poněkud náročná. Ostropestřec vyžaduje slunné a dobře chráněné stanoviště. Kyselá půda mu nesvědčí, je lepší ho vysévat do zeminy spíše neutrální. Sklizně semen, s oněmi prospěšnými látkami, se pravděpodobně dočkáme až ve druhém roce růstu na konci léta.
Co vše v sobě ostropestřec obsahuje?
V ostropestřci najdeme komplex bioaktivních sloučenin z různých skupin. Největší koncentrace se nachází v semenech, menší pak v listech či kořenech. Semena tvoří asi z 30% bílkoviny a z dalších 30 % rostlinné oleje s nenasycenými mastnými kyselinami jako je kyselina linolová nebo olejová. Nalezneme i aminokyseliny, steroly (betasitosterol, stigmasterol atd.) a velké množství významných flavonoidů. Součástí jsou i tzv. aminy. To jsou organické sloučeniny odvozené od aminokyselin a zpravidla se podílí na metabolických procesech v organismu. Můžeme jmenovat například histamin, jež je hormonem a neurotransmiterem. Dále pak obsahuje silice, vitamin E či kvercetin. Nejcennější je pro nás ovšem látka pojmenovaná jakožto silymarin.
Co je to silymarin a jaký má pro nás význam?
Silymarin je látka, která z celého složení stojí za největší povšimnutí. Přináší ty hlavní vlastnosti, pro něž je ostropestřec využíván nejčastěji. Silymarin je směs flavoinoidů, jimiž jsou silybin, silydianin a silychristin. Flavonoidy jsou ve zkratce chemické sloučeniny přirozeně se vyskytující v ovoci, zelenině, a právě i v rostlinách.
Silymarin funguje v první řadě antioxidačně, tedy napomáhá odbourávání volných radikálů, a tím podporuje protekci buněk v organismu. Rovněž náleží mezi látky, jež jsou hepatoprotektivní. To znamená, že ochraňuje jaterní tkáň. Játra pak mohou náležitě pracovat nebo se rychleji regenerovat, pokud jsou již nějakým způsobem poškozena (nadmírou alkoholu, léky, toxiny, virovými infekcemi atp.). Správná funkce jater je totiž důležitá pro čištění celého těla a likvidaci odpadních a toxických složek. Silymarinový komplex má ovšem i další schopnosti. Jedná se kupříkladu o optimalizaci hladiny cukrů a tuků v krvi, zvyšování hladiny hodného cholesterolu, příznivý dopad na cévní systém a srdce či snížení oxidace lipidů, za níž stojí především silybin.
To jsou všechno důvody, proč má význam sledovat obsah této složky v produktech. Silymarin je špatně rozpustný ve vodě, proto je třeba ho užívat v dostatečných dávkách. Za optimální se považuje 80 % silymarinu v přípravku.
Ostropestřec mariánský v těle účinkuje na:
- Normální trávení a funkci jater, pročištění
- Antioxidační činnost
- Normální hladinu cukru v krvi
- Normální činnost srdce
- Přirozenou obranyschopnost – odolnost
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc.Michaela Fulínová

Jaké vitaminy a minerály by měli doplňovat těhotné ženy?
V době těhotenství byste neměli zapomínat na jiné nepostradatelné látky, na které by se nicméně mělo myslet i mimo něj. Mluvíme tu především o hořčíku, zinku a vitaminu D. Mají totiž mnoho funkcí a spoustu lidí trpí jejich nedostatkem v průběhu celého života. Přitom jsou nezbytné nejen pro imunitní systém. Dalším důležitým minerálem je rozhodně vápník, jenž spolu s hořčíkem a vitaminem D přispívá k náležitému vývoji kostí a zubů. Zdrojem jsou zejména mléčné výrobky, mák a ořechy. Železo je zase nutné pro správnou krvetvorbu, a jeho potřeba se v této době dostává téměř na dvojnásobek. Podle výzkumů může jeho užívání výrazně snížit riziko vzniku anémie u těhotných žen.

Guarana vs. káva – co je efektivnější?
Guarana je liánovitý keř se zelenými lichozpeřenými listy a světlými květy, které tvoří větší květenství. Zralé červené plody guarany uskupené v hroznech připomínají lidské oko, neboť obsahují jedno velké černé semeno, jež se při dozrávání dostává na povrch. Plné dozrání guarany nastává mezi říjnem a listopadem, při čemž se sklízí právě černá semena. Paulinie nápojná, jak se v českém jazyce guarana nazývá, je neobvyklá popínavá rostlina, která patří k velmi efektivním přírodním stimulantům s obsahem kofeinu. Proto je také tolik oblíbená u studentů, řidičů nebo sportovců.

Guarana – přírodní povzbuzovač efektivnější než káva
Guarana je neobvyklá, liánovitá rostlina, která se v dnešní době převážně pěstuje v Jižní Americe, především v Brazílii. Díky svému stimulujícímu a energizujícímu efektu, je oblíbená u studentů, manažerů a sportovců. Guarana je tropická popínavá rostlina, která se v češtině nazývá Paulinie nápojná.