Reishi a její obsahové látky??
Reishi, Ganoderma Lucidum nebo Lesklokorka lesklá, to všechno jsou názvy dřevokazné houby s červenohnědou lesklou plodnicí, která většinou napadá stromy nebo pařezy tam, kde jsou poraněny. Nejedná se ale pouze o houbu parazitickou, ale i medicinální. Pro své blahodárné vlastnosti pro tělo se na asijském kontinentě využívá už po tisíce let a populární je dnes i ve zbytku světa. Zmínky o reishi nalezneme i v těch nejstarších bylinkářských knihách tradiční čínské medicíny a dle nich dokáže harmonizovat životní sílu, energii a duši. Je dokonce přezdívaná jako „božská houba nesmrtelnosti“. Obsahuje totiž velkou škálu bioaktivních látek, jež prospívají po psychické i fyzické stránce, a proto si v tomto článku odhalíme, jaké to jsou složky a proč mají příznivý vliv pro organismus.
Jaké látky v sobě reishi ukrývá?
Reishi je jako všechny houby tvořena převážně vodou. Té se v ní nachází okolo 90 %, ale má v sobě skutečně mnoho jiných složek, pro něž je tolik oblíbená. Udává se, že obsahuje více než 400 biologicky aktivních látek s pozitivním dopadem na celý organismus. Každá jedna substance je přínosem pro naše tělo, ale všechny dohromady tvoří unikátní komplex. Hlavními a nejdůležitějšími složkami jsou především polysacharidy a triterpeny. Dále pak nalezneme glykoproteiny, steroly, mastné kyseliny, bílkoviny, peptidy, enzymy a nukleosidy. Lesklokorka lésklá v sobě má i některé vitaminy, jako vitamin D nebo ty ze skupiny B. Z minerálů to je například vápník, hořčík, draslík, selen, fosfor, zinek nebo železo.
- Polysacharidy
Polysacharidy neboli cukry s dlouhým řetězcem jsou jednou z velmi užitečných složek reishi. Najdeme v ní jak ty vstřebatelné, tak i nevstřebatelné a je jich až kolem 200 druhů. Polysacharidy mají schopnost přispět našemu imunitnímu systému, kdy ho aktivují a pozitivně ovlivňují. Mají také protizánětlivý efekt, neutralizují volné radikály a vyrovnávají hladinu cukrů a tuků v krvi. Významnými polysacharidy jsou především betaglukany. Z nerozpustných to je třeba chitin, prospěšný pro střevní mikroflóru – zlepšuje peristaltiku a váže na sebe tuky a škodliviny, které pak lépe odhází z těla. Součástí reishi jsou i tzv. glykoproteiny, což jsou sloučeniny cukrů a bílkovin. Ty mají strukturální, receptorové a enzymatické funkce.
- Triterpeny
Triterpeny jsou další užitečnou látkou v reishi a spolu se steroly tvoří velkou skupinu isoprenoidů (organické látky, nejčastěji rostlinného původu). Chovají se protizánětlivě a protiinfekčně a mají silný antioxidační vliv. Na rozdíl od polysacharidů nejsou tolik významné pro podporu imunitního systému. Reishi obsahuje velké množství triterpenů odvozených od lanostanu – ty mají třeba vlastnosti jako přírodní antihistaminikum, takže mohou příznivě přispět i lidem, co trpí alergiemi. Patří sem i kyselina ganoderická, ganoderal, ganoderiol, kyselina ganodermická a lucidenová. Mezi nejsilnější triterpeny patří kyselina ganoderická – ta napomáhá ke snížení krevního tlaku a v boji proti infekcím. Triterpeny mohou i za výraznou hořkou chuť této medicinální houby.
- Mastné kyseliny, aminokyseliny a bílkoviny
Z mastných kyselin jsou důležité zejména ty polynenasycené. Jde o kyselinu linolovou, palmitovou, olejovou a stearovou. Těm je připisován pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a snižují hladinu škodlivého cholesterolu. Součástí reishi jsou i aminokyseliny, tedy základní stavební prvky bílkovin. Obsaženy jsou všechny esenciální aminokyseliny – takové, které si tělo samo nedokáže vyrobit. Lysin je zásadní pro proteogenezi (metabolický proces, kdy se z aminokyselin tvoří bílkoviny). Leucin třeba i podporuje antikatabolické procesy, kdy dochází k zamezení buněčného rozpadu, což vede k ochraně svalové hmoty. Dalšími prvky jsou i enzymy, jež mají podstatnou roli v syntéze některých složek. Metaloproteinázy působí protisrážlivě a galaktosidázy štěpí mléčnou bílkovinu (laktózu).
Lesklokorka lesklá je doslova nabitá bioaktivními látkami s blahodárným efektem na mnoho stránek lidského těla. Mimo výrazný kladný dopad na naši imunitu a obranyschopnost může díky antioxidační schopnosti neutralizovat volné radikály a tím podpořit zamezení kupříkladu i stárnutí. Reishi se dá uplatnit během nemocí – virových i bakteriálních infekcí a urychlit tak proces uzdravení. Je ale možné tuto cennou houbu užívat i preventivně pro zdraví a dlouhý, harmonický a vitální život.
Co Reishi v organismu podporuje?
- Přirozená obranyschopnost - imunitní systém
- Normální funkce oběhové soustavy
- Normální hladina cholesterolu v krvi
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová

Quercetin a jeho vliv v organismu?
Quercetin neboli kvercetin je dle chemického složení polyfenolová sloučenina, která se zcela běžně vyskytuje v přírodě a pro nás může mít hned několik zdravotních benefitů. Je součástí určitého druhu potravin nebo si ho v dnešní době můžeme pořídit také v podobě doplňku stravy. Quercetin je přirozeně antioxidační a konkrétně náleží mezi flavonoidy. Quercetin se vyskytuje v různorodých druzích zeleniny a ovoce. Seznam, kde všude ho můžeme najít, je skutečně dlouhý.

Doplňky stravy na snížení krevního tlaku?
Vysoký krevní tlak patří mezi velmi častá onemocnění kardiovaskulárního systému a trpí jim opravdu velká část populace. Mnoho lidí o tom třeba ale doposud ani neví, jelikož se tento problém nemusí projevit hned nebo jsou příznaky přisuzované úplně něčemu jinému. Nicméně pokud se tato situace neřeší včas, představuje to zásadní riziko, které může vyústit až v závažné zdravotní komplikace.

Bacillus coagulans v probiotikách, čím se liší od těch klasických?
Bacillus coagulans je prospěšný bakteriální druh pro lidský organismus patřící do rodu Bacillus s desítkami dalšími druhy, který se řadí mezi půdní probiotika. Ty se vyznačují a liší tím, že tvoří spóry – to je odolná klidová forma mikroorganismů, jež pomáhá překonat i velice nepříznivé podmínky. Bacillus coagulans produkuje kyselinu mléčnou a někdy je kvůli tomu nesprávně označován jako bakterie mléčného kvašení a řazen mezi Lactobacily. Jako všechny probiotika, je i Bacillus coagulans prospěšný pro naši mikroflóru, správné zažívání a zpracovávání potravy a udržování normálního stavu střev.