Ricinový olej – jak a na co ho používat?
Ricinový olej je hustý, přírodní a všestranný olej, který se používá pro kosmetické účely. Má totiž řadu blahodárných efektů téměř na celé tělo. Vyznačuje se třeba svými značnými regeneračními, hojivými a hydratačními schopnostmi a nanášet ho můžeme kromě pokožky těla i na vlasy a řasy. Je součástí nejrůznějších kosmetických produktů nebo ho lze zakoupit v čisté podobě. Pokud chcete do péče zařadit něco nového nebo podpořit kvalitu vlasů či dokonce potřebujete nějakého pomocníka v boji s jizvami, může být ricinový olej tím pravým kandidátem. Čím vším je tedy ricinový olej tak zázračný a jaké jsou všechny možnosti jeho využití? To se dozvíte právě v tomto článku.

Z čeho ricinový olej pochází?
Ricinový olej je získáván z rostliny nazývané skočec obecný (Ricinus Communis). Někdy je také označován pouze jako ricinovník. Hojně roste i v našich končinách a dorůstá se výšky do 3 metrů. Často je pěstován jako jednoletá, nenáročná a okrasná rostlina, jelikož má zdobné červenofialové listy a stonky. Důležitou částí k získání oleje jsou červené plody s ostny (vzhledově podobné kaštanu), jenž ukrývají semena. Pro kosmetické záměry nejdříve projdou procesem lisování za studena. Poté je vzniklý olej zahříván, protože obsahuje prudce jedovaté složky a tímto postupem se odstraní. Přesto je ale doporučováno jeho použití jen pro zevnějšek, poněvadž je silně projímavý a po vnitřním užívání může způsobovat zdravotní obtíže. Mnohdy je ale ve farmacii upotřeben právě kvůli tomuto laxativnímu působení. Český název skočec vznikl podle samovolného vyskakování semínek při jejich dozrávání. Samotný olej je bezbarvý až lehce nažloutlý a je téměř bez zápachu.
Na co je ricinový olej užitečný?
Ricinový olej tvoří z největší části nenasycené mastné kyseliny, kde nejvyšší podíl patří kyselině ricinoolejové, menší zastoupení má pak například kyselina olejová a linolová. Obsahuje i některé fytosteroly, minerální látky či vitaminy. Jde třeba o vitamin E, který je známý svojí blahodárností na kůži a v boji proti stárnutí.
Na co je nejhojněji ricinový olej používaný jsou jistě vlasy, obočí nebo řasy. Je totiž vhodný pro podporu jejich růstu. Posiluje vlasové folikuly, prospěšně působí i na samotnou pokožku hlavy – proti lupům, napjaté pokožce a vypadávání vlasů. Příjemný a užitečný je taktéž pro pleť a pokožku celého těla. Hodí se zejména hodně namáhané a suché kůži a je oblíbený také kvůli svému příznivému efektu na zjizvenou tkáň. Napomáhá zlepšení stavu drobných jizviček či strií. Na obličej ho můžeme aplikovat ke zvýšení syntézy kolagenu a elastanu, aby pleť vypadala mladší, pevnější a pružnější. Pozitivní vliv má dokonce na drobné vrásky. Jeho používání se nemusí bát ani lidé s problematickou pokožkou jako je výskyt akné. Ricinový olej je antibakteriální, antimykotický a přispívá k obnově nových buněk. Někdy je spojen i s významem na zmírnění projevů celulitidy nebo se pravidelně přikládá k odstranění bradavic. Jeho schopností si však necení jen ženy, ale i muži, a to kupříkladu pro lepší kvalitu a hustotu vousů.

Jak ricinový olej používat?
Ricinový olej se může vzhledem ke své velké viskozitě a hustotě hůře nanášet a vstřebávat. Proto může být někomu pohodlnější do něj přimíchávat i jiné druhy olejů (kokosový, jojobový). To je samozřejmě velmi individuální a olej je možno uplatnit rovněž samostatně. Olej vždy aplikujte na navlhčenou a vyčištěnou kůži. Jen tak zvládne správně hydratovat a projevit veškeré své regenerační vlastnosti. Krouživými pohyby vmasírujeme do pleti, pokožky hlavy nebo vetřeme do vlasů a necháme klidně působit po celou noc. Pro masáž těla a na celulitidu je příjemné olej mírně zahřát a několik minut masírovat –lze přidat i esenciální olejíček. Avšak pozor si dejte při jeho natírání na řasy. Neměl by se dostat do očí, protože je dokáže podráždit. Pokud se tak stane, vypláchněte si je čistou vodou. Ať už ricinový olej využijete jakkoliv, odmění se vám při pravidelné používání svými regeneračními, antioxidačními a výživnými vlastnostmi.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Proč je vápník pro naše tělo zásadní?
Vápník je minerální prvek řazený mezi kovy alkalických zemin, který v lidském těle tvoří převážně stavební složku. Jeho množství v organismu přesahuje jeden kilogram. Zcela převážně je uložen v kostech a zubech, kde se nachází ve formě hydroxyapatitu, což je krystalická sloučenina zajišťující jejich pevnost a stabilitu.
Jak funguje prostata a jak o ni pečovat?
Prostata je malý orgán přibližně velikosti vlašského ořechu. Nachází se v dolní části pánve, těsně pod močovým měchýřem, a obklopuje začátek močové trubice. Mají ji pouze muži a její poloha je klíčová pro pochopení případných potíží. Jakmile se totiž prostata začne zvětšovat, může tlačit na močovou trubici a tím zhoršovat průtok moči
Jak spolu souvisí vápník, vitamin D3 a K2?
Vitamin D3 a vitamin K2 jsou v poslední době hodně diskutované vitaminy rozpustné v tucích. Bylo totiž zjištěno, že se jedná o nejaktivnější formy vitaminu D a K, takže jejich pravidelným užíváním lze dosáhnout mnohem lepších výsledků než konzumací „obyčejného déčka“ nebo vitaminu K1. Ještě zajímavější je ale souvislost těchto vitaminů s vápníkem.


