Rybí kolagen a jeho výhody??
Rybí neboli mořský kolagen a jeho přednosti oproti jiným typům kolagenu, tak o tom bude dnešní blog. Kolagen, jak už bylo řečeno v minulém článku s názvem „Kolagen pro lepší klouby a pleť“ patří mezi jednu ze základních stavebních složek organismu. Konkrétně se jedná o bílkovinu, která je v lidském těle poměrně hojně zastoupena, a to zejména v kostech, svalech, šlachách, cévách a kůži. Kolagen tvoří přibližně 30 % všech bílkovin obsažených v organismu a téměř 10 % naší celkové hmotnosti. Kolagen jako takový si tělo dokáže produkovat samo, problém nastává s nastupujícím věkem, kdy jeho produkce/syntéze upadá.
Jaké jsou typy kolagenu?
- Kolagen můžeme rozdělit dle původu:
Kolagen je bílkovina živočišného původu, a tak je samozřejmě získáván ze zvířat. Extrahovaný kolagen nejčastěji může být A) Hovězí B) Vepřový C) Rybí/Mořský
- Kolagen dle místa působení:
Kolagen jako takový má přibližně 30 typů. Mezi nejrozšířenější patří:
- Typ I (je obsažen v kostech, kloubech, šlachách a kůži)
- Typ II (je obsažen v chrupavkách)
- Typ III (je obsažen zejména v kůži, svalech a kostech, kde slouží jako pomocník při poraněních, později přechází v typ I)
- Typ V (je obsažen v cévách)
Hovězí a vepřový kolagen je dostupný více jak desítky let a mnohé studie potvrdili jeho pozitivní vliv na lidský organismus.
Z čeho se získává rybí kolagen?
Rybí kolagen je nejčastěji získáván ze šupin studenovodních ryb, mnohdy z tresek, lososů a jím podobných. Rybí kolagen má díky svému speciálnímu způsobu extrakce nízkou molekulární hmotnost, tím jsou jednotlivé molekuly menší a řetězce aminokyselin kratší. Tato skutečnost zapříčiňuje daleko lepší vstřebatelnost, čímž se stává mořský kolagen pro náš organismus dostupnější, nežli kolageny jiného původu. V porovnání bývá rybí kolagen až dvojnásobně vstřebatelnější, oproti hovězímu a vepřovému kolagenu.
Kdy je vhodnější užívat mořský kolagen ?
Díky způsobu získávání a typu suroviny bývá mořský kolagen nejčastěji typu I. Jak již bylo řečeno kolagen typu I je z velké části zastoupen v kůži. Rybí kolagen by tedy neměl být první volbou při problémech s pohybovým aparátem resp. bolestech kloubů, ale při problémech s pletí. Rybí kolagen samozřejmě také pomůže při bolestech pohybového aparátu, ovšem efektivnější budou v této terapii kolageny typu II. Mořský kolagen je tedy určen zejména ženám, kteří již nemají dostatečnou syntézu kolagenu a rádi by zachovali pleť svěží, pružnou a pevnou. Rybí kolagen bývá často využíván v kosmetickém průmyslu, kdy je skvělým pomocníkem v boji proti vráskám. Zároveň, jak poukazují studie, má také efekt na reepitalizaci kůže.
Rybí kolagen a jeho působení:
- Podporuje zvyšovat pružnost, kvalitu a pevnost pokožky
- Podporuje pleť hydratovanou
- Zvyšuje syntézu přirozeného kolagenu
- Podporuje udržovat zdravé šlachy
- Regeneruje vlasy a nehty
Z naší nabídky rybích kolagenů na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Zdroj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8780088/

Ekologické přípravky na úklid, co všechno můžete vyzkoušet?
Ať už uklízíte denně, či jednou týdně, určitě vás potěší, že následující produkty jsou levné a pokud si je zakoupíte ve velkých baleních, ušetříte ještě více. Pro začátek si můžete pořídit pouze sodu, ocet a kyselinu citronovou a později případně svoje zásoby můžete rozšířit. Jedlá soda neboli soda bikarbona je bílý prášek, který je dobře rozpustný ve vodě a má zásadité pH. Možná ji znáte jako součást kypřících prášků nebo ji používáte do pečení samostatně. Ocet je nejlepší ten bílý, jelikož obsahuje 10% kyseliny octové, a je proto koncentrovanější. Navíc není dobarvený a nezanechá nikde skvrny. Kyselinu citronovou seženete v podobě krystalického prášku nebo jako již hotový roztok.

Zinek a jeho formy, proč zvolit chelátovou vazbu?
Zinek je esenciální stopový prvek, v našem těle tedy zastoupen jen v menším množství, ale o to více potřebný pro aktivitu několika stovek enzymů, normální růst, reprodukční orgány, imunitu a pro velký počet dalších nezbytných funkcí našeho těla. Protože je zinek esenciální látkou, je nutné ho přijímat z potravin na tento prvek bohatých nebo si při jeho nedostatku dopomoci doplňkem stravy. Existuje více forem zinku, ale ne všechny pro nás budou mít stejný přínos. Některé naše tělo využije mnohem lépe a některé v podstatě prostě jen projdou zažívacím traktem bez většího efektu. Můžeme se setkat buď s anorganickými nebo organickými formami mezi které patří i speciální tzv. chelátová vazba.

L-Tryptofan - aminokyselina dobré nálady
L-Tryptofan je běžně obsažen ve stravě a nalezneme ho jak v rostlinných, tak i živočišných bílkovinách jako je kuřecí maso, krutí maso, hovězí maso, mléčné výrobky, kešu oříšky, dýňová semínka, fazole, tuňák, banány, špenát a mnoho dalších potravin. Po delší odmlce si v dnešním blogu rozebereme podrobně aminokyselinu L-Tryptofan. Tryptofan patří mezi esenciální aminokyseliny. Pojem esenciální aminokyselina znamená, že si tuto látku naše tělo není schopno vytvořit samo, a tak je nutná jeho substituce formou potravy, případně doplňků stravy.