Shiitake a její vliv na naše zdraví?
Shiitake, Lentinula edodes nebo také houževnatec jedlý je houba, které je s řadou dalších řazena mezi tzv. medicinální, protože obsahuje široké spektrum blahodárných bioaktivních sloučenin. Jako doplněk stravy není možná tak využívaná jako jiné houby, ovšem i shiitake má mnoho skvělých schopností, které mohou pozitivně ovlivnit náš zdravotní stav. Možná ji dokonce znáte z kuchyně, kde je oblíbenou přísadou především v asijské kuchyni. Na rozdíl od většiny léčivých hub je totiž i velice chutná.

Odkud shiitake pochází a jak vypadá?
Tato houba pochází z Asie, kde ji vyhovuje teplejší a vlhčí prostředí. V Číně a Japonsku se používá již několik tisíc let a je zde přirozenou součástí tradičních pokrmů i medicíny. Shiitake náleží do rodu Basidiomycetes (stopkovýtrusné) a má vypouklý klobouk, jenž může mít různorodou barvu – od jantarové až po tmavě hnědou. Povrch je často šupinatý, někdy dokonce nepravidelně popraskaný. Jedná se o chorošovitou houbu, která je dřevokazná. To znamená, že roste na stromech (nejčastěji listnatých) a čerpá z nich živiny pro svůj růst.
Co obsahuje za látky?
V shiitake se nachází spoustu rozličných a zajímavých látek. Obsahuje vitaminy a minerály, jako je například niacin (B3), riboflavin (B2), měď, kyselina pantothenová (B5), selen, zinek, mangan, kyselina listová (B9), vápník a vitamin D2. Našli bychom v ní navíc velice široké aminokyselinové spektrum. Dále to jsou polysacharidy (betaglukany, lentinan a nerozpustná vláknina), purinové alkaloidy (např. eritadenin/lentinacin), mastné kyseliny (kyselina linolová, olejová a linolenová) terpenoidy, steroly, enzymy a lykopen.
Jaké má shiitake schopnosti?
Shiitake můžete v první řadě využít k posílení imunitního systému a při častých respiračních obtížích. Má příznivý vliv na přirozenou i získanou imunitu a podporuje aktivaci obranných buněk – makrofágů, lymfocytů a dendritických buněk. Vykazuje antivirové a antibakteriální vlastnosti. Má rovněž pozitivní dopad na srdce a kardiovaskulární systém, kdy může zmírnit obtíže v této oblasti, podpořit krevní oběh a napomoct udržet normální hladinu cholesterolu. Dále chrání před vznikem zánětlivých procesů, je antioxidantem, zlepšuje trávení, reguluje množství cukru v krvi a optimalizuje krevní tlak.

Mohou se při užívání objevit vedlejší účinky?
Sice je shiitake ve většině případů bezproblémová a její užívání je snášeno dobře, mohou se ale i přesto ojediněle vyskytnou jisté nežádoucí účinky. Vždy vše závisí na individuální toleranci daného jedince. Může se objevit alergická reakce, která se projevuje především svěděním, otoky či vyrážkou. Zřídka se mohou dostavit také zažívací obtíže. Pokud máte předepsané léky na ředění krve nebo snižování tlaku, měli byste se před nasazením shiitake poradit se svým ošetřujícím lékařem o její vhodnosti.
Jak dlouho shiitake užívat?
U veškerých medicinálních hub je doporučena dlouhodobější suplementace, a ani shiitake není výjimkou. Měla by se podávat několik měsíců, a až po této době je vhodné hodnotit efekt na váš organismus. Po třech měsících je dobré udělat krátkou pauzu. Osvědčilo se také schéma, kdy je doporučeno houbu užívat pouze 5 dní v týdnu a zbylé 2 dny ji vynechat. Dávkování je rovněž velmi individuální záležitostí. Nicméně při preventivním podávání vyzkoušejte nejprve nižší doporučené dávky, v případě zdravotních obtíží množství navyšte.
V jaké formě lze shiitake pořídit?
Shiitake seženete ve vícero podobách. I v našich končinách na ni narazíte v podobě čerstvé, nicméně daleko jednodušeji se shání v sušeném stavu, kdy je zejména skvělou přísadou do jídla či pro přípravu odvarů. Pokud ji ovšem plánujete užívat pro výraznější podporu zdraví, je lepší zvolit přímo doplněk stravy, a to ve formě prášku nebo koncentrovaného extraktu v kapslích. U takových produktů se však nejdříve zajímejte o množství bioaktivních složek.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka,DiS
Zdroj:
Lentinula edodes (shiitake mushroom): An assessment of in vitro anti-atherosclerotic bio-functionality - PMC [online]. [cit. 02. 10. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6302894/
Reishi – proč je důležitý obsah triterpenů?
Reishi (Ganoderma Lucidum, Lesklokorka lesklá) je známou dřevokaznou houbou parazitující na stromech či pařezech. Její příznivé vlastnosti na lidský organismus jsou vyzkoušeny napříč staletími. O jejím pozitivním vlivu není tedy žádný pochyb. Má v sobě totiž látky, kterých by bylo škoda nevyužít pro náš vlastní prospěch. V reishi je hned několik stovek aktivních látek. Obsahuje základní prvky jako vodu nebo bílkoviny a rovněž pár vitamínů a minerálů. Je to například železo, hořčík, vápník, zinek, selen, vitaminy z B-komplexu a vitamin D. Cenné jsou pak polysacharidy, které přináší tělu jeden z největších užitků.
Na co je dobrý resveratrol?
Resveratrol je sloučenina, která se stala v posledních letech středem pozornosti, díky svému prospěšnému vlivu na zdraví člověka. Jedná se totiž o skvěle fungující antioxidant, jež ocení nejen naše buňky. Resveratrol náleží mezi polyfenoly. To je skupina chemických látek, jež se přirozeně vyskytuje v celé řadě rostlin. Takové sloučeniny neobsahují rostliny jen tak, ale mají v nich svůj jasný účel. Nejen že mohou dodávat specifickou barvu, chuť či vůni, ale jsou určeny také k ochraně před možnými nepříznivými vlivy.
Vitamín D a jeho vliv na organismus, proč je tak důležitý??
Vitamín D je všeobecně známý jako vitamín rozpustný v tucích. Denní příjem Vitamínu D3 je u každého individuální. Studie doporučují příjem vitamínu D3 v množství 1000-3000 I.U. při absenci slunečního svitu u dospělých jedinců. Vitamin D3 je všeobecně v populaci hodně zanedbáván a proto mnoha z nás má nedostatečné množství tohoto vitamínu D v organismu.



