Shiitake a její vliv na naše zdraví?
Shiitake, Lentinula edodes nebo také houževnatec jedlý je houba, které je s řadou dalších řazena mezi tzv. medicinální, protože obsahuje široké spektrum blahodárných bioaktivních sloučenin. Jako doplněk stravy není možná tak využívaná jako jiné houby, ovšem i shiitake má mnoho skvělých schopností, které mohou pozitivně ovlivnit náš zdravotní stav. Možná ji dokonce znáte z kuchyně, kde je oblíbenou přísadou především v asijské kuchyni. Na rozdíl od většiny léčivých hub je totiž i velice chutná.

Odkud shiitake pochází a jak vypadá?
Tato houba pochází z Asie, kde ji vyhovuje teplejší a vlhčí prostředí. V Číně a Japonsku se používá již několik tisíc let a je zde přirozenou součástí tradičních pokrmů i medicíny. Shiitake náleží do rodu Basidiomycetes (stopkovýtrusné) a má vypouklý klobouk, jenž může mít různorodou barvu – od jantarové až po tmavě hnědou. Povrch je často šupinatý, někdy dokonce nepravidelně popraskaný. Jedná se o chorošovitou houbu, která je dřevokazná. To znamená, že roste na stromech (nejčastěji listnatých) a čerpá z nich živiny pro svůj růst.
Co obsahuje za látky?
V shiitake se nachází spoustu rozličných a zajímavých látek. Obsahuje vitaminy a minerály, jako je například niacin (B3), riboflavin (B2), měď, kyselina pantothenová (B5), selen, zinek, mangan, kyselina listová (B9), vápník a vitamin D2. Našli bychom v ní navíc velice široké aminokyselinové spektrum. Dále to jsou polysacharidy (betaglukany, lentinan a nerozpustná vláknina), purinové alkaloidy (např. eritadenin/lentinacin), mastné kyseliny (kyselina linolová, olejová a linolenová) terpenoidy, steroly, enzymy a lykopen.
Jaké má shiitake schopnosti?
Shiitake můžete v první řadě využít k posílení imunitního systému a při častých respiračních obtížích. Má příznivý vliv na přirozenou i získanou imunitu a podporuje aktivaci obranných buněk – makrofágů, lymfocytů a dendritických buněk. Vykazuje antivirové a antibakteriální vlastnosti. Má rovněž pozitivní dopad na srdce a kardiovaskulární systém, kdy může zmírnit obtíže v této oblasti, podpořit krevní oběh a napomoct udržet normální hladinu cholesterolu. Dále chrání před vznikem zánětlivých procesů, je antioxidantem, zlepšuje trávení, reguluje množství cukru v krvi a optimalizuje krevní tlak.

Mohou se při užívání objevit vedlejší účinky?
Sice je shiitake ve většině případů bezproblémová a její užívání je snášeno dobře, mohou se ale i přesto ojediněle vyskytnou jisté nežádoucí účinky. Vždy vše závisí na individuální toleranci daného jedince. Může se objevit alergická reakce, která se projevuje především svěděním, otoky či vyrážkou. Zřídka se mohou dostavit také zažívací obtíže. Pokud máte předepsané léky na ředění krve nebo snižování tlaku, měli byste se před nasazením shiitake poradit se svým ošetřujícím lékařem o její vhodnosti.
Jak dlouho shiitake užívat?
U veškerých medicinálních hub je doporučena dlouhodobější suplementace, a ani shiitake není výjimkou. Měla by se podávat několik měsíců, a až po této době je vhodné hodnotit efekt na váš organismus. Po třech měsících je dobré udělat krátkou pauzu. Osvědčilo se také schéma, kdy je doporučeno houbu užívat pouze 5 dní v týdnu a zbylé 2 dny ji vynechat. Dávkování je rovněž velmi individuální záležitostí. Nicméně při preventivním podávání vyzkoušejte nejprve nižší doporučené dávky, v případě zdravotních obtíží množství navyšte.
V jaké formě lze shiitake pořídit?
Shiitake seženete ve vícero podobách. I v našich končinách na ni narazíte v podobě čerstvé, nicméně daleko jednodušeji se shání v sušeném stavu, kdy je zejména skvělou přísadou do jídla či pro přípravu odvarů. Pokud ji ovšem plánujete užívat pro výraznější podporu zdraví, je lepší zvolit přímo doplněk stravy, a to ve formě prášku nebo koncentrovaného extraktu v kapslích. U takových produktů se však nejdříve zajímejte o množství bioaktivních složek.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka,DiS
Zdroj:
Lentinula edodes (shiitake mushroom): An assessment of in vitro anti-atherosclerotic bio-functionality - PMC [online]. [cit. 02. 10. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6302894/
Méně známé doplňky stravy, jaké to jsou a co o nich víme?
Doplňků stravy je na trhu nepřeberné množství a možná i vy některé z nich s oblibou užíváte. V dnešní době si můžete dle libosti vybírat ze široké škály a variant z řady vitaminů, minerálů, stopových prvků, medicinálních hub a bylinek. Tyto produkty mají jasný úkol – co nejvíce podpořit naše zdraví. V dnešním článku se ale zaměříme na takové doplňky, o kterých není slyšet tak hojně, jako třeba o bezpochyby důležitém vitaminu D či C, hořčíku, zinku a dalších podobných látkách.
Tryptofan a jeho působení a užívání
Tryptofan neboli také L-Tryptofan je esenciální aminokyselinou, která má pro lidský organismus nezastupitelný význam. Při nedostatku tryptofanu je tudíž narušena i tvorba dalších látek. To se může projevit spoustu způsoby, přičemž každé tělo bude reagovat na takovýto deficit jinak rychle. Častým příznakem bývají poruchy spánku a usínání, nespavost, špatná nálada, napětí, nevolnosti, únava, narušená soustředěnost a paměť.
Reishi – přírodní cesta k posílení organismu
Reishi může také stimulovat celkovou vitalitu a napomáhat rychlejší regeneraci organismu.



