Směsi zelených potravin – jaké mají benefity?
Různé druhy zelených potravin, které jsou namixovány do jednoho produktu, se v poslední době dostávají na výsluní. A není se čemu divit, jelikož kombinují benefity vícero rostlin najednou. Na trhu se objevuje mnoho značek, druhů a variant, je tedy skutečně z čeho vybírat. Měli byste se v první řadě zajímat o kvalitu, ovšem jakou směs nakonec zvolíte, je už pouze na vás. Jejich užívání však s sebou rozhodně přináší mnoho zdravotních výhod.
Co jsou to zelené potraviny?
O klasických zelených potravinách jste už pravděpodobně někdy slyšeli. Často jsou bohaté na chlorofyl, jenž jim dodává onu zelenou barvu. Jsou také bohaté na spoustu makro i mikronutrientů, které zajišťují správné fungování veškerých procesů v organismu. Řadí se sem například minerální látky, stopové prvky a vitaminy. Setkat se můžete pouze se směsí těchto superpotravin nebo se dnes s oblibou kombinují i s dalšími prospěšnými bylinkami a látkami.
Jaké schopnosti mají zelené potraviny?
Pokud se rozhodnete, že chcete zelené potraviny zařadit do vaší denní rutiny, rozhodně neprohloupíte. Dodají totiž tělu velké množství živin a jsou považovány za skvělé pomocníky pro očistu a celkovou podporu těla. Jsou taktéž vysoce efektivními antioxidanty, a proto chrání veškeré buňky před oxidativním stresem. Zlepšují trávení, detoxikují, harmonizují rozličné orgánové soustavy a mohou dokonce posílit přirozenou obranyschopnost. Další účinky závisí na konkrétní kombinaci.
Co tyto směsi mohou obsahovat?
V první řadě se samozřejmě využívá mladého ječmenu, spiruliny a chlorely. Toto osvědčené trio je populární již celou řadu let. V poslední době je však oblíbená také mladá pšenice, kopřiva, špenát, matcha nebo máta peprná. Narazit můžete rovněž na moringu, případně se přimíchávají i různé adaptogeny. Možností je nespočetně. Pořídíte je nejčastěji ve formě tablet či prášku, který si můžete rozmíchat ve vodě nebo přidat do smoothie, ovesné kaše či jiných jídel.
- Mladý ječmen – jedná se vlastně o trávu z mladých rostlinek ječmene. Takto časně sklizený ječmen totiž obsahuje nejvíce vitaminů, minerálů a fytonutrientů. Optimalizuje například metabolismus a zažívání, činnost žaludku, střev a jater, vyrovnává hladinu cukrů a tuků v krvi, bojuje proti překyselení organismu a posiluje imunitu.
- Mladá pšenice – zelené mladé výhonky pšenice nejsou možná tak známé jako ječmen, nicméně i brzy sklizená pšenice v sobě skrývá mnoho přínosných živin, které napomáhají s detoxikací, vykazují antioxidační aktivitu, napomáhají regulovat cukry v krvi a snižovat cholesterol. Společně s ječmenem se často využívají rovněž při snahách o redukci hmotnosti.
- Spirulina – Je zelenomodrá sladkovodní řasa. Našli bychom v ní vitaminy, minerály, aminokyseliny, chlorofyl i antioxidanty. Připisují se jí protizánětlivé vlastnosti, schopnost zrychlovat metabolismus a pročišťovat organismus od odpadních látek. Může mít také pozitivní vliv na mozek, energii, vitalitu nebo dokonce játra a ledviny.
- Chlorella – je jednobuněčná sladkovodní řasa zelené barvy. Je prospěšná pro efektivní odstranění nežádoucích látek, toxinů a těžkých kovů z těla. Podporuje zažívání, regeneruje střevní mikroflóru, přináší nový příval energie, udržuje správnou funkci imunity, jater nebo dokonce srdce a cév.
Proč zelené potraviny kombinovat?
Veškeré zelené potraviny jsou skvělou volbou, pokud cítíte jakoukoliv dysbalanci či v případě, že chcete efektivně podpořit pročištění vašeho těla. Jestliže se rozhodnete využít schopností pouze jedné z nich, i tak posílíte své tělo. Nicméně pokud sáhnete po směsi, můžete výrazně zlepšit účinnost, jelikož veškeré zelené potraviny fungují synergicky. To znamená, že spolupracují a společně přinesou ještě lepší výsledky. Je ovšem potřeba zmínit, že žádné doplňky stravy nejsou zázračné, myslete proto v první řadě na váš celkový životní styl.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj:
Preventive and Therapeutic Role of Functional Ingredients of Barley Grass for Chronic Diseases in Human Beings - PMC [online]. [cit. 22. 08. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5904770/

Para ořechy – jak a proč je zařadit do jídelníčku?
Para neboli brazilské ořechy patří mezi zajímavé a v poslední době i oblíbené plody. Jsou totiž skvělé pro zpestření jídelníčku, mají příjemnou chuť, a navíc nám jejich pravidelná konzumace může přinést jisté zdravotní benefity.

Hořčíkový olej – k čemu je dobrý? A je lepší hořčík ve formě kapslí nebo oleje?
Hořčík neboli magnesium patří k nejdůležitějším minerálům, které naše tělo potřebuje. Účastní se totiž zhruba 300 různých tělesných reakcí. Bohužel ho ale většina z nás má nedostatek, což se projevuje hlavně podrážděností, nespavostí, náladovostí, svalovými křečemi nebo nepříjemným bušením srdce. Důvodem toho, proč hořčík nezískáváme z potravy v takové míře jako kdysi, je nešetrné zemědělství, používání pesticidů a filtrování vody. Proto je nezbytné dodávat ho tělu jiným způsobem. Velice jednoduchý způsob dodání hořčíku je formou doplňků stravy s obsahem magnesia.

Ginkgo biloba nejen pro lepší prokrvení, co ještě umí?
Ginkgo biloba nebo také Jinan dvoulaločný je v Asii už po několik tisíc let svatou rostlinou. Zároveň se i po takto dlouhou dobu využívá v tradičním lidovém léčitelství pro řešení vícero zdravotních obtíží a podporu organismu. Dochované zkameněliny však dokazují, že tento strom roste na naší planetě dokonce již miliony let. Je tedy skutečně odolnou rostlinou, která si prošla mnohými obdobími a změnami klimatu. V současnosti je součástí celé škály doplňků stravy, a to zcela samostatně či v kombinaci s dalšími prospěšnými složkami. Ginkgo biloba je vysoký, zdatný strom, který je opravdu houževnatý. Nevadí mu nepříznivé vlivy okolí, mrazy, škůdci ani mikroorganismy. Dorůstá až do několika desítek metrů, avšak samotný růst je velmi pomalý.