Směsi zelených potravin – jaké mají benefity?
Různé druhy zelených potravin, které jsou namixovány do jednoho produktu, se v poslední době dostávají na výsluní. A není se čemu divit, jelikož kombinují benefity vícero rostlin najednou. Na trhu se objevuje mnoho značek, druhů a variant, je tedy skutečně z čeho vybírat. Měli byste se v první řadě zajímat o kvalitu, ovšem jakou směs nakonec zvolíte, je už pouze na vás. Jejich užívání však s sebou rozhodně přináší mnoho zdravotních výhod.
Co jsou to zelené potraviny?
O klasických zelených potravinách jste už pravděpodobně někdy slyšeli. Často jsou bohaté na chlorofyl, jenž jim dodává onu zelenou barvu. Jsou také bohaté na spoustu makro i mikronutrientů, které zajišťují správné fungování veškerých procesů v organismu. Řadí se sem například minerální látky, stopové prvky a vitaminy. Setkat se můžete pouze se směsí těchto superpotravin nebo se dnes s oblibou kombinují i s dalšími prospěšnými bylinkami a látkami.
Jaké schopnosti mají zelené potraviny?
Pokud se rozhodnete, že chcete zelené potraviny zařadit do vaší denní rutiny, rozhodně neprohloupíte. Dodají totiž tělu velké množství živin a jsou považovány za skvělé pomocníky pro očistu a celkovou podporu těla. Jsou taktéž vysoce efektivními antioxidanty, a proto chrání veškeré buňky před oxidativním stresem. Zlepšují trávení, detoxikují, harmonizují rozličné orgánové soustavy a mohou dokonce posílit přirozenou obranyschopnost. Další účinky závisí na konkrétní kombinaci.
Co tyto směsi mohou obsahovat?
V první řadě se samozřejmě využívá mladého ječmenu, spiruliny a chlorely. Toto osvědčené trio je populární již celou řadu let. V poslední době je však oblíbená také mladá pšenice, kopřiva, špenát, matcha nebo máta peprná. Narazit můžete rovněž na moringu, případně se přimíchávají i různé adaptogeny. Možností je nespočetně. Pořídíte je nejčastěji ve formě tablet či prášku, který si můžete rozmíchat ve vodě nebo přidat do smoothie, ovesné kaše či jiných jídel.
- Mladý ječmen – jedná se vlastně o trávu z mladých rostlinek ječmene. Takto časně sklizený ječmen totiž obsahuje nejvíce vitaminů, minerálů a fytonutrientů. Optimalizuje například metabolismus a zažívání, činnost žaludku, střev a jater, vyrovnává hladinu cukrů a tuků v krvi, bojuje proti překyselení organismu a posiluje imunitu.
- Mladá pšenice – zelené mladé výhonky pšenice nejsou možná tak známé jako ječmen, nicméně i brzy sklizená pšenice v sobě skrývá mnoho přínosných živin, které napomáhají s detoxikací, vykazují antioxidační aktivitu, napomáhají regulovat cukry v krvi a snižovat cholesterol. Společně s ječmenem se často využívají rovněž při snahách o redukci hmotnosti.
- Spirulina – Je zelenomodrá sladkovodní řasa. Našli bychom v ní vitaminy, minerály, aminokyseliny, chlorofyl i antioxidanty. Připisují se jí protizánětlivé vlastnosti, schopnost zrychlovat metabolismus a pročišťovat organismus od odpadních látek. Může mít také pozitivní vliv na mozek, energii, vitalitu nebo dokonce játra a ledviny.
- Chlorella – je jednobuněčná sladkovodní řasa zelené barvy. Je prospěšná pro efektivní odstranění nežádoucích látek, toxinů a těžkých kovů z těla. Podporuje zažívání, regeneruje střevní mikroflóru, přináší nový příval energie, udržuje správnou funkci imunity, jater nebo dokonce srdce a cév.
Proč zelené potraviny kombinovat?
Veškeré zelené potraviny jsou skvělou volbou, pokud cítíte jakoukoliv dysbalanci či v případě, že chcete efektivně podpořit pročištění vašeho těla. Jestliže se rozhodnete využít schopností pouze jedné z nich, i tak posílíte své tělo. Nicméně pokud sáhnete po směsi, můžete výrazně zlepšit účinnost, jelikož veškeré zelené potraviny fungují synergicky. To znamená, že spolupracují a společně přinesou ještě lepší výsledky. Je ovšem potřeba zmínit, že žádné doplňky stravy nejsou zázračné, myslete proto v první řadě na váš celkový životní styl.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj:
Preventive and Therapeutic Role of Functional Ingredients of Barley Grass for Chronic Diseases in Human Beings - PMC [online]. [cit. 22. 08. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5904770/

Garcinie kambodžská – proč je důležité sledovat obsah HCA?
Garcinie kambodžská, též tamarind malabarský, je vysoký tropický keř, kterému se daří v pralesích jihovýchodní Asie. Již v dávných dobách se v tradiční indické medicíně používal ke zmírnění revmatismu a střevních problémech. Dnes je ale znám především pro své redukční schopnosti, kterých si cení lidé po celém světě. Aby ale doplněk stravy s garcinií kambodžskou maximálně fungoval, je potřeba sledovat obsah HCA (kyselina hydroxycitrónová ). Garcinie kambodžská, latinsky garcinia cambogia, je keř s tmavě zelenými listy a zajímavými plody. Jeho výška se pohybuje v rozmezí 5 až 20 metrů, díky čemuž působí majestátně.

Hormonální nerovnováha a přechod? Zkuste kotvičník pro zmírnění projevů.
Hormonální výkyvy a jejich nerovnováha občas souží velké procento žen. Leckdy si ani některé symptomy s tímto problémem nespojí a často je přisuzují něčemu jinému nebo si s nimi naopak už neví rady. Příčin hormonální nerovnováhy však může být hned několik. Jedním z období, kdy jsou výkyvy hormonů zcela běžné, je například přechod.

Rozdíl mezi klasickým hořčíkem a triple magnesiem?
Hořčík neboli magnesium je nezbytnou součástí několika stovek chemických reakcí. Z tohoto důvodu je pro nás životně důležitý. Kterákoliv buňka v těle hořčík potřebuje k tomu, aby plnila své funkce. Je nutný pro normální energetický metabolismus a přispívá díky tomu ke snížení vyčerpání a únavy. Je zásadní pro chod nervové soustavy, pro kontrakce svalů i zdravé kosti a zuby. Podílí se také na elektrolytické rovnováze.