Sušené maso, koncentrovaná síla kvalitních živin
Sušení masa se stalo v poslední době trendem českých domácností a stejně tak jdou na odbyt i komerční produkty tohoto druhu tzn. Jerky. Z tradičního pokrmu jihoamerických indiánů je dnes jídlo, které si svou pozici zpočátku budovalo zejména na poli sportovní výživy, ale záhy se jeho popularita rozrostla mezi nejširší veřejnost.Výživné, chutné, skladné a nevyžadující pobyt v lednici – to jsou vlastnosti, které dělají ze sušeného masa ideální svačinu i vyhledávanou pochoutku. Původně se sušilo maso buvolů, ale nyní už na trhu najdete nejrůznější druhy od hovězího Jerky, přes drůbeží a setkáte se dokonce i se sušeným tuňákem. Co se týče příchutí můžete volit mezi „natural“ verzí, kdy je maso pouze osolené, a produkty kořeněnými (nejčastěji se používá chilli, pepř, barbecue koření atd.).
Benefity sušeného masa??
- vysoký podíl bílkovin
Podíl bílkovin v sušeném mase činí kolem 50 % a jedná se o hodnotu, jakou byste v běžných potravinách hledali velmi obtížně, dokonce se dá říci, že bez šance na úspěch. Přitom to jsou právě kvalitní bílkoviny, které by měly tvořit základ zdravého jídelníčku, ať už chcete zvýšit svou výkonnost, zhubnout nebo se prostě jen udržet v kondici.
- nízký obsah sacharidů
Díky malému množství sacharidů se nemusíte po konzumaci obávat rapidního nárůstu hladiny inzulínu v krvi a tím pádem jevu, který výraznou měrou přispívá k rozvoji nadváhy, či později obezity.
- složení vhodné pro paleo a low-carb stravu
Sušené maso vyhovuje i stoupencům celé řady nejrůznějších stravovacích režimů.
- kvalitní zdroj minerálů (zejména zinku a železa v případě masa hovězího)
Už v poměrně malém množství sušeného masa najdete překvapivě vysoké dávky cenných živin, například 30 g sušeného hovězího nabídne více než 20 % denní dávky zinku a kolem 10 % denní dávky železa. Oba tyto minerály se podílí na funkci imunitního systému a na produkci energie.
- nenáročné na teplotu skladování a na prostor
Snadno si ho vezmete kamkoliv s sebou, díky čemu se ze sušeného masa stává ideální svačina či menší porce zdravého jídla, kterou máte po ruce snadno a rychle.
Na co si dát u sušeného masa pozor??
- obsah sodíku
Ten vždy kontrolujte na etiketě. Výjimkou totiž není, když 30g porce obsahuje více než 20 % denní doporučené dávky sodíku. Kdo si musí ze zdravotních důvodů příjem sodíku hlídat, měl by v nabídce sušeného masa volit varianty „less salt“ nebo „low salt“. Případně je třeba konzumaci sušeného masa vyvážit sníženým obsahem soli v ostatních porcích jídla.
Pestrost v jídelníčku je základem dlouhodobého úspěchu. Zkuste klasické svačiny oživit něčím novým. Sušené maso určitě patří k pokrmům, které mají ve zdravé výživě svoje místo.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc.Michaela Fulínová

Reishi – přírodní cesta k posílení organismu
Reishi může také stimulovat celkovou vitalitu a napomáhat rychlejší regeneraci organismu.

Vitamin K2, proč je stejně důležitý jako vitamin D3?
Vitaminy rozpustné v tucích, A,D,E,K, představují jednu z nejdůležitějších složek naší potravy. Lidské tělo si vitaminy, až na pár výjimek, nedokáže samo vyrobit, a proto je musíme přijímat v podobě bohaté a živé stravy. V poslední době se pozornost odborné i laické veřejnosti zaměřila na vitamin D3, a to nejen v souvislosti se vstřebáváním vápníku ze střeva do krve, ale také pro jeho nezastupitelnou úlohu ve fungování imunitního systému. Zato vitamin K2 (menachinon) zůstává stále neprávem opomíjen, možná až podceňován.

Reishi a její obsahové látky??
Reishi, Ganoderma Lucidum nebo Lesklokorka lesklá, to všechno jsou názvy dřevokazné houby s červenohnědou lesklou plodnicí, která většinou napadá stromy nebo pařezy tam, kde jsou poraněny. Nejedná se ale pouze o houbu parazitickou, ale i medicinální. Pro své blahodárné vlastnosti pro tělo se na asijském kontinentě využívá už po tisíce let a populární je dnes i ve zbytku světa.