Sušené maso, koncentrovaná síla kvalitních živin
Výživné, chutné, skladné a nevyžadující pobyt v lednici – to jsou vlastnosti, které dělají ze sušeného masa ideální svačinu i vyhledávanou pochoutku.
Sušení masa se stalo v poslední době trendem českých domácností a stejně tak jdou na odbyt i komerční produkty tohoto druhu tzn. Jerky. Z tradičního pokrmu jihoamerických indiánů je dnes jídlo, které si svou pozici zpočátku budovalo zejména na poli sportovní výživy, ale záhy se jeho popularita rozrostla mezi nejširší veřejnost.
Původně se sušilo maso buvolů, ale nyní už na trhu najdete nejrůznější druhy od hovězího Jerky, přes drůbeží a setkáte se dokonce i se sušeným tuňákem. Co se týče příchutí můžete volit mezi „natural“ verzí, kdy je maso pouze osolené, a produkty kořeněnými (nejčastěji se používá chilli, pepř, barbecue koření atd.).
Benefity sušeného masa??
- vysoký podíl bílkovin
Podíl bílkovin v sušeném mase činí kolem 50 % a jedná se o hodnotu, jakou byste v běžných potravinách hledali velmi obtížně, dokonce se dá říci, že bez šance na úspěch. Přitom to jsou právě kvalitní bílkoviny, které by měly tvořit základ zdravého jídelníčku, ať už chcete zvýšit svou výkonnost, zhubnout nebo se prostě jen udržet v kondici.
- nízký obsah sacharidů
Díky malému množství sacharidů se nemusíte po konzumaci obávat rapidního nárůstu hladiny inzulínu v krvi a tím pádem jevu, který výraznou měrou přispívá k rozvoji nadváhy, či později obezity.
- složení vhodné pro paleo a low-carb stravu
Sušené maso vyhovuje i stoupencům celé řady nejrůznějších stravovacích režimů.
- kvalitní zdroj minerálů (zejména zinku a železa v případě masa hovězího)
Už v poměrně malém množství sušeného masa najdete překvapivě vysoké dávky cenných živin, například 30 g sušeného hovězího nabídne více než 20 % denní dávky zinku a kolem 10 % denní dávky železa. Oba tyto minerály se podílí na funkci imunitního systému a na produkci energie.
- nenáročné na teplotu skladování a na prostor
Snadno si ho vezmete kamkoliv s sebou, díky čemu se ze sušeného masa stává ideální svačina či menší porce zdravého jídla, kterou máte po ruce snadno a rychle.
Na co si dát u sušeného masa pozor??
- obsah sodíku
Ten vždy kontrolujte na etiketě. Výjimkou totiž není, když 30g porce obsahuje více než 20 % denní doporučené dávky sodíku. Kdo si musí ze zdravotních důvodů příjem sodíku hlídat, měl by v nabídce sušeného masa volit varianty „less salt“ nebo „low salt“. Případně je třeba konzumaci sušeného masa vyvážit sníženým obsahem soli v ostatních porcích jídla.
Pestrost v jídelníčku je základem dlouhodobého úspěchu. Zkuste klasické svačiny oživit něčím novým. Sušené maso určitě patří k pokrmům, které mají ve zdravé výživě svoje místo.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc.Michaela Fulínová

Resveratrol a jeho přínos pro zdraví?
Resveratrol, to je název látky, která je přírodního původu a je velmi silným antioxidantem. Nachází se v některých rostlinách, kde plní svoje funkce, ale je významný i pro člověka a jeho organismus. Jeho pozitivní vliv je spojen především s ochranou buněk, ale má i jiné vlastnosti, kterých můžeme využít k našemu prospěchu. Jde třeba o kardiovaskulární zdraví nebo podporu metabolismu tuků.

Jak posílit vlasy a zlepšit jejich kvalitu?
Vlasy jsou v dnešní době velkým tématem a krásné, silné a zdravé vlasy si přeje nejen většina žen, ale poměrně i dost mužů. Ne nadarmo se říká, že vlasy jsou korunou krásy a mnoho lidí je tudíž ochotno do nich investovat nemalé množství peněz a času. Správně vyvážená strava má na růst a kvalitu vlasů opravdu značný dopad. Bez adekvátního přísunu živin se jim nedostane vše, co je nezbytné a může docházet k jejich větší lámavosti, ztrátě lesku či dokonce vypadávání.

Má smysl pravidelně užívat probiotika, případně jaká zvolit?
Funkce probiotik je různorodá. Začíná u náležitého chodu střev, potlačování růstu škodlivých patogenů, udržování správného pH, usnadnění trávení potravy a končí až u imunitního sytému. Pokud tedy nemáme dlouhodobě v pořádku střeva, je dost pravděpodobné, že to zásadně a negativně ovlivní taktéž vlastní obranyschopnost.