Sušené maso, koncentrovaná síla kvalitních živin
Výživné, chutné, skladné a nevyžadující pobyt v lednici – to jsou vlastnosti, které dělají ze sušeného masa ideální svačinu i vyhledávanou pochoutku.
Sušení masa se stalo v poslední době trendem českých domácností a stejně tak jdou na odbyt i komerční produkty tohoto druhu tzn. Jerky. Z tradičního pokrmu jihoamerických indiánů je dnes jídlo, které si svou pozici zpočátku budovalo zejména na poli sportovní výživy, ale záhy se jeho popularita rozrostla mezi nejširší veřejnost.
Původně se sušilo maso buvolů, ale nyní už na trhu najdete nejrůznější druhy od hovězího Jerky, přes drůbeží a setkáte se dokonce i se sušeným tuňákem. Co se týče příchutí můžete volit mezi „natural“ verzí, kdy je maso pouze osolené, a produkty kořeněnými (nejčastěji se používá chilli, pepř, barbecue koření atd.).
Benefity sušeného masa??
- vysoký podíl bílkovin
Podíl bílkovin v sušeném mase činí kolem 50 % a jedná se o hodnotu, jakou byste v běžných potravinách hledali velmi obtížně, dokonce se dá říci, že bez šance na úspěch. Přitom to jsou právě kvalitní bílkoviny, které by měly tvořit základ zdravého jídelníčku, ať už chcete zvýšit svou výkonnost, zhubnout nebo se prostě jen udržet v kondici.
- nízký obsah sacharidů
Díky malému množství sacharidů se nemusíte po konzumaci obávat rapidního nárůstu hladiny inzulínu v krvi a tím pádem jevu, který výraznou měrou přispívá k rozvoji nadváhy, či později obezity.
- složení vhodné pro paleo a low-carb stravu
Sušené maso vyhovuje i stoupencům celé řady nejrůznějších stravovacích režimů.
- kvalitní zdroj minerálů (zejména zinku a železa v případě masa hovězího)
Už v poměrně malém množství sušeného masa najdete překvapivě vysoké dávky cenných živin, například 30 g sušeného hovězího nabídne více než 20 % denní dávky zinku a kolem 10 % denní dávky železa. Oba tyto minerály se podílí na funkci imunitního systému a na produkci energie.
- nenáročné na teplotu skladování a na prostor
Snadno si ho vezmete kamkoliv s sebou, díky čemu se ze sušeného masa stává ideální svačina či menší porce zdravého jídla, kterou máte po ruce snadno a rychle.
Na co si dát u sušeného masa pozor??
- obsah sodíku
Ten vždy kontrolujte na etiketě. Výjimkou totiž není, když 30g porce obsahuje více než 20 % denní doporučené dávky sodíku. Kdo si musí ze zdravotních důvodů příjem sodíku hlídat, měl by v nabídce sušeného masa volit varianty „less salt“ nebo „low salt“. Případně je třeba konzumaci sušeného masa vyvážit sníženým obsahem soli v ostatních porcích jídla.
Pestrost v jídelníčku je základem dlouhodobého úspěchu. Zkuste klasické svačiny oživit něčím novým. Sušené maso určitě patří k pokrmům, které mají ve zdravé výživě svoje místo.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc.Michaela Fulínová

Chitosan a jeho vliv na organismus, co umí podpořit?
Chitosan je specifická látka, se kterou se můžeme setkat nejvíce ve spojitosti s hubnutím, kontrolou tělesné hmotnosti či všeobecně s naším trávicím ústrojím. Je tomu tak proto, že má vlastnosti, které mohou snahy o snížení hmotnosti podpořit. Chitosan je nerozpustný polysacharid s kladným nábojem, který má téměř nulovou kalorickou hodnotu. To znamená, že ho naše tělo nevstřebává a dále nijak nezpracovává. Mohlo by se proto zdát, že je pouze zbytečnou látkou, jež nám nepřinese žádný užitek, ale opak je pravdou.

Rozdíl mezi klasickým hořčíkem a triple magnesiem?
Hořčík neboli magnesium je nezbytnou součástí několika stovek chemických reakcí. Z tohoto důvodu je pro nás životně důležitý. Kterákoliv buňka v těle hořčík potřebuje k tomu, aby plnila své funkce. Je nutný pro normální energetický metabolismus a přispívá díky tomu ke snížení vyčerpání a únavy. Je zásadní pro chod nervové soustavy, pro kontrakce svalů i zdravé kosti a zuby. Podílí se také na elektrolytické rovnováze.

Ginkgo biloba pro lepší paměť?
Ginkgo biloba (Jinan dvoulaločný) je rostlina, která se využívá již velmi dlouho v tradičních léčitelstvích, jako je například čínská medicína, ájurvéda, nebo lidové léčitelství. V celé Asii je dokonce považována za svatou. Ukrývá v sobě totiž zajímavé látky, jež nám mohou být v mnoha ohledech užitečné, a proto se stala součástí doplňků stravy i v našich končinách. Tyto preparáty se stále těší velké oblibě, protože ginkgo biloba je spojována především s podporou paměti a podobných stránek organismu. Ginkgo obsahuje asi 20 druhů flavonoidových glykosidů, z nichž jsou nejvýrazněji zastoupeny kvercetin, kaempferol a isorhamnetin. Mají významné protizánětlivé schopnosti a příznivý efekt na kardiovaskulární soustavu. Z terpenů to jsou biologicky aktivní laktony, nazývané jako ginkgolidy a bilobalid, které jsou neuroprotektivní a podněcují přenos nervových vzruchů.