Triple zinek a jeho výhody oproti klasickému zinku?
Zinek je látka, která nesmí v našem organismu v žádném případě chybět, jelikož hraje v mnohých ohledech klíčovou roli a tělo by bez tohoto minerálu nefungovalo tak, jak je potřeba a takový deficit dříve či později pocítíte. Pokud se poohlížíte po produktu, jež vám pomůže hladinu zinku dorovnat, je zásadní si vybrat ten správný, který vám přinese i kýžený efekt. Vybírat můžete z širokého sortimentu. Liší se ale často například množstvím v kapsli nebo formou. To je ovšem významné také pro výslednou biovyužitelnost zinku. Poslední dobou se můžete setkat i s tzv. triple zinkem. Co v sobě spojuje a jaké jsou jeho výhody oproti tradičnímu zinku? To se dočtete níže.

Proč je zinek tolik důležitý?
Zinek má podstatnou roli pro správnou funkci enzymatických procesů v těle. Enzymy jsou látky bílkovinné povahy, bez nichž by v těle vlastně nemohly probíhat téměř žádné reakce. Jsou zodpovědné třeba za rozklad potravy, metabolismus, transport molekul i vstřebávání živin a určují rovněž rychlost chemických reakcí. A zinek k tomu potřebuje více než 300 z nich. Zinek je dále nezbytný pro růst a vývoj organismu, dělení buněk, syntézu a opravu DNA, zdravou kůži a hojení ran. Je přítomný při hormonální regulaci, chrání buňky před oxidativním stresem a je koncentrován i v určitých očních tkáních. Podporuje také přirozenou obranyschopnost a duševní zdraví.
Jak můžete rozpoznat nedostatek zinku a jak ho přijímat?
Jestli máte dojem, že trpíte nedostatkem zinku, může vám napovědět řada příznaků. Můžete být třeba častěji nachlazení, rány se vám hojí pomaleji a zůstávají po nich výraznější jizvy nebo pociťujete menší chuť k jídlu. Změnu poznáte rovněž na vnějším vzhledu – máte suchou kůži, vypadávají vám vlasy a třepí se nehty. Později se zhoršuje dokonce mentální výkon, nastupují úzkosti a častější změny nálad.
Denní potřeba zinku závisí na pohlaví a věku jedince. Obecně je rozpětí mezi 8-15 mg. Velkou část zinku můžete získat z běžné potravy. Pokud se chcete zaměřit na jeho vyšší příjem, konzumujte více mořských plodů, hovězího masa, semínek, ořechů, luštěnin, mléčných výrobků a celozrnných obilovin.

Produkty s obsahem zinku
V případě, že chcete podpořit doplnění zinku tabletkami či kapslemi, je v takové chvíli významné, po jakém sáhnete. Nejběžnějšími a hojně používanými formami zinku jsou oxidy nebo sírany. Ty ale vykazují poměrně špatnou vstřebatelnost. To znamená, že sice přijmete určité miligramy uvedené na obalu, avšak množství, které se skutečně absorbuje a následně využije je opravdu malé. Většina se bez dalšího uplatnění pouze vyloučí. Volte proto zinek v organické či chelátové vazbě, ty mají několikanásobně lepší biovyužitelnost.
Co je to triple zinek a jaké má výhody oproti klasickému?
Při hledání toho pravého zinku máte ovšem daleko více možností. Organických a chelátových typů zinku je totiž vícero. Jestliže zvolíte bisglycinát, glukonát, citrát nebo pikolinát jistě neprohloupíte. Možná jste už ale dokonce narazili na slovní spojení triple zinek. Ten je novější a inovativní formou zinku, jež spojuje hned tři druhy a nabízí určité benefity oproti tradičnímu zinku s obsahem jen jednoho druhu. Každý typ má totiž své specifické vlastnosti a vstřebatelnost, může mít taktéž lepší efekt v jiné oblasti či rozdílný mechanismus uvolňování. Vzhledem k jejich spojení a synergii si tak zajistíte co největší biologickou dostupnost a maximalizujete tak množství přijatého zinku, které by mělo stačit na veškeré potřeby vašeho organismu.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc.Michaela Fulínová
Kotvičník zemní a jeho schopnosti?
Kotvičník zemní (Tribulus terrestris) je na první pohled možná ne zcela výraznou rostlinou a mohl by být jednoduše zaměněn s obyčejným a zbytečným plevelem, avšak opak je pravdou. Kotvičník je považován za přírodní životabudič a má vlastnosti, které mohou podpořit zdravé fungování našeho těla. Je oblíbený lidmi s různým věkem a jeho blahodárnosti využívají ženy i muži. Kotvičník je nenáročná poléhavá bylina, jež má malé podlouhlé složené lístky a pětičlenné výrazně žluté květy. Z těch pak vznikají specificky ostnaté plody. Dorůstá se přibližně do 70 cm a je sice nenápadný, ale dokáže vytvářet větší bujné porosty. Nejkoncentrovanější množství látek se pak nachází ve zmíněných plodech a kořenech.
Bacillus coagulans v probiotikách, čím se liší od těch klasických?
Bacillus coagulans je prospěšný bakteriální druh pro lidský organismus patřící do rodu Bacillus s desítkami dalšími druhy, který se řadí mezi půdní probiotika. Ty se vyznačují a liší tím, že tvoří spóry – to je odolná klidová forma mikroorganismů, jež pomáhá překonat i velice nepříznivé podmínky. Bacillus coagulans produkuje kyselinu mléčnou a někdy je kvůli tomu nesprávně označován jako bakterie mléčného kvašení a řazen mezi Lactobacily. Jako všechny probiotika, je i Bacillus coagulans prospěšný pro naši mikroflóru, správné zažívání a zpracovávání potravy a udržování normálního stavu střev.
Ženšen a jeho druhy, jak vybrat ten pravý/správný?
Ženšen je rostlina, která je již od pradávna známá svojí blahodárností. Hojně je využívána v čínské medicíně i jiných tradičních léčitelstvích v nejrůznějších částech světa. Pokud se podíváme na nabídku produktů s ženšenem, možná zjistíme, že je takových přípravků mnoho. Liší se třeba koncentrací, množstvím nebo podobou. Setkáme se s extrakty, kapslemi, tinkturami, čaji nebo jen samotným práškem.


