Tryptofan a jeho vliv na hladinu serotoninu?
Tryptofan je jednou ze základních aminokyselin nutných pro správné fungování těla. Všechny aminokyseliny jsou životně důležité a každá z nich by měla být v organismu přítomna v náležitém poměru. Jsou základním stavebním kamenem bílkovin (proteinů) a zastávají úkoly jako je třeba syntéza hormonů a neurotransmiterů. Bez nich se tedy v žádném případě neobejdeme. Pokud některá z nich není zastoupena v dostatečném množství, mohou být narušeny naprosto běžné a přirozené pochody těla, celkový metabolismus a organismus není schopen správně vykonávat fyzické, ale také psychické funkce. To platí i pro tryptofan. Ten je často zmiňován ve spojitosti s tvorbou serotoninu. Co to tedy je tryptofan a serotonin a co tyto dvě sloučeniny spojuje? To se můžete dočíst níže.
Co to vlastně je tryptofan?
Tryptofan se z chemického hlediska řadí mezi esenciální aminokyseliny a je v těle nepostradatelný pro určité biochemické procesy. Organismus si ho neumí sám vytvářet a my ho tak musíme přijímat z potravin nebo doplňků stravy. Tryptofan je součástí jak živočišné, tak rostlinné stravy. Bohaté na tuto látku jsou ryby jako sardinky, losos a tuňák, dále pak drůbeží a hovězí maso, ořechy, mléko, semínka, luštěniny a například také banány. Je tudíž přítomný v celé škále potravin, ovšem i přesto ho má mnoho lidí nedostatek.
Tryptofan se vyskytuje ve dvou základních formách. Jsou to L-tryptofan a D-tryptofan. Nás bude zajímat ale pouze L-tryptofan, jelikož jeho D forma je pro tělo nevyužitelná, a dokonce navíc ještě toxická. Občas můžeme narazit na tzv. 5-hydroxytryptofan (5-HTP). Avšak to je látka, která má mírně odlišné vlastnosti a je oblíbená spíše na zahraničním trhu.
Co to je serotonin a co s ním má tryptofan společného?
Náš mozek produkuje celou řadu neurotransmiterů. To jsou organické sloučeniny, které se podílí na přenosu informací mezi jednotlivými buňkami. Zajišťují předání nervového impulzu (vzruchu) z jedné buňky do druhé. Jsou klíčovou složkou při nervové komunikaci, v automatických pochodech těla a rovněž v tom, jak se momentálně cítíme. A jedním z nezbytných neurotransmiterů je zrovna serotonin. Ten ve velké míře ovlivňuje naše duševní rozpoložení, spánek a mentální aktivitu a při jeho deficitu se můžeme potýkat nejen se zhoršenou náladou, ale celým psychickým stavem. Často můžeme pociťovat zvýšený stres, deprese, úzkosti a v některých případech taktéž zvětšenou míru bolestivosti.
Dostatečnou tvorbu serotoninu můžeme podpořit kvalitním odpočinek, pravidelným pohybem, vyváženou stravou a také přijímáním správného množství určitých látek. A tady se dostáváme právě k tryptofanu. Tryptofan je totiž tzv. prekurzorem serotoninu. Zjednodušeně řečeno, se v krevním oběhu tryptofan na serotonin přemění. V momentě, kdy se dostane přes bariéru rovnou do mozku dochází k jeho přeměně, děje se tak vždy za přítomnosti vitaminu B6 (pyridoxinu), jež je v celém procesu rovněž naprosto nepostradatelný.
V jakých případech je možné tryptofan začít užívat?
V případě, že máte vyváženou a kvalitní stravu, pravidelně se hýbete, a přesto máte problémy s nespavostí, stresem a úzkostmi, je možná na místě uvažovat o nedostatku tryptofanu v těle. U některých lidí dochází, mimo jiné, taktéž k jeho zhoršenému vstřebávání, a proto i přes konzumaci potravin bohatých na tryptofan, může dojít k jeho deficitu.
L-Tryptofan může být nápomocný s poruchami usínání a nespavostí, příliš lehkým spánkem, zhoršenou psychickou stránkou, vnitřním neklidem a depresemi. Mnohdy je proto doporučován dokonce při migrénách. Tryptofan je prekurzorem i jiných látek kromě výše zmíněného serotoninu. Je to kupříkladu třeba melatonin, určující biologické rytmy (konkrétně spánkový cyklus) nebo vitamin B3, jež je nezbytný pro normální funkci nervové a zažívací soustavy, zdravou kůži, uvolňování energie ze sacharidů a mnoho dalšího.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc.Michaela Fulínová

L-Citrulin a jeho vliv na naše tělo?
L-citrulin je neesenciální aminokyselinou a její název je odvozen od latinského slova citrullus, což znamená vodní meloun. Právě v melounu byla tato látka poprvé nalezena a následně extrahována, a to dokonce již před více než 100 lety. L-citrulin je jednou z nezbytných součástí tzv. cyklu tvorby močoviny (spolu s L-argininem a L-ornitinem) jehož hlavním úkolem je zbavovat se škodlivých látek.

Bacillus coagulans v probiotikách – proč je tato bakterie vhodná?
Probiotika jsou prospěšné mikroorganismy, které pomáhají obnovit střevní mikroflóru. Ta je důležitá nejen z hlediska trávení a vstřebávání živin z přijaté potravy, ale hlavně kvůli celkové imunitě organismu. Tak jako je to ale téměř u všeho, nejsou probiotika jako probiotika. Přesněji řečeno existuje spoustu druhů probiotik, z nichž každé v našem těle působí trochu jinak. K nejznámějším druhům probiotik patří například laktobacily nebo bifidobakterie. Půdní probiotika, do kterých patří právě bacillus coagulans, fungují úplně jinak. Během svého reprodukčního cyklu totiž vytváří spory, které chrání bakterie před nepříznivými podmínkami panujícími v trávicím traktu.

Doplňky stravy pro lepší imunitu? Medicinální houby jsou jasná volba.
V tradičních medicínách nejsou medicinální houby žádnou novinkou, naopak se využívají již po staletí a o jejich blahodárném vlivu na imunitní systém se ví dávno. V posledních letech ovšem narostla jejich popularita po celém světe. Nejznámějšími druhy jsou reishi (lesklokorka lesklá), cordyceps (housenice čínská), hericium (korálovec ježatý) a shiitake (houževnatec jedlý). Za zmínku stojí rovněž chaga, polyporus, maitake a agaricius.