Účinky argininu a proč je pro nás tak významný??
L-Arginin je látka, konkrétně aminokyselina, o které možná ani nevíte, že je důležitá pro jisté funkce v našem těle. Nejčastěji je spojována se sportovním výkonem, ale potřebuje ho každý lidský organismus. Může se tedy hodit nejen v případě, kdy byste rádi podpořili váš silový či vytrvalostní trénink, ale například i jako pomocník, který může přispět ke snížení krevního tlaku. Pokud jste o této látce ješte nikdy neslyšeli nebo se o ní chcete jen dozvědět více zajímavých informací, tak si prečtěte dnešní článek.
Co za látku je Arginin?
Nejdříve si aminokyselinu L-Arginin představíme, abychom pochopili, proč je pro nás tak důležitý. L-Arginin patří mezi semi-esenciální aminokyseliny, což znamená, že si tuto aminokyselinu lidský organismus za určitých podmínek nedokáže vytvořit sám, a tak je jeho příjem nezbytný. L-Arginin si tělo nedokáže vytvořit samo v období růstu/vývoje nebo pokud je organismus vystaven chronickému onemocnění. Pokud si aminokyselinu L-Arginin tělo nedokáže vytvořit samo, je nezbytný její přísun z potravy. Sáhnout můžete ovšem i po kvalitních doplňcích stravy.
Kde Arginin nalezneme?
Pokud si aminokyselinu L-Arginin tělo nedokáže vytvořit samo, je nezbytný její přísun z potravy. L-Arginin je moderní doplněk stravy, který se dnes dá sehnat téměř všude ve formě tobolek případně prášku. L-Arginin se samozřejmě také objevuje v potravinách jako jsou oříšky, cizrna, sója, maso (Kuřecí i hovězí), mořské plody, hnědá rýže a mnoho dalších zdrojů. Když tedy budeme mít pravidelnou a vyváženou stravu, organismus dostane ve většině případů dostatečné množství L-Argininu a není pak potřebná jeho suplementace z jiných zdrojů.
Na co je dobrý L-arginin?
L-Arginin má významný vliv na kardiovaskulární systém, jelikož je nezbytný pro vznik oxidu dusnatého (NO) resp. Oxid dusnatý je v těle vytvářen právě z L-Argininu. NO je důležitý v lidském organismu pro průchodnost cév, jelikož způsobuje vazodilataci (roztažení cév), která má vliv na snižování krevního tlaku. Díky tomu dochází i k lepšímu prokrvení a okysličení celého organismu, včetně svalstva. To pak podporuje lepší výkon, výdrž a počet opakování při cvičení. Jak můžeme vidět v některých studiích, tak arginine stimuluje sekreci hormonů, jako je například lidský růstový hormon. L-Arginin je nejvíce využívaný sportovci, ale jeho přísun by neměl podceňovat nikdo z nás. Je možné ho také kombinovat s L-Citrulinem.
Význam L-Argininu v našem organismu:
- Přispívá k udržení normálního krevního tlaku.
- Podporuje regenerace
- Podporuje prokrvení
- Podporuje spermatogeneze
Z naší nabídky Argininu na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Zdroj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9340976/

Jaké jsou trávicí enzymy?
Trávicí enzymy jsou specifické komplexní bílkoviny, které napomáhají rozkládat veškerou potravu na menší celky – molekuly. Jsou nepostradatelné pro transport molekul, metabolické děje, trávení stravy a rovněž vstřebávání nezbytných živin. Trávicí proces zahrnuje dva typy zpracování živin. Jedním je mechanické trávení, při němž se potrava drtí, rozmělňuje a následně promíchává s trávicími šťávami. Druhé je trávení chemické a tam vstupují na scénu právě trávicí enzymy. Jedná se vlastně o biokatalyzátory, které řídí celý soubor chemických pochodů.

Kotvičník zemní a jeho vliv na muže?
Kotvičník zemní neboli Tribulus terrestris je jednoletá rostlina se žlutými květy, která je oblíbená především mezi mužskou populací. Ne náhodou se totiž kotvičníku přezdívá „přírodní viagra“. To ale není všechno, co dovede. O vlivu kotvičníku zemního na muže se v poslední době hodně mluví. Je tomu především kvůli nárůstu zájmu o sportovní aktivity a zdravý životní styl.

Co jsou kolagenní peptidy?
Kolagen je jeden z nejrozšířenějších typů proteinů v lidském organismu. Jedná se o nerozpustnou vláknitou bílkovinu, kterou si tělo ve většině případů umí samo vytvořit, tato schopnost se však zpomaluje. Syntéza probíhá tak, že tělo vezme určité druhy aminokyselin, které na sebe naváže, čímž vznikne kolagen, jež se dále využívá dle potřeby. Molekula je složena asi z 19 druhů aminokyselin, z nichž největší množství připadá na glycin, prolin a hydroxyprolin. Kolagen se běžně vyskytuje ve své čisté neboli nativní verzi. To je nepozměněná přírodní forma, jež je ale bohužel pro tělo hůře vstřebatelná. Proto se začali vytvářet kolagenní peptidy, s nimiž se možná častěji setkáte pod názvem hydrolyzovaný kolagen. Ten je již sice jistým způsobem upraven, ale pouze k lepšímu. Nemusíte se tedy ničeho obávat. Kolagenní peptidy se liší hlavně molekulární strukturou, která je pro nás daleko snadněji využitelná.