Vitaminy skupiny B – co vám hrozí při jejich nedostatku?
Do skupiny vitaminů B patří celkem osm vitaminů, jejichž vlivy jsou v organismu úzce provázané. Proto se jim také někdy přezdívá B-komplex. Jejich hlavní úlohou je udržovat činnost mozku a srdce v normálu a účastnit se metabolických procesů, při nichž dochází k výměně energie. Jedná se o vitaminy rozpustné ve vodě, které se kromě vitaminu B12 neukládají do zásoby. Z toho jasně vyplývá, jak důležité je přijímat pravidelně v potravě nebo formou doplňků stravy s obsahem vitamínů B.
K čemu jsou vitaminy skupiny B dobré a kdo by měl zvýšit jejich příjem?
.jpg)
B-komplex obecně přispívá ke zlepšení imunitního systému, zmírnění projevů únavy a podpoře psychického zdraví. Každý z vitaminů skupiny B má kromě toho v lidském těle ještě další specifickou úlohu, takže by ani jednoho nemělo být nedostatek. Jaké role jednotlivé vitaminy B v těle zastávají, si rozebereme níže.
Nyní je důležité zmínit, že pokud se řídíte zásadami pestrého a vyváženého stravování, nedostatek vitaminů B vám pravděpodobně nehrozí. Slovo „pravděpodobně“ je zcela na místě, neboť některé rizikové skupiny lidí (těhotné a kojící ženy, senioři, vegetariáni a vegani, dietáři a lidé chronicky nemocní) mohou trpět nedostatkem vitaminů B i v případě, že na složení svého jídelníčku dbají.
Pokud tedy spadáte do některé rizikové skupiny, měli byste svůj příjem vitaminů B preventivně navýšit.
Jelikož se jedná o vitaminy rozpustné ve vodě, riziko předávkování prakticky nehrozí. Při užívání B-komplexu je však vždy lepší řídit se údaji od výrobce, případně si od lékaře nechat zjistit, jaký konkrétně vitamin ze skupiny B vám chybí a pouze ten následně tělu dodávat.
V jakých potravinách lze vitaminy skupiny B najít?
Vitaminy ze skupiny B lze získat z živočišných i rostlinných zdrojů. Mezi potraviny bohaté na celou škálu vitaminů B patří luštěniny, vnitřnosti, drůbeží maso, listová zelenina, ořechy, celozrnné obilniny a mléčné výrobky. Mezi spolehlivé zdroje vitaminu B1, B3 a B7 patří pivovarské kvasnice, maso a játra.
Doporučená denní dávka vitamínů B není stanovena. Optimální množství závisí na věku, pohlaví, zdravotním stavu a nemocech, kterými daný jedinec trpí. Také během těhotenství a laktace se doporučuje denní dávku zvýšit.

Jaké vitaminy patří do B-komplexu a co hrozí při nedostatku?
Vitamin B1 (thiamin)
-podílí se na štěpení sacharidů a transformaci živin na potřebnou energii. Nezbytný je také pro správné fungování nervového systému, činnost srdce a psychickou rovnováhu. Ke snížení jeho hladiny v těle dochází při zvýšené tělesné námaze, stresu, nadměrné konzumaci rafinovaného cukru a redukčních dietách. Mezi projevy nedostatku patří úzkost, nesoustředěnost, deprese, únava a podrážděnost. Absolutní nedostatek vitaminu B1 způsobuje onemocnění nervového systému zvané beri-beri.
Vitamin B2 (riboflavin)
-také riboflavin zajišťuje získávání energie ze živin a příspívá ke správné funkci nervového systému. Dále navíc udržuje pokožku, oči a sliznice v dobrém stavu a má antioxidační efekt. Při nedostatku vitamínu B2 dochází ke světloplachosti, onemocněním kůže, akné a praskání koutků úst.
Vitamin B3 (niacin)
– má opět pozitivní vliv na nervovou činnost a psychickou pohodu. Vitamín B3 je základním stavebním kamenem pro vznik melatoninu, díky němu je náš spánek kvalitnější a kůže celého těla má zdravý vzhled. V neposlední řadě pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi na optimální hodnotu. Nedostatek vitamínu B3 se projevuje kožní vyrážkou, úzkostmi a poruchami trávení.
Vitamin B5 (kyselina pantothenová)
– vitamín B5 je nutný k přeměně sacharidů a tuků a získávání energie z přijaté potravy. Působením na nadledviny ovlivňuje tvorbu hormonů nezbytných pro správný růst, vývoj a sekundárně i reprodukci. Jeho snížená hladina v těle způsobuje únavu, svalovou slabost, nespavost, ztrátu chuti k jídlu a podrážděnost.
Vitamin B6 (pyridoxin)
– vitamin B6 zlepšuje celkovou obranyschopnost organismu a podílí se na metabolismu aminokyselin. Důležitý je pro sportovce, neboť snižuje míru únavy a vyčerpání. Vitamín B6 také zvyšuje vstřebatelnost mnoha látek, aminokyselin a minerálů. Projevy nedostatku vitamínu B6 jsou shodné s vitaminem B5.
Vitamin B7 (biotin)
– vitamin B7 někdy se také nazývá jako vitamin H, který je odpovědný za zdravý vzhled vlasů, nehtů a pokožky. Biotinová avitaminóza je velice vzácná a projevuje se depresemi, vyrážkou na obličeji, vypadáváním vlasů a poruchami zraku.
Vitamin B9 (kyselina listová)
– kyselina listová neboli vitamin B9 je velice důležitý vitamin pro buněčné opravy, tvorbu DNA a produkci červených krvinek. Z těchto důvodů se jeho užívání doporučuje alespoň měsíc před plánovaným těhotenstvím a v průběhu něj. Jeho deficit může způsobit poruchy růstu a vývoje plodu, zhoršení krvetvorby, výkyvy nálad, slabost a bledost.
Vitamin B12 (kobalamin)
– vitamin B12 je nepostradatelný pří látkové výměně, tvorbě červených krvinek a procesu dělené buněk. K nedostatku kobalaminu (Vitamínu B12) často dochází u veganů a vegetariánů, neboť je dostupný pouze v potravinách živočišného původu. Mezi projevy nedostatku vitaminu B12 patří chudokrevnost, bledost, poruchy růstu, únava, celková slabost a neurologické poruchy.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Magnesium – proč je vhodné kombinovat hořčík s vitaminem B6?
Hořčík, latinsky magnesium, je pro lidský organismus nezbytný, esenciální minerál, který je tělu nutné pravidelně dodávat. Potřebují ho naše buňky, srdce, svaly i nervy, neboť se účastní více než stovky různých biochemických reakcí. I důležitost magnesia je ale ve srovnání s jinými minerály často opomíjen. Kromě toho chronickému deficitu hořčíku také nahrává hektická doba charakteristická nevyváženým stravováním.
Ginkgo kapsle nebo prášek?
Ginkgo biloba je v dnešní době již velice známá a málokdo o ní ještě neslyšel, jelikož je oblíbena po celém našem světě. Nicméně i přesto, že je tady ginkgo biloba od pradávna, dnes roste přirozeně bohužel pouze na menším úžemí ve východní části Číny.
Jaké jsou trávicí enzymy?
Trávicí enzymy jsou specifické komplexní bílkoviny, které napomáhají rozkládat veškerou potravu na menší celky – molekuly. Jsou nepostradatelné pro transport molekul, metabolické děje, trávení stravy a rovněž vstřebávání nezbytných živin. Trávicí proces zahrnuje dva typy zpracování živin. Jedním je mechanické trávení, při němž se potrava drtí, rozmělňuje a následně promíchává s trávicími šťávami. Druhé je trávení chemické a tam vstupují na scénu právě trávicí enzymy. Jedná se vlastně o biokatalyzátory, které řídí celý soubor chemických pochodů.


