Zinek a měď – Jak spolu tyto minerály souvisí?
Minerální prvky zinek i měď jsou oba důležité pro lidský organismus a tělo by bez nich nemohlo správně fungovat, jelikož jsou součástí mnoha procesů. Určitě bychom měli těchto prvků přijímat dostatečné množství ve stravě nebo při nedostatku zvolit kvalitní doplněk stravy. Zinek jistě už zná téměř každý a jeho příjem si už kdekdo hlídá. Na měď se ale v souvislosti s lidským organismem zapomíná a řada lidí ani nemá ponětí, že je stejně tak potřebná. O čem ale také mnoho lidí možná neví, že na sebe mohou mít tyto minerály vliv. Co je tedy potřeba vědět, pokud je užíváme a na co bychom si měli dát pozor?
Zinek
Zinek je esenciální látkou, a tak jsme odkázáni na jeho příjímání z potravin a suplementů. Nejvíce ho najdeme v libovém mase, játrech, vejcích a také v luštěninách a jeho deficit se může projevit únavou, padáním vlasů, lámavostí nehtů či větší náchylností k infekčním onemocněním. Je totiž nezbytný ke zdraví našich vlasů, kůže a nehtů, ale i imunitního systému, kostí, vývoj člověka i pro správnou funkci reprodukčních orgánů. Zvýšeného příjmu je nutné dbát v těhotenství, při kojení nebo onemocnění trávicího traktu a jater. U volby produktu je lepší vybírat organické (chelátové) formy, protože ty jsou v těle mnohem lépe využitelné než ty anorganické, a tak z něj vytěžíme co nejvíce.
Měď
Po železe a zinku je měď třetím nejvíce zastoupeným esenciálním prvkem v našem těle. Vyskytuje se například v kakau, játrech, korýších nebo některých ořeších, droždí a houbách. Je nezbytná pro stavbu kostí, činností centrálního nervového systému a společně se železem působí dohromady během krvetvorby. Měď je též součástí kolagenu, který se nachází i v kůži a pojivových tkáních. Podílí se i na tvorbě melaninu (kožní barvivo) – při jeho nedostatku může dojít ke ztrátě pigmentu a vypadávání vlasů. Dále při deficitu může docházet k anémii (chudokrevnosti), zhoršení duševního vývoje, poruše tvorby kostí a vaziva či ovlivnění jejich kvality, zhoršené imunitě, eventuálně i ke špatnému metabolismu cukrů v těle.
Jak se zinek a měď navzájem ovlivňují?
Pokud bereme více doplňků stravy najednou nebo některou suplementujeme ve větší kvantitě měli bychom si vždy dát pozor na to, jak na sebe veškeré látky působí. Nějaké se mohou ve svém působení podporovat a chovat se synergicky a některé dělají pravý opak a jsou antagonisté – to má za následek třeba zhoršenou dostupnost jedné z užívaných složek v preparátu, ale i ze stravy.
Zinek i měď jsou oba stejně významné pro několik správných funkcí našeho organismu. Jedná se například o metabolismus cukrů, kdy se podílí na správném využívání sacharidů. Také ani jeden nemůže chybět u podpory imunitního systému. Důležitou roli mají i během ochrany buněk, jsou totiž součástí antioxidačního enzymu zvaného superoxid dismutáza (SOD), kde slouží jako jeho katalyzátory. Pokud přijímáme obou látek přiměřené množství, není se čeho obávat. Problém však nastává, když doplňujeme vysoké dávky zinku, a to především tehdy pokud to děláme dlouhodobě. Měď se totiž vstřebává stejnými cestami jako právě zinek. Pakliže je tedy zinku moc, dochází k narušení absorpce mědi, a protože již není prostor, aby se dostala tam kam má, je z těla prostě vyloučena. To nám z výhledového hlediska může způsobit zdravotní obtíže, které mohou skončit až chudokrevností.
Závěrem lze říct, že pokud užíváte vyšší dávky zinku, než jsou potřebné a děje se tak po delší dobu, je možné, že i ve vašem organismu chybí právě měď. Proto je vhodné si vždy zjišťovat kolik a čeho vlastně potřebujeme, dodržovat doporučení na produktech či si nechat poradit od odborníka.
Zinek v těle podporuje:
-
- Pokud je v jedné dávce alespoň 1,5 mg zinku, tak lze tvrdit:
- Přispívá k normálnímu metabolismu sacharidů
- Přispívá k normálním rozpoznávacím funkcím
- Přispívá k normální syntéze DNA
- Přispívá k normální plodnosti a reprodukci
- Přispívá k normálnímu metabolismu makroživin
- Přispívá k normálnímu metabolismu mastných kyselin
- Přispívá k normálnímu metabolismu vitaminu A
- Přispívá k normální syntéze bílkovin
- Přispívá k udržení normálního stavu kostí
- Přispívá k udržení normálního stavu vlasů
- Přispívá k udržení normálního stavu nehtů
- Přispívá k udržení normálního stavu pokožky
- Přispívá k udržení normální hladiny testosteronu v krvi
- Přispívá k udržení normálního stavu zraku
- Přispívá k normální funkci imunitního systému
- Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem
- Podílí se na procesu dělení buněk
- Přispívá k normálnímu metabolismu kyselin a zásad
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Golden Nature Zinek v chelatové vazbě bisglycinátu s obsahem 15mg organického zinku v jedné rostlinné kapsli.
Puhdistamo Zinek + Vitamin C je efektivní kombinace 3 organicky vázených forem zinku s navíc obsaženým vitaminem C.

S jakými problémy nám může maca pomoci
Maca má nespočet výjimečných účinků, které ocení celá řada žen v různorodém věku. Její vlastnosti jsou totiž rozsáhlé a harmonizační. Pro ženy je její suplementace pozitivní v mnoha ohledech, poněvadž optimalizuje hormony, cyklus, systémové funkce, sexualitu a dokáže rovněž mírnit určité nepříjemné příznaky, jež jsou bohužel pro jisté fáze v životě ženy typické.

Ekologické přípravky na úklid, co všechno můžete vyzkoušet?
Ať už uklízíte denně, či jednou týdně, určitě vás potěší, že následující produkty jsou levné a pokud si je zakoupíte ve velkých baleních, ušetříte ještě více. Pro začátek si můžete pořídit pouze sodu, ocet a kyselinu citronovou a později případně svoje zásoby můžete rozšířit. Jedlá soda neboli soda bikarbona je bílý prášek, který je dobře rozpustný ve vodě a má zásadité pH. Možná ji znáte jako součást kypřících prášků nebo ji používáte do pečení samostatně. Ocet je nejlepší ten bílý, jelikož obsahuje 10% kyseliny octové, a je proto koncentrovanější. Navíc není dobarvený a nezanechá nikde skvrny. Kyselinu citronovou seženete v podobě krystalického prášku nebo jako již hotový roztok.

Pískavice řecké seno – proč je tato bylinka prospěšná?
Semínka fenugreeku mají zajímavou kořeněnou vůni a lehce nahořklou a specifickou chuť. Jak jsme již podotkli výše, jsou rovněž plná prospěšných látek. Právě proto se jejich využití rozšířilo i mimo kuchyni a začali se z nich vyrábět doplňky pro podporu zdraví. Obsahují totiž několik skupin bioaktivních sloučenin – saponiny, flavonoidy, alkaloidy, steroly a polysacharidy