Acai berry, nejsilnější přírodní antioxidant?
Acai berry a její bobule jsou považovány za velmi silný antioxidant s mnohými pozitivy, které můžou přinést našemu zdraví. Setkat se můžete i s jejími jinými názvy – Euterpe brazilská, kapustoň brazilská nebo latinsky Euterpe Oleracea. Acai berry je využívaná již po několik staletí domorodými kmeny v amazonských pralesích. Používají všechny části rostliny, a to vnitřně i na zevnějšek – na obklady, hojení ran, po hmyzím bodnutí a pro různé odvary či jen tak ke konzumaci. Acai berry je tedy léty prozkoušená praxí, a ne nadarmo se plodům přezdívá ovoce Bohů. Co vše nám konzumace acai může přinést a jaký efekt to může mít pro zdraví našeho organismu? Právě na toto téma bude zaměřen dnešní článek.
Tropická palma acai a její blahodárné plody
Domovem této exotické palmy je Jižní Amerika. Roste v zemích jako je Venezuela, Kolumbie, Ekvádor, Guyana a Brazílie. Dorůstá se úctyhodné výšky a to až 25 metrů, kmen je štíhlý, listy jsou pravidelné a dlouhé až 4 metry. Plody rostoucí v trsech jsou významnou částí s vysokým podílem aktivních látek. Jsou malé, kulaté s peckou, která zabírá poměrně velkou část ovoce. Dužina je světlá, slupka v nedozrálém stavu je zelená a později zráním získává tmavě fialovou barvu. Chuť se přirovnává ke kombinaci lesních plodů a čokolády. Bobule bohužel podléhají rychlé zkáze, a proto se v našich končinách setkáme s čerstvou podobou jen velmi těžce. Nejčastěji na něj narazíme ve formě prášku, extraktů v kapslích, šťáv a sušených nebo lyofilizovaných plodů. Pokud je se surovinou zacházeno šetrně, může být i v těchto podobách velmi přínosná a zachovává si velkou kvantitu složek, pro něž je tolik cenná.
Na jaké látky je acai berry bohatá?
Za nejhodnotnější se v acai považují antioxidanty, to dokazuje dokonce mezinárodní stupnice ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) pro měření množství antioxidantů v potravinách a nápojích, kde se acai berry umístilo v předních příčkách. Obzvláště důležité jsou antokyany (flavonoidy), jež jsou ve vodě rozpustnými pigmenty, které dodávají bobulím typickou fialovou barvu. Další součástí, na níž je acai berry bohatá je především vitamin C, ale obsahuje také vitamin A, E a některé z řady B.
Z minerálních prvků to je zejména vápník, zinek, hořčík, železo, fosfor a draslík. K dalším složkám patří nenasycené mastné kyseliny – omega 3, 6 a 9 (kyselina linolová, palmitová, olejová), přibližně 19 druhů aminokyselin, steroly, vláknina a překvapivě poměrně málo sacharidů.
Antioxidační síla a ostatní vlastnosti acai
Vzhledem k tomu že je acai berry hodnocena jako jeden z nejsilnějších antioxidantů, má příznivý vliv při ochraně buněk před volnými radikály a oxidačním stresem. Volné radikály vznikají samovolně v běžných procesech v organismu jakožto vedlejší produkt látkové výměny nebo jako následek působení nežádoucích faktorů z vnějšího prostředí, jež mohou jejich tvorbu až několikanásobně navýšit (znečištěné prostředí, cigaretový kouř, radiace). Pokud je radikálů více než dokáže tělo samo zvládnout, dochází k poškození buněk a poté jsou narušeny jeho přirozené funkce a rovnováha. Acai berry omezuje aktivitu kyslíkových radikálů a zbavuje tak tělo nepříznivých vlivů toxických látek. Antokyany jsou také protizánětlivé, prospěšné cévním stěnám a přispívají lepšímu prokrvování.
Dalším benefitem, který je acai připisován je podpora při redukci hmotnosti. Díky vyššímu obsahu vlákniny má totiž pozitivní vliv na trávicí systém a zrychlení metabolismu. Svoje schopnosti může projevit i v souvislosti s imunitním systémem, obranyschopností, celkovou odolností organismu proti mikroorganismům a v rámci kardioprotekce. V neposlední řadě napomáhá k vyrovnání hladiny cholesterolu a cukru v krvi a uplatní se i po duševní stránce – snižuje psychické napětí, únavu a zlepšuje mozkovou činnost. Acai berry je tedy skutečně jedinečné, všestranné ovoce a není divu, že je pokládáno za úžasný přírodní stimulant a superpotravinu, protože je skutečnou vitaminovou bombou s koktejlem těch nejlepších látek pro tělo.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc.Michaela Fulínová

Není kolagen jako kolagen, jak vybrat ten správný a kvalitní?
Kolagen je velice důležitá bílkovina v těle a ze všech přítomných proteinů zabírá dokonce až 30 %. Náš organismus ho produkuje samovolně, ovšem s postupem času a přibývajícím věkem se tato schopnost bohužel snižuje. Kolagen je mimobuněčná bílkovina, která je ve vodě nerozpustná. Je základním stavebním kamenem všech pojivových tkání, nachází se napříč celým tělem a je nezbytný pro strukturu, pevnost a stabilitu tkáně.

Jaké má arginin účinky?
Arginin je semi-esenciální látkou, která se dokáže v těle přirozeně produkovat, ale pouze za jistých podmínek. Arginin je přitom významná aminokyselina, která se podílí na mnoha fyziologických pochodech v organismu. Jeho příjem si však můžeme zajistit potravou. Našli bychom ho například ve vejcích, mase, rybách, mléčných výrobcích, semínkách, ořechách, luštěninách nebo dokonce hořké čokoládě.

Proč kombinovat kolagen a vitamin C?
Kolagen je důležitou bílkovinou v našem těle, avšak s postupujícím věkem jeho přirozená tvorba bohužel začíná klesat. Je součástí pleti, tkání, kloubů, ale taktéž mnohých dalších částí organismu. Proto je i dnes široká nabídka produktů, díky kterým můžeme hladinu kolagenu doplnit. Je třeba myslet na to, že existuje několik druhů a forem a každá může být příznivá pro něco jiného, a ne všechny jsou kvalitní nebo v dostatečné koncentraci.