Acai berry, nejsilnější přírodní antioxidant?
Acai berry a její bobule jsou považovány za velmi silný antioxidant s mnohými pozitivy, které můžou přinést našemu zdraví. Setkat se můžete i s jejími jinými názvy – Euterpe brazilská, kapustoň brazilská nebo latinsky Euterpe Oleracea. Acai berry je využívaná již po několik staletí domorodými kmeny v amazonských pralesích. Používají všechny části rostliny, a to vnitřně i na zevnějšek – na obklady, hojení ran, po hmyzím bodnutí a pro různé odvary či jen tak ke konzumaci. Acai berry je tedy léty prozkoušená praxí, a ne nadarmo se plodům přezdívá ovoce Bohů. Co vše nám konzumace acai může přinést a jaký efekt to může mít pro zdraví našeho organismu? Právě na toto téma bude zaměřen dnešní článek.
Tropická palma acai a její blahodárné plody
Domovem této exotické palmy je Jižní Amerika. Roste v zemích jako je Venezuela, Kolumbie, Ekvádor, Guyana a Brazílie. Dorůstá se úctyhodné výšky a to až 25 metrů, kmen je štíhlý, listy jsou pravidelné a dlouhé až 4 metry. Plody rostoucí v trsech jsou významnou částí s vysokým podílem aktivních látek. Jsou malé, kulaté s peckou, která zabírá poměrně velkou část ovoce. Dužina je světlá, slupka v nedozrálém stavu je zelená a později zráním získává tmavě fialovou barvu. Chuť se přirovnává ke kombinaci lesních plodů a čokolády. Bobule bohužel podléhají rychlé zkáze, a proto se v našich končinách setkáme s čerstvou podobou jen velmi těžce. Nejčastěji na něj narazíme ve formě prášku, extraktů v kapslích, šťáv a sušených nebo lyofilizovaných plodů. Pokud je se surovinou zacházeno šetrně, může být i v těchto podobách velmi přínosná a zachovává si velkou kvantitu složek, pro něž je tolik cenná.
Na jaké látky je acai berry bohatá?
Za nejhodnotnější se v acai považují antioxidanty, to dokazuje dokonce mezinárodní stupnice ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) pro měření množství antioxidantů v potravinách a nápojích, kde se acai berry umístilo v předních příčkách. Obzvláště důležité jsou antokyany (flavonoidy), jež jsou ve vodě rozpustnými pigmenty, které dodávají bobulím typickou fialovou barvu. Další součástí, na níž je acai berry bohatá je především vitamin C, ale obsahuje také vitamin A, E a některé z řady B.
Z minerálních prvků to je zejména vápník, zinek, hořčík, železo, fosfor a draslík. K dalším složkám patří nenasycené mastné kyseliny – omega 3, 6 a 9 (kyselina linolová, palmitová, olejová), přibližně 19 druhů aminokyselin, steroly, vláknina a překvapivě poměrně málo sacharidů.
Antioxidační síla a ostatní vlastnosti acai
Vzhledem k tomu že je acai berry hodnocena jako jeden z nejsilnějších antioxidantů, má příznivý vliv při ochraně buněk před volnými radikály a oxidačním stresem. Volné radikály vznikají samovolně v běžných procesech v organismu jakožto vedlejší produkt látkové výměny nebo jako následek působení nežádoucích faktorů z vnějšího prostředí, jež mohou jejich tvorbu až několikanásobně navýšit (znečištěné prostředí, cigaretový kouř, radiace). Pokud je radikálů více než dokáže tělo samo zvládnout, dochází k poškození buněk a poté jsou narušeny jeho přirozené funkce a rovnováha. Acai berry omezuje aktivitu kyslíkových radikálů a zbavuje tak tělo nepříznivých vlivů toxických látek. Antokyany jsou také protizánětlivé, prospěšné cévním stěnám a přispívají lepšímu prokrvování.
Dalším benefitem, který je acai připisován je podpora při redukci hmotnosti. Díky vyššímu obsahu vlákniny má totiž pozitivní vliv na trávicí systém a zrychlení metabolismu. Svoje schopnosti může projevit i v souvislosti s imunitním systémem, obranyschopností, celkovou odolností organismu proti mikroorganismům a v rámci kardioprotekce. V neposlední řadě napomáhá k vyrovnání hladiny cholesterolu a cukru v krvi a uplatní se i po duševní stránce – snižuje psychické napětí, únavu a zlepšuje mozkovou činnost. Acai berry je tedy skutečně jedinečné, všestranné ovoce a není divu, že je pokládáno za úžasný přírodní stimulant a superpotravinu, protože je skutečnou vitaminovou bombou s koktejlem těch nejlepších látek pro tělo.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc.Michaela Fulínová

Reishi a její obsahové látky??
Reishi, Ganoderma Lucidum nebo Lesklokorka lesklá, to všechno jsou názvy dřevokazné houby s červenohnědou lesklou plodnicí, která většinou napadá stromy nebo pařezy tam, kde jsou poraněny. Nejedná se ale pouze o houbu parazitickou, ale i medicinální. Pro své blahodárné vlastnosti pro tělo se na asijském kontinentě využívá už po tisíce let a populární je dnes i ve zbytku světa.

Zelený čaj vs. Guarana – po čem sáhnout při únavě?
Zelený čaj patří k oblíbeným nápojům po celém světě. Zatímco totiž někteří lidé nepijí kávu, šálkem dobrého čaje nikdo nepohrdne. Zelený čaj konkrétně pochází z čajovníku čínského (camellia sinensis), který roste nejen na území Číny, ale i jinde po světě. V dnešní době existuje mnoho odrůd čajovníku, kterým se daří na plantážích prakticky kdekoliv. Guarana, česky paulinie nápojná, pochází z Amazonie, kde ji domorodí obyvatelé pokládají za zázračný nápoj ukrývající velkou sílu. A jejich tvrzení není daleko od pravdy. Již v 18. století došlo k prvním laboratorním testům, které potvrdily, že se skutečně jedná o velice silný přírodní stimulant.

Tryptofan – proč je vhodná kombinace s vitaminem B6?
L-Tryptofan patří mezi esenciální aminokyseliny, což jsou látky nesmírně důležité pro správné fungování našeho těla. Konkrétně fungují jako stavební složky proteinů. Slovo „esenciální“ znamená, že si je naše tělo neumí samo vyrobit, a tak je musí přijímat vnějším způsobem – buď potravou, nebo v doplňcích stravy. L-tryptofan ve formě doplňku stravy jistě dobře znají všichni sportovci, kteří jej nejčastěji využívají ke zlepšení fyzického výkonu a regenerace. Tato esenciální aminokyselina je ale důležitá i zcela jiných důvodů. Zjistěte z jakých, a proč byste ji měli kombinovat s vitaminem B6.