Acai berry – zázračný antioxidant z Amazonie.
Ačkoliv tmavě fialové bobulovité plody Acai berry byly objeveny již před několika tisíci lety, do podvědomí naší společnosti se zapsaly teprve nedávno, a to jako super zdravé ovoce plné prospěšných látek. Některé zdroje dokonce uvádějí, že se jedná o nejvíce nutričně hodnotné ovoce vůbec, které v sobě ukrývá vše, co lidské tělo potřebuje od bílkovin až po široké spektrum vitaminů.
Tento fakt potvrzuje mezinárodně oznávaná stupnice ORAC (OXYGEN RADICAL ABSORPTION CAPACITY). Stupnice vyhodnocuje množství antioxidantů v rostlinách, kde platí, čím vyšší hodnota, tím vyšší podíl antioxidantů rostlina obsahuje. Acai berry se umístila na předních příčkách a tím ji řadime mezi silné antioxidanty.

Co je Acai berry vůbec zač a odkud pochází??
Bobule Acai berry plodí tropická palma Euterpe oleracea, která nese český název Euterpe brazilská či Kapustoň brazilská. Podle druhového názvu lze snadno odvodit, že pochází z pralesů Jižní Ameriky, kde dorůstá výšky až 20 metrů. Listy má krásně uspořádané, pravidelné a zpeřené.
Její plody rostou v mohutných trsech a postupně se ze zelené barvy vybarvují dofialova. A i když jediný trs může obsahovat na tisíc tmavě purpurových kuliček, získat tyto prospěšné plody není vůbec jednoduché. Palma totiž prvně plodí až po několika letech.
Pozitivních efekt bobulek Acai berry si velice cení i místní domorodci, kteří je využívají k léčení různorodých neduhů a považují je za dar matky přírody. Vysoce ceněny jsou nejen pro své věhlasné působení a dlouhou dobu zrání plodů, ale i kvůli náročnost pěstování samotné palmy, která vyžaduje specifické podmínky.
Vyhovují jí tropické teploty a vlhké amazonské klima, takže ji nelze pěstovat nikde jinde.
Aktivní látky obsažené v Acai berry a jejich vliv na lidský organismus??
Acai berry jsou plné blahodárných látek, které prospívají lidskému tělu jak zevnitř, tak zevně. Obsahují totiž velké množství antioxidantů, což jsou látky, které dovedou regulovat/snížovat volné radikály a redukovat jejich negativní dopad na organismus. Antioxidanty v Acai berry se nazývají antokyany a mají velký vliv na oběhovou soustavu. Díky nim obsah cholesterolu v krvi klesá a reguluje se krevní tlak.
Antioxidanty mají schopnost viditelně zlepšovat i tělesnou schránku. Užíváním temně fialových bobulek Acai berry se tedy pleť stává mladistvější a svěžejší. Jistý podíl na tom určitě má i stimulační efekt, kterým jsou tyto plody proslulé. Přirovnat je lze dokonce k přírodnímu dopingu. Není tedy divu, že se Acai berry doporučuje v souvislosti s hubnutím a kardio cvičením.
Vyzdvihnout je potřeba i vysoký obsah aminokyselin, kterých plody obsahují až na 19 různých druhů. Ve složení dále nechybí omega 3, omega 6 a omega 9 nenasycené mastné kyseliny nebo rozmanité spektrum vitaminů a minerálů. Hojně zastoupeny jsou vitaminy skupiny B, A, C a E a z minerálů vápník, hořčík, zinek, draslík, fosfor a železo.

Acai berry a její účinky:
- Přírodní stimulant a antioxidant
- Podporuje normální činnosti kardiovaskulárního systému
- Vitamínová bomba
- Podporuje imunitní systém
- Zrychluje metabolismus a podporuje trávení
Z naší nabídky acai berry na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
MCT olej a jeho využití??
MCT kokosový olej má odlišnou strukturu nežli klasické tuky s dlouhými řetězci. Díky tomu je MCT olej více rozpustný ve vodě a snadněji se v organismu vstřebává. Rychlá vstřebatelnost MCT oleje napomáhá získat organismu okamžitou energii, bez požití rychlých sacharidů.
Co jsou to ginsenosidy a jaký je jejich význam?
Ginsenosidy představují zajímavou skupinu bioaktivních látek, které se téměř výhradně nachází v rostlině Panax Ginseng. Ta vám bude ale asi nejspíš známější pod českým názvem Ženšen pravý. Ženšen je již po staletí důležitou součástí nejrůznějších tradičních medicín, protože poskytuje lidskému organismu celou řadu benefitů. Je totiž považován za velmi efektivní adaptogen, který zvládne podpořit kognitivní funkce, zvýšit energii nebo stimulovat imunitní systém.
Trávicí enzymy a jejich význam v organismu?
Samotné trávicí enzymy hrají v celém průběhu zpracování stravy velkou roli. Jedná se o biokatalyzátory, jež řídí a koordinují rozsáhlý soubor chemických procesů. Umožňují totiž rozložit složité molekuly na mnohem jednodušší a lépe využitelné pro náš organismus. Trávicí enzymy jsou vlastně komplexní bílkoviny, které se podílí na zpracování živin již od chvíle, co je vložíme do úst. V lidském těle a rostlinách je až několik tisíc různých trávicích enzymů. Vyjmenovat a popsat všechny je proto složité a my si tu představíme alespoň ty nejzásadnější amyláza, lipáza, proteáza, laktáza, celuláza, bromelain a papain


