Acai berry – zázračný antioxidant z Amazonie.
Ačkoliv tmavě fialové bobulovité plody Acai berry byly objeveny již před několika tisíci lety, do podvědomí naší společnosti se zapsaly teprve nedávno, a to jako super zdravé ovoce plné prospěšných látek. Některé zdroje dokonce uvádějí, že se jedná o nejvíce nutričně hodnotné ovoce vůbec, které v sobě ukrývá vše, co lidské tělo potřebuje od bílkovin až po široké spektrum vitaminů.
Tento fakt potvrzuje mezinárodně oznávaná stupnice ORAC (OXYGEN RADICAL ABSORPTION CAPACITY). Stupnice vyhodnocuje množství antioxidantů v rostlinách, kde platí, čím vyšší hodnota, tím vyšší podíl antioxidantů rostlina obsahuje. Acai berry se umístila na předních příčkách a tím ji řadime mezi silné antioxidanty.
Co je Acai berry vůbec zač a odkud pochází??
Bobule Acai berry plodí tropická palma Euterpe oleracea, která nese český název Euterpe brazilská či Kapustoň brazilská. Podle druhového názvu lze snadno odvodit, že pochází z pralesů Jižní Ameriky, kde dorůstá výšky až 20 metrů. Listy má krásně uspořádané, pravidelné a zpeřené.
Její plody rostou v mohutných trsech a postupně se ze zelené barvy vybarvují dofialova. A i když jediný trs může obsahovat na tisíc tmavě purpurových kuliček, získat tyto prospěšné plody není vůbec jednoduché. Palma totiž prvně plodí až po několika letech.
Pozitivních efekt bobulek Acai berry si velice cení i místní domorodci, kteří je využívají k léčení různorodých neduhů a považují je za dar matky přírody. Vysoce ceněny jsou nejen pro své věhlasné působení a dlouhou dobu zrání plodů, ale i kvůli náročnost pěstování samotné palmy, která vyžaduje specifické podmínky.
Vyhovují jí tropické teploty a vlhké amazonské klima, takže ji nelze pěstovat nikde jinde.
Aktivní látky obsažené v Acai berry a jejich vliv na lidský organismus??
Acai berry jsou plné blahodárných látek, které prospívají lidskému tělu jak zevnitř, tak zevně. Obsahují totiž velké množství antioxidantů, což jsou látky, které dovedou regulovat/snížovat volné radikály a redukovat jejich negativní dopad na organismus. Antioxidanty v Acai berry se nazývají antokyany a mají velký vliv na oběhovou soustavu. Díky nim obsah cholesterolu v krvi klesá a reguluje se krevní tlak.
Antioxidanty mají schopnost viditelně zlepšovat i tělesnou schránku. Užíváním temně fialových bobulek Acai berry se tedy pleť stává mladistvější a svěžejší. Jistý podíl na tom určitě má i stimulační efekt, kterým jsou tyto plody proslulé. Přirovnat je lze dokonce k přírodnímu dopingu. Není tedy divu, že se Acai berry doporučuje v souvislosti s hubnutím a kardio cvičením.
Vyzdvihnout je potřeba i vysoký obsah aminokyselin, kterých plody obsahují až na 19 různých druhů. Ve složení dále nechybí omega 3, omega 6 a omega 9 nenasycené mastné kyseliny nebo rozmanité spektrum vitaminů a minerálů. Hojně zastoupeny jsou vitaminy skupiny B, A, C a E a z minerálů vápník, hořčík, zinek, draslík, fosfor a železo.
Acai berry a její účinky:
- Přírodní stimulant a antioxidant
- Podporuje normální činnosti kardiovaskulárního systému
- Vitamínová bomba
- Podporuje imunitní systém
- Zrychluje metabolismus a podporuje trávení
Z naší nabídky acai berry na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS

Proč kombinovat kurkumin s piperinem?
Kurkumin se získává z rostliny, která se jmenuje kurkuma dlouhá (Curcuma Longa). Samotná kurkuma obsahuje různorodé látky, ale nejvýznamnější je z hlediska zdravotních benefitů právě kurkumin. Známe kurkumin typu 1, 2 a 3. Dohromady se nazývají kurkuminoidy, samostatně pak kurkumin, demethoxykurkumin a bisdemethoxykurkumin. Nacházejí se v oddenku rostliny a z celkového množství složek zabírají pouhá 3 %. Ale blahodárný vliv, jež umí mít na náš organismus, je podstatně větší. Proto se přistoupilo k jeho extrahování, aby se veškerých vlastností využilo naplno. Vznikly tak doplňky stravy s koncentrovaným množstvím kurkuminu.

Koenzym Q10 – rozdíl mezi ubichinolem a ubichinonem?
Koenzym Q10 (CoQ10) je látkou, kterou v našem těle vyžaduje každá buňka. Je totiž jejich nezbytnou součástí. Bez něho by buňky nebyly schopné pracovat, tak jak by měly a mnohé procesy by neprobíhaly správným způsobem. Pokud je tohoto koenzymu v organismu přítomno málo, může se to, mimo jiné, projevit i na stavu pokožky, jež může začít předčasně stárnout. Jsou tu ale také další nežádoucí dopady nedostatku koenzymu Q10. Koenzym Q10 je přítomen také v určitých potravinách. Nalezneme ho zejména ve vnitřnostech jako jsou hovězí ledviny, játra a srdce. Z rostlinné říše můžeme jmenovat sójové boby, špenát, arašídy nebo brokolici.

Reishi – proč je důležitý obsah triterpenů?
Reishi (Ganoderma Lucidum, Lesklokorka lesklá) je známou dřevokaznou houbou parazitující na stromech či pařezech. Její příznivé vlastnosti na lidský organismus jsou vyzkoušeny napříč staletími. O jejím pozitivním vlivu není tedy žádný pochyb. Má v sobě totiž látky, kterých by bylo škoda nevyužít pro náš vlastní prospěch. V reishi je hned několik stovek aktivních látek. Obsahuje základní prvky jako vodu nebo bílkoviny a rovněž pár vitamínů a minerálů. Je to například železo, hořčík, vápník, zinek, selen, vitaminy z B-komplexu a vitamin D. Cenné jsou pak polysacharidy, které přináší tělu jeden z největších užitků.