Bacillus coagulans v probiotikách, čím se liší od těch klasických?
O probiotikách – živých mikroorganismech, které se přirozeně vyskytují ve střevech, jistě každý z náš už slyšel nebo je dokonce někdy užíval. Lidský zažívací trakt obsahuje stovky různých bakteriálních druhů, z nichž je jich nejvíce v tlustém střevě. Jsou důležité pro rovnováhu střevní mikroflóry a trávicí systém, a stejně tak i pro naši imunitu. V určitých situacích je pak vhodné probiotika do organismu doplňovat, a to například při delším užívání antibiotik. Existují ale právě spousty druhů, včetně tzv. půdních probiotik do kterých řadíme i Bacillus coagulans, jež má oproti klasickým probiotikům určité výhody. Co to vůbec je a v čem je pro nás Bacillus coagulans přínosnější? O tom si můžete přečíst v tomto článku.
Co je Bacillus coagulans?
Bacillus coagulans je prospěšný bakteriální druh pro lidský organismus patřící do rodu Bacillus s desítkami dalšími druhy. Jak již bylo řečeno řadí se mezi půdní probiotika. Ty se vyznačují a liší tím, že tvoří spóry – to je odolná klidová forma mikroorganismů, jež pomáhá překonat i velice nepříznivé podmínky. Bacillus coagulans produkuje kyselinu mléčnou a někdy je kvůli tomu nesprávně označován jako bakterie mléčného kvašení a řazen mezi Lactobacily. Dalším produktem je coagulin, což je antibakteriální látka schopna ničit patogenní bakterie. Toto půdní probiotikum lze nalézt i v některých potravinách, jako jsou jogurty, kysané zelí nebo třeba kimchi. Je však také důležité si uvědomit, že spousta jogurtů je pasterována a tento proces neodstraňuje pouze choroboplodné zárodky, ale i látky pro naše tělo přínosné.
V čem je Bacillus coagulans lepší?
Jako všechna probiotika, je i Bacillus coagulans prospěšný pro naši mikroflóru, správné zažívání a zpracovávání potravy a udržování normálního stavu střev. Avšak oproti jiným druhům má B. coagulans i nějaké nesporně lepší vlastnosti než ty klasické typy.
Právě díky tomu, že tyto mikroorganismy tvoří výše zmíněné spóry, zajišťující větší rezistenci, dokážou přežít oproti běžným probiotikům i nehostinné podmínky v trávicím traktu. Odolají nízkým i velmi vysokým teplotám, kyselému prostředí, nevadí ani nízká vlhkost a působení některých antibiotik. Sporulující bakterie tedy přežijí i v prostředí žaludečních kyselin, a to i v případě, kdy pozřeme pouze malé množství – i tak se dostanou na místo působení a jsou schopny kolonizovat střeva. V případě bifidobakterií nebo laktobacilů je totiž nutné přijímat poměrně velké množství, jelikož oproti Bacillus coagulans jich velký počet nepřežije a tam kam je potřeba se dostane pouze malá část z nich.
Dalším benefitem je zajisté to, že Bacillus coagulans je velmi dobře snášeným probiotikem, což je pozitivní nejen pro navrácení rovnováhy po antibiotické léčbě, ale i při různých onemocněních. Při užívání laktobacilů a bifidobakterií může totiž u lidí se sníženou imunitou nastat problém, spočívající v přemnožení bakterií a následně pak dochází k nadýmání nebo průjmům.
Pro koho je Bacillus Coagulans vhodný?
Bacillus coagulans může být velmi přínosný pro každého, kdo trpí problémy v oblasti zažívání. Těžit z něj mohou lidé se syndromem dráždivého tračníku, protože i těmi je velmi dobře přijímán. Zmírňuje nadýmání, bolesti břicha a je účelný i při průjmových onemocněních nebo opačném problému – zácpě. Užívat ho mohou i lidé s poruchami trávení (dyspepsie), kdy napomáhá proti nevolnosti, pocitu plnosti v břiše a snížení bolestivosti žaludku. V některých případech je toto probiotikum využívané i při rotavirových infekcích nebo jako prevence respiračních onemocnění.
Bacillus coagulans tedy může podpořit nejen zdraví našeho mikrobiomu, má oproti ostatním probiotikům určité výhody a vykazuje blahodárný efekt při nejrůznějších obtížích, a to i u citlivějších jedinců nebo lidí se sníženou imunitou.
Probiotika přispívají k:
- správné funkci trávicího systému
- správnému vstřebávání živin z potravy
- lepší peristaltice
- správné funkci imunitního systému
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS

Zelený čaj vs. Guarana – po čem sáhnout při únavě?
Zelený čaj patří k oblíbeným nápojům po celém světě. Zatímco totiž někteří lidé nepijí kávu, šálkem dobrého čaje nikdo nepohrdne. Zelený čaj konkrétně pochází z čajovníku čínského (camellia sinensis), který roste nejen na území Číny, ale i jinde po světě. V dnešní době existuje mnoho odrůd čajovníku, kterým se daří na plantážích prakticky kdekoliv. Guarana, česky paulinie nápojná, pochází z Amazonie, kde ji domorodí obyvatelé pokládají za zázračný nápoj ukrývající velkou sílu. A jejich tvrzení není daleko od pravdy. Již v 18. století došlo k prvním laboratorním testům, které potvrdily, že se skutečně jedná o velice silný přírodní stimulant.

Zlaté mléko, co to je a k čemu je dobré?
Zlaté mléko je tradiční ajurvédský nápoj připravený z kravského mléka, ale můžete použít i jiné, a několika druhů koření, které mu dodávají typickou zlatavou barvu. Někdy se také říká, že toto mléko má barvu slunce. Jak asi tušíte, zlaté mléko původně pochází z Indie, kde se již po staletí připravuje jako životabudič a prospěšný pomocník při mnoha potížích. Obsažené ingredience jsou totiž nabité prospěšnými přírodními látkami. Zlaté mléko se připravuje teplé. Díky tomu a lehce štiplavé chuti se báječně hodí k popíjení během chladných podzimních dnů, kdy příjemně zahřeje zevnitř. Konzumovat ho se doporučuje především večer, protože zahání chuť na sladké a připravuje tělo na spánek.

Bylinky pro lepší psychickou rovnováhu?
Bylinek, které jsou na tuto problematiku vhodné, existuje celá řada. Je dokonce možné, že spoustu z nich roste na vaší zahrádce nebo se s nimi zcela běžně setkáváte. Mluvíme tu třeba o meduňce, levanduli, heřmánku, měsíčku a mateřídoušce. Všechny tyto rostlinky zklidňují mysl, podněcují dobrou náladu a spánek.