Bacillus coagulans v probiotikách – proč je tato bakterie vhodná?
To, že jsou probiotika prospěšná na stav střevní mikroflóry, je známý a nevyvratitelný fakt. Jen málokdo ale ví, jak probiotika vybírat, přesněji řečeno, na jaký bakteriální druh se při jejich výběru zaměřit. Dnes se proto podíváme na bacillus coagulans, který se řadí mezi tzv. půdní probiotika, jež jsou vhodná i pro lidi s onemocněním střev.
Co to jsou půdní probiotika?
Probiotika jsou prospěšné mikroorganismy, které pomáhají obnovit střevní mikroflóru. Ta je důležitá nejen z hlediska trávení a vstřebávání živin z přijaté potravy, ale hlavně kvůli celkové imunitě organismu. Tak jako je to ale téměř u všeho, nejsou probiotika jako probiotika. Přesněji řečeno existuje spoustu druhů probiotik, z nichž každé v našem těle působí trochu jinak. K nejznámějším druhům probiotik patří například laktobacily nebo bifidobakterie. Jejich problémem je ale to, že jich je nutné konzumovat velké množství, aby střevní mikroflóru dokázaly posílit. Jindy naopak, především u lidí s oslabenou imunitou, způsobují rapidní zvýšení množství bakterií v tenkém střevě, čímž mohou vyvolat přemnožení, průjem nebo nadýmání.

Půdní probiotika, do kterých patří právě bacillus coagulans, fungují úplně jinak. Během svého reprodukčního cyklu totiž vytváří spory, které chrání bakterie před nepříznivými podmínkami panujícími v trávicím traktu. Díky tomu tato probiotika dokážou bez problémů překonat působení žaludečních šťáv a snadno se dostanou na místo určení, respektive střevo, které začnou kolonizovat.
Co je zač bacillus coagulans?
Jak jsme tedy již řekli, bacillus coagulans patří mezi odolná půdní probiotika vytvářející spory. Jedná se o velice zajímavý kmen bakterií, který dokáže přežít v opravdu nehostinných podmínkách zažívacího traktu. Nevadí mu dokonce ani vysoké teploty, nízká vlhkost nebo kyselé prostředí. Tyto bakterie navíc ve střevě vytváří kyselinu mléčnou a látku zvanou coagulin, díky čemuž je potlačen růst nevhodných patogenních mikroorganismů, jež mohou způsobit zánět v těle nebo vést ke zhoršené funkci střev.
S čím vám bacillus coagulans pomůže?
Bacillus coagulans je všeobecně dobře snášené probiotikum. Díky tomu se používá při celé řadě zdravotních problémů. Jako potravinový doplněk je doporučován například při průjmových onemocněních, rotavirových infekcích, syndromu dráždivého tračníku, autoimunitních chronických onemocněních trávicího traktu a střevních infekcích. Známý je také efekt bacillus coagulans na snížení plynatosti a nadýmání nebo zmírnění bolestí břicha. U dětí a těhotných je však vždy lepší se před samotným užíváním poradit s lékařem.

Probiotika v organismu podporují:
- podporují správnou funkci trávicí soustavy
- podporují správnou funkci imunitního systému
- podporují trávení a vstřebávání živin
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Chitosan a jeho vliv na organismus, co umí podpořit?
Chitosan je specifická látka, se kterou se můžeme setkat nejvíce ve spojitosti s hubnutím, kontrolou tělesné hmotnosti či všeobecně s naším trávicím ústrojím. Je tomu tak proto, že má vlastnosti, které mohou snahy o snížení hmotnosti podpořit. Chitosan je nerozpustný polysacharid s kladným nábojem, který má téměř nulovou kalorickou hodnotu. To znamená, že ho naše tělo nevstřebává a dále nijak nezpracovává. Mohlo by se proto zdát, že je pouze zbytečnou látkou, jež nám nepřinese žádný užitek, ale opak je pravdou.
Jak zlepšit kvalitu pleti?
Není nikdo, kdo by netoužil po krásné, zářivé a kvalitní pleti. Existuje ovšem mnoho faktorů, které její stav mohou negativně či pozitivně ovlivňovat. V první řadě se jedná určitě o genetické predispozice – s těmi však bohužel málokdy něco uděláme. Jsou tu ale faktory a zásady, na které vliv rozhodně máme, a můžeme díky nim vzhled naší pleti vylepšit.
Na co je dobrý šafrán?
Šafrán je koření, které už na první pohled vzbuzuje zájem, a to nejen svou výraznou barvou a specifickou vůní, ale také pověstí jedné z nejcennějších surovin na světě. Přestože je často spojován hlavně s kuchyní, jeho význam sahá mnohem dál


