Chitosan na hubnutí, opravdu funguje??
Chitosan patří mezi poměrně novodobé doplňky stravy, ovšem jeho první poznatky byly objeveny zhruba před sto lety a to opět na území Asie konkrétně Japonska. Chitosan je využíván zejména v souvislosti s hubnutím a ztrátou hmotnosti. V dnešním blogu se podíváme na to, zdali opravdu funguje a jak je to s hubnutím a doplňky stravy.
Co je Chitosan a jak působí?
Chitosan je typ vlákniny, konkrétně polysacharidu, získávaného z chitinu, který je bohatě zastoupen ve vnějších schránkách krabů, mušlí, krevet a jiných korýšů. Chitosan patří mezi přírodní nestravitelnou vlákninu, která dokáže na sebe navázat velké množství tuků a to až 6ti násobek své váhy.
Chitosan nezměnitelný prochází trávicím traktem a díky svým vazebným schopnostem absorbuje tuk přijatý z potravy, který se nestihne vstřebat do krevního oběhu a odvádí ho stolicí z těla pryč. Tím podporuje funkci tlustého střeva a pomáhá s redukcí hmotnosti. Chitosan také na sebe váže žlučové kyseliny a tím pomáhá se snižováním LDL(špatného) cholesterolu produkovaného játry.

V čem všem nám Chitosan může pomoci:
- Přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi
- Podporuje trávení
Jak to tedy je s tím hubnutím?
Již vzniklo mnoho článku na internetu ohledně doplňků stravy na hubnutí, stovky článků Vás budou přesvědčovat o tom, jak doplňky stravy na hubnutí fungují a další stovky článků Vás budou přesvědčovat o opaku. Jak to tedy opravdu je?
Nejdříve se podíváme na problematiku hubnutí jako takovou.
Pokud muž či žena uvažuje o redukci váhy, je vždy potřeba začít u sebe a to úpravou jídelníčku/stravy a pohybu. Řekněme si to tedy otevřeně, pokud budeme mít minimum pohybu a k tomu nepravidelné a nezdravé stravování, nepomůže nám žádný doplněk stravy!
Hubnutí je vlastně banální věc a pokud budeme mít větší výdej než-li příjem, kilogramy půjdou dolů sami, je k tomu ovšem potřebná vyvážena strava s bohatým obsahem bílkovin, tuků a sacharidů samozřejmě nesmíme zapomenout na vitamíny a minerály. Ideálním poměrem je snížit příjem potravy o 10-20% proti výdeji, ale ne více, jelikož by mohlo dojít k JOJO efektu. Rychlý úbytek hmotnosti, nikdy nevedek k dlouhodobému úspěchu v boji proti přebytečným kilům.
POZOR na Keto diety, tento způsob diety je poměrně drastický pro organismus, nemluvě o vlivu na trávicí trakt, ledviny a mnoho jiných orgánů.
Keto diety samozřejmě zaručí úbytek hmotnosti, jelikož příjem energie je minimálně, ovšem už se nikdo nezmiňuje o JOJO efektu, který je téměř nevyhnutelný. V konečně fází je tedy celé trápení s hubnutím a „hladovění „k ničemu.
Abychom se vrátili k působení Chitosanu a jeho vlivu na hubnutí. Ano, Chitosan opravdu funguje, ovšem bez úpravy jídelníčku a pohybu to nelze.
POZOR na užívání Chitosanu spolu s dalšími doplňky, vitamíny, minerály. Je doporučován odstup v řádu hodin se společným užíváním Chitosanu a jiných látek.
Chitosan se také doporučuje užívat s Vitamínem C pro lepší vstřebávání a rychlejší nástup.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Kyselina hyaluronová pro lepší pohyb?
Kyselina hyaluronová je látka, o které je v současné době poměrně dost slyšet. Je probírána především v souvislosti s bojem proti vzniku vrásek, lepším vzhledem pokožky těla a obličeje a mladistvosti. Stala se přísadou mnoha kosmetických produktů jako jsou séra, krémy či dokonce šampony.
Zlaté mléko, co to je a k čemu je dobré?
Zlaté mléko je tradiční ajurvédský nápoj připravený z kravského mléka, ale můžete použít i jiné, a několika druhů koření, které mu dodávají typickou zlatavou barvu. Někdy se také říká, že toto mléko má barvu slunce. Jak asi tušíte, zlaté mléko původně pochází z Indie, kde se již po staletí připravuje jako životabudič a prospěšný pomocník při mnoha potížích. Obsažené ingredience jsou totiž nabité prospěšnými přírodními látkami. Zlaté mléko se připravuje teplé.
Garcinie kambodžská k čemu se nám hodí?
Garcinie kambodžská (Garcinia Cambogia) známá i pod názvem Tamarind malabarský je trvalý keř s plody, které obsahují složky, díky nimž se už po velmi dlouhou dobu využívá v tradiční ajurvédské medicíně či v Asii na vaření. V dnešní době je kvůli svému příznivému vlivu na lidský organismus oblíbená napříč celým světem.


