Chitosan na hubnutí, opravdu funguje??
Chitosan patří mezi poměrně novodobé doplňky stravy, ovšem jeho první poznatky byly objeveny zhruba před sto lety a to opět na území Asie konkrétně Japonska. Chitosan je využíván zejména v souvislosti s hubnutím a ztrátou hmotnosti. V dnešním blogu se podíváme na to, zdali opravdu funguje a jak je to s hubnutím a doplňky stravy.
Co je Chitosan a jak působí?
Chitosan je typ vlákniny, konkrétně polysacharidu, získávaného z chitinu, který je bohatě zastoupen ve vnějších schránkách krabů, mušlí, krevet a jiných korýšů. Chitosan patří mezi přírodní nestravitelnou vlákninu, která dokáže na sebe navázat velké množství tuků a to až 6ti násobek své váhy.
Chitosan nezměnitelný prochází trávicím traktem a díky svým vazebným schopnostem absorbuje tuk přijatý z potravy, který se nestihne vstřebat do krevního oběhu a odvádí ho stolicí z těla pryč. Tím podporuje funkci tlustého střeva a pomáhá s redukcí hmotnosti. Chitosan také na sebe váže žlučové kyseliny a tím pomáhá se snižováním LDL(špatného) cholesterolu produkovaného játry.

V čem všem nám Chitosan může pomoci:
- Přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi
- Podporuje trávení
Jak to tedy je s tím hubnutím?
Již vzniklo mnoho článku na internetu ohledně doplňků stravy na hubnutí, stovky článků Vás budou přesvědčovat o tom, jak doplňky stravy na hubnutí fungují a další stovky článků Vás budou přesvědčovat o opaku. Jak to tedy opravdu je?
Nejdříve se podíváme na problematiku hubnutí jako takovou.
Pokud muž či žena uvažuje o redukci váhy, je vždy potřeba začít u sebe a to úpravou jídelníčku/stravy a pohybu. Řekněme si to tedy otevřeně, pokud budeme mít minimum pohybu a k tomu nepravidelné a nezdravé stravování, nepomůže nám žádný doplněk stravy!
Hubnutí je vlastně banální věc a pokud budeme mít větší výdej než-li příjem, kilogramy půjdou dolů sami, je k tomu ovšem potřebná vyvážena strava s bohatým obsahem bílkovin, tuků a sacharidů samozřejmě nesmíme zapomenout na vitamíny a minerály. Ideálním poměrem je snížit příjem potravy o 10-20% proti výdeji, ale ne více, jelikož by mohlo dojít k JOJO efektu. Rychlý úbytek hmotnosti, nikdy nevedek k dlouhodobému úspěchu v boji proti přebytečným kilům.
POZOR na Keto diety, tento způsob diety je poměrně drastický pro organismus, nemluvě o vlivu na trávicí trakt, ledviny a mnoho jiných orgánů.
Keto diety samozřejmě zaručí úbytek hmotnosti, jelikož příjem energie je minimálně, ovšem už se nikdo nezmiňuje o JOJO efektu, který je téměř nevyhnutelný. V konečně fází je tedy celé trápení s hubnutím a „hladovění „k ničemu.
Abychom se vrátili k působení Chitosanu a jeho vlivu na hubnutí. Ano, Chitosan opravdu funguje, ovšem bez úpravy jídelníčku a pohybu to nelze.
POZOR na užívání Chitosanu spolu s dalšími doplňky, vitamíny, minerály. Je doporučován odstup v řádu hodin se společným užíváním Chitosanu a jiných látek.
Chitosan se také doporučuje užívat s Vitamínem C pro lepší vstřebávání a rychlejší nástup.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Garcinie kambodžská – proč je důležité sledovat obsah HCA?
Garcinie kambodžská, též tamarind malabarský, je vysoký tropický keř, kterému se daří v pralesích jihovýchodní Asie. Již v dávných dobách se v tradiční indické medicíně používal ke zmírnění revmatismu a střevních problémech. Dnes je ale znám především pro své redukční schopnosti, kterých si cení lidé po celém světě. Aby ale doplněk stravy s garcinií kambodžskou maximálně fungoval, je potřeba sledovat obsah HCA (kyselina hydroxycitrónová ).
Zelený čaj vs. Guarana – po čem sáhnout při únavě?
Zelený čaj patří k oblíbeným nápojům po celém světě. Zatímco totiž někteří lidé nepijí kávu, šálkem dobrého čaje nikdo nepohrdne. Zelený čaj konkrétně pochází z čajovníku čínského (camellia sinensis), který roste nejen na území Číny, ale i jinde po světě. V dnešní době existuje mnoho odrůd čajovníku, kterým se daří na plantážích prakticky kdekoliv.
Jak vybrat kvalitní rybí olej aneb proč je důležitý obsah EPA a DHA
Tím nejcennějším, co rybí olej neboli rybí tuk obsahuje, jsou omega 3 mastné kyseliny, které zahrnují kyseliny EPA a DHA. Omega 3 mastné kyseliny si lidské tělo nedokáže samo vytvořit, a tak je nutné je přijímat v potravě. Obecně o nich lze říci, že podporují správné fungování kardiovaskulárního, imunitního a nervového systému. Ačkoliv je působení DHA (kyselina dokosahexaenová) a EPA (kyselina eikosapentaenová) je v těle dost podobné, až takřka zaměnitelné, v doplňku stravy s obsahem omega 3 by měly být zastoupeny obě kyseliny, ideálně s vyšším obsahem.


