Co jsou kolagenní peptidy?
Na doplňky stravy obsahující kolagen můžete v dnešní době narazit téměř na každém rohu. Jedná se totiž o složku, jejíž oblíbenost stále stoupá, a z tohoto důvodu vznikají další a další produkty, které nám slibují nemalé zázraky. Kolagen je v organismu nepochybně důležitou látkou a jeho doplňování je v určitých fázích života více než užitečné. Ovšem je potřeba vybrat si kolagen správný a kvalitní. Zvolit můžete třeba tzv. kolagenní peptidy, které se těší velkému zájmu. Jakou výhodu ale skutečně mají a proč bychom se měli o kolagen vůbec zajímat? Na to se podívejte níže v článku.
Kolagen v našem těle
Kolagen je jeden z nejrozšířenějších typů proteinů v lidském organismu. Jedná se o nerozpustnou vláknitou bílkovinu, kterou si tělo ve většině případů umí samo vytvořit, tato schopnost se však zpomaluje. Syntéza probíhá tak, že tělo vezme určité druhy aminokyselin, které na sebe naváže, čímž vznikne kolagen, jež se dále využívá dle potřeby. Molekula je složena asi z 19 druhů aminokyselin, z nichž největší množství připadá na glycin, prolin a hydroxyprolin. Kolagen má strukturální a podpůrnou funkci a našli bychom ho napříč celým organismem. Je přítomen například v kůži, šlachách, kloubech, kostech i cévách a jiných mnoha místech.
Co je kolagenní peptid?
Kolagen se běžně vyskytuje ve své čisté neboli nativní verzi. To je nepozměněná přírodní forma, jež je ale bohužel pro tělo hůře vstřebatelná. Proto se začali vytvářet kolagenní peptidy, s nimiž se možná častěji setkáte pod názvem hydrolyzovaný kolagen. Ten je již sice jistým způsobem upraven, ale pouze k lepšímu. Nemusíte se tedy ničeho obávat. Kolagenní peptidy se liší hlavně molekulární strukturou, která je pro nás daleko snadněji využitelná. Vyrábí se šetrně procesem hydrolýzy, což je chemický proces, při kterém jsou velké molekuly rozštěpeny na menší celky. Ty se pak v těle lépe vstřebávají a jsou proto efektivnější. Při výběru byste tudíž měli dávat vždy přednost kolagenním peptidům.
Na co je dobrý kolagen?
Jak jsme už dříve naznačili, dostatečné množství kolagenu je pro naše zdraví klíčové a jeho užívání může mít širokou škálu prospěšných vlivů i na vzhled kůže. Jak se můžeme dočíst v mnohých studiích, má hydrolyzovaný kolagen mnoho přínosných biologických funkcí, jako je kupříkladu schopnost zadržovat vlhkost v pleti, napomáhat proti stárnutí či zlepšit pevnost a elasticitu pokožky. Výživu však dodá rovněž vlasům a nehtům. Nicméně kolagen je nepostradatelný také pro náležitou funkci kloubů, šlach, kostí a chrupavek, může tak posloužit jako prevence před vznikem obtíží v důsledku stárnutí nebo vysoké zátěže. Kolagenní peptidy jsou dále příznivé třeba pro zdraví cévních stěn a zubů.
Proč nezapomínat na vitamin C?
Vitamin C je zásadní vitamin, bez kterého se neobejde řada procesů, které probíhají v našem těle každý den. Je spojován především s obranyschopností, ale má svoji významnou roli právě i při tvorbě kolagenu. Podporuje totiž jeho produkci a je aktivní součástí kolagenové syntézy, a to již od úplného počátku. Pokud není přítomno potřebné množství vitaminu C, může být jeho produkce zpomalena či se nevytváří kolagen ve stabilní kvalitě. Myslete tudíž při užívání kolagenu i na tento aspekt. Volte buď kolagen, jenž obsahuje taktéž vitamin C nebo dbejte na jeho dostatečný příjem jinde.
Jak vybrat ten správný doplněk stravy?
Jak už je asi zřejmé, je nejvýhodnější volit kolagen ve formě kolagenních peptidů, jež se dobře rozpouštějí a absorbují. Ovšem záleží také na tom, na co ho konkrétně pořizujete, a dle toho sáhnout po typu kolagenu, co se na to přesně hodí. Jestliže chcete přilepšit pleti, užívejte kolagen typu I, který je v kůži bohatě obsažen. Pokud se chcete zaměřit na pohybový aparát, měl by to být spíše kolagen typu II. Existují však takové formy kolagenů, které sice tento typ neobsahují, ale jsou speciálně vytvořeny tak, že prospívají i kloubům a chrupavkám. Před zakoupením si proto nastudujte daný výrobek.
Z naší nabídky kolagenů na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6891674/

Jaké vitaminy a minerály by měli doplňovat těhotné ženy?
V době těhotenství byste neměli zapomínat na jiné nepostradatelné látky, na které by se nicméně mělo myslet i mimo něj. Mluvíme tu především o hořčíku, zinku a vitaminu D. Mají totiž mnoho funkcí a spoustu lidí trpí jejich nedostatkem v průběhu celého života. Přitom jsou nezbytné nejen pro imunitní systém. Dalším důležitým minerálem je rozhodně vápník, jenž spolu s hořčíkem a vitaminem D přispívá k náležitému vývoji kostí a zubů. Zdrojem jsou zejména mléčné výrobky, mák a ořechy. Železo je zase nutné pro správnou krvetvorbu, a jeho potřeba se v této době dostává téměř na dvojnásobek. Podle výzkumů může jeho užívání výrazně snížit riziko vzniku anémie u těhotných žen.

Přírodní sladidla a jaké vybrat?
Klasický nejpoužívanější cukr je získáván z cukrové řepy či třtiny, a je tedy rovněž přírodním sladidlem. Přírodní jsou ty, jež mají svůj původ v přírodě, nejsou vytvářeny uměle a ani nijak výrazně upravovány. Řepný cukr je z chemického hlediska tvořen převážně sacharózou, a to skoro ze stejného poměru glukózy a fruktózy. Obvykle se rafinuje, což je proces, kdy dochází k odstraňování nečistot a ostatních nechtěných složek. Vznikne pak bílá krystalická látka. S třtinových cukrem se častěji setkáme v jeho zlatohnědé nečištěné podobě. Obsahuje o trochu více vitaminů a minerálů, jenže v kvantitě, v jakém bychom ho měli konzumovat to nehraje významnou roli. Předností je spíše příjemná lehce karamelová chuť a vůně.

Guarana – přírodní povzbuzovač efektivnější než káva
Guarana je neobvyklá, liánovitá rostlina, která se v dnešní době převážně pěstuje v Jižní Americe, především v Brazílii. Díky svému stimulujícímu a energizujícímu efektu, je oblíbená u studentů, manažerů a sportovců. Guarana je tropická popínavá rostlina, která se v češtině nazývá Paulinie nápojná. Původně pochází z Amazonie, kde ji tamní obyvatelé hojně využívali pro povzbuzující a energizující efekt na lidské tělo. Odtud se pak do Evropy dostala díky jezuitskému misionáři a na počátku 18. století byla provedena její první chemická analýza. Výsledky byly překvapivé. Z rostliny se totiž podařilo izolovat velké množství bílé krystalické látky, která byla pojmenována jako guaranin