Co jsou probiotika, kdy a proč je užívat??
Naše střeva osidluje přirozeně na 500 druhů různých bakterií. Ne všechny jsou špatné. Pravdou totiž je, že všechny přirozeně vyskytující se mikroorganismy v našem těle mají svůj význam. Jediné, na čem záleží je, zda jsou přátelské a potenciálně patogenní bakterie v rovnováze. Pokud patogenních převládá, anebo je střevní mikroflóra poškozena například užíváním antibiotik, nastává mezi střevní mikroflórou nerovnováha, která může způsobit zdravotní problémy. Tomu lze ale předejít užíváním probiotik. Zjistěte, kdy byste je měli začít užívat a proč.
Co to jsou probiotika?
Probiotika (pozor nepleťte si termín probiotika s prebiotiky) jsou mikroorganismy žijící v lidském těle, zejména na stěnách tlustého střeva. Jejich přítomnost je důležitá z mnoha důvodů. Tím hlavním je fakt, že pomáhají rozkládat přijatou potravu a získávat z ní cenné živiny. Dále pak udržují patogenní bakterie v únosném množství, čímž ovlivňují náš imunitní systém, zažívání a psychiku. Ne nadarmo výraz probiotika pochází z řečtiny ze slov „pro biotic“, což v překladu znamená „pro život“. Význam probiotik je tedy úplně opačný než antibiotik, které mají za cíl likvidovat bakterie způsobující infekci. Spolu s nimi ale antibiotika často ničí i ostatní prospěšnou mikroflóru.
Pokud vám tedy lékař doporučí k antibiotikům užívat také probiotika, je potřeba si uvědomit, že se jedná o široký obecný pojem, který zastřešuje směs bakterií. Mezi nejznámější druh probiotik patří laktobacily, které lze také získat z jogurtů, sýrů a dalších mléčných výrobků. Druhým všeobecně známým druhem probiotik jsou bifidobakterie, které lze taktéž nalézt v mléčných výrobcích a které pomáhají proti zácpě a nadýmání. Další druhy nesou složité latinské názvy. Mnohem zajímavější proto je vědět, z jakých dalších potravin probiotika získat. Do těla je můžete dostat například pomocí kefírů, nesterilizovaného kysaného zelí nebo kvašených okurek.
Kdy probiotika začít užívat?
Rovnováha mezi bakteriemi se může narušit z různých důvodů. Škodlivé baterie získají nadvládu nejen při užívání antibiotik, ale i při dlouhodobém stresu, nezdravém způsobu stravování, nedostatku spánku, konzumaci alkoholu, nemoci a průjmových onemocněních. To jsou také důvody, kdy byste o užívání probiotik měli uvažovat.
Mnohé studie dále ukazují, že probiotika lze využít preventivně nebo jako doplňkovou léčbu při zácpě či průjmech, ekzémech, oslabené imunitě, kvasinkových infekcích, alergiích a v těhotenství a období kojení. U dětí se střevní mikroflóra totiž začíná tvořit již v děloze a následně po narození je samozřejmě ovlivněna mateřským mlékem.
Na co si je potřeba dát pozor?
Probiotické doplňky stravy jsou vhodné pro všechny od novorozeneckého věku až po stáří. Vybírat byste je ale měli právě podle toho, pro koho jsou určená. Dále je důležité dodržet informace na obalu konkrétního výrobku. Přece jen jsou probiotika živé mikroorganismy, což znamená, že jsou citlivé na teplo, přítomnost kyslíku apod. Jejich účinnost také může významně ovlivnit to, zda je užijete před jídlem nebo po něm a denní doba užívání.
Na závěr je třeba zmínit, že pro živé mikroorganismy z probiotických doplňků stravy musí být ve střevech připravené dobré podmínky, aby se rovnováha mezi škodlivými a prospěšnými bakteriemi rychleji obnovila. A k tomu právě slouží prebiotika. Nejedná se o překlep, ale o nestravitelnou součást naší stravy (vlákninu), která ve střevech vytváří živnou půdu.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS

Vitamin K2, proč je stejně důležitý jako vitamin D3?
Vitaminy rozpustné v tucích, A,D,E,K, představují jednu z nejdůležitějších složek naší potravy. Lidské tělo si vitaminy, až na pár výjimek, nedokáže samo vyrobit, a proto je musíme přijímat v podobě bohaté a živé stravy. V poslední době se pozornost odborné i laické veřejnosti zaměřila na vitamin D3, a to nejen v souvislosti se vstřebáváním vápníku ze střeva do krve, ale také pro jeho nezastupitelnou úlohu ve fungování imunitního systému. Zato vitamin K2 (menachinon) zůstává stále neprávem opomíjen, možná až podceňován.

Triple magnesium, proč zvolit tuto variantu?
Hořčík je minerální látkou, kterou potřebuje každá naše buňka v těle. Prvním a zásadním dějem, v němž je hořčík důležitým účastníkem, je energetický metabolismus. Je totiž nezbytnou součástí procesu produkce energie, ke kterému dochází uvnitř mitochondrií. Na tom je závislá nejenom míra naší únavy a vyčerpanosti, ale třeba též relaxace a kontrakce svalů, reprodukce buněk nebo přenos živin přes membránu buněk.

Kurkumin – zdraví prospěšná látka, které je i součástí koření
Kurkumin nebo také curcumin patří do skupiny polyfenolů, což jsou rostlinné sloučeniny s antioxidačním účinkem na organismus. Podle některých studií lidskému zdraví prospívají i pouhé dvě lžičky sušené kurkumy denně. Problém ale spočívá v tom, že kurkumin je špatně rozpustný ve vodě a má nízkou biologickou dostupnost. Lepší ho je proto užívat společně s tuky, na které se naváže, podobně jako vitamin A.