Co jsou probiotika, kdy a proč je užívat??
         
                
Naše střeva osidluje přirozeně na 500 druhů různých bakterií. Ne všechny jsou špatné. Pravdou totiž je, že všechny přirozeně vyskytující se mikroorganismy v našem těle mají svůj význam. Jediné, na čem záleží je, zda jsou přátelské a potenciálně patogenní bakterie v rovnováze. Pokud patogenních převládá, anebo je střevní mikroflóra poškozena například užíváním antibiotik, nastává mezi střevní mikroflórou nerovnováha, která může způsobit zdravotní problémy. Tomu lze ale předejít užíváním probiotik. Zjistěte, kdy byste je měli začít užívat a proč.
Co to jsou probiotika?
Probiotika (pozor nepleťte si termín probiotika s prebiotiky) jsou mikroorganismy žijící v lidském těle, zejména na stěnách tlustého střeva. Jejich přítomnost je důležitá z mnoha důvodů. Tím hlavním je fakt, že pomáhají rozkládat přijatou potravu a získávat z ní cenné živiny. Dále pak udržují patogenní bakterie v únosném množství, čímž ovlivňují náš imunitní systém, zažívání a psychiku. Ne nadarmo výraz probiotika pochází z řečtiny ze slov „pro biotic“, což v překladu znamená „pro život“. Význam probiotik je tedy úplně opačný než antibiotik, které mají za cíl likvidovat bakterie způsobující infekci. Spolu s nimi ale antibiotika často ničí i ostatní prospěšnou mikroflóru.
Pokud vám tedy lékař doporučí k antibiotikům užívat také probiotika, je potřeba si uvědomit, že se jedná o široký obecný pojem, který zastřešuje směs bakterií. Mezi nejznámější druh probiotik patří laktobacily, které lze také získat z jogurtů, sýrů a dalších mléčných výrobků. Druhým všeobecně známým druhem probiotik jsou bifidobakterie, které lze taktéž nalézt v mléčných výrobcích a které pomáhají proti zácpě a nadýmání. Další druhy nesou složité latinské názvy. Mnohem zajímavější proto je vědět, z jakých dalších potravin probiotika získat. Do těla je můžete dostat například pomocí kefírů, nesterilizovaného kysaného zelí nebo kvašených okurek.

Kdy probiotika začít užívat?
Rovnováha mezi bakteriemi se může narušit z různých důvodů. Škodlivé baterie získají nadvládu nejen při užívání antibiotik, ale i při dlouhodobém stresu, nezdravém způsobu stravování, nedostatku spánku, konzumaci alkoholu, nemoci a průjmových onemocněních. To jsou také důvody, kdy byste o užívání probiotik měli uvažovat.
Mnohé studie dále ukazují, že probiotika lze využít preventivně nebo jako doplňkovou léčbu při zácpě či průjmech, ekzémech, oslabené imunitě, kvasinkových infekcích, alergiích a v těhotenství a období kojení. U dětí se střevní mikroflóra totiž začíná tvořit již v děloze a následně po narození je samozřejmě ovlivněna mateřským mlékem.
Na co si je potřeba dát pozor?
Probiotické doplňky stravy jsou vhodné pro všechny od novorozeneckého věku až po stáří. Vybírat byste je ale měli právě podle toho, pro koho jsou určená. Dále je důležité dodržet informace na obalu konkrétního výrobku. Přece jen jsou probiotika živé mikroorganismy, což znamená, že jsou citlivé na teplo, přítomnost kyslíku apod. Jejich účinnost také může významně ovlivnit to, zda je užijete před jídlem nebo po něm a denní doba užívání.
Na závěr je třeba zmínit, že pro živé mikroorganismy z probiotických doplňků stravy musí být ve střevech připravené dobré podmínky, aby se rovnováha mezi škodlivými a prospěšnými bakteriemi rychleji obnovila. A k tomu právě slouží prebiotika. Nejedná se o překlep, ale o nestravitelnou součást naší stravy (vlákninu), která ve střevech vytváří živnou půdu.

Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
 
                  Rybí olej, proč je důležitý jeho dostatečný přísun?
Rybí olej, nazývaný také jako rybí tuk, je látka, kterou s oblibou využívaly už naše babičky, protože již tehdy bylo jasné, že obsahuje látky, jež jsou pro tělo velice prospěšné. Podávat se může po lžičkách, stejně jako to bylo běžné dříve nebo si v dnešní době můžeme pořídit kapsle olejem naplněné. V takovém případě odpadá i lehce nepříjemná chuť, kvůli níž není rybí tuk moc oblíbeným doplňkem. Rybí olej je tuk, který se nachází ve tkáni a játrech ryb. Při pokojové teplotě má tekutou konzistenci. Najdeme ho v určité míře ve všech existujících rybách, ovšem některé ho obsahují podstatně více než jiné. Největší zásobárnou rybího oleje, a prospěšných látek v něm obsažených (zejména omega 3), je především losos, sardinky, makrela, tuňák, sleď a ančovičky.
 
                  Na co je dobrý vitamin B12?
B12 neboli kobalamin je jedním z mnohých zástupců z tzv. B-komplexu a patří mezi látky rozpustné ve vodě, což znamená, že pro správné vstřebávání nepotřebuje žádný tuk, jako je tomu v případě těch, jež jsou rozpustné právě v tucích. Takové vitaminy se většinou nikam neukládají a jejich případný nadbytek se vyloučí spolu s močí. Co se týče vitaminu B12 je to však trošku jinak a ukládá se do jater, ledvin a dalších částí, ze kterých ho tělo může následně čerpat. Denní dávka by měla být přibližně 2,5 μg, nicméně se nelekejte, že v suplementech je ho několikanásobně více – je tomu tak kvůli jeho ne zrovna snadné vstřebatelnosti.
 
                  Kotvičník zemní a jeho schopnosti?
Kotvičník zemní (Tribulus terrestris) je na první pohled možná ne zcela výraznou rostlinou a mohl by být jednoduše zaměněn s obyčejným a zbytečným plevelem, avšak opak je pravdou. Kotvičník je považován za přírodní životabudič a má vlastnosti, které mohou podpořit zdravé fungování našeho těla. Je oblíbený lidmi s různým věkem a jeho blahodárnosti využívají ženy i muži. Kotvičník je nenáročná poléhavá bylina, jež má malé podlouhlé složené lístky a pětičlenné výrazně žluté květy. Z těch pak vznikají specificky ostnaté plody. Dorůstá se přibližně do 70 cm a je sice nenápadný, ale dokáže vytvářet větší bujné porosty. Nejkoncentrovanější množství látek se pak nachází ve zmíněných plodech a kořenech.
 
                                 
                         
                         
                         
                         
                        

