Co jsou probiotika, kdy a proč je užívat??
Naše střeva osidluje přirozeně na 500 druhů různých bakterií. Ne všechny jsou špatné. Pravdou totiž je, že všechny přirozeně vyskytující se mikroorganismy v našem těle mají svůj význam. Jediné, na čem záleží je, zda jsou přátelské a potenciálně patogenní bakterie v rovnováze. Pokud patogenních převládá, anebo je střevní mikroflóra poškozena například užíváním antibiotik, nastává mezi střevní mikroflórou nerovnováha, která může způsobit zdravotní problémy. Tomu lze ale předejít užíváním probiotik. Zjistěte, kdy byste je měli začít užívat a proč.
Co to jsou probiotika?
Probiotika (pozor nepleťte si termín probiotika s prebiotiky) jsou mikroorganismy žijící v lidském těle, zejména na stěnách tlustého střeva. Jejich přítomnost je důležitá z mnoha důvodů. Tím hlavním je fakt, že pomáhají rozkládat přijatou potravu a získávat z ní cenné živiny. Dále pak udržují patogenní bakterie v únosném množství, čímž ovlivňují náš imunitní systém, zažívání a psychiku. Ne nadarmo výraz probiotika pochází z řečtiny ze slov „pro biotic“, což v překladu znamená „pro život“. Význam probiotik je tedy úplně opačný než antibiotik, které mají za cíl likvidovat bakterie způsobující infekci. Spolu s nimi ale antibiotika často ničí i ostatní prospěšnou mikroflóru.
Pokud vám tedy lékař doporučí k antibiotikům užívat také probiotika, je potřeba si uvědomit, že se jedná o široký obecný pojem, který zastřešuje směs bakterií. Mezi nejznámější druh probiotik patří laktobacily, které lze také získat z jogurtů, sýrů a dalších mléčných výrobků. Druhým všeobecně známým druhem probiotik jsou bifidobakterie, které lze taktéž nalézt v mléčných výrobcích a které pomáhají proti zácpě a nadýmání. Další druhy nesou složité latinské názvy. Mnohem zajímavější proto je vědět, z jakých dalších potravin probiotika získat. Do těla je můžete dostat například pomocí kefírů, nesterilizovaného kysaného zelí nebo kvašených okurek.

Kdy probiotika začít užívat?
Rovnováha mezi bakteriemi se může narušit z různých důvodů. Škodlivé baterie získají nadvládu nejen při užívání antibiotik, ale i při dlouhodobém stresu, nezdravém způsobu stravování, nedostatku spánku, konzumaci alkoholu, nemoci a průjmových onemocněních. To jsou také důvody, kdy byste o užívání probiotik měli uvažovat.
Mnohé studie dále ukazují, že probiotika lze využít preventivně nebo jako doplňkovou léčbu při zácpě či průjmech, ekzémech, oslabené imunitě, kvasinkových infekcích, alergiích a v těhotenství a období kojení. U dětí se střevní mikroflóra totiž začíná tvořit již v děloze a následně po narození je samozřejmě ovlivněna mateřským mlékem.
Na co si je potřeba dát pozor?
Probiotické doplňky stravy jsou vhodné pro všechny od novorozeneckého věku až po stáří. Vybírat byste je ale měli právě podle toho, pro koho jsou určená. Dále je důležité dodržet informace na obalu konkrétního výrobku. Přece jen jsou probiotika živé mikroorganismy, což znamená, že jsou citlivé na teplo, přítomnost kyslíku apod. Jejich účinnost také může významně ovlivnit to, zda je užijete před jídlem nebo po něm a denní doba užívání.
Na závěr je třeba zmínit, že pro živé mikroorganismy z probiotických doplňků stravy musí být ve střevech připravené dobré podmínky, aby se rovnováha mezi škodlivými a prospěšnými bakteriemi rychleji obnovila. A k tomu právě slouží prebiotika. Nejedná se o překlep, ale o nestravitelnou součást naší stravy (vlákninu), která ve střevech vytváří živnou půdu.

Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Co je to krilový olej a jaké má výhody?
Krilový olej neboli krill oil si v poslední době získává své místo na trhu, a to jako alternativa k rybímu tuku. Je mu totiž v mnoha ohledech podobný, a tudíž může být i velmi prospěšný pro naše zdraví. Z tohoto důvodu se začali vyrábět různé doplňky s jeho obsahem, které vám poskytnout dostatečnou dávku omega 3 mastných kyselin. Ty jsou pro fungování organismu nezbytné, ovšem ne vždy jich přijímáme tolik, kolik bychom opravdu měli. Olej se získává z drobných a poloprůsvitných korýšů, které obývají některé oceány a žijí ve velkých hejnech. Dohromady se pak označují jako kril. Povětšinou slouží jako potrava pro velryby, ptáky a tuleně. Svým vzhledem se tito živočichové značně podobají malým krevetám. Hlavním zástupcem je krunýřovka krillová, která žije především hluboko v chladnějších vodách polárního pásu.
Co jsou kolagenní peptidy?
Kolagen je jeden z nejrozšířenějších typů proteinů v lidském organismu. Jedná se o nerozpustnou vláknitou bílkovinu, kterou si tělo ve většině případů umí samo vytvořit, tato schopnost se však zpomaluje. Syntéza probíhá tak, že tělo vezme určité druhy aminokyselin, které na sebe naváže, čímž vznikne kolagen, jež se dále využívá dle potřeby. Molekula je složena asi z 19 druhů aminokyselin, z nichž největší množství připadá na glycin, prolin a hydroxyprolin. Kolagen se běžně vyskytuje ve své čisté neboli nativní verzi. To je nepozměněná přírodní forma, jež je ale bohužel pro tělo hůře vstřebatelná. Proto se začali vytvářet kolagenní peptidy, s nimiž se možná častěji setkáte pod názvem hydrolyzovaný kolagen. Ten je již sice jistým způsobem upraven, ale pouze k lepšímu. Nemusíte se tedy ničeho obávat. Kolagenní peptidy se liší hlavně molekulární strukturou, která je pro nás daleko snadněji využitelná.
Na co je dobrá GABA a s čím ji kombinovat?
Pro kyselinu gama-aminomáselnou se hojně využívá zkratka GABA, toto označení pochází z anglického názvu gamma-aminobutyric acid. Konkrétně se jedná o nebílkovinnou aminokyselinu, jež je pro náš organismus zcela přirozená a žádoucí.


