Cordyceps sinensis, jaké látky obsahuje a k čemu jsou dobré?
Cordyceps sinensis (housenice čínská) je parazitická houba, která pro svůj vývoj potřebuje cizího hostitele – v tomto případě se jedná o některé druhy motýlů, jež svými spory napadne, pohltí je a na samém konci vznikne medicinální houba už léta využívaná nejen v tradiční čínské medicíně. Byla ceněna již dříve v císařském paláci, postupně se její užívání rozšířilo i do zbytku světa a zůstala oblíbená až dodnes. Sběr ve volné přírodě je ale dnes již docela omezený, tak se přistoupilo i k umělému pěstování, kde i tak rostou houby s úžasnými látkami, pro něž je cordyceps sinensis tak hodnotný. V dnešním článku se na tyto obsažené složky zaměříme a vysvětlíme si proč jsou pro náš organismus tolik prospěšné.

Co vše tedy v cordycepsu nalezneme?
Cordyceps je houba přímo nabitá aktivními látkami, co mohou prospět našemu tělu po více stránkách, a proto i jeho využití je velice rozsáhlé. Každá z látek má svůj určitý přínos a jejich komplexní spojení je ještě významnější. V první řadě obsahuje některé důležité vitaminy, minerály a stopové prvky. Vitaminy B, D, E a K, zinek, vápník, draslík, sodík, železo, selen nebo také i mangan. Všechny tyto zmíněné složky jsou nezbytné pro správné funkce našeho organismu a tělo se bez nich neobejde. Cordyceps však skrývá bioaktivní sloučeniny, které jsou poněkud zajímavější. Jedná se o nukleosidy, nukleotidy, polysacharidy, steroly, bílkoviny anebo mastné kyseliny.
- Nukleosidy
V cordycepsu se nachází přibližně 10 druhů nukleosidů, složených z dusíkaté báze a sacharidu, a jejich sloučenin jako je adenin, adenosin, guanin, cytidin, cytosin, inosin, kordycepin a další. Mezi ty hlavní patří především adenosin, který má vliv na řadu fyziologických procesů. Podílí se na stavbě nukleových kyselin a váže se na receptory v tělních buňkách, přenáší energii a reguluje buněčné pochody – například vnitrobuněčný a membránový transport, cytoprotekce a regulace nervové aktivity. Dalším zajímavým nukleosidem je pak kordycepin. Ten má na starost třeba ochranu kardiovaskulárního systému a boj proti ateroskleróze. Podporuje i neutralizovat volné radikály a aktivitu imunitního systému.
- Nukleotidy
Jsou také stavebními kameny nukleových kyselin a na rozdíl od nukleosidů obsahují navíc kyselinu fosforečnou. V buňce přenášejí energii, účastní se procesů biologických syntéz a buněčné komunikace. Jejich přínos spočívá v metabolismu mastných kyselin, hojení a obnovy tkání, posilování imunitního systému nebo mají vliv při vstřebávání železa z trávicího ústrojí. Jmenovitě jde kupříkladu o adenosin 5-monofosfát (AMP).
- Polysacharidy
Polysacharidy jsou jednou z nejdůležitějších látek v cordycepsu. Jde o složené cukry jako jsou manany, mananové polymery a zejména o glukany (betaglukany), které se vyznačují antioxidační aktivitou, regulací cukrů a tuků v krvi a nejvíce pak harmonizací imunitního systému. Zesilují fagocytózu a aktivitu buněk podílející se na tomto procesu – pohlcení a zničení cizorodých bakterií čí vlastních odumřelých buněk. Betaglukany však sami o sobě nic nelikvidují, ale podporují vlastní obranné mechanismy těla tak, aby si s bakteriální či virovou infekcí poradilo samo. U polysacharidů velmi záleží na jejich obsaženém množství – zde neplatí, že čím větší koncentrace, tím větší prospěch pro jeho uživatele. Nemělo by jich být ani málo, jinak není užitek tak velký. Ideální obsah polysacharidů se udává jako 30 %.
- Bílkoviny, Steroly, mastné kyseliny a ostatní látky
Z bílkovin se v cordycepsu sinensis nachází především enzymy, které příznivě působí proti krevním sraženinám. Dále pak nalezneme aminokyseliny (histidin), peptidy (myriocin) a polypeptidy (cyklosporin). Ze sterolů můžeme zmínit ergosterol, jenž je prekurzorem vitaminu D2. Mastné kyseliny jsou důležité stavební prvky, jež se účastní regulace cukrů a tuků, imunitním systému a v cordycepsu se nachází třeba kyselina palmitová posilující syntézu inzulinu. Z ostatních složek lze ještě jmenovat melanin – antioxidant a součást pigmentu nebo D-mannitol, známý i jako kyselina kordycepová.
Jak můžeme vidět, cordyceps sinensis v sobě nese opravdu nepřeberné množství skvělých látek, a proto může být velmi užitečným pomocníkem při řešení neduhů, dlouhodobých zdravotních obtížích, infekcích nebo při podpoře naší imunity. Skvěle si poradí i se stresem a únavou a vyladí naší psychickou i fyzickou stránku.

Z naší nabídky cordycepsu na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Vitamín D3 a Vitamín K2 proč je důležité je kombinovat??
Jak Vitamín D3 tak i Vitamín K2 jsou odpovědné za správné fungování kardiovaskulárního systému a pohybového aparátu. Jeden bez druhého ale nefunguje tak, jak má. Odehrává se mezi nimi totiž významná synergie, která vede ke skvělým účinkům, pokud se uživájí dohromady. Jejich vzájemná souhra a vyvážená hladina v těle funguje jako výborná prevence před různými onemocněními. Vitamin D3 je nezbytný pro lepší využití a vstřebávání vápníku a fosforu ze střeva do krevního oběhu. Vitamin K2 zase pomáhá veškerý vápník přepravovat do cílových tkání tak, aby se neukládal v cévách a nevznikala tzn. arteriální kalcifikaci neboli ukládání vápníku do cévních stěn. Dále vitamín K2 pomáhá přetvářet důležité bílkoviny těla na aktivní formy.
Která maca je nejlepší?
Maca peruánská, lepidium meyenii, řeřicha peruánská, peruánský ženšen či královna And. To vše jsou názvy pro jednu a tu samou mimořádnou rostlinu, které se využívá pro zlepšení zdraví již dlouhé roky. Nejčastěji je spojována s navýšením energie, vitalitou a hormonální rovnováhou. Jak už je dle názvu asi jasné, má maca něco společného s Peru. Jedná se o krajinu jejího původu, kde roste ve vysoké nadmořské výšce, a ne zcela příjemných podmínkách. Maca má ovšem také více různorodých druhů. Nejběžnější je maca žlutá, červená a černá. Ty jsou snadno rozeznatelné právě podle barvy, nicméně i jejich vlastnosti a chuť se lehce odlišují. Zatímco maca žlutá má jen jemnou nasládlou neutrální až nevýraznou příchuť, ta červená je sladší, plnější a popisována jako nejchutnější, černá je naopak chuťově výraznější než předchozí dvě, je zemitá až nahořklá.
Pravda o kotvičníku, co bychom o něm měli vědět?
Kotvičník zemní, tribulus terrestris nebo zelená viagra, všechny tyto názvy se používají pro rostlinku, která je možná svým vzhledem přehlédnutelná, ale ukrývá v sobě velký potenciál. Dokáže pomoci s celou řadou neduhů, s nimiž se potýká mnoho lidí. Ne však každý kotvičník zemní, co se prodává, má stejně dobrý efekt a každá část rostliny obsahuje jiné množství aktivních látek, zajišťující jeho požadovaný přínos pro zdraví. Stejně tak je důležité, kde se kotvičník zemní pěstuje a jaké má pro svůj růst podmínky. Existuje tedy mnoho faktorů ovlivňující jeho kvalitu, ale na co bychom se konkrétně měli zaměřit a co je důležité vědět?


