Cordyceps sinensis, kdy a jaké koncentrace jsou nejvhodnější?
Cordyceps sinensis známý také pod českým názvem jako housenice čínská je populární medicinální houba, která pochází z Tibetu. Blahodárný vliv cordycepsu na náš organismus byl proslulý již v tradiční čínské medicíně a to zejména pro svou stimulační schopnost a vysoký obsah bioaktivních látek, které si umí poradit s řadou zdravotních potíží napříč celým tělem.
Ovšem není cordyceps jako cordyceps!! Při správném výběru této medicinální houby záleží na mnoho aspektech jako:
- způsob zpracování
- typ suroviny
- koncentrace polysacharidů a dalších aktivních látek
A právě o tom, jaké koncentrace existují a k čemu slouží, si povíme v dnešním článku.
Jak Cordyceps vypadá a kde roste?
Cordyceps sinensis je poměrně vzácná jedlá parazitická houba, která roste ve vysokých nadmořských výškách přes 3000 m. n. m. v Himalájích. Její pěstování je komplikované, což do značné míry ovlivňuje i její cenu. Jedná se totiž o vřeckovýtrusnou houbu, jejíž výtrusy se zachytávají na těle housenky Thitarodes armoriacanus. Ta se ve svém určitém vývojovém stadiu zahrabává do země a vlivem napadení touto houbou umírá. Tělo housenky však houbě poskytuje ideální podmínky pro růst. I tak ale růstový cyklus houby může trvat několik let.
Ve fázi sběru Cordyceps vypadá jako štíhlý podlouhlý útvar červenohnědé barvy, který narůstá do délky 10 cm. Podzemní část houby je světle hnědá. Ve volné přírodě se již prakticky nevyskytuje a je nutné ho vzhledem k vysoké poptávce pěstovat uměle. Cordyceps ale vyžaduje pro svůj růst specifické podmínky, které je velice obtížné laboratorně nastimulovat. Kvalita houbových mycelií z pěstírny se však naštěstí shoduje s těmi ve volné přírodě. Kmen mycelia cordycepsu označený CS-4 patří mezi ty nejkvalitnější a obsahuje stejný obsah aktivní látek jako cordyceps volně se vyskytující v přírodě.
Co Cordyceps sinensis obsahuje za výjimečné složky?
Cordyceps je plný unikátních látek se širokospektrálními efekty na náš organismus, díky čemuž pomáhá při mnoha onemocněních. Jednou z nejvýznamnějších složek je cordycepin neboli 3-deoxyadenosin, což je nukleosid neutralizující volné radikály. Dále obsahuje na 28 různých nasycených a nenasycených mastných kyselin, kyselina cordycepsová (D-mannitol), Adenosin, více jak 10 aminokyselin, vitaminy ze skupiny B, minerální látky – především zinek, draslík a vápník a v neposlední řadě vitaminy rozpustné v tucích, které si lidské tělo neumí samo vytvořit.
Další důležitou složkou Cordycepsu jsou polysacharidy zvané betaglukany, které ve velké míře ovlivňují jeho efekt a výslednou kvalitu. Na rozdíl od jiných bylinek a hub u Cordycepsu pravidlo říkající: Čím vyšší koncentrace aktivních látky tím lepší, platí pouze částečně.
Jakou koncentraci cordycepsu je vhodné zvolit?
Ideální poměr polysacharidů pro podporu či prevenci imunitního systému a dalších orgánů se pohybuje okolo 30 %. Cordyceps s obsahem 30 % polysacharidů je optimální volbou, jelikož obsahuje dostatečné množství polysacharidů. Na druhou stranu, je zde i potřebný prostor pro další aktivní látky. Tato koncentrace je vhodná i u chronických stavů. Pokud zvolíte produkt s nižší koncentrací polysacharidů, účinek bude slabý a méně širokospektrální.
Naopak Cordyceps v koncentraci 50 % polysacharidů se pro dlouhodobé užívání nedoporučuje. Tato koncentrace je vhodná pouze pro vybuzení organismu například z důvodu zvýšení výkonu při sportovní aktivitě. Dále se tato koncentrace může využívat při akutních stavech různých onemocnění pro zmírnění prvotních příznaku.
Co všechno Cordyceps sinensis umí?
Z pohledu tradiční čínské medicíny Cordyceps sinensis posiluje ledvinový yang, který souvisí se zimomřivostí, častou únavou a oslabeným imunitním systémem. Pro svoji schopnost posilovat ledviny se tak používá z důvodů zánětu močového měchýře, onemocnění ledvin, sexuálních problémů a neplodnosti. Cordycepin totiž u mužů zvyšuje produkci testosteronu.
Cordyceps sinensis dále umí působit antibakteriálně a protivirově, čehož lze využít preventivně proti chřipce a sezonním nachlazením. Odpovědnou látkou za tyto účinky jsou právě betaglukany, které dále například snižují hladinu cholesterolu a krevního cukru.
- Posiluje obranyschopnost organismu
- Podporuje funkci plic (používá se u astmat, alergií a respiračních potíží)
- Zmírňuje dlouhodobou únavu a projevy vyčerpání
- Podporuje funkci ledvin, jater a štítné žlázy
- Komplexně působí na reprodukční systém (ovlivňuje libido a tvorbu spermií)
- Reguluje hladinu zlého LDL cholesterolu v krvi a krevního cukru
- U sportovců zlepšuje schopnost regenerace svalů a zvyšuje výkon
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Golden Nature Cordyceps sinensis CS-4 obsahuje deklarovaným podíl 30% polysacharidů v kapsli s obsahem 500mg
MycoMedica je přední český výrobce medicinálních hub v jehož portfoliu samozřejmě nesmí chybět i Cordyceps sinensis CS-4 s deklarovaným podílem polysacharidů 30%.

Zajímavosti o kelpu – v čem náš organismus podpoří
Kelp, rovněž znám pod názvem chaluha bublinatá (Ascophyllum Nodosum), je mořská řasa, která patří mezi chaluhy. Stejně jako ostatní řasy je zdrojem velmi kvalitních a tělem dobře využitelných výživných látek. Dá se konzumovat čerstvá, ale v našich končinách se s ní setkáme ve formě sušené nebo s namletým práškem, popřípadě je takový prášek v kapslích či slisovaný do podoby tablet. Díky velkému obsahu některých minerálních a stopových prvků, může být skvělou přírodní variantou, jak je do organismu doplnit.

L-Tryptofan - aminokyselina dobré nálady
L-Tryptofan je běžně obsažen ve stravě a nalezneme ho jak v rostlinných, tak i živočišných bílkovinách jako je kuřecí maso, krutí maso, hovězí maso, mléčné výrobky, kešu oříšky, dýňová semínka, fazole, tuňák, banány, špenát a mnoho dalších potravin. Po delší odmlce si v dnešním blogu rozebereme podrobně aminokyselinu L-Tryptofan. Tryptofan patří mezi esenciální aminokyseliny. Pojem esenciální aminokyselina znamená, že si tuto látku naše tělo není schopno vytvořit samo, a tak je nutná jeho substituce formou potravy, případně doplňků stravy.

Rybí olej, proč je důležitý jeho dostatečný přísun?
Rybí olej, nazývaný také jako rybí tuk, je látka, kterou s oblibou využívaly už naše babičky, protože již tehdy bylo jasné, že obsahuje látky, jež jsou pro tělo velice prospěšné. Podávat se může po lžičkách, stejně jako to bylo běžné dříve nebo si v dnešní době můžeme pořídit kapsle olejem naplněné. V takovém případě odpadá i lehce nepříjemná chuť, kvůli níž není rybí tuk moc oblíbeným doplňkem. Rybí olej je tuk, který se nachází ve tkáni a játrech ryb. Při pokojové teplotě má tekutou konzistenci. Najdeme ho v určité míře ve všech existujících rybách, ovšem některé ho obsahují podstatně více než jiné. Největší zásobárnou rybího oleje, a prospěšných látek v něm obsažených (zejména omega 3), je především losos, sardinky, makrela, tuňák, sleď a ančovičky.