Cordyceps sinensis, proč je důležitý obsah mannitolu?
Cordyceps sinensis, či housenice čínská, to je houba tolik vzácná a ceněná, že kdysi mohla být využívaná pouze v císařském paláci. V dnešní době je již dostupná pro všechny a neodmyslitelně patří k tradiční čínské medicíně a je oblíbená i v jiných končinách světa, a to dokonce také u nás. Má totiž opravdu široké spektrum vlastností, kterých by bylo škoda nevyužít. Za všechnu její blahodárnost vděčíme aktivním látkám, jichž tato houba poskytuje opravdu mnoho. Každá obsažená složka má jiný přínos – může se jednat o příznivý vliv na plíce, ledviny, imunitní systém a další části našeho organismu. V dnešním článku se na tuto medicinální houbu zaměříme a řekneme si proč je pro nás zajímavý tzv. mannitol.
Pár základních informací o Cordycepsu??
Cordyceps sinensis je parazitující houba, to znamená, že aby se mohla vůbec vyvíjet, potřebuje hostitele, kterým jsou konkrétně housenky nebo larvy. Odtud pochází i její další jméno housenice čínská. Někdy se určitě setkáme s označením Cordyceps CS-4, což je název pro uměle pěstovanou houbu, jež ale vykazuje stejně skvělé vlastnosti jako ta, co přirozeně roste ve volné přírodě. Získává se totiž z mycelií (podhoubí, shluk houbových vláken) – tam je soustředěno největší kvantum aktivních látek. Divoce se vyskytujícího cordycepsu i rapidně ubylo a umělé pěstování nám tak zajišťuje dostatečnou kvantitu a rovněž zmíněnou kvalitu. Kromě mannitolu, o němž si povíme níže, obsahuje cordyceps též několik vitaminů, minerálů, nukleosidů (adenosin), nukleotidů, polysacharidů (betaglukany), bílkovin (enzymy), sterolů (ergosterol) a mastných kyselin (kyselina palmitová)
Co je mannitol a v čem je jeho přínos?
Mannitol, také D-mannitol, často označován i jako kyselina cordycepsová. Někdo ho možná podle názvu zná, zejména ti, kteří se potýkají s diabetem, jelikož se jedná o náhradní sladidlo nezvyšující hladinu inzulínu a vyznačuje se též menší kalorickou hodnotou než obyčejný cukr. Ale to nejsou jeho jediná pozitiva, a hlavně jistě ne ta kvůli čemu je zrovna význačný v cordycepsu.
Jedná se tedy o alkoholický cukr a jednu z hlavních bioaktivních sloučenin v cordycepsu. Řadí se mezi tzv. osmotická diuretika – působí v ledvinách, kde dochází k větší tvorbě moči, to může napomáhat při některých onemocněních. Není však tolik agresivní jako jiné typy diuretik a je velmi dobře snášen. Kvůli tomu má taktéž význam proti otokům, včetně snížení nitrolebního a nitroočního tlaku. Někdy se i uvádí, že se chová jako antitusikum (tlumí suchý a dráždivý kašel) a je tak prospěšný plicím. Hraje také svoji důležitou roli při odbourávání volných radikálů, podpoře imunitního systému nebo pro zlepšení metabolismu.
Komplexní vliv cordycepsu na zdraví
Takže jak můžeme vidět, mannitol je pro naše tělo více než skvělou látkou, ale je podstatné si uvědomit, že nestačí sledovat pouze množství této složky. Cordyceps sinensis je tolik ceněn především pro svoje širokospektrální využití a toho dosahuje díky tomu, že všechny látky nejenom, že mají svůj vlastní pozitivní dopad individuálně, ale všechny dohromady působí ještě výhodněji a komplexně. Proto je cordyceps možné aplikovat na tolik neduhů nebo i v prevenci. Zvládne podpořit imunitní systém a vlastní obranyschopnost těla, regulaci nervové aktivity, kardiovaskulární systém, ochranu buněk a neutralizaci volných radikálů. Přispěje dokonce při vyrovnávání hladiny tuků a cukrů v krvi či oceníme jeho kladný vliv na psychickou pohodu, únavu a vyšší odolnost vůči infekčním onemocněním.
Předtím než si vyberete konkrétní produkt s cordycepsem, se tudíž zaměřte na jednotlivé prvky, jež obsahuje a podle jejich koncentrace si vyberte ten pro vás nejvhodnější. Každá se totiž může lépe hodit na něco jiného, popřípadě se kromě toho odlišuje doba, po kterou se doporučuje užívat.
Cordyceps sinensis účinkuje:
- Podporuje obranyschopnost organismu
- Podporuje funkci plic (používá se u astmat, alergií a respiračních potíží)
- Zmírňuje dlouhodobou únavu a projevy vyčerpání
- Podporuje funkci ledvin, jater a štítné žlázy
- Komplexně působí na reprodukční systém
- Reguluje hladinu zlého LDL cholesterolu v krvi a krevního cukru
- Nejen sportovců zlepšuje schopnost regenerace svalů a zvyšuje výkon
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS

Na co je dobrý kotvičník a jak ho správně vybrat?
Kotvičník zemní, známý rovněž pod názvem Tribulus terrestris, je rostlina, která určitě stojí za vaši pozornost. Její blahodárné vlastnosti se pojí především s pohlavními orgány, hormony a libidem, ale má i řadu dalších pozitivních schopností, jež vám mohou přijít vhod. Kotvičník můžete sehnat v mnoha podobách, a kupovat byste proto neměli hned ten první, na nějž narazíte, ne každý produkt musí být totiž kvalitní. Kotvičník umí velice dobře posloužit v sexuální oblasti. Povzbudí totiž libido, sexuální touhu, u mužů napomáhá se zvýšením hladiny testosteronu a jak naznačují studie, může zlepšit taktéž životaschopnost a pohyblivost spermií. U žen podnítí tu správnou hormonální aktivitu a plodnost a svoje přínosy má i v období klimakteria, kdy zejména v kombinaci s macou peruánskou, může přinést viditelné výsledky v podobě mírnějších průvodních příznaků.

Ginkgo biloba nejen pro lepší prokrvení, co ještě umí?
Ginkgo biloba nebo také Jinan dvoulaločný je v Asii už po několik tisíc let svatou rostlinou. Zároveň se i po takto dlouhou dobu využívá v tradičním lidovém léčitelství pro řešení vícero zdravotních obtíží a podporu organismu. Dochované zkameněliny však dokazují, že tento strom roste na naší planetě dokonce již miliony let. Je tedy skutečně odolnou rostlinou, která si prošla mnohými obdobími a změnami klimatu. V současnosti je součástí celé škály doplňků stravy, a to zcela samostatně či v kombinaci s dalšími prospěšnými složkami. Ginkgo biloba je vysoký, zdatný strom, který je opravdu houževnatý. Nevadí mu nepříznivé vlivy okolí, mrazy, škůdci ani mikroorganismy. Dorůstá až do několika desítek metrů, avšak samotný růst je velmi pomalý.

Půdní probiotika a jejich výhody?
Probiotika jsou v dnešním světě již relativně známá a jen málokdo o nich neslyšel. S největší pravděpodobností jste je také už někdy užívali nebo vám byly doporučeny během léčby antibiotiky. Probiotika jsou totiž naší přirozenou součástí a tvoří příznivý mikrobiom v zažívacím traktu.