Cordyceps sinensis, proč je důležitý obsah mannitolu?
Cordyceps sinensis, či housenice čínská, to je houba tolik vzácná a ceněná, že kdysi mohla být využívaná pouze v císařském paláci. V dnešní době je již dostupná pro všechny a neodmyslitelně patří k tradiční čínské medicíně a je oblíbená i v jiných končinách světa, a to dokonce také u nás. Má totiž opravdu široké spektrum vlastností, kterých by bylo škoda nevyužít. Za všechnu její blahodárnost vděčíme aktivním látkám, jichž tato houba poskytuje opravdu mnoho. Každá obsažená složka má jiný přínos – může se jednat o příznivý vliv na plíce, ledviny, imunitní systém a další části našeho organismu. V dnešním článku se na tuto medicinální houbu zaměříme a řekneme si proč je pro nás zajímavý tzv. mannitol.
Pár základních informací o Cordycepsu??
Cordyceps sinensis je parazitující houba, to znamená, že aby se mohla vůbec vyvíjet, potřebuje hostitele, kterým jsou konkrétně housenky nebo larvy. Odtud pochází i její další jméno housenice čínská. Někdy se určitě setkáme s označením Cordyceps CS-4, což je název pro uměle pěstovanou houbu, jež ale vykazuje stejně skvělé vlastnosti jako ta, co přirozeně roste ve volné přírodě. Získává se totiž z mycelií (podhoubí, shluk houbových vláken) – tam je soustředěno největší kvantum aktivních látek. Divoce se vyskytujícího cordycepsu i rapidně ubylo a umělé pěstování nám tak zajišťuje dostatečnou kvantitu a rovněž zmíněnou kvalitu. Kromě mannitolu, o němž si povíme níže, obsahuje cordyceps též několik vitaminů, minerálů, nukleosidů (adenosin), nukleotidů, polysacharidů (betaglukany), bílkovin (enzymy), sterolů (ergosterol) a mastných kyselin (kyselina palmitová).
Co je mannitol a v čem je jeho přínos?
Mannitol, také D-mannitol, často označován i jako kyselina cordycepsová. Někdo ho možná podle názvu zná, zejména ti, kteří se potýkají s diabetem, jelikož se jedná o náhradní sladidlo nezvyšující hladinu inzulínu a vyznačuje se též menší kalorickou hodnotou než obyčejný cukr. Ale to nejsou jeho jediná pozitiva, a hlavně jistě ne ta kvůli čemu je zrovna význačný v cordycepsu.
Jedná se tedy o alkoholický cukr a jednu z hlavních bioaktivních sloučenin v cordycepsu. Řadí se mezi tzv. osmotická diuretika – působí v ledvinách, kde dochází k větší tvorbě moči, to může napomáhat při některých onemocněních. Není však tolik agresivní jako jiné typy diuretik a je velmi dobře snášen. Kvůli tomu má taktéž význam proti otokům, včetně snížení nitrolebního a nitroočního tlaku. Někdy se i uvádí, že se chová jako antitusikum (tlumí suchý a dráždivý kašel) a je tak prospěšný plicím. Hraje také svoji důležitou roli při odbourávání volných radikálů, podpoře imunitního systému nebo pro zlepšení metabolismu.
Komplexní vliv cordycepsu na zdraví
Takže jak můžeme vidět, mannitol je pro naše tělo více než skvělou látkou, ale je podstatné si uvědomit, že nestačí sledovat pouze množství této složky. Cordyceps sinensis je tolik ceněn především pro svoje širokospektrální využití a toho dosahuje díky tomu, že všechny látky nejenom, že mají svůj vlastní pozitivní dopad individuálně, ale všechny dohromady působí ještě výhodněji a komplexně. Proto je cordyceps možné aplikovat na tolik neduhů nebo i v prevenci. Zvládne podpořit imunitní systém a vlastní obranyschopnost těla, regulaci nervové aktivity, kardiovaskulární systém, ochranu buněk a neutralizaci volných radikálů. Přispěje dokonce při vyrovnávání hladiny tuků a cukrů v krvi či oceníme jeho kladný vliv na psychickou pohodu, únavu a vyšší odolnost vůči infekčním onemocněním.
Předtím než si vyberete konkrétní produkt s cordycepsem, se tudíž zaměřte na jednotlivé prvky, jež obsahuje a podle jejich koncentrace si vyberte ten pro vás nejvhodnější. Každá se totiž může lépe hodit na něco jiného, popřípadě se kromě toho odlišuje doba, po kterou se doporučuje užívat.
Cordyceps sinensis účinkuje:
- Podporuje obranyschopnost organismu
- Podporuje funkci plic (používá se u astmat, alergií a respiračních potíží)
- Zmírňuje dlouhodobou únavu a projevy vyčerpání
- Podporuje funkci ledvin, jater a štítné žlázy
- Komplexně působí na reprodukční systém
- Reguluje hladinu zlého LDL cholesterolu v krvi a krevního cukru
- Nejen sportovců zlepšuje schopnost regenerace svalů a zvyšuje výkon
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS

Aloe Vera – jsou vhodnější kapsle nebo šťáva?
Aloe vera nebo také aloe pravá je sukulentní rostlina, která je známá pro svoje blahodárné vlastnosti již mnoho let. Využívá se hojně v kosmetickém průmyslu, ale má příznivý vliv na organismus i při vnitřním užívání. Obsahuje totiž řadu vitaminů, minerálů, aminokyselin, polysacharidů a v neposlední řadě i antioxidantů, jež jsou pro lidské tělo prospěné. Aloe vera je stálezelená rostlinka, pocházející z Afriky, dnes již rozšířena téměř po celém světě. Pěstuje se v sušších a teplejších oblastech jako je například Mexiko, Venezuela, Španělsko či Sicílie.

Ostropestřec mariánský – nejen pro zdravá játra
Ostropestřec mariánský pod latinskym názvem Silybum marianum, je pichlavá, statná a na první pohled nezaměnitelná rostlina s charakteristickým nachově červeným květem, která nese mnoho lidových označení. Pro svůj blahodárný efekt na lidský organismus se Ostropestřec mariánský v léčitelství hojně využívá k podpoře funkce jater a kardiovaskulárního/oběhového systému.

Účinky argininu a proč je pro nás tak významný??
Nejdříve si aminokyselinu L-Arginin představíme, abychom pochopili, proč je pro nás tak důležitý.L-Arginin patří mezi semi-esenciální aminokyseliny, což znamená, že si tuto aminokyselinu lidský organismus za určitých podmínek nedokáže vytvořit sám a tak je jeho příjem nezbytný. L-Arginin si tělo nedokáže vytvořit samo v období růstu/vývoje nebo pokud je organismus vystaven chronickému onemocnění. Pokud si aminokyselinu L-Arginin tělo nedokáže vytvořit samo, je nezbytný její přísun z potravy. Arginin je moderní doplněk stravy, který se dnes dá sehnat téměř všude ve formě tobolek případně prášku