Ginkgo kapsle nebo prášek?
Extrakt z ginkgo biloby se v tradiční čínské medicíně používá již po staletí. Samotná rostlina je však o mnoho starší a její historie sahá až do prvohor, tedy do doby před několika sty miliony let. Je proto jednou z nejstarších rostlin na světě, a z tohoto důvodu je běžně přezdívána jako živoucí fosilie. Ginkgo biloba je v dnešní době již velice známá a málokdo o ní ještě neslyšel, jelikož je oblíbena po celém našem světě. Nicméně i přesto, že je tady ginkgo biloba od pradávna, dnes roste přirozeně bohužel pouze na menším úžemí ve východní části Číny. V jiných částech světa je pěstována zejména jako okrasná dřevina. Ginkgo je plná bioaktivních látek a může být v mnoha ohledech našemu tělu prospěšná. Co ale všechno dokáže a měli bychom její užívání preferovat v kasplích nebo prášku? Na to se právě dnes podíváme.

Vzhled gingko biloby a získávání blahodárného extraktu
Ginkgo biloba, českým názvem Jinan dvoulaločný, je vysoký a mohutný strom, který může dosáhnout výšky 30-40 metrů. Takového vzrůstu se však dočkají jen velmi staré stromy, jinan totiž rostě poměrně pomalu, a to přibližně 30 cm za rok, někdy dokonce pomaleji. Jako rostlina je ginkgo ovšem nenáročná a odolná, proto se jí bez problému daří i u nás. Ginkgo biloba má dlouhé větve, na nichž nalezneme velké kvantum specificky tvarovaných listů. A ty jsou pro nás nejdůležitější, jelikož právě z nich se získává výsledný extrakt plný užitečných látek. Listy je nejlepší sklízet koncem léta nebo časně na podzim, ještě předtím než začnou měnit svoji barvu.
Veškeré bioaktivní látky ginkgo biloby
Ginkgo biloba se pyšní hned celou řadou aktivních látek, jež mohou posílit naše zdraví. Obsahuje vitaminy a minerály, ale i další skupiny látek – flavonoidové glykosidy, terpenové laktony, fenoly, organické kyseliny a karotenoidy. Některé ze složek jsou rovněž poměrně unikátní. Tento rozmanitý komplex zahrnuje asi 20 rozličných druhů flavonoidů, jimiž jsou kupříkladu kvercetin, kaempferol či isorhamnetin. Terpeny v ginkgo najdeme v podobě diterpenů gingkolidů a seskviterpenů nazývaných jakožto bilobalidy. Ginkgolidy jsou svým složením zcela jedinečné a nalezneme je pouze v ginkgo bilobě, proto jsou po ní i pojmenovány. Vyznačují se bohatými fyziologickými schopnostmi. Z kyselin je pak zajímavá především kyselina ginkgolová a z vitamínů je zastoupen nejvíce vitamin C.

Jak nám může být ginkgo prospěšná?
Jednou z předních vlastností ginkga je podpora krevního oběhu a mikrocirkulace krve. Zlepšuje stav cév, průtok krve v nich a její přísun do všech tkání organismu. Zajišťuje výraznější prokrvení taktéž okrajových částí těla – končetin, očí a uší. Zdokonalení mikrocirkulace je příznivé také pro náš mozek a jeho jednotlivé funkce. Z tohoto důvodu je ginkgo biloba spojována s lepší pamětí, ale i pozorností, vnímáním, rychlostí chápání přijatých informací, vyšší koncentrací a rychlejší reakcí na různorodé podněty. Často je navíc ginkgo využívána k potlačení závratí a chronického hučení v uších. Dále je ginkgo skvělým antioxidantem, tudíž ochraňuje buňky a zabraňuje tak předčasnému stárnutí nebo je blahodárná pro naši duševní rovnováhu.
V jaké formě ginkgo bilobu užívat?
S ginkgo bilobou se můžeme občas setkat ve formě drcených nasušených lístků, jež se louhují jako čaj. Ten bude sice v určitých ohledech prospěšný, přesto nikdy nedosáhne takových koncentrací složek, jaké se nachází v čistém extraktu. Můžeme si zakoupit ginkgo i v podobě různých tinktur, to je často obdobný případ jako u sušených listů. Největší službu vám prokáže extrakt, který je nabízen ve dvou nejběžnějších formách – samotný prášek či kapsle. Při rozhodování záleží nejvíce na osobních preferencích člověka, ale ani v jednom případě neprohloupíte. Výhodou kapslí je odměřená dávka ginkgo biloby, kterou jednoduše kdekoliv zapijete. Plusem je, pokud výrobce uvádí také přímo obsah flavonoidů a terpenů, tedy dvou nejvýznamnějších látek. Prášek si zase můžete dávkovat dle sebe. Přimíchat ho nemusíte jen do nápojů, ale třeba rovněž do jogurtů nebo kaší. Chuť ginkgo biloby je příjemná a nesvíravá, někomu ovšem může vadit její lehká zemitost.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc.Michaela Fulínová
L-Arginin vs L-Citrulin, v čem se liší?
Arginin a Citrulin jsou látky, jež obě náleží mezi aminokyseliny, jsou úzce spojeny a mají v těle podobné fungování, avšak i přesto se v některých ohledech a vlastnostech docela odlišují. O argininu se možná mluví o trochu více, a z tohoto důvodu je tak pro mnoho lidí známější. Ovšem citrulin je aminokyselinou, která stojí za povšimnutí zcela stejně.
Přírodní sladidla a jaké vybrat?
Klasický nejpoužívanější cukr je získáván z cukrové řepy či třtiny, a je tedy rovněž přírodním sladidlem. Přírodní jsou ty, jež mají svůj původ v přírodě, nejsou vytvářeny uměle a ani nijak výrazně upravovány. Řepný cukr je z chemického hlediska tvořen převážně sacharózou, a to skoro ze stejného poměru glukózy a fruktózy. Obvykle se rafinuje, což je proces, kdy dochází k odstraňování nečistot a ostatních nechtěných složek. Vznikne pak bílá krystalická látka. S třtinových cukrem se častěji setkáme v jeho zlatohnědé nečištěné podobě. Obsahuje o trochu více vitaminů a minerálů, jenže v kvantitě, v jakém bychom ho měli konzumovat to nehraje významnou roli. Předností je spíše příjemná lehce karamelová chuť a vůně.
Probiotika a prebiotika, jaký je mezi nimi rozdíl a proč je užívat současně?
Probiotika jsou živé mikroorganismy, které přirozeně osidlují naše střeva a jsou prospěšné pro náš mikrobiom. Pokud je člověk zdravý a stravuje se pestře, převládají na stěnách tlustého střeva právě tyto nepatogenní bakterie. V opačném případě vzniká mezi přítomnými bakteriemi nerovnováha a nastává nadvláda škodlivých bakterií, které mohou způsobit zánět, trávicí potíže a další zdravotní komplikace.



